Μόνιμες Στήλες Press Start Press Start: Θεωρείτε ότι τα loot boxes είναι τζόγος;

Press Start: Θεωρείτε ότι τα loot boxes είναι τζόγος;

Monday, 27 Nov 2017  | in Press Start  | Γράφτηκε από τον Γιώργος Λόλας   | (4 σχόλια)
Γιώργος Λόλας

Γιώργος Λόλας  

Press Start: Η στήλη των αναγνωστών μαζί σας κάθε Δευτέρα. Ελάτε να συζητήσουμε μαζί ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τα video games.
Hot
https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/1d/c1/0d/press-start-loot-boxes-gambling-78-1511786740.jpg
 

Press Start: Θεωρείτε ότι τα loot boxes είναι τζόγος;

Σε θολά νερά για άλλη μια φορά η βιομηχανία του gaming.

Το 2002 η ελληνική κυβέρνηση θέσπισε τον νόμο 3037/2002 ο οποίος απαγόρευε όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε δημόσιους χώρους. Το νομοσχέδιο είχε ως στόχο την καταπολέμηση των παράνομων τυχερών παιχνιδιών και συγκεκριμένα τα λεγόμενα φρουτάκια. Μάλιστα, η αμάθεια των υπευθύνων τότε είχε ως αποτέλεσμα να έχουν ζημία ακόμα και ίντερνετ καφέ όπου μπορούσες να παίξεις online… σκάκι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της προς το ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών εξήγησε ότι ο νόμος αυτός μπορεί να έρθει σε σύγκρουση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και μάλιστα, το 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο νόμος 3037/2002 καταργήθηκε το 2011. Σήμερα, τα τυχερά παίγνια δεν απαγορεύονται. Αντιθέτως, τον περασμένο Αύγουστο η Βουλή ψήφισε ένα νομοσχέδιο το οποίο ευνοεί την εταιρεία ΟΠΑΠ, η οποία πλέον διαθέτει ειδικά διαμορφωμένους χώρους (Play OPAP) μέσα στους οποίους ο καθένας (άνω των 21 ετών) μπορεί να παίξει στα διαβόητα φρουτάκια.

Πίσω στα δικά μας, τα loot boxes έκαναν την εμφάνισή τους στα video games αρκετά χρόνια πριν. Ακόμα και το Ultima Online της Electronic Arts που κυκλοφόρησε το 1997 διέθετε ένα είδος από loot boxes, ενώ η πλειοψηφία των ασιάτικων MMOs περιελάμβανε σύστημα με boxes γεμάτα με τυχαία αντικείμενα. Σήμερα, με την ραγδαία άνοδο των microtransactions, πολλά από τα triple-A games περιέχουν loot boxes επί πληρωμή. Μάλιστα το Βέλγιο, μετά από σχετική έρευνα που έκανε για τα Overwatch και Star Wars Battlefront II, αποφάσισε να απαγορεύσει τα loot boxes στην χώρα, ενώ και η Γαλλία διερευνά το θέμα, με την πολιτεία της Χαβάης των ΗΠΑ να έχει προχωρήσει και αυτή σε απαγόρευσή τους.

Η Αγγλία από την άλλη, εξέτασε το θέμα των loot boxes αναφέροντας ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν τζόγος και ότι δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στην κατηγορία των τυχερών παιχνιδιών. Το 2016 η Κίνα θέσπισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι publishers πρέπει να ανακοινώνουν στους gamers τις πιθανότητες απόκτησης κάθε ψηφιακού αντικειμένου ή υπηρεσίας. Ταυτόχρονα, απαγόρευσε την διάθεση των loot boxes, με την Blizzard να τα αφαιρεί τελικά από το Overwatch. Πλέον, η απόκτηση των loot boxes γίνεται με πλάγιο τρόπο, αφού τους δίνονται ως δώρο με την απόκτηση in-game currency.

Προσωπικά, πιστεύω ότι τα loot boxes δεν μπορούν να θεωρηθούν τζόγος με την στενή έννοια του όρου. Σε σχόλιό μου σε σχετικό άρθρο είχα γράψει ότι τα loot boxes λειτουργούν όπως ακριβώς οι... τυχερές σακούλες που αγοράζουν τα μικρά παιδάκια από το περίπτερο. Από την στιγμή που δεν μπορείς να κερδίσεις χρήματα παρά μόνο ψηφιακά αντικείμενα, τότε οι σχετικοί νόμοι δεν ευσταθούν. Τζόγο αποτελούν τα τυχερά παιχνίδια τύπου ΚΙΝΟ, Στοίχημα κτλ, ειδάλλως θα έπρεπε να απαγορευτούν όλα τα microtransactions γενικότερα, για τα οποία σημειώθηκαν διπλάσια έσοδα από το 2012 έως και σήμερα. Θεωρώ ότι όλο αυτό το νέο σκηνικό με τα loot boxes γίνεται ώστε οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν επιπλέον φόρους από τους publishers. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να κλείσουν επίσης όλες οι στοιχηματικές εταιρείες και τα καζίνο.

Εσείς θεωρείτε ότι τα loot boxes είναι τζόγος; Γράψτε μας το σχόλιό σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Μόνιμες στήλες προηγούμενης εβδομάδας:
Δευτέρα: Press Start - Πιστεύετε ότι οι μικροσυναλλαγές θα έπρεπε να υπάρχουν; (Γιώργος Λόλας)
Τετάρτη: Editorial - Μικροσυναλλαγές: Τις χρειαζόμαστε; Είναι νόμιμα τα loot boxes; (Μάνος Γρυπάρης)
Σάββατο: Αφιερώματα - Αφιέρωμα: 10 Χρόνια Uncharted (Γιάννης Σιδηρόπουλος)
Σάββατο: eSports - Ομάδα eSports από τον Fernando Alonso και την Logitech (Γιώργος Λόλας)

Community Blogs προηγούμενης εβδομάδας:
Γράψτε το δικό σας blog και πάρτε μέρος στον μηνιαίο διαγωνισμό του GameWorld

User Reviews προηγούμενης εβδομάδας:
21/11/17: Dreamfall Chapters (Παναγιώτης Πολυδεύκης - Shikabane_Hime7)

Γράψτε το δικό σας user review και πάρτε μέρος στον μηνιαίο διαγωνισμό του GameWorld

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Press Start. Μπορείτε να προτείνετε τα επόμενα θέματα που θα θέλατε να έχει η στήλη στο σχετικό forum topic.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Lyricaldemon (Level 22) 27/11/2017 15:49
Για εμένα τα loot boxes έπρεπε να είναι δωρεάν.Απο εκεί και πέρα τζόγος δεν είναι...Μπορεί για άλλους να είναι.
#2 +1 Efane (Level 24) 27/11/2017 16:23
Δεν θεωρώ πως είναι τζόγος, είναι καθαρά επιλογή του κάθε παίχτη. Σαν τζογο θα τα θεωρούσα εάν κατά την διάρκεια του gameplay εμφανίζεται συνέχεια μήνυμα με πακέτα που σου κλείνουν το μάτι. Και πάλι όμως όπως Πολύ σωστά αναφέρεις δεν γίνεται να τα δούμε τόσο "στενά".
Πολυ ωραίο και επίκαιρο θέμα προς συζήτηση.
#3 ashbringer (Level 25) 28/11/2017 08:39
Εξαρτάται πάντα απο το πως χρησιμοποιείται στο παιχνίδι και πως επηρεάζει το gameplay.Άλλες φορές κάνει πολύ κακό στους παίκτες αλλά και στον τίτλο και άλλες φορές περνάει σχεδόν απαρατήρητο.Ανα λόγως την περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί τζόγος η όχι.
#4 Krinidon (Level 6) 28/11/2017 20:03
Δεν είναι τζόγος δεδομένου ότι κατά κόρον δεν περιέχουν χρηματικά έπαθλα ή άλλα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός του παιχνιδιού.
Notification