Conan Exiles preview

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Conan Exiles preview

Conan Exiles preview

Εξόριστοι σε έναν αφιλόξενο κόσμο.

Ήρθε ο καιρός να εξετάσουμε άλλο ένα Survival στην ατελείωτη λίστα των Online Survival games, τα οποία βρίσκονται σε early access και –παραδόξως- όλα τους δεν λένε να κυκλοφορήσουν. Με εξαίρεση το Don’t Starve που ωστόσο διαθέτει 2D isometric κάμερα και απαιτούσε πιο σύντομο κύκλο ανάπτυξης, δεκάδες εταιρείες ανάπτυξης έχουν πέσει με τα μούτρα στο συγκεκριμένο genre, το οποίο απ’ ότι φαίνεται πουλάει.

Η Νορβηγική Funcom ήταν επόμενο να ασχοληθεί με το είδος των Online Survival games, κυρίως λόγω των MMO The Age of Conan και The Secret World. Εκμεταλλεύτηκε λοιπόν την ευκαιρία και ύστερα από τα Age of Conan: Unchained και Age of Conan: Rise of the Godslayer, επέλεξε να μας χαρίσει ένα ακόμη παιχνίδι με την συγκεκριμένη θεματολογία, αλλά διαφορετικούς μηχανισμούς.

Ο κόσμος στον οποίο ζείτε στο Conan Exiles είναι αυτός από τις ομώνυμες ταινίες. Το δε soundtrack του Κόναν του Βάρβαρου από τον Βασίλη Πολυδούρη που ακούγεται μέσα στα μενού, σας πωρώνει και σας βάζει αμέσως στο κλίμα. Τα διαθέσιμα modes σας δίνουν όλες τις επιλογές που μπορεί να έχει ένα Survival παιχνίδι, μιας και μπορείτε είτε να παίξετε είτε online σε PvE server (να πολεμήσετε με εχθρούς μαζί με άλλους παίκτες) και σε PvP server, είτε αντίστοιχα να στήσετε Private server και να παίξετε με συγκεκριμένους φίλους ή με άλλους παίκτες online, θέτοντας τους δικούς σας κανόνες. Οι PvP servers περιλαμβάνουν πέντε διαφορετικά στυλ παιχνιδιού, όπως Hardcore PvP, Role-playing, casual PvP κτλ. Συνεπώς ανάλογα με το πως παίζετε επιλέγετε το στυλ που σας ταιριάζει. Επειδή όμως σε κάθε PvP server θα βρείτε ήδη οχυρωμένες και εξοπλισμένες clans, για τον σκοπό αυτό υπάρχουν οι PvP Blitz servers οι οποίοι γίνονται wipe ανά 30 ημέρες όταν και όλα ξεκινούν από την αρχή.

conan exiles 1

Περιπλάνηση σε επικίνδυνα μονοπάτια
Το ξεκίνημα, όπως και σε κάθε Survival, σας βρίσκει στη δημιουργία χαρακτήρα εκεί όπου επιλέγετε ανάμεσα σε άνδρα ή γυναίκα, αλλά και την όψη ή την φωνή που θα έχει. Από εκεί και πέρα, το πως θα παίξετε καθορίζεται από τα attributes που θα ξεκλειδώσετε. Στη συνέχεια ξεκινάτε (σχεδόν) γυμνοί. Ο Conan ο βάρβαρος σας πλησιάζει, σας βρίσκει σταυρωμένο και εγκαταλλελειμένο και σας ελευθερώνει. Κατά συνέπεια ξεκινάτε το ταξίδι σας προς την αναζήτηση αρχικά τροφής και νερού και στη συνέχεια των απαραίτητων resources που θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε.

Τα πρώτα σας βήματα στο Conan Exiles είναι αρκετά δύσκολα μιας και ξεκινάτε χωρίς να έχετε απολύτως τίποτα. Συλλέγετε ότι βρίσκετε μπροστά σας όπως είναι φύλλα δένδρων και πέτρες. Ότι υπάρχει γύρω σας χρησιμεύει για crafting, όπως άλλωστε και σε κάθε survival παιχνίδι. Αρχικά θα δημιουργήσετε μια αξίνα για να μπορείτε να χτυπάτε πέτρες και να lootάρετε ότι δίνουν. Θα φτιάξετε επίσης ένα πρόχειρο τσεκουράκι για να χτυπήσετε τα πρώτα πλάσματα που θα συναντήσετε. Οι πολύ απλοί εχθροί που μοιάζουν με μικρούς καλικάτζαρους, αποδεικνύονται επικίνδυνοι μιας και μπορούν να σας ρίξουν με 5-6 hits, επομένως θα πρέπει να spamάρετε το mouse button με μανία πάνω τους.

Ένα ακόμη θέμα που θα σας απασχολήσει, τουλάχιστον στα πρώτα level up, είναι η τροφή. Ξεκινώντας από το μηδέν δεν έχετε τα απαραίτητα όπλα για να κυνηγήσετε την τροφή σας, συνεπώς θα πρέπει να κλέψετε αυγά από φωλιές, να βρείτε σπόρους σε loot και να καταφέρετε κουτσά στραβά να κυνηγήσετε ζωάκια (κάτι που στα ελάφια δεν είναι καθόλου εύκολο). Το νερό αναπληρώνεται εύκολα μιας και παντού υπάρχουν ποτάμια, αλλά το φαγητό μπορεί να αποδειχθεί καίριο, καθώς αν η μικρή μπάρα φαγητού αδειάσει τότε το health σας θα αρχίσει να μειώνεται ώσπου μέσα σε δυο λεπτά θα έχετε βρεθεί νεκρός. Απ’ τη στιγμή όμως που θα έχετε τον απαραίτητο οπλισμό τότε το φαϊ δεν θα σας απασχολεί στον ίδιο βαθμό.

Το activity στους servers είναι σχετικά χαμηλό, πάντα για τα δεδομένα του hype που έχει το παιχνίδι. Υπάρχουν δεκάδες servers, όχι όμως σε όλα τα PvP modes, ενώ συνήθως συναντάμε 10-25 άτομα στην καλύτερη σε κάθε server, άρα έχουμε ελάχιστες πιθανότητες να τους βρούμε απέναντί μας στον κόσμο του παιχνιδιού.

Levelling up
Το user interface του παιχνιδιού ακολουθεί μία απλή προσέγγιση, αρκεί στην αρχή να την κατανοήσετε και να αφιερώσετε χρόνο στο να την μάθετε. Στη μία πλευρά βρίσκονται τα resources σας και στην άλλη το inventory σας, ενώ μία hotbar 8 κουτιών στο κάτω μέρος αφορά τα favorites σας, τα οποία ενεργοποιούνται με τα αντίστοιχα πλήκτρα. Κάθε αντικείμενο έχει durability και σπάει μετά από ορισμένα χτυπήματα, συνεπώς θα πρέπει να craftάρετε νέο.

conan exiles 1

Τόσο με την μάχη, όσο και ενώ τρέχετε και κάνετε διάφορες εργασίες, αποκτάτε xp και κάνετε level up. Σε κάθε level up καλείστε να κατανείμετε τους πόντους σας σε Strength, Agility, Vitality, Accuracy, Grit, Encumbrance και Survival. Αν παίζετε melee τότε δίνετε τους περισσότερους πόντους στο Strength και αντίστοιχα όσοι αγαπάτε archers θα προτιμήσετε το Accuracy. Το Vitality θα σας δώσει επιπλέον health points, ενώ το Agility δεν πρέπει να σας ξεγελά καθώς δεν αφορά τους τοξότες, αλλά το Defense σας. Προτιμήστε το αν παίζετε tank. Το Grit δίνει stamina points, το Encumbarance σας επιτρέπει να κουβαλήσετε περισσότερα υλικά, ενώ το Survival σας επιτρέπει να αντέξετε περισσότερο σε φαγητό και νερό.

Ας σταθούμε σε δύο στατιστικά. Το Survival είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στα πρώτα σας βήματα, προκειμένου να αντέξετε χωρίς φαγητό και να πάρετε τον πρώτο σας οπλισμό. Το δε Grit (Stamina) θα αποδειχθεί εξίσου χρήσιμο στη μάχη, μιας και για αρχή τελειώνει γρήγορα αν επιχειρήσετε ορισμένα χτυπήματα. Το χρειάζεστε τόσο για να πολεμήσετε, όσο και για να τρέξετε, εκτός πια κι αν έχετε υπομονή και μπορείτε να κάνετε οικονομία σε αυτό και άρα να δώσετε πόντους απευθείας στο Strength για να χτυπάτε αλύπητα.

Στο level up σας αποκτάτε knowledge points, τα οποία και κατανείμετε στα recipes. Οι συγκεκριμένες συνταγές αφορούν το crafting, κοινώς την πεμπτουσία του παιχνιδιού. Εδώ οι επιλογές σας είναι δεκάδες και αφορούν αρχικά την δημιουργία απλών όπλων όπως σπαθί και τόξο, απλών ρούχων, αλλά και sleeping bags καθώς αν πεθάνετε θα πρέπει να έχετε ένα σημείο να κάνετε respawn. Στην πορεία δημιουργείτε armor από χάλυβα, προηγμένα όπλα όπως μεγάλα σπαθιά και τσεκούρια, αλλά και σπίτια.

Στον τομέα κατασκευής σπιτιού μπορείτε να δημιουργήσετε από μικρά σπίτια μέχρι…ολόκληρα φρούρια, με σκάλες και ορόφους πόρτες ασφαλείας, σεντούκια και ένα σωρό ανέσεις. Αν παίζετε σε online server τότε θα έχετε να αντιμετωπίσετε επιθέσεις, αν και τα σπίτια γενικά είναι πολύ πιο ανθεκτικά σε σχέση με άλλα MMO. Σε δικό σας server πάντως και με φίλους σας θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Θα πρέπει ωστόσο να φροντίσετε να μπείτε στην ίδια Clan, διότι σε διαφορετική περίπτωση αν κάνετε logout μέσα σε σπίτι άλλου ιδιοκτήτη-φίλου σας τότε για να βγείτε έξω είτε θα πρέπει να σπάσετε την πόρτα με τον κατάλληλο εξοπλισμό, είτε να πεθάνετε και να χάσετε τα υπάρχοντά σας.

Όταν ο κίνδυνος παραμονεύει
Το Conan Exiles περιέχει 32 διαφορετικά είδη τεράτων, τα οποία στην πλειοψηφία τους αποτελούν εξελιγμένα και απειλητικά ζώα. Στον παραπάνω αριθμό προσθέστε ορισμένους επιπλέον εχθρούς, καθότι συναντάμε 4 είδη σκορπιού, 3 είδη ρινόκερου και άλλες παραλλαγές που έχουν να κάνουν κυρίως με το μέγεθος. Αυτό που πωρώνει είναι η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, η οποία σας κάνει να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε όντως στον κόσμο του Conan. Οι πατημασιές των τεράτων αρχικά θα σας ανησυχήσουν καθώς θα ψάχνεστε τριγύρω. Σε συνδυασμό δε με την μουσική που κορυφώνει την έντασή της όταν εμφανιστεί εχθρός και κυρίως με την όψη των εχθρών, οι πρώτες σας ώρες θα σας βρουν να αγχώνεστε. Τουλάχιστον μέχρι να συνηθίσετε στον αφιλόξενο αυτό κόσμο.

Η κάμερα αλλάζει κατά βούληση από πρώτου σε τρίτου προσώπου με την ροδέλα του ποντικιού. Γενικά ο χαρακτήρας σας καταλαμβάνει ένα σεβαστό μέρος της οθόνης, καθώς λόγω της Survival φύσης του παιχνιδιού θα μπορούσε το zoom out να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Αυτό βέβαια δίνει έναν επιπλέον τόνο τρόμου στη μάχη μιας και δεν έχετε πλήρη οπτική του αν βρίσκεται στην πλάτη σας μία δίποδη χελώνα ή στα πόδια σας ένας απειλητικός και αιμοβόρος κροκόδειλος.

Endgame
Γενικά η μεγάλη ποικιλία τεράτων δεν φαίνεται σε τέτοιο βαθμό, τουλάχιστον στην alpha έκδοση που παίξαμε, μιας και συναντούσαμε μπροστά μας πολλές φορές πανομοιότυπα είδη εχθρών. Πέρα από τα μεταλλαγμένα ζωάκια στον κόσμο του Conan, θα αντιμετωπίσετε και διάφορες απειλητικές ντόπιες φυλές, που διψούν για αίμα και loot. Η ποικιλία melee όπλων είναι αξιοσημείωτη καθώς θα χειριστείτε από daggers, μέχρι σπαθιά, τσεκούρια και polearms. Υπάρχουν ελάχιστα τόξα, αλλά τουλάχιστον στα βέλη η ποικιλία είναι λίγο μεγαλύτερη με απλά, σιδερένια, κοφτερά, φλεγόμενα ή δηλητηριώδη βέλη να κάνουν το ανάλογο damage.

Το επίπεδο ανταγωνιστικού PvP είναι αρκετά υψηλό, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αντίπαλοι χρήστες έχουν εξοικειωθεί με το σύστημα μάχης, το οποίο βασίζεται σε τακτικές hit and run. Τα idle animations είναι ρεαλιστικά, αλλά τα animations κίνησης αποδεικνύονται φτωχά σε σχεδιασμό και χρειάζεται πολύ δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα, κάτι που επηρεάζει και την μάχη. Πρακτικά αν παίζετε με τόξο τότε παίζει μεγάλο ρόλο ο αιφνιδιασμός. Η ρεαλιστική χρήση του τόξου που απαιτεί να επισυνάψετε το βέλος σωστά και να στοχεύσετε παίρνει κάποια δευτερόλεπτα. Εκεί όπου δεν έπρεπε να υπάρχει ρεαλισμός υπάρχει και το αντίστροφο. Στις melee επιθέσεις θα πρέπει να υπολογίσετε σωστά το timing του χτυπήματος και να τρέξετε έγκαιρα στην πλάτη του εχθρού σας πριν σας βρει μπροστά του και σας χτυπήσει. Κατά τα άλλα, ο σχεδιασμός τόσο των male, όσο και των female χαρακτήρων, είναι άκρως λεπτομερής, καθώς χρησιμοποιείται η Unreal Engine 4. Το εγχείρημα είναι ολίγον τι παράτολμο, αφού σε άλλα Survival games η Unity αποδεικνύεται πιο ελαφριά και αποδοτική. Εδώ η Funcom δίνει ποιότητα αλλά μας αφήνει λίγο πίσω σε θέμα απόδοσης.

conan exiles 1

Γενικά η μάχη είναι ίσως ο Νο.1 τομέας όπου η Funcom οφείλει να εστιάσει, μαζί φυσικά και με το περιεχόμενο του παιχνιδιού. Ενδεχομένως μία λίστα από achievements να βοηθούσε ώστε να διατηρηθεί το ενδιαφέρον μας αμείωτο. Σε ένα Survival τύπου Conan θα μπορούσε να δοθεί βάση ακόμα και σε ένα quest system μέσω διάφορων NPCs. Οτιδήποτε που θα ξέφευγε από τα συνηθισμένα στερεότυπα. Η εμπειρία της Funcom και το ταλέντο μπορεί να είναι αστείρευτα αλλά στο game design έχει αποδείξει ότι στο endgame “χωλαίνει”. Ύστερα από τις πρώτες ημέρες ενασχόλησης από ένα σημείο και μετά κουραστήκαμε από τα διάφορα respawn και αφήσαμε το Conan Exiles λίγο στην άκρη, έως ότου έρθει κάποιο μεγάλο update που θα δικαιολογήσει τον χρόνο που θα δαπανήσουμε.

Ένας δεύτερος τομέας όπου θα πρέπει να δοθεί βάση είναι η ανταπόκριση μεταξύ server και client. Το ping είδαμε ότι είναι υψηλό και συχνά αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο του lag, σε σημείο που αντί για VDSL είχαμε την αίσθηση ότι παίζαμε με μια απλή ADSL σύνδεση. Τα frames ουδέποτε πλησίασαν τα 30 και για να είμαι ειλικρινής δεν ένιωσα ότι έπαιζα όντως με μια GTX 980 στο PC μου. Επίσης, κατά την σύνδεση σε servers, τις μισές φορές δεχθήκαμε disconnection, κάτι που δεν είναι ότι πιο ευχάριστο. Όλα αυτά θα πρέπει να λυθούν στην πορεία για να γίνει η εμπειρία πιο ομαλή.

Κόντρα σε κάθε απειλή
Το Conan Exiles είναι ένα άκρως φιλόδοξο Online Survival από μια εταιρεία με εμπειρία στα online games. Αν η Funcom το παλέψει και εργαστεί σκληρά για να διορθώσει τα όποια μέχρι τώρα ζητήματα, αλλά παράλληλα προσθέσει και το κατάλληλο περιεχόμενο τότε θα μπορέσει να μας δώσει ένα καλό τελικό προϊόν. Θα χρειαστεί καλύτερη ποιότητα σύνδεσης, δουλειά στο σύστημα μάχης, ένα σαφές tutorial και γενικά ένας τρόπος να πιαστεί ο νέος παίκτης από το μηδέν μέχρι την ένταξη σε μία Clan και να ενταχθεί στον πόλεμο του εκάστοτε server.

Το project αποτελεί ένα Survival με MMO επιρροές, που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην αγορά, ωστόσο απαιτεί πολύ ψάξιμο από την πλευρά σας και δεν έχει υλοποιήσει ακόμη στο ακέραιο όσα η Funcom έχει υποσχεθεί. Κατά συνέπεια τα 30 ευρώ που ζητούνται στο Steam για μια Early access έκδοση που έχει τον χαρακτήρα...early early alpha, είναι τουλάχιστον ένα τσούξιμο στην τσέπη, την στιγμή που άλλα Survival games με χαμηλότερη τιμή προσφέρουν περισσότερο content και πιο ευχάριστη εμπειρία. Μέχρι την τελική έκδοση εδώ θα είμαστε, στεκόμενοι με σταυρωμένα τα χέρια και περιμένοντας ένα καλό αποτέλεσμα που θα διαφέρει από το σύνολο.

Το Conan Exiles θα κυκλοφορήσει για PC, PS4 και Xbox One. Συζητήστε περισσότερα για το Conan Exiles σε αυτό το forum topic. Παίξτε online μαζί μας κάνοντας κλικ εδώ.

Encumbrance

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 xatzhs (Level 10) 14/03/2017 17:16
Επειδή είμαι λάτρης των Survival (h1z1/Rust/Dont Starve) πιστεύω ότι θα άξιζε η δοκιμή μόνο από τις εικόνες που είδα και από αυτά που διάβασα.
Ανυπομονώ για το Stream.
#2 +1 ashbringer (Level 25) 15/03/2017 17:44
Αν αποδώσουν τον κόσμο του Robert E. Howard όπως πρέπει και σεβαστούν το όνομα αλλά και την ιστορία των χαρακτήρων πιστεύω ότι θα δούμε ένα έπος στα survival mmo.
#3 Blood Prince (Level 30) 29/05/2017 19:47
Απο τις εικόνες φαίνεται ενδιαφέρον παιχνίδι.Εμένα πάντως οτιδήποτε έχει να κάνει με online εκτός αν πρόκειται για Fifa δεν με προσελκύει.Η πρώτη φωτό του άρθρου με την σταυρωμένη κοπελιά όλα τα λεφτά.
Notification