Gamescom 2015: Απολογισμός

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Gamescom 2015: Απολογισμός

Gamescom 2015: Απολογισμός

Παρουσίες, απουσίες και εντυπώσεις.

H μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έκθεση των video games ολοκληρώνεται αύριο με την συντριπτική πλειοψηφία των παρουσιάσεων να έχουν πλέον ολοκληρωθεί και να απομένουν μόνο δύο ακόμη briefings από την Blizzard.

Η Gamescom μπορεί να έχει τα παγκόσμια πρωτεία στην προσέλευση κόσμου, με πάνω από 300.000 επισκέπτες, ωστόσο φέτος κατά την ταπεινή μου άποψη έχασε μεγάλο μέρος από την αίγλη της, τόσο λόγω πολλών απουσιών στις συνεντεύξεις τύπου (Sony και κλασικά Nintendo), όσο και εξαιτίας των ημερών διεξαγωγής της. Να σημειώσουμε φυσικά ότι οι δύο ιαπωνικές υπερδυνάμεις είχαν κανονικά το περίπτερό τους στην έκθεση, όπου μπορούσατε και μπορείτε έως αύριο να δείτε τα games τους (μικρότερο σε σχέση με προγενέστερες Gamescom). Απλά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων –βλέπε νέο demo του Until Dawn- δεν είχαν να δείξουν κάτι το αξιοσημείωτο.

Σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής πρέπει να σημειώσουμε το εξής. Η συγκεκριμένη εβδομάδα που επιλέχθηκε από τους Γερμανούς λόγω της περιόδου διακοπών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, βρήκε πολλούς από εσάς στις παραλίες, στα εξοχικά τους και γενικά εκτός PC. Αναμενόμενο ήταν λόγω της περιόδου και στο μέσο των διακοπών να ασχοληθείτε περισσότερο με το να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε παρά με την Gamescom. Όλο αυτό θεωρώ ότι αφαίρεσε λίγο από την παγκόσμια προβολή που θέλει να έχει η συγκεκριμένη έκθεση.

gamescom-2015-entrance

Απ’ την άλλη, σίγουρα θα προσεγγίσει κόσμο που θέλησε να συνδυάσει τις διακοπές του με το gaming. Οι ουρές στα περίπτερα ήταν σχεδόν ίδιες με πέρυσι, με μικρή ίσως διαφορά προς τα πάνω. Τα εισιτήρια έχουν από νωρίς εξαντληθεί, ενώ κατά την διάρκεια αυτού του σαββατοκύριακου όμως που γίνεται το αδιαχώρητο (κι εμείς πλέον έχουμε επιστρέψει) σημειώνεται η μεγαλύτερη προσέλευση που παίζει τελικά πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αριθμού επισκεπτών.

Microsoft
Αντίθετα, οι τρεις αμερικάνικες εταιρείες, Microsoft, EA και Blizzard, μας έδειξαν κάποια πράγματα μέσω των παρουσιάσεών τους. Η Microsoft εντυπωσίασε κυρίως με το Scalebound, ένα Action RPG με όμορφα γραφικά, επικές μάχες και σύστημα μάχης που έχει “κονσολοποιηθεί” αρκετά με βάση τα πρότυπα της εποχής. Το Crackdown 3 και το Quantum Break δείχνουν δύο ακόμη σημαντικά βέλη στην φαρέτρα της Microsoft, ειδικά το δεύτερο κατά την ταπεινή μου άποψη με AAA production values.

Κάποιες επιπλέον ειδήσεις που αφορούν π.χ. backwards compability στο Xbox One για τον Νοέμβριο, η eSports πλευρά του Halo 5: Guardians και η ανακοίνωση του Halo Wars 2, λειτούργησαν συμπληρωματικά ώστε να υπάρχουν όντως κάποιες επιπλέον ειδήσεις σε σύγκριση με την E3 του Ιουνίου και να έχουμε λόγο να παρακολουθήσουμε μια τέτοια παρουσίαση.

need-for-speed-2015-gamescom

EA και Blizzard
Θεωρώ την παρουσίαση της Electronic Arts πολύ πιο “φτωχή” από ποτέ. Το gameplay video του Mirror’s Edge Catalyst ήταν ότι ξεχώρισε. Το Star Wars: Battlefront πιστεύω θα είναι κάτι το αξιόλογο, αν και κρατάω μικρό καλάθι για κάποιο λόγο. Θεωρώ ότι δεν θα έχει την απήχηση που περιμένετε κάποιοι βάση του hype του. Μακάρι να διαψευστώ.

Τα expansions των The Old Republic και The Sims 4 απευθύνονται σε πολύ περιορισμένο κοινό και οι “βελτιώσεις” του Fifa 16 μου περνούν αδιάφορες. Στην καλύτερη οι τοποθετήσεις των τερματοφυλάκων μπορώ να πω ότι ήταν θετικές. Στο θέμα της διαιτησίας και των servers δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση, έστω και την ύστατη στιγμή, οπότε fingers crossed για τον Σεπτέμβριο όταν και θα τα δούμε στην πράξη. Στο τέλος του Fifa 16…τα φώτα ανάβουν και η EA μας χαιρετάει. Πιο απότομο κλείσιμο δεν έχω δει στα χρονικά. Μια χαιρετούρα έστω βρε αδερφέ.

Η Blizzard ξεκίνησε κάπως ανοργάνωτη, αναβάλοντας την παρουσίασή της την Τετάρτη και μεταφέροντάς την μία ημέρα μετά. Αποφάσισε έστω μετά από καθυστέρηση να οργανωθεί και να βγάλει πλήρες τετραήμερο πρόγραμμα που ολοκληρώνεται αύριο τελευταία ημέρα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στράφηκε στο expansion του World of Warcraft, το οποίο θα ενθουσιάσει μόνο τους hardcore fans του είδους. Με την αύξηση των MMORPG και MMO Survival, αλλά και το γεγονός ότι το WoW είναι το μόνο στο είδος του με συνδρομή εδώ και 10 χρόνια, κάπου κουράζει. Σίγουρα οι συνδρομητές θα αυξηθούν όταν κυκλοφορήσει το World of Warcraft: Legion αλλά η πτώση μετά από 1-2 μήνες εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί.

street-fighter-5

Συνοψίζοντας
Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι κατά την διάρκεια της Gamescom είδαμε από κοντά πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, όπως το Project Morpheus της Sony, το Dark Souls 3, το Metal Gear Solid 5, το Street Fighter 5, το Forza Motorsport 6, τα αγαπημένα στους οπαδούς της στρογγυλής θεάς Pro 16 και Fifa 16 και πολλά ακόμη games. Σύντομα θα υπάρξουν αναλυτικά άρθρα στο GameWorld.

Εν ολίγοις, αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι σε σύγκριση με την Gamescom 2014 τα νέα games που είδαμε φέτος ήταν εμφανώς λιγότερα. Έχω πει πολλές φορές πως είναι κρίμα μια τόσο μεγάλη και καλά οργανωμένη έκθεση να παραγκωνίζεται από publishers, τόσο λόγω Ευρώπης, όσο και λόγω της ημερομηνίας που αναγκαστικά πρέπει να μπει πριν τις κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου και ένα μήνα πριν το Tokyo Game Show. Οι διοργανωτές θα επιστρέψουν του χρόνου στις παλιές ημερομηνίες -17-21 Αυγούστου 2016- όταν και ελπίζουμε περισσότερες εταιρείες να τιμήσουν την Gamescom με την παρουσία της. Μπορεί οι νέες ειδήσεις που προκύπτουν να είναι λιγότερες, απ' την άλλη όμως μια έκθεση σε τόσο κοντινή για την Ελλάδα χώρα, αποτελεί δέλεαρ για κάθε gamer που έχει το budget να ταξιδέψει μέχρι την Κολωνία.

Προς το παρόν δείτε τα μέχρι τώρα άρθρα στην κεντρική σελίδα του GameWorld.gr, καθώς επίσης φωτογραφίες και βίντεο που καταγράψαμε μέσα από την έκθεση στην κατηγορία Ειδήσεις/Events. Συζητήστε για την Gamescom 2015 σε αυτό το forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 LimeBone (Level 16) 08/08/2015 18:34
Πιστεύω ότι και το γεγονός πως είδαμε πολλά νέα παιχνίδια στην E3 έπαιξε το ρόλο του για τις λίγες νέες αποκαλύψεις στην Gamescom. Κρατάμε το Halo Wars 2.
#2 +1 AntonKos (Level 17) 08/08/2015 19:52
Σχετικά με την ημερομηνία της Gamescom είναι λίγο περίεργο να έχεις σε 4 μήνες 3 εκθέσεις.E3, GC και TGS. Οκ οι καλές κυκλοφορίες έρχονται το φθινόπωρο αλλά τα τελευταία χρόνια έχει καλά releases και την Άνοιξη. Θα μπορούσαν να την βάλουν Φεβρουάριο πχ.Πάντως λίγα πράγματα φέτος. Η Microsoft χωρις αντίπαλο βασικα.
#3 +1 snikefriend (Level 23) 08/08/2015 21:39
Halo Wars 2 τρελάθηκα! Επίσης αναμένω πως και πως τα Windows 10 στο Xbox.
#4 ThanP (Level 11) 08/08/2015 22:09
Πολύ καλή ανάλυση για μια Gamescom που όντως απουσίαζε η Sony.Χωρίς λόγο για μένα.Ας παρουσιαζόταν να δείξει Hellblade,Until Dawn,Shadow of the Beast,έστω ένα τρέιλερ από Gran Turismo 7,κατι ρε αδερφε.Ας καθότανε μία ωρίτσα στο πόδι.Από το να μην κατέβει καθόλου για μένα ήταν λάθος της.Τουλάχιστον όλες τους όπως λέτε είχαν περίπτερα για τους επισκέπτες κάτι είναι κι αυτό. Η E3 είχε πάντα τα πρωτεία ως παλιότερη έκθεση και αυτό δύσκολα θα αλλάξει.
#5 DoUzOs (Level 27) 08/08/2015 22:13
1) Ό,τι και να γίνει, όποια ημερομηνία και να αρχίσει/τελειώσ ει, η Gamescom, θεωρώ, θα τραβάει, πάντοτε, αρκετό κόσμο. Η Γερμανία βρίσκεται (γεωγραφικά, πάντα), κοντά στο κέντρο της Ευρώπης και το event αυτό είναι ευκαιρία για πολλούς (ακόμη και μη-gamers) να πάνε για όσο κρατάει η εκδήλωση.

2) Απουσία Sony και Nintendo: Δε γνωρίζω αν δήλωσαν για ποιο λόγο απουσίαζαν, αλλά, σίγουρα, αποτελούν μεγάλη απώλεια για την φετινή Gamescom. Θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα αν είχαν έρθει οι ιαπωνικές εταιρείες.

3) Microsoft: Αγαπημένη (δηλωμένο εδώ και καιρό) εταιρεία. Λάτρεψα το Scalebound, όπως και το Crackdown 3. Το τελευταίο λίγο παραπάνω, γιατί είχα τερματίσει με μεγάλη χαρά το 2ο της σειράς και περιμένω το 3 πώς και πώς. Επίσης... Halo Wars 2. Ήθελαν, δεν ήθελαν, κατάφεραν να με hype-άρουν. Το trailer ήταν φανταστικό και θέλω να δω, άμεσα, gameplay.

4) EA και Blizzard: Δεν περίμενα πολλά, είναι η αλήθεια. Την EA την έχω "βάλει στο μάτι" εδώ και κάμποσο καιρό. Για αυτό και αγωνιώ για το Star Wars: Battlefront. Ήταν ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια όταν ήμουν μικρός και δεν θέλω να γίνει ένα χάλια παιχνίδι, επειδή το ανέλαβε η EA. Όσον αφορά τη Blizzard, θα συμφωνήσω με τον Μάνο. Ό,τι παρουσίασε αφορά ένα συγκεκριμένο κοινό (περισσότερο το expansion για το Sims 4), κάτι που έκανε την παρουσίαση της λιγότερο ενδιαφέρουσα. Η EA προσπάθησε να το παλέψει με το νέο Mirror’s Edge, αλλά έμειναν χαμηλά.

Σύνοψη: Όπως γράφει και το άρθρο, η προηγούμενη Gamescom ήταν, από πολλές μεριές, πολύ καλύτερη. Καλύτερο και περισσότερο περιεχόμενο, πιο ιδανικές ημερομηνίες. Μακάρι να μην επαναληφθεί και του χρόνου, αλλιώς η E3 (αν και νομίζω πως γίνεται ήδη) θα θεωρείται καλύτερη εκδήλωση από την Gamescom. Υπομονή και τα ξαναλέμε του χρόνου.
#6 Mystique (Level 23) 08/08/2015 22:16
Καλα τα πηγε η εκθεση αν εξαιρεσω την Sony που περιμενα να δω νεες κυκλοφοριες. Και οι indie devs εδειξαν παιχνιδια και ορισμενοι καλοι τιτλοι απο μεγαλες εταιριες παρουσιαστηκαν.
#7 Aman (Level 16) 08/08/2015 22:20
Ευτυχώς κυκλοφόρησαν αρκετά βιντεάκια απο PES 2016 και FIFA 16 (λιγότερα σαφώς), ώστε να συμπεράνω με μεγαλύτερη ασφάλεια ότι και οι δύο εταιρείες δεν τολμούν (ειδικά η ΕΑ) και τεμπελιάζουν. Και τα δύο games μοιάζουν εξωφρενικά με τον προκατοχό τους.
Γενικά η Gamescom φέτος μου άφησε μια χλιαρή αίσθηση.
#8 TheLuckyShamrock (Level 15) 09/08/2015 03:22
Πού είναι η Rockstar; Θέλω sequel για το Bully. :(
#9 costsoup (Level 8) 09/08/2015 13:56
Είναι ωραίο να υπάρχουν τέτοιες εκθέσεις.... Μακάρι να μην τις σνομπάρουν τόσο οι εταιρίες.....
#10 Mario07 (Level 22) 09/08/2015 21:38
Μπορεί να μην είχαμε πολλές νέες αποκαλύψεις, αλλά τουλάχιστον είχαμε καινούριο υλικό από δυνατούς τίτλους όπως το Quantum Break και άλλα.
#11 apo208 (Level 9) 09/08/2015 23:38
Μετά την φετινή Ε3 δεν μπορούσα να πω ότι περίμενα περισσότερα. Κλασσικά κακή, για μένα, ΕΑ με λίγα πράγματα και μη αξιόλογα καθώς και κλασσική Blizzard που για κακή της τύχη έχασε 1,5 εκατομμύρια συνδρομητές με την ανακοίνωση του νέου expansion. Ας ελπίσουμε να δούμε περισσότερα από του χρόνου...
#12 Lordwinter (Level 28) 10/08/2015 13:28
Κατ' εμέ ήταν ενδεχομένως η πιο "φτωχή" Gamescom των τελευταίων ετών, γιατί πολύ απλά απουσιάζε τόσο η Sony, όσο και η Nintendo. Ιδιαίτερα η τελευταία δεν μπήκε καν στον κόπο για μια παρουσίαση-κονσ έρβα, όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Από εκεί και πέρα εκτός από το Halo Wars 2, δε νομίζω ότι είδαμε κάποια μεγάλη έκπληξη.
Notification