Previews Unbeliever preview

Unbeliever preview

Wednesday, 08 Feb 2017  | in Previews | Γράφτηκε από τον Παντελής Δασκαλέλος   | (4 σχόλια)
Παντελής Δασκαλέλος

Παντελής Δασκαλέλος  

Now playing Crysis 2, Gears of War 2 και Tom Clancy's H.A.W.X
Hot
https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/2e/f8/b0/unbeliever-preview-62-1486486908.jpg
 

Unbeliever preview

Οι μεταθανάτιες εμπειρίες μας από ένα σαδιστικό ταξίδι... άρνησης.

H άρνηση από ψυχολογικής πλευράς είναι ένας μηχανισμός άμυνας που συνήθως εκδηλώνεται όταν βρισκόμαστε κάτω από εξαιρετικά οδυνηρές καταστάσεις. Παίζοντας το Unbeliever, την παρθενική δημιουργία της Ελληνικής Poor Locke αρνηθήκαμε να πιστέψουμε ότι μπορεί να υπάρχει ένα τόσο δύσκολο game ή ότι ο χαρακτήρας μας πέθαινε επειδή κάναμε κάποιο λάθος χειρισμό. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της αυτοάμυνας, μας οδήγησε σε “στρουθοκαμηλισμό” γιατί πολύ απλά θέλαμε να ξεφύγουμε από αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα. Τελικά το μόνο που καταφέραμε ήταν να κοροϊδέψουμε τον εαυτό μας, ευτυχώς όμως μόνο προσωρινά. Γιατί εν τέλει η άρνηση να αποδεχτούμε την πραγματικότητα μας πείσμωνε ακόμη περισσότερο, μας βύθιζε περισσότερο στο Unbeliever και όταν μετά από δεκάδες προσπάθειες καταφέρναμε να θριαμβεύσουμε νιώσαμε να μας πλημμυρίζει ένα αίσθημα ολοκλήρωσης.

Είμαστε σίγουροι ότι διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές έχετε καταλάβει ότι το Unbeliever είναι μια κυκλοφορία που απευθύνεται σε λίγους. Πριν αποφασίσετε να μπείτε στο κόσμο του θα πρέπει να συγκεντρώσετε όλα τα αποθέματα του ψυχικού σθένους σας, καθώς μόνο έτσι θα καταφέρετε να φτάσετε στο τέλος του. Υπάρχει άραγε ελπίδα να φτάσετε μέχρι εκεί; Ευτυχώς για εσάς η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία...

unbeliever preview 1

Ο δολοφόνος των Θεών
Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένα μάγος, ο οποίος έχει χάσει τη μνήμη και το μόνο που θυμάται είναι ότι έχει πεθάνει αμέτρητες φορές. Για να είμαστε ειλικρινείς και εμείς χάσαμε το μέτρημα στο πόσες φορές πεθάναμε παίζοντας το Unbeliever. O Unbeliever in-game είναι κάποιος -υποθέτουμε αιρετικός- που σκότωσε τους Αρχαίους Θεούς και έκλεψε τις αναμνήσεις σας.

Στην beta έκδοση με την οποία και ασχοληθήκαμε περιλαμβάνονται τέσσερα levels (η τελική θα διαθέτει οκτώ) και ως εκ τούτου δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως εξελίσσεται το σενάριο. Η αφήγηση είναι κατά βάση μινιμαλιστική, καθώς οι μόνες πληροφορίες σας παρέχονται προέρχονται από τις αναμνήσεις του πρωταγωνιστή, οι οποίες και ξεκλειδώνονται σταδιακά. Μπορούμε να πούμε ότι γενικά το Unbeliever κατάφερε να μας ιντριγκάρει στο σεναριακό κομμάτι, οπότε ανυπομονούμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το όλο story στη τελική έκδοση.

unbeliever preview 2

Ένα αρκετά ιδιόμορφο Metroidvania
H Poor Locke βαφτίζει το δημιούργημα της Metroidvania, καθώς το gameplay ακολουθεί κατά βάση την παραδοσιακή Action-Adventure/Platform/RPG φόρμουλα. Η pixel art αισθητική των γραφικών φέρνει στο νου τα 16-bit Castlevania και μάλιστα οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι βρήκαμε περισσότερες ομοιότητες με τα πρώτα κεφάλαια της σειράς, απ' ότι με το Castlevania: Symphony of the Night, την δημιουργία δηλαδή που μαζί με το Super Metroid γέννησαν το genre των Metroidvania.

Μια άλλη δημιουργία που έχει σαφέστατα επηρεάσει το έργο της Ελληνικής εταιρείας ανάπτυξης είναι το Dark Souls. Πέρα από το γεγονός ότι και το Unbeliever στηρίζεται σε trial and error τακτικές σε ότι αφορά τα boss fights, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα fragments που κερδίζετε όταν σκοτώνετε τους αντιπάλους σας για να αυξήσετε τα attributes σας. Τα όποια checkpoints δεν χρησιμεύουν μόνο ως μέσο αποθήκευσης της προόδου σας, αλλά και ως “αποθήκη” των fragments σας. Με άλλα λόγια αν πεθάνετε δεν χάνετε όλα τα fragments σας, αλλά μόνο όσα είχατε συλλέξει πριν φτάσετε στο checkpoint. Να σημειωθεί επίσης ότι υπάρχει και η σχετική stamina bar, η οποία καταναλώνεται κάθε φορά που επιτίθεστε, κάνετε dodge ή χρησιμοποιείτε κάποιο spell. Στο τελευταίο κομμάτι συναντάμε διάφορα spells, όπως το flame, το οποίο σας επιτρέπει να "φτύσετε" φωτιά ή το wind που εκτοξεύει ένα κύμα αέρα επιτρέποντάς σας να απωθήσετε τους αντιπάλους σας. Τόσο οι βασικές επιθέσεις σας, η εκτόξευση δηλαδή μιας ενεργειακής μπάλας, όσο και τα spells σας έχουν περιορισμένη εμβέλεια.

Οι “μυστικές” περιοχές που υπάρχουν σε κάθε level περιλαμβάνουν κατά βάση είτε θεραπευτικά potions, είτε επιπλέον fragments, οπότε καλό θα είναι να φροντίσετε να βρείτε αυτές τις περιοχές για να μπορέσετε να ανεβάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα attributes του χαρακτήρα σας. Όσον αφορά το exploration κομμάτι το Unbeliever δεν μας άφησε τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις, αφενός γιατί τα “κρυφά” δωμάτια βρίσκονται σε ιδιαίτερα προφανείς τοποθεσίες και αφετέρου γιατί δεν υπάρχει ένας ενιαίος χάρτης με περιοχές στις οποίες μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση μόνο με κάποιο συγκεκριμένο power. Το τελευταίο στοιχείο αναιρεί κάπως τον χαρακτηρισμό Metroidvania, καθώς είναι κάτι που συναντάμε σε όλους τους κύριους εκπροσώπους το συγκεκριμένου genre.

unbeliever preview 3

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι εδώ δίνεται μεγάλη έμφαση και στο Platform στοιχείο, καθώς και στα τέσσερα levels της beta θα πρέπει να πηδήξετε πάνω από χάσματα, να αποφύγετε δεκάδες παγίδες (αρκετές δε σας σκοτώνουν με ένα μόλις hit) και γενικώς απαιτούνται καλά αντανακλαστικά. Δυστυχώς η ακρίβεια των controls δεν είναι πάντοτε η καλύτερη δυνατή και χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε αυτό το κομμάτι για να αναδειχθούν οι Platform μηχανισμοί σε ζωτικό πυλώνα του gameplay.

Κανένα έλεος
Φτάνοντας στο τέλος του κάθε level σας περιμένει και το αντίστοιχο boss, κοινώς αμέτρητοι θάνατοι του χαρακτήρα σας μέχρι να προχωρήσετε παρακάτω. Το μυστικό της επιτυχίας, πέρα από την επιμονή και την υπομονή που θα πρέπει να επιδείξετε, είναι να βρείτε ποια στρατηγική δουλεύει και ποια όχι. Θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσετε τα patterns με τα οποία κινείται και επιτίθεται το κάθε boss εντοπίζοντας τις όποιες αδυναμίες. Για παράδειγμα στο πρώτο boss θα χρειαστεί να κάνετε dash δεξιά και αριστερά για να αποφύγετε τις επιθέσεις του, ενώ στο δεύτερο boss θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε σωστά το Wind spell σας. Το συγκεκριμένο σας επιτρέπει να εκτοξεύσετε ένα κύμα αέρα για να απωθήσετε τον αντίπαλο σας. Πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς το δεύτερο boss έχει μια εκνευριστική, άκρως cheesy και απρόβλεπτη επίθεση (φτύνει φωτιά από το στόμα του) που σας σκοτώνει με ένα hit.

unbeliever preview 4

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο πρώτο boss fight δεν παιδευτήκαμε ιδιαίτερα, στο δεύτερο πεθάναμε πάνω από 50 φορές, το τρίτο το βρήκαμε σχετικά βατό και το τέταρτο ήταν απλά ένα αξεπέραστο εμπόδιο. Τρέμουμε στην ιδέα για το τι μας περιμένει στην τελική έκδοση όπου και θα υπάρχουν άλλα τέσσερα bosses, αλλά και ένα New Game+ mode με ακόμη πιο δύσκολους εχθρούς σας. Το A.I. μας άφησε θετικές εντυπώσεις, καθώς κάθε κατηγορία εχθρών συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, κάποια πλάσματα σας κυνηγούν σε όλα τα όρια του χάρτη, ενώ τα zombies και οι Viking πολεμιστές σταματούν να σας καταδιώκουν αν πηδήξετε σε κάποιο υψηλότερο επίπεδο (μια πλατφόρμα λόγου χάρη).

Μια ξεχωριστή εμπειρία
Το Unbeliever βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της beta, καθώς αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχικά για iOS και Android και στην πορεία να μεταφερθεί στα PC. H παρούσα έκδοση αποτελεί ένα απλό port και είναι ελαφρώς buggy, αλλά σε καμία περίπτωση unplayable. Μπορείτε δε να την κατεβάσετε εντελώς δωρεάν από το GameJolt. H τελική έκδοση θα διατίθεται επί πληρωμή. Γενικώς πάντως χρειάζεται λίγη παραπάνω δουλειά στο τεχνικό κομμάτι και να μπουν οι τελικές πινελιές όπου απαιτείται. Η αλήθεια πάντως είναι ότι μιλάμε για μια αρκετά φιλόδοξη δημιουργία που αρνείται να υποταχθεί στην συμβατική Metroidvania φόρμα και αξίζει αν μη τι άλλο την προσοχή σας.

Το Unbeliever αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του 2017 για PC, iOS και Android. Για εκτενή συζήτηση επισκεφθείτε το αντίστοιχο forum topic.

Για να κατεβάσετε την beta έκδοσή του κάντε κλικ εδώ.

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Scorcher (Level 21) 08/02/2017 14:49
Έχω παίξει και εγώ την beta στο Digital Universe 3 και όντως μιλάμε για ένα πολύ φιλόδοξο project με ωραίους μηχανισμούς και υψηλό βαθμό δυσκολίας. Αν και beta το παιχνίδι έχει όλα τα φόντα για να εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα ελληνικά games που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Πολύ ωραίο preview Παντελή!
#2 +1 Manos (Level 38) 10/02/2017 02:08
Έχοντας παίξει επίσης την beta του Unbeliever για αρκετή ώρα μπορώ να πω ότι είναι όντως πρωτότυπη προσπάθεια για τα ελληνικά δεδομένα. Ένα αξιόλογο Metroidvania game που ελπίζουμε να έχει χορταστικό gameplay και μεγάλη διάρκεια στην τελική του έκδοση. Το επίπεδο δυσκολίας ιντριγκάρει και δεν χαρίζεται. Η Poor Locke Studios πάει για δυνατό ντεμπούτο.
#3 +1 Blood Prince (Level 28) 10/02/2017 14:28
"το Unbeliever βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της beta, καθώς αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχικά για iOS και Android και στην πορεία να μεταφερθεί στα PC. "

Βασικά θα ήθελα να το δω στο windows phone κάποια στιγμή να το δοκιμάσω. xD
#4 The_Locke (Level 7) 12/02/2017 07:31
Ευχαριστούμε πολύ για το preview και χαιρόμαστε που σας άρεσε. Για τον BloodKing και μόνο θα σκεφτούμε σοβαρά ένα build για windows phone :D
Notification