Μόνιμες Στήλες Press Start Press Start: Σε ποιο παιχνίδι έχετε συναντήσει τα πιο απολαυστικά mechanics;

Press Start: Σε ποιο παιχνίδι έχετε συναντήσει τα πιο απολαυστικά mechanics;

Sunday, 17 May 2020  | in Press Start  | Γράφτηκε από τον Βασίλης Κτενίδης  
https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/d0/dd/10/press20start20assassins20creed-62-1589756317.jpg
 

Press Start: Σε ποιο παιχνίδι έχετε συναντήσει τα πιο απολαυστικά mechanics;

Αυτό που όταν πιάσατε το controller, δεν θέλατε να το αφήσετε από τα χέρια σας.

Όταν μιλάμε για αγαπημένα video games, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το είδος. Άλλοι αρέσκονται στα FPS, άλλοι στα RPG, άλλοι στα Action και ούτω καθεξής. Μετά από το είδος, θα έλεγε κανείς ότι σημαντικός παράγοντας στην προτίμηση των παικτών αποτελεί το σενάριο ή η ιστορία που περιβάλει το εκάστοτε παιχνίδι. Οι χαρακτήρες και το υπόβαθρο τους, ο κόσμος και τα γραφικά, οι υφές των τοπίων όπως και η μουσική υπόκρουση, αν συνδυαστούν με ισορροπία, συνθέτουν μία ποιοτική gaming εμπειρία.

Ένα στοιχείο που δεν αναφέραμε παραπάνω, είναι τα mechanics, οι μηχανισμοί δηλαδή που καλείται να μάθει και να χρησιμοποιήσει ο παίκτης. Τα mechanics μπορούν να λυτρώσουν ή να χαντακώσουν ένα παιχνίδι κατά την άποψη μου, με παραδείγματα επιτυχημένων σειρών να καταστρέφουν τους μηχανισμούς τους σε sequels, με αποτέλεσμα την χαμηλή ανταπόκριση του κόσμου και με video games που ενδεχομένως να μην γεμίζουν το μάτι εκ πρώτης όψεως, να έχουν τόσο απολαυστικό gameplay που μόλις πιάσεις το controller δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που έρχεται στην μνήμη από την παιδική ηλικία, όπως ανέφερε και σε προηγούμενο άρθρο ένας αναγνώστης, ήταν το Spider-Man 2 στο PlayStation 2, στο οποίο θα μπορούσατε να κάνετε βόλτες μέσα στην πόλη αμέτρητες ώρες χωρίς να βαρεθείτε ούτε λίγο, πριν από 16 χρόνια φυσικά. Εντυπωσιακά ήταν και τα mechanics του Prince of Persia (PlayStation 2) παίζοντας για πρώτη φορά, έχοντας φυσικά ως μέτρο σύγκρισης το gameplay του PlayStation 1. Πολύ ευχάριστη ανάμνηση είναι και οι σφαγές στο Dynasty Warriors, με τους ατελείωτους στρατιώτες να έρχονται κατά πάνω σου και να πρέπει να σκοτώσεις όσο περισσότερους μπορείς, σε ένα αριστουργηματικό hack and slash της εποχής. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ευχαρίστηση του να πετάς με flying mount στο World of Warcraft ή τις θρυλικές μάχες του Kratos με τα απίστευτα finishing moves;

O μηχανισμούς που ευχαριστήθηκα πραγματικά μεταγενέστερα όμως,ήταν το parkour στα Assassin's Creed. Αυτές τις μέρες μάλιστα, με αφορμή την ανακοίνωση της Ubisoft για την δωρεάν διάθεση των Discovery Tour by Assassin's Creed: Ancient Egypt /Ancient Greece, έκανα μία ξενάγηση στην αρχαία Αίγυπτο, σκαρφάλωσα στον Φάρο της Αλεξάνδρειας να αγναντέψω το λιμάνι, μπήκα στους τάφους των Φαραώ και σκαρφάλωσα στην κορυφή της πυραμίδας της Γκίζας, χωρίς να χρειαστεί να μπω σε οποιαδήποτε μάχη και μπορώ να πω ότι το απόλαυσα πολύ, σαν ένας απλός εξερευνητής. Φυσικά όσα ανέφερα είναι υποκειμενικά και πολύ περιορισμένα, αν σκεφτούμε τους ευφυείς και καινοτόμους μηχανισμούς που έχουμε δει παλαιότερα αλλά και στο σήμερα σε video games. Εσείς σε ποιο παιχνίδι έχετε συναντήσει τα πιο απολαυστικά mechanics; Αφήστε ένα σχόλιο από κάτω για να κάνουμε κουβέντα και να ανταλάξουμε ιδέες. Καλή εβδομάδα σε όλους.

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Press Start. Μπορείτε να προτείνετε τα επόμενα θέματα που θα θέλατε να έχει η στήλη στο αντίστοιχο forum topic.

 

Μόνιμες στήλες της τελευταίας εβδομάδας

Press Start: Ποια video games πιστέυετε ότι αξίζει να γίνουν ταινίες ή σειρές;

5 facts για τον Ninja

Το πιο πρόσφατο user Blog 

Silver Rain Games γράφει ο Axileas Loizidis

Το πιο πρόσφατο user Review

Blair Witch γράφει ο Μανώλης Σαρικλώγλου

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification