Μόνιμες Στήλες Editorial Μικροσυναλλαγές: Τις χρειαζόμαστε; Είναι νόμιμα τα loot boxes;

Μικροσυναλλαγές: Τις χρειαζόμαστε; Είναι νόμιμα τα loot boxes;

Wednesday, 22 Nov 2017  | in Editorial | Γράφτηκε από τον Μάνος Γρυπάρης   | (5 σχόλια)
https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/73/a2/70/microtransactions-1-19-1511355339.jpg
 

Μικροσυναλλαγές: Τις χρειαζόμαστε; Είναι νόμιμα τα loot boxes;

Το θέμα των τελευταίων ετών...που έγινε ξαφνικά επίκαιρο.

Οι μικροσυναλλαγές είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε από τα free-to-play games και επεκτάθηκε πλέον σε πάρα πολλά games μεγάλων publishers. Με το Star Wars Battlefront II το κακό παραέγινε, το community "εξεράγη" στο Reddit και το αποτέλεσμα ήταν γνωστό. Ρεκόρ από downvotes σε Reddit post, αφαίρεση των μικροσυναλλαγών από την EA και νόμοι περί κατάργησης των loot boxes.

Τις χρειαζόμαστε;
Οι μικροσυναλλαγές άρχισαν να διαδίδονται πολύ τόσο από τα Facebook pages, τα οποία είχαν την μορφή time consuming, άρα είτε περίμενες είτε πλήρωνες για να παίξεις εκείνη την στιγμή, όσο και από τα mobile games. Τα παιχνίδια στα smartphones μας ήταν αυτά που έδωσαν περισσότερο το έναυσμα στους μεγάλους publishers να αναπτύξουν free-to-play games, αλλά φυσικά δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς εφάρμοσαν τις μικροσυναλλαγές και στα εμπορικά games.

Το League of Legends είναι ένα παράδειγμα επιτυχημένου μοντέλου μικροσυναλλαγών. Η Riot Games απλά κάνει όλους τους Champions διαθέσιμους, είτε με in-game credits, είτε με χρήματα, ενώ όποιος θέλει να ντύσει τον champion του με νέες εμφανίσεις αναγκαστικά θα αγοράσει skins. Συνεπώς εδώ δεν μιλάμε για ένα pay-to-win μοντέλο.

microtransactions 2

Αντίθετα, στο Fifa, το οποίο από το 2009 ξεκίνησε το Ultimate Team, η Electronic Arts εφάρμοσε ένα pay-to-win μοντέλο, μιας και όποιος έχει χιλιάδες ευρώ για ξόδεμα μπορεί και αγοράζει τους καλύτερους παίκτες του παιχνιδιού και φτιάχνει 11άδα "φωτιά". Βέβαια θα πρέπει να ξέρει να παίζει κιόλας κι αυτό είναι ίσως το μόνο που κρατάει το κοινό του Fifa από το να μην αντιδράσει εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Με την αφαίρεση μικρσυναλλαγών από το Star Wars Battlefront II είδαμε κάποιες αντιδράσεις στο Reddit αλλά όχι κάτι το τρομερό. Προφανώς γιατί στο ποδόσφαιρο υπάρχει ολόκληρη φιλοσοφία, αντίληψη και στρατηγική, ενώ σε ένα Shooter, αν στο 1v1 δυο παίκτες σκοπεύσουν ταυτόχρονα, τότε αυτός που έχει το πανίσχυρο όπλο θα κάνει κιμά τον αντίπαλό του με ελάχιστες σφαίρες. Άρα από αυτή την άποψη ναι, δεν είναι το ίδιο. Αν είσαι άμπαλος δεν θα πατήσεις καν στην αντίπαλη περιοχή κι ας έχεις φτιάξει μπροστά τριάδα με Griezmann, Ronaldo και Bale μέσα.

Το αν χρειαζόμαστε ή όχι τις μικροσυναλλαγές εξαρτάται από το παιχνίδι και κυρίως από το μπάτζετ του καθενός. Προσωπικά ποτέ δεν είχα την ανάγκη να αγοράσω Fifa coins με ευρώ. Πολύ απλά θεωρώ ότι αν το έκανα θα "έκλεβα" το παιχνίδι και τους αντιπάλους μου. Δυστυχώς το βλέπω απ' τους άλλους, αλλά σε κάθε περίπτωση καλό είναι να κοιτάμε πρώτα απ' όλα τι κάνουμε εμείς. Γιατί σίγουρα τα περισσότερα ματς που θα παίζαμε θα ήταν κόντρα σε μη αγορασμένες ομάδες και οι συγκεκριμένοι παίκτες δεν θα έφταιγαν σε τίποτα.

Οι μικροσυναλλαγές είναι επίσης ένας καλός τρόπος να πεις "Ευχαριστώ" σε έναν developer που φτιάχνει free-to-play παιχνίδι, όπως κάνει για παράδειγμα η Grinding Gear Games με το Path of Exile. Δίνει microtransactions μόνο για αντικείμενα εξωτερικής εμφάνισης, συνεπώς το community της την σέβεται γιατί δεν ακολουθεί την pay-to-win λογική. Εκεί πέρα αν παίζεις καιρό κάτι που είναι τζάμπα, τότε από καλή θέληση και για στήριξη προς τον developer θα δώσεις το κατιτίς για να αγοράσεις κάτι, αν σου περισσεύουν πάντα. Διαφορετικά μικροσυναλλαγές σε εμπορικά games για μένα δεν θα έπρεπε ποτέ να υπάρχουν. Έδωσες το 60άρι, τελείωσε. Αν το παιχνίδι έχει online mode, κάποιοι θα παίξουν μέρες και κάποιοι μήνες, πάντως σε κάθε περίπτωση ο publisher απ' το 60άρι σου αυτό τα χρήματα του server τα έχει βγάλει. Το ότι προσθέτει μικροσυναλλαγές είναι γιατί στοχεύει σε εσένα τον μεγάλο fan που παίζεις καθημερινά και κάποια στιγμή που θα πληρωθείς "θα σου έρθει η διάθεση" να τα ακουμπήσεις. Κι όσο τα ακουμπάς τόσο ο publisher θα συνεχίζει να βάζει μικροσυναλλαγές.

microtransactions 2

Loot boxes: Είναι νόμιμα;
Αποτελούν ίσως την χειρότερη εκδοχή μιας μικροσυναλλαγής. Έχοντας τυχαίο περιεχόμενο και χωρίς να γνωρίζετε κάθε φορά τι αντικείμενα θα λάβετε, πρακτικά σας αναγκάζουν να ξοδεύετε συνέχεια τα χρήματά σας. Οι εταιρείες εφαρμόζουν αισχρή πολιτική εδώ, καθώς θα έπρεπε εξ αρχής να μας επιτρέπουν να ξεκλειδώνουμε πολύ συγκεκριμένα (και όχι τυχαία) αντικείμενα, ώστε να ξέρουμε που επενδύουμε τα credits ή τα χρήματά μας. Ωστόσο, όσο κι αν σας φανεί παράξενο, θα πάω κόντρα στους νομικούς και θα πω απλά ότι δεν αποτελούν τζόγο. Αποτελούν απάτη! Είναι τελείως διαφορετικός ο τζόγος από την απάτη.

Γενικοί κανόνες: Ο όρος τζόγος αναφέρεται ως ορισμός στο "Στοίχημα ή το ποντάρισμα που κάνει κάποιος σε ένα γεγονός με αβέβαιο αποτέλεσμα, με πρωταρχική πρόθεση να κερδίσει χρήματα ή υλικά αγαθά". Εδώ ναι μεν κερδίζετε αγαθά (που δεν είναι υλικά, είναι ψηφιακά, αλλά ας πάει στα κομμάτια αυτό), αλλά δεν ποντάρεις κάτι! Στην ουσία δίνεις τα χρήματά σου και αγοράζεις μια υπηρεσία που σου δίνει ένα τυχαίο προϊόν! Είναι σαν τις κάρτες panini που αγοράζαμε παλιότερα ή σαν τα μπρελόκ που προσπαθούσαμε να πιάσουμε στο λούνα παρκ. Δεν λέω για τα κουκλάκια με τον γάντζο, γιατί αυτά ήθελαν και κάποιο skill (σ.σ. ένας πρώτος μου ξάδερφος που δούλευε σε αυτά έπιανε ένα κουκλάκι με δύο κέρματα), αλλά για τα μικρότερα μηχανήματα που πετούσαν κάτι μικρές μπάλες που είχαν μέσα τους μπρελόκ, αυτοκόλλητα, μίνι κουκλάκια κ.ο.κ. Εκεί έβαζες το κέρμα σου και σου τύχαινε κάθε φορά μια διαφορετική μπάλα.

Αφού λοιπόν όλα αυτά τα παιχνίδια προηγήθηκαν και δεν απαγορεύθηκαν τότε με την ίδια λογική θα μπορούσε και να μην απαγορευτεί η αγορά των loot boxes. Πολύ απλά θα πρέπει να εξεταστεί σε βάθος ο κώδικας κάθε παιχνιδιού και να διαπιστωθούν οι πιθανότητες με τις οποίες προκύπτουν τα αποτελέσματα στα loot boxes. Για μένα, οι πιθανότητες π.χ. να σου τύχει Legendary αντικείμενο σε Shooter ή Inform παίκτης στο Fifa σε ένα τυχαίο loot box, είναι περίπου ίδιος με το να σου τύχει μικροποσό (οποιοδήποτε) σε λαχείο, αν όντως παίζεις λαχεία όσες φορές ανοίγεις και loot boxes. Οι πιθανότητες δεν είναι ίδιες. Οι % μεταβλητές είναι μικρότερες στα σπάνια αντικείμενα. Άρα πετάς τα χρήματά σου και η εταιρεία σε κοροϊδεύει στα μούτρα σου. Καλύτερα παίξε λοιπόν το παιχνίδι και ξεκλείδωσε ότι μπορείς παίζοντας.

Θα απαγορευτούν μόνο τα loot boxes ή και οι μικροσυναλλαγές;
Το θέμα με τα loot boxes και γενικά τις pay-to-win μικροσυναλλαγές είναι ότι όσοι πληρώνουν με πραγματικά χρήματα θεωρούν ότι ο χρόνος τους στην πραγματική ζωή κοστίζει πολύ περισσότερο από τα χρήματα που θα ξοδέψουν για κάποιες συναλλαγές, μιας και η δουλειά τους τους αποφέρει περισσότερα χρήματα. Βέβαια αν δουλεύουν όλη μέρα τότε δεν προπονούνται επαρκώς, άρα δεν είναι τόσο skilled παίκτες τις περισσότερες φορές, άρα ισοσκελίζεται κάπως η κατάσταση (εκτός κι αν δουλεύουν και προπονούνται από ένα 8ωρο σε κάθε περίπτωση και βγάζουν καλά χρήματα για να τα σκάνε σε loot boxes, οπότε μιλάμε για λαμπρή εξαίρεση).

Σε κάθε περίπτωση απ' τη μία ο μεγάλος publisher πλουτίζει περισσότερο κι απ' την άλλη ο απλός gamer χάνει από το εισόδημά του γιατί "τσιμπάει". Έχουμε ακούσει π.χ. αρκετές φορές μικρά παιδιά να χαλάνε την πιστωτική κάρτα των γονιών τους για να αγοράσουν κάτι. Τέτοια φαινόμενα είναι συχνά αλλά με την ίδια λογική οποιοσδήποτε πιτσιρικάς θα μπορούσε ακόμα και να αγοράσει ένα παιχνίδι απ' το eBay με την πιστωτική του γονέα του. Το θέμα λοιπόν είναι πολύ λεπτό.

Αυτό που προβλέπω στο εξής είναι τα νομικά τμήματα κάθε κράτους και κάθε publisher να δίνουν δικαστικές διαμάχες για το αν τα loot boxes είναι ή όχι τζόγος και γενικά αν είναι ή όχι νόμιμα. Επίσης θεωρώ ότι οι περισσότεροι gamers θα είναι με το μέρος του κράτους. Θέλω επίσης να δω τις στάσεις των χωρών που έχουν πολλούς publishers, γιατί η Electronic Arts και η Blizzard αποδίδουν τα έσοδά τους στην οικονομία της Αμερικής, κονομάνε από όλες τις χώρες τους κόσμου και δεν έχουμε ακούσει ακόμη την θέση της Ουάσινγκτον. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε ότι τα loot boxes "είναι στα όρια της νομιμότητας και δεν αποτελούν καθαρό τζόγο" αλλά απ' την άλλη θεωρώ ότι συμφωνείτε με την άποψή μου περί απάτης ως προς το τι περιεχόμενο μας τυχαίνει κάθε φορά. Δεν γνωρίζουμε τι κρύβουν στον κώδικά τους τα PC της Electronic Arts. Θυμόμαστε πάντως πολύ καλά ότι σε κάθε άλμπουμ Panini...υπήρχαν πάντοτε κάποιες σπάνιες κάρτες που δεν τύχαιναν σε κανέναν. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Διαβάστε ακόμη για την απαγόρευση των loot boxes στις μικροσυναλλαγές, που έχει ήδη ξεκινήσει σε κάποιες χώρες, αλλά και για τις χώρες που επιτρέπουν τα loot boxes και τα θεωρούν νόμιμα.

Συζητήστε για τις μικροσυναλλαγές στο παρακάτω forum topic.

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 DimutriKs (Level 16) 22/11/2017 17:39
Έτσι πολύ σωστός σχεδόν σε όλα συμφωνώ. Είναι από τις ελάχιστες φορές, ίσως και η μοναδική που η κυβερνοργανώσει ς έχουν την αμέριστη στήριξη των απανταχού gamers σε θέματα σχετικά με τον χώρο. Πολύ σημαντικό να ξυπνήσουν οι απανταχού κρατικοί φορείς και να ενεργήσουν και μια φόρα υπέρ των φορολογουμένων πολιτών τους. Εννοείτε πως στην Ελλάδα που ακόμα δεν ξέρουμε τι είναι το paypal και νομίζουμε πως ο μόνος τρόπος να παίξουμε στοίχημα είναι τα πρακτορεία οπαπ δεν περιμένω να γίνει κάτι πάνω σε αυτό το θέμα. Τα lootboxes είναι όντως απάτη. Δεν γίνεται εντελώς τυχαία κάθε φόρα που υπάρχει κάτι καλό η κάτι σπάνιο να το τυχαινείς στην καλύτερη αφού θα έχεις ανοίξει έναν πακτώλο από αυτά. Οι μεταβλητές που υπάρχουν προφανώς και εξυπηρετούν αυτό τον σκοπό, δεν ξέρει η εκάστοτε εταιρεία ποια είναι τα δυνατά της χαρτιά? Όσο για τα αυτοκόλλητα-κάρ τες πανίνι επειδή ήμουν τυχερός και είχα τύχει κάποια δυνατά κομμάτια δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Στο fut πάντως η κατάσταση ειδικά φέτος που μπόρεσα να παίξω μερικά ματς στο δωρεάν 5ημέρο στο playstation έχει ξεφύγει επικίνδυνα. Αν η διαφορά μεταξύ ικανοτήτων των παικτών δεν είναι χαώδης τότε έχουμε μια ρώσικη ρουλέτα που ο καθένας μπορεί να βγει νικητής. Δεν είναι λίγες οι φορές που είτε έχασα είτε νίκησα αισθάνθηκα πως αυτό έγινε τυχαία. Αν ο άλλος τώρα έχει πρόσβαση στους καλύτερους παίκτες με το καλημέρα στα 3-4 πρώτα division φτάνει για πλάκα και αν γνωρίζει στοιχειωδώς το παιχνίδι προχωράει και ποιο πάνω. Φυσικά αυτό γίνεται τακτικά σε f2p games όμως το να γίνεται και σε παιχνίδια που είδη έχει φύγει το 60ρι είναι κατακριτέο για εμένα. Ωστόσο αυτά γίνονται χρόνια τώρα οπότε στην παρούσα φάση ας γίνει κάτι με τα lootboxes και αυτά συνήθως είναι αλυσίδα.
#2 +1 Krinidon (Level 6) 22/11/2017 19:28
Δεν είμαι ενάντια στα microtransactio ns, ειδικότερα αν δεν επηρεάζουν το gameplay. Από την άλλη, ακόμα και αν το επηρεάζουν, this is life, παίξε άλλο παιχνίδι. Αν γίνει καθολική και μόνιμη η κατήργηση τους, θεωρώ ότι θα έχει επίπτωση στα μελλοντικά παιχνίδια είτε όσον αφορά την ποιότητα τους (βλ. λιγότερα έσοδα για developing) , είτε την διάρκεια τους στον χρόνο (maintaining). Παράλληλα, δεδομένου ότι οι τιμές δεν μπορούν να είναι fix στον αιώνα τον άπαντα (ήδη διάβασα άρθρο ότι τα video games, κάποιοι ειδικοί τα θεωρούν.. "φτηνά"), ίσως δούμε και αύξηση τους, με τις εταιρείες, να προσπαθήσουν να κερδίσουν περισσότερο, στην αρχική τιμή πώλησης ή στην χειρότερη, να μας ταράξουν στα expansions, χωρίς καμία ουσία.
#3 ashbringer (Level 25) 23/11/2017 08:42
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο του Μάνου και πιστεύω πως εφόσον η εταιρεία σέβεται το κοινό της και χρησιμοποιεί τα microtransactio ns με τον κατάλληλο τρόπο τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.Επιπλέ ον είναι επιλογή του gamer αν θα πληρώσει για να πάρει κάτι η όχι και υπάρχουν αρκετά παραδείγματα εταιρειών που χρησιμοποιούν σωστά τις μικροσυναλλαγές έτσι ώστε να μην δημιουργούν πρόβλημα και να μην αλλοιώνουν την συνολική εμπειρία του παίκτη.
#4 Kalliniki (Level 18) 25/11/2017 22:44
Συμφωνώ με τον όρο "απάτη", αυτή είναι η πραγματική έννοια των μικροσυναλλαγών και των loot boxes. Δεν με πειράζει να υπάρχουν αρκεί να μην επηρεάζουν το γενικό σύνολο του παιχνιδιού, δηλαδή να μη με αναγκάζουν να πληρώσω για να προχωρήσω στο παιχνίδι. Και εγώ το θεωρώ απαράδεκτη την προσθήκη τους σε τίτλους που έχεις ήδη πληρώσει 60ρι ή και παραπάνω μιας και πλέον υπάρχει διαφορετική edition με επιπλέον επιπρόσθετο περιεχόμενο... για να μην αναφέρω και τα dlc που καλά καλά δεν κυκλοφόρησε το παιχνίδι μετά από λίγες μέρες ανακοινώνουν και expansion packs.
Το κακό άρχισε και σιγά-σιγά θα υπάρξουν και άλλες μεγάλες εταιρείες που θα υιοθετήσουν αυτό το μοτίβο.
#5 dimzap (Level 3) 30/11/2017 18:17
Οπως το ειπες, απατη.Σε εθιζει το ιδιο το παιχνιδι και μετα σου επιβαλλει, εμμεσως, να επενδυσεις περαιτερω για να φτασεις σε μεγιστο σημειο απολαυσης. Η φασαρια που εγινε, θεωρω οτι δεν ειναι για το star wars αυτο καθαυτο, αλλα για μελλοντικες αποπειρες παιχνιδιων να καθιερωσουν τις μικροσυναλλαγες σαν τον κανονα κι οχι την εξαιρεση. Πολυ καλο το αρθρο σου.
Notification