Best of 22: Τα 10 καλύτερα ελληνικά games

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Best of 22: Τα 10 καλύτερα ελληνικά games

Best of 22: Τα 10 καλύτερα ελληνικά games

Καθώς επίσης και τα τρία πολυαναμενόμενα.

Στο σημερινό Top 10 και καθότι έχουμε ημέρα Εθνικής Γιορτής σας ετοιμάσαμε ένα ξεχωριστό Best of με τα 10 καλύτερα ελληνικά games όλων των εποχών.

Το GameWorld.gr στηρίζει στο μέγιστο βαθμό κάθε ελληνική προσπάθεια καθώς έχει γράψει review για τα περισσότερα ελληνικά games από κάθε άλλο μέσο. Όλα τα games τα οποία θα δείτε σήμερα έχουν και review στο GameWorld.gr. Επίσης το site μας εδώ και μια δεκαετία βραβεύει κάθε Ιανουάριο το καλύτερο ελληνικό παιχνίδι της χρονιάς με το Greek Game of the Year, όπως εσείς το ψηφίζετε.

Δείτε το αφιέρωμά μας στο σχετικό βίντεο:

Όλα τα games που θα δείτε είναι διαθέσιμα στο Steam με εξαίρεση το A Clockwork Brain, το οποίο αποτελεί mobile game

10) Crash Force (Ascanio Entertainment)
PC
20/7/2017
Download: Δωρεάν στο Steam

Ένα Online Combat Shooter στο οποίο ελέγχετε Hovercrafts και πολεμάτε μόνοι ή σε ομάδες παίρνοντας kills από τους αντιπάλους σας. Επίσης ξεκλειδώνετε νέα abilities καθώς υπάρχουν skill trees, αλλά και επιλογές για customization του αεροσκάφους σας. Κυκλοφόρησε το 2017 και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν στο Steam. Fun fact: Είναι το μόνο παιχνίδι της λίστας από εταιρεία ανάπτυξης με έδρα την Κύπρο και συγκεκριμένα την Λευκωσία.

9) A Clockwork Brain (Total Eclipse)
Android, iOS
16/2/2012
Download

Η εταιρεία ανάπτυξης Total Eclipse από την Θεσσαλονίκη δημιούργησε το πιο επιτυχημένο ελληνικό mobile game, με εκατοντάδες χιλιάδες downloads και το μόνο παιχνίδι για κινητά από την λίστα μας. Είναι δωρεάν για Android και iOS και σας παρέχει IQ tests στα οποία θα πρέπει να λύσετε γρίφους κάθε είδους, όπως το να βάλετε αντικείμενα στη σωστή σειρά, να μαντέψετε ποιο αντικείμενο σας παρουσιάζεται, να επιλέξετε δύο ίδια αντικείμενα και άπειρα ακόμη quiz. Κάθε quiz ανεβάζει την δυσκολία του ώσπου να χάσετε και να περάσετε στο επόμενο, ενώ υπολογίζεται και το xp που κερδίζετε και σας δίνονται πόντοι σε Μνήμη, Επιδεξιότητα, Γλώσσα κ.ο.κ. ανάλογα με τις επιδόσεις σας. Επίσης, το παιχνίδι έλαβε χρηματοδότηση 580.000 ευρώ μέσω του TheOpenFund, που για indie εταιρεία αποτελεί μια εξαιρετική επίδοση.

8) World Basketball Manager (icehole)
PC
22/12/2003
Download: Αγορά από το Steam (10€)

Μπορεί το δημοφιλέστερο Manager game ποδοσφαίρου να είναι το Football Manager, προερχόμενο από την Βρετανία, ωστόσο το καλύτερο Manager game μπάσκετ είναι ελληνικό. Κυκλοφορεί και αυτό για PC και έχουν αναπτυχθεί πολλές εκδόσεις, η πιο πρόσφατη από τις οποίες είναι το World Basketball Manager 2 στο Steam. Η νεότερη έκδοση έχει πάνω από 1.100 ομάδες και 13.500 μπασκετμπολίστες, αλλά και 1.200 προπονητές. Υποστηρίζει 100 πρωταθλήματα και διακρίνεται για το A.I. του. Αποτελεί simulation του μπασκετικού κόσμου, με ειδήσεις από όλο τον κόσμο, μεταγραφές και μια πληθώρα τακτικών μέσα στο παρκέ. Για τους fans του μπάσκετ είναι ότι καλύτερο.

7) Conspiracies (Anima Interactive)
PC

10/11/2003
Download (Abandonware)

Κυκλοφόρησε το 2003 και αποτέλεσε το πρώτο ελληνικό Adventure με FMV (Full Motion Video) γραφικά και το μόνο από την σημερινή λίστα που δεν μπορείτε να κατεβάσετε. Αυτό ήταν κάτι πρωτότυπο για εκείνη την εποχή και το είχαν τολμήσει ελάχιστες εταιρείες όπως η Westwood με τα Command & Conquer και Red Alert. Το Conspiracies διεξαγόταν στην Ελλάδα του 21ο αιώνα, κάπου στο μέλλον, όπου η ανθρωπότητα απειλούνταν από την περιβαλλοντική καταστροφή και τον υπερπληθυσμό. Αναλαμβάνατε τον ρόλο του ντετέκτιβ Νίκου Δέλιου, ο οποίος διερευνά μια υπόθεση δολοφονίας. Το παιχνίδι έχει την δικιά του 3D μηχανή γραφικών, η οποία δεν έδενε τόσο καλά με τα CGI γραφικά. Οι ερμηνείες ήταν μέτριες, ωστόσο ένα First-Person Adventure το 2003 όπου αλληλεπιδρούσατε με το περιβάλλον για να λύσετε γρίφους απογείωνε το gameplay σημαντικά. Fun fact: Το Conspiracies είναι παράλληλα και το πιο αμφιλεγόμενο παιχνίδι του Metacritic, καθώς αξιολογήθηκε από 12 sites του εξωτερικού συν κάποια ελληνικά μεταξύ αυτών και το GameWold και είχε ένα μέσο όρο 5.3, με την χειρότερη βαθμολογία να είναι το 2 και την καλύτερη το 10. Άντε μετά να εμπιστευτείς ξανά reviewer.

6) Eleusis (Nocturnal Works)
PC
16/10/13
Download:
Αγορά από το Steam (12€)

Το μόνο ελληνικό video game που έχει παίξει ο Pewdiepie! Είναι ένα First-Person Adventure με Unreal Engine το οποίο διεξάγεται σε ένα ελληνικό χωριό το 1992. Ο πατέρας σας έχει πεθάνει πριν γεννηθείτε και η μητέρα σας σας καλεί με ένα γράμμα να επισκεφθείτε επειγόντως το χωριό. Τελικά ένας βράχος πλακώνει το αυτοκίνητό σας κι έτσι καταλήγετε σε ένα άλλο, μικρό στοιχειωμένο ορεινό χωριό, όπου περιπλέκονται η αρχαία ελληνική ιστορία και η μυθολογία. Μαζί σας έχετε έναν φακό και λύνετε γρίφους χρησιμοποιώντας αντικείμενα που συλλέγετε στο inventory σας. Δυστυχώς υπάρχουν κάποια bugs, όπως για παράδειγμα το ότι κάποια κολλάνε στα textures του περιβάλλοντος. Επίσης οι γρίφοι είναι εύκολοι, αν και κάποιοι θα σας κουφάνουν, όπως για παράδειγμα όταν σας ζητείται να χρησιμοποιήσετε ένα αντικείμενο κι ενώ βρίσκετε το αντικείμενο που πρέπει…το παιχνίδι σας ειδοποιεί ότι όοοχι αυτό δεν μας κάνει, θα πρέπει να βρείτε ένα άλλο πανομοιότυπο εκεί έξω. Πάντως στο σχεδιασμό του περιβάλλοντος το κλασικό παραδοσιακό ελληνικό χωριό αποδίδεται όπως πρέπει.

5) Crying is not Enough (Storyline Team)
PC
19/6/2018
Download: Αγορά από το Steam (20€)

Ένα Third-Person Action-Adventure στο οποίο ελέγχετε τον 35χρονο Jacob Helten. Η γυναίκα σας ενώ αναρρώνει από ένα αυτοκινητιστικό δυστήχημα εξαφανίζεται μυστηριωδώς από το νοσοκομείο κι έτσι ο ήρωας αναγκάζεται να την ψάξει. Στο δρόμο σας θα αντιμετωπίσετε διάφορα ανατριχιαστικά όντα στα οποία το A.I. πότε λειτουργεί σωστά και επιθετικά και πότε καθόλου. Το σύστημα στόχευσης είναι μέτριο, ενώ η κάμερα όταν έχετε τοίχο πίσω σας, εμποδίζει τελείως την οπτική και αντί για shoulder camera γίνεται…εντόσθια κάμερα. Κατά τα άλλα το Crying is not Enough έχει πολύ καλό voice acting με αγγλόφωνους ηθοποιούς και εξαιρετική ατμόσφαιρα χάρις στον καλό σχεδιασμό στο περιβάλλον του και τα ανατριχιαστικά ηχητικά εφέ.

4) Lethe: Episode One (Faber Interactive)
PC
1/8/16
Download: Αγορά από το Steam (14€)

Ένα First-Person Adventure που διεξάγεται σε μια περιοχή όπου υπάρχει ένας οικισμός κι ένα ορυχείο. Βέβαια κλασικά το ορυχείο κρύβει κάτι πλάσματα που θα σας κόψουν την ανάσα. Το παιχνίδι έχει καλοσχεδιασμένα γραφικά και εκπληκτική ατμόσφαιρα, ενώ οι γρίφοι σας ζητούν να περιστρέψετε στρόφιγγες απελευθερώνοντας ή περιορίζοντας πίεση, να ανοίξετε πόρτες, να σβήσετε φωτιές, να χρησιμοποιήσετε μοχλούς και κουμπιά κ.ο.κ.

3) Robbie Swifthand and the Orb of Mysteries (PixelReign)
PC, PS4, Switch
20/9/18
Download: Δωρεάν μέχρι 1/4 - Κόστος 12€ στη συνέχεια

Ένα 2D Platform Adventure με όμορφο σχεδιασμό περιβάλλοντος και χαρακτήρα. Ελέγχετε έναν κλέφτη, τον Robbie Swifthand, ο οποίος σε κάθε level θα πρέπει να συλλέξει ένα orb και να το πετάξει σε μια πηγή φωτός για να ανοίξει την έξοδο. Ενδιάμεσα όπως θα αντιμετωπίσει ένα σωρο παγίδες όπως καρφιά ή τεράστιες λεπίδες που βγαίνουν μέσα από τοίχους, βράχους που απειλούν να τον πλακώσουν και διάφορα άλλα, τα οποία αρκεί να σας χτυπήσουν μόλις μία φορά για να σας δώσουν μια χαριτωμένη εικόνα splatter και να αρχίσετε το level από την αρχή. Έχει πολύ απλό gameplay με καλοστημένους μηχανισμούς, πολύ καλό level design και χαριτωμένα γραφικά. Επίσης, ήταν υποψήφιο για βραβείο σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις για indie games και είναι δωρεάν στο Steam μέχρι την 1η Απριλίου, αλλιώς μετά έχει κόστος 12 ευρώ. Πέρα από το Steam, κυκλοφορεί και στις κονσόλες.

2) Claws of Furry (Terahard)
PC, PS4, Xbox One, Switch
4/9/18
Download: Αγορά από το Steam (2,5€)

Το πρώτο ελληνικό video game που κατάφερε να κυκλοφορήσει και στις κονσόλες! Είναι ένα Casual Beat Ém Up με όμορφα καρτουνίστικα γραφικά και διασκεδαστικό gameplay στο οποίο ελέγχετε γατούληδες και ξυλοφορτώνετε εχθρούς, ενώ υποστηρίζει Co-op με 2 έως 4 παίκτες. Διαθέτει boss fights, ενώ σατιρίζει από διάφορους μαχητές πολεμικών τεχνών του παρελθόντος, μέχρι και τα modes του, αφού πέρα από τα Rogue-like και Arena υπάρχει και το λεγόμενο Pussycat mode, με checkpoints, για να κάνετε το έργο σας πιο εύκολο. Η εταιρεία ανάπτυξης Terahard που το έφτιαξε έχει έδρα την Αγγλία, ελληνική ιδιοκτησία και αποτελείται στην πλειοψηφία της από Έλληνες, ενώ ετοιμάζει διάφορα νέα games.

1) Darkfall Online (Aventurine)
PC
26/2/2009
Download (Δωρεάν indie εκδοχή του πρωτότυπου)

Το Νο. 1 της λίστας μας είναι το απόλυτο MMORPG. Το Darkfall πούλησε 150.000 αντίτυπα και στις δύο του εκδόσεις, το 2009 και το 2013 όπου το Darkfall Unholy Wars δεν τα πήγε εξίσου καλά, οπότε θα εξετάσουμε περισσότερο την πρώτη έκδοση. Το Darkfall είχε 6 races για να επιλέξετε χαρακτήρα. Αποτέλεσε το μόνο MMO μέχρι σήμερα που είχε 1ον 100% real-time σύστημα μάχης όπως το Skyrim, δηλαδή δεν υπάρχει tab targeting και μπορείς να αποφύγεις ένα βέλος ή ένα spell, δηλαδή ο αντίπαλος δεν κλειδώνει με στόχο και 2ον ήταν Hardcore PvP με full loot, δηλαδή έξω από τα όρια οποιασδήποτε NPC πόλης, σκοτώνεις τον αντίπαλο και του παίρνεις όλα τα αντικείμενα.

Τον σκοτώνεις και μέσα στην ίδια του την πόλη αν θέλεις καθώς οι περισσότερες πόλεις του παιχνιδιού μπορούν να καταληφθούν από Clans. Αν μία Clan θέλει μπορεί να ανακοινώσει Siege προς άλλη Clan και 22 ώρες μετά να δώσει μάχη για να της καταστρέψει το siege stone και να της πάρει την πόλη. Κάθε πόλη έχει τα δικά της resources, όπως ορυχείο, λατομείο ή φάρμα, για να μαζέψετε iron ore, wood ή φυτά για herbs αντίστοιχα. Το crafting είναι ατελείωτο καθώς οι NPCs πουλάνε μόνο τα βασικά αντικείμενα και τα πιο advanced τα κάνουν craft οι παίκτες. Φτιάχνετε από όπλα και armor (τα οποία κάνατε enchant) μέχρι και πλοία για ναυμαχίες.
Δυστυχώς το παιχνίδι υπέφερε από θέματα performance, δηλαδή με έως 10.000 παίκτες ανά server και πραγματική real-time μάχη, αρκούσαν λίγοι δεκάδες παίκτες να πολεμούν στην ίδια περιοχή για να πέσουν τα frames δραματικά ή να πετάξει ο server κάποιους από αυτούς…ή και όλους κάποιες φορές! Αντίστοιχα, το PvE του παιχνιδιού ήταν πεθαμένο και τα quests απειροελάχιστα, άρα οι παίκτες έπρεπε να επιδοθούν σε ανελέητο grinding για να ανεβάσουν τα skills τους, τα οποία ανέβαιναν με την χρήση όπως στο Skyrim ή αντίστοιχα χρειάζονταν grinding για να ανεβάσουν τα spells. Το Darkfall υποστήριζε κάμερα πρώτου ή τρίτου προσώπου, ενώ το highlight του ήταν το σύστημα μάχης και το balancing γενικότερα, καθώς μπορούσατε να ντυθείτε π.χ. με full plate armor και δυνατό σπαθί και να παίξετε melee ή να ανεβάσετε archery ή μαγεία, αλλά οι καλύτεροι παίκτες του παιχνιδιού συνδύαζαν και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά.

Το επίσημο Darkfall της Aventurine έχει κλείσει, ωστόσο όσοι θέλετε να παίξετε το Darkfall σήμερα μπορείτε να το κάνετε δωρεάν στο Riseofagon.com κι αν σας αρέσει προαιρετικά πληρώνετε κάτι.

Τα τρία πολυαναμενόμενα ελληνικά games

3) Apocalypse Cow (Monsters)
PC

Ένα 2D Platform Shooter με στοιχεία Puzzle και άφθονο χιούμορ. Πρωταγωνιστές είναι η Penny και ο The Kid, οι οποίοι ελέγχουν όπλα διαφόρων ειδών και λύνουν γρίφους αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον. Το παιχνίδι θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως το Scary Movie του gaming καθώς σατιρίζει άλλα games.

2) Katyusha (Loresoft)
PC, πιθανή κυκλοφορία και στις κονσόλες

Το πρώτο video game βασισμένο στο ομώνυμο τραγούδι του 1938 και το αναπτύσσω με τους συνεργάτες μου στη Loresoft. Είμαστε μια ομάδα ανάπτυξης των 6 ατόμων, όλοι Έλληνες εκτός από τον ένα απ’ τους δύο γραφίστες μας που είναι Καναδός. Το παιχνίδι είναι 2D Platform/RPG Shooter με ένα πρωτότυπο σύστημα stealth επίθεσης, άκρως επιθετικό A.I., σύστημα xp και level up όπου μοιράζετε πόντους σε attributes, ενώ το παιχνίδι διαθέτει πραγματικά γράμματα του Β’ παγκοσμίου πολέμου με τα οποία αποθηκεύετε την πρόοδό σας, χειρισμό οχημάτων και ένα σύστημα crafting. Γενικά το παιχνίδι έχει πολλά χρόνια ανάπτυξης μπροστά του οπότε μην το περιμένετε σύντομα.

1) The Six Dragons (BlockPegnio)
PC
2020

Ένα Action RPG με κάμερα πρώτου προσώπου και real-time μάχη. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως…το ελληνικό Skyrim, καθώς διαθέτει προηγμένο A.I., μια πληθώρα από skills, ελευθερία επιλογών ως προς την class καθώς φτιάχνετε τον χαρακτήρα σας όπως θέλετε, crafting και enchanting, ενώ υπάρχει και εναλλαγή ημέρας και νύχτας. Όλοι οι fans των RPG αξίζει να το υποστηρίζουμε και ελπίζουμε να κυκλοφορήσει εντός του 2020 όπως έχει ανακοινωθεί.

Retro Bonus

Worthy (PixelGlass)
Amiga
2018

Το μόνο σύγχρονο ελληνικό παιχνίδι για υπολογιστές Amiga, οι οποίοι ευτυχώς ζουν και βασιλεύουν χάρις στην indie σκηνή. Το Worthy..αξίζει, καθώς έχει 40 levels και σας ζητάει να συλλέξετε διαμάντια, να αποφύγετε παγίδες, να ανοίξετε πόρτες με μοχλούς και να αρπάξετε τα σπαθιά του level με τα οποία σκοτώνετε εχθρούς. Όλα αυτά με στόχο –τι άλλο- να σώσετε την αγαπημένη σας.

Δείτε τα 20 καλύτερα games ενώ βρισκόμαστε σε καραντίνα για τον κορωνοϊό.

Δείτε ακόμη τα 20 πολυαναμενόμενα games του 2020 και τα καλύτερα games της δεκαετίας.

Απολαύστε όλα τα προηγούμενα Best of και συζητήστε για την στήλη στο αντίστοιχο forum topic.  

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Efane (Level 24) 25/03/2020 20:56
Συγχαρητήρια στους devs για τα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν και θα κυκλοφορήσουν. Προσωπικά περιμένω πως και πως το Crying is not enough στις κονσόλες. Ελπίζω να λυθούν σύντομα τα τεχνικά θεματακια που είχε η έκδοση στα pc.
#2 +1 Efane (Level 24) 25/03/2020 21:02
Καλή συνέχεια στη δουλειά που κάνετε για το Katyusha. Το θέλουμε στο Xbox series :lol:
#3 +1 BigGreekGamer (Level 31) 25/03/2020 22:54
Θα ήθελα να δοκιμάσω την ολοκληρωμένη έκδοση του Katyusha όταν κυκλοφορήσει! Αλλά και το Crying is not enough δεν πάει πίσω. Φοβερό game και αυτό.
#4 KazakhH (Level 8) 26/03/2020 02:33
Lethe και Crying is not Enough απλά παιχνιδάρες με όλη τη σημασία της λέξεως.
#5 AlatiN (Level 23) 26/03/2020 14:45
Crying is not Enough !!!
#6 Cefirul (Level 28) 26/03/2020 15:00
Ένα μπράβο σε όλες τις ελληνικές ομάδες ανάπτυξης για κάθε προσπάθεια. Αν δε στηρίξουμε το σπίτι μας θα πέσει να μας πλακώσει που λέει και ο σοφός λαός.
#7 Smoses (Level 26) 26/03/2020 16:09
Μπράβο στα παιδιά που μένουν εδώ και συνεχίζουν τον αγώνα τους παρά τις αντιξοότητες. Το Claws of Furry μου άρεσε, καθώς και το Crying is not Enough, αν δεν είχε τα θεματάκια του.
Notification