Press Start: Είναι τα exclusives σημαντικά για την αγορά μιας κονσόλας;

Hot
Γιώργος Λόλας

Γιώργος Λόλας  

Press Start: Η στήλη των αναγνωστών μαζί σας κάθε Δευτέρα. Ελάτε να συζητήσουμε μαζί ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τα video games.
 
0.0 ()
1
Press Start: Είναι τα exclusives σημαντικά για την αγορά μιας κονσόλας;

Press Start: Είναι τα exclusives σημαντικά για την αγορά μιας κονσόλας;

Τι δείχνουν οι πωλήσεις.

Βλέποντας τα σχόλια για τις συνεντεύξεις Τύπου της φετινής E3, παρατηρώ ότι για ακόμα μια φορά γίνεται μεγάλη συζήτηση για το εάν οι τρεις εταιρείες παραγωγής κονσολών (Nintendo, Microsoft, Sony) παρουσίασαν αξιόλογα exclusives και ποια από αυτές αναμένεται να κυκλοφορήσει τις περισσότερες αποκλειστικότητες για την κονσόλα της. Πόσο σημαντικά είναι όμως τελικά τα exclusives για την αγορά μιας κονσόλας;

Προσωπικά, πιστεύω ότι η ύπαρξη αποκλειστικών τίτλων σε κάθε κονσόλα, είναι πολύ σημαντική, ειδάλλως δεν θα υπήρχε λόγος να κυκλοφορούν διαφορετικές κονσόλες. Παρόλα αυτά, αν και τα exclusives είναι ικανά να “σπρώξουν” λίγο τις πωλήσεις hardware, θεωρώ ότι όλο το παιχνίδι γίνεται στα multiplatform. Αν παρατηρήσουμε τα στοιχεία που δίνουν διάφορες εταιρείες για τις πωλήσεις των games, θα δούμε ότι πλην κάποιων εξαιρέσεων, την κορυφή καταλαμβάνουν multiplatform games. Τα αθλητικά games και τα online Shooters ειδικότερα, έχουν πάντοτε μια θέση στα σχετικά Top 10.

Αυτή την στιγμή, οι περισσότεροι gamers ψάχνουν ένα... μηχανάκι που να μπορεί να “τρέξει” τα Grand Theft Auto V, Rocket League και Overwatch. Το πρώτο έχει ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια σε πωλήσεις, το ιδιαίτερο Sports game της Psyonix από την άλλη έχει φτάσει αισίως τους 30 εκατομμύρια παίκτες, ενώ το Overwatch έχει φτάσει και αυτό με την σειρά του τα 30 εκατομμύρια σε πωλήσεις, με τα έσοδα για την Blizzard να ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Αν κοιτάξουμε τώρα τις πωλήσεις των exclusives, το Uncharted 4 βρίσκεται στα 8.7 εκατομμύρια, το Forza Horizon 3 στα 3 εκατομμύρια (όσο περίπου και το Gears of War 4 αν ευσταθούν τα στοιχεία), το The Last of Us βρίσκεται κοντά στα 6 εκατομμύρια, ενώ το Halo 5: Guardians ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια. Στα 2.2 εκατομμύρια πωλήσεις συναντάμε το Ratchet & Clank του 2016 και στα 3.6 εκατομμύρια το Horizon: Zero Dawn.

Βλέπουμε λοιπόν ότι χρειάστηκαν επτά δυνατά exclusives για να καταφέρνουν να ξεπεράσουν σε πωλήσεις ένα μόνο multiplatform από τα παραπάνω. Αν αναλογιστούμε ότι το PS4 έχει ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια σε πωλήσεις και το Xbox One τα 30κάτι, θα περίμενε κανείς τα exclusives των δύο κονσολών να έχουν πουλήσει αρκετά περισσότερα αντίτυπα. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Nintendo, καθώς τα exclusives της πάντοτε έσπρωχναν τις πωλήσεις των κονσολών της. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία από τον Μάρτιο, το The Legend of Zelda: Breath of the Wild για το Switch έχει πουλήσει 2.76 εκατομμύρια αντίτυπα, ξεπερνώντας ακόμα και τις πωλήσεις της κονσόλας που βρίσκονταν στα 2.74 εκατομμύρια!

Τελικά, πόσο σημαντικά είναι τα exclusives για την αγορά μιας κονσόλας; Αγοράζετε κονσόλες με βάση τις αποκλειστικότητες της καθεμίας; Γράψτε μας το σχόλιό σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Μόνιμες στήλες προηγούμενης εβδομάδας:
Τετάρτη: Press Start - Ποιοι έκλεψαν τις εντυπώσεις στην E3 2017; (Γιώργος Λόλας)
Παρασκευή: Editorial - E3 2017: Οι εντυπώσεις (Μάνος Γρυπάρης)

Community Blogs προηγούμενης εβδομάδας:
18/6/17: Ξεχασμένα και θαμμένα: Tapwave Zodiac (Omnibot)
18/6/17: Rumble Roses (Omnibot)

Γράψτε το δικό σας blog και πάρτε μέρος στον μηνιαίο διαγωνισμό του GameWorld

User Reviews προηγούμενης εβδομάδας:
Γράψτε το δικό σας user review και πάρτε μέρος στον μηνιαίο διαγωνισμό του GameWorld

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Press Start. Μπορείτε να προτείνετε τα επόμενα θέματα που θα θέλατε να έχει η στήλη στο σχετικό forum topic.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Kalliniki (Level 18) 19/06/2017 14:02
Και εγώ είμαι ένα από τα άτομα που αγοράζει κονσόλες καθαρά μόνο για τους αποκλειστικούς τίτλους και η Sony για εμένα έχει πολλούς αξιόλογους αποκλειστικούς τίτλους, με ωραίο σενάριο και gameplay. Γενικώς έχει τίτλους που σε μαγεύουν και σε καθηλώνουν. Όμως και η Microsoft με το Xbox One δεν πάει πίσω μιας και με το backwards compatibility μπορείς να παίξεις παλαιότερους τίτλους. Επικροτώ αυτή τη κίνηση της Microsoft μιας και έτσι δεν χάνονται τίτλοι παλιότερης γενιάς. Βέβαια, πιστεύω ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που αγοράζει το περισσότερο ποσοστό κονσόλες. Όμως, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι όπως υπάρχουν και διαφορετικοί τύποι gamer. Υπάρχει και το ποσοστό που του αρέσει περισσότερο να παίζει στο σαλόνι του παρά στο PC του γραφείου του, άλλοι θεωρούν πως είναι προτιμότερο να αγοράσεις κονσόλα παρά PC γιατί με την κονσόλα γιατί τους βγαίνει πιο φθηνά από το να αγοράσουν νέο PC για να παίζουν τα τωρινά παιχνίδια μιας και η κονσόλα ό,τι και να γίνει θα τα παίξει όλα τα παιχνίδια. Καθένας έχεις τους λόγους του για την αγορά μιας κονσόλας αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό αγοράζει καθαρά και μόνο για τους αποκλειστικούς τίτλους.
#2 Divine Raiden (Level 26) 19/06/2017 14:49
Νομίζω είναι το άλφα και το ωμέγα όταν πρέπει να αποφασίσεις ποια κονσόλα θα αγοράσεις τα exclusives της.Προσωπικά εγώ για αυτό
θα επαιρνα την κοσνόλα αφού έχω το PC για όλα τα υπόλοιπα...Η Sony για τα δικά μου γούστα είναι πολύ μπροστά σε σχέση με την Microsoft.
#3 Zaratoth (Level 28) 19/06/2017 15:08
Άλλος ένας με βασική παιχνιδομηχανή το PC και προφανώς τα Exclusive είναι ο βασικός λόγος επιλογής κονσόλας, όπου κατευθύνθηκα προς Nintendo μεριά.
#4 Dovahkiin (Level 22) 19/06/2017 15:49
Εννοείται ότι είναι ο πιο σημαντικός λόγος που θα επέλεγε κάποιος να προτιμήσει μια κονσόλα αντί της άλλης. Προσωπικά όμως, παίζω ανέκαθεν ως επί το πλείστον στο PC ό,τι παιχνίδι θέλω και είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Σίγουρα τα exlusives του PS4 για τα δικά μου γούστα είναι μακράν καλύτερα απ' αυτά των αντίστοιχων κονσολών, προς το παρόν όμως δεν αποτελεί λόγο στο να προχωρήσω στην αγορά του. Ένας λόγος βέβαια είναι ότι το έχει ο αδερφός μου, οπότε έχω τη δυνατότητα αν κάποιο παιχνίδι θέλω οπωσδήποτε να το παίξω, να κάνω για λίγες μέρες "εγκατάσταση" στο δωμάτιό του και να το λιώσω (όπως κι έκανα με το Bloodborne και είμαι πολύ τυχερή που ασχολήθηκα μ' αυτήν την παιχνιδάρα!).
Παρόλα αυτά, ποτέ μέχρι στιγμής δεν είχα σκεφτεί να προβώ σε αγορά κάποιας κονσόλας. Ως λάτρης των strategy games εξάλλου, δε θα αποχωριζόμουν με τίποτα το PC μου. Το μόνο αρνητικό για μένα, είναι το γεγονός ότι γρήγορα τα δεδομένα και οι τεχνολογικές απαιτήσεις αλλάζουν, οπότε προκειμένου να παίξω καινούρια παιχνίδια προχωρώ σε αναβαθμίσεις οι οποίες... κοστίζουν αρκετά.
#5 +1 Manos (Level 39) 19/06/2017 17:28
Για μένα είναι ο 1ος λόγος και μάλιστα θεωρώ ότι αν βλέπαμε exclusives (και όχι console exclusives) από την Microsoft, αλλά και νέα IP από την Nintendo σε Action games πέρα απ' τα νερά της, ο ανταγωνισμός θα είχε και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
#6 Tolisdd (Level 4) 19/06/2017 22:43
Νούμερο 1 παράγοντας για την αγορά κονσόλας.
Είμαι κάτοχος playstation από την εποχή του PS2 και δεν έβλεπα από τότε των λόγο να έχω κάτι άλλο εκτός. Έχω αγαπήσει τα περισσότερα explusive της Sony γιαυτό και ειχα πάρει με κλειστά μάτια το PS3 DAY ONE.
Τωρα με αυτήν την γενιά που τρέχει έχει ανοίξει πολύ η ψαλίδα ανάμεσα με οποιοδήποτε πλατφόρμα.
#7 ashbringer (Level 25) 20/06/2017 09:00
Τα exclusives παίζουν αρκετά σημαντικό ρόλο στην επιλογή και αγορά μιας κονσόλας και αυτό φαίνεται και απο τις πωλήσεις αλλά και απο τα κέρδη που έχουν οι δυό μεγάλες εταιρείες συγκεκριμένα.Η Sony επενδύει εδώ και χρόνια στους ποιοτικούς τίτλους και λιγότερο στο hardware.Απο την άλλη πλευρά η Microsoft επενδύει ειδικά τον τελευταίο καιρό περισσότερο στο hardware και λιγότερο στους τίτλους.Είναι σίγουρο ότι με την λειτουργία του Backwards Compatibility δίνεται η δυνατότητα σε πολύ κόσμο να παίξει παλιά παιχνίδια στο Xbox One και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.Η Sony απο την άλλη ασχολείται με τα remake τίτλων και δεν την ενδιαφέρει η προς τα πίσω συμβατότητα.Οι δύο μεγάλες εταιρείες είναι ισοδύναμες αλλά στο θέμα των exclusives το παιχνίδι το κερδίζει η Sony και με διαφορά.
#8 the_prophet1987 (Level 22) 20/06/2017 14:21
Εγώ πιστεύω πως επιλέγουμε κονσόλα ανάλογα με το γούστο.Δηλαδή ψάχνουμε σε κάθε παιχνίδι κάποιο(η και περισσότερα) συστατικό που μας αρέσει.Άλλος το βρίσκει αυτό στα exclusives πχ της sony,άλλος στα multiplatform.Ε γώ ψάχνω παιχνίδια με κάποιο μεγάλο βαθμό ρεαλισμού και με δυνατό immersion που η πλειοψηφία τους βρισκόταν μέχρι λίγο καιρό στα Pc.Όπως πάει η δουλειά θα μείνουν 2-3 exclusives αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
#9 Shikabane_Hime7 (Level 29) 29/06/2017 13:28
Σίγουρα τα exclusives παίζουν ρόλο, ανάλογα με την ποιότητα του καθενός. Πάντα υπάρχει βέβαια και το προσωπικό γούστο που έχει ο καθένας και το τι ζητάει και περιμένει από μια κονσόλα και τα παιχνίδια που του προσφέρει.
Notification