Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Keyword
×
Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Γη: Ο πλανήτης μας: Γενική συζήτηση

  • Manos
  • Manos's Avatar Topic Author
  • Online
  • Αρχισυντάκτης
  • Αρχισυντάκτης
  • Για ανταλλαγή απόψεων το ιδανικό μέρος είναι το forum του GameWorld.gr!
More
06 Mar 2015 10:44 #157677 by Manos
Manos created the topic: Άνοδος Θερμοκρασίας Πλανήτη
Άνοδος Θερμοκρασίας Πλανήτη

Με κύριο στόχο την καταπολέμηση των προβλημάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής 195 χώρες του κόσμου ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή και τελική συμφωνία τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο και πλέον όλο και περισσότερες χώρες διαπιστώνουν πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις αυτές ξεκίνησαν υπό τη σκιά των δραματικών ανακοινώσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ότι το 2014 ήταν σίγουρα η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο οργανισμό του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη, η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στην επιφάνεια του πλανήτη ξεπέρασε το 2014 κατά 0,57 βαθμό Κελσίου την υπολογιζόμενη μέση θερμοκρασία για την περίοδο αναφοράς 1961-1990, που είναι 14 βαθμοί, ξεπερνώντας τα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας του 2010 (κατά 0,55 βαθμό πάνω) και του 2005 (κατά 0,54 βαθμό).

«Ο αιώνας μας συγκεντρώνει 14 από τις 15 θερμότερες χρονιές. Υπολογίζουμε σε μια συνέχιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς οι συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και η αύξηση της ενθαλπίας των ωκεανών μας υπόσχονται ένα θερμότερο μέλλον», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Μισέλ Ζαρό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας υπολόγισε ότι σχεδόν το 0,93% της ζέστης, που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα από αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προερχόμενα από την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων και άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, είναι αποθηκευμένη στους ωκεανούς. Οι ωκεανοί παίζουν συνεπώς πρωταρχικό ρόλο όσον αφορά τη θερμική ρύθμιση του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος.

Τι είναι η κλιματική αλλαγή
Ως κλιματική αλλαγή νοείται η μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και ειδικότερα οι μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα. Στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCC), ως κλιματική αλλαγή ορίζεται ειδικότερα η μεταβολή στο κλίμα που οφείλεται άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπινες δραστηριότητες, διακρίνοντας τον όρο από την κλιματική μεταβλητότητα που έχει φυσικά αίτια.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, οι παγετώνες λιώνουν και η τυπολογία των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων αλλάζει. Παρατηρούνται ακόμη ακραία καιρικά φαινόμενα -εντονότερα και πιο εντατικά-, μείωση του ατμοσφαιρικού όζοντος, αλλαγές στο οικοσύστημα, λόγω της απώλειας της βιοποικιλότητας, αλλαγές στα υδρολογικά συστήματα και τις προμήθειες του γλυκού πόσιμου νερού, υποβάθμιση του εδάφους και αστικοποίηση.

Πως προκαλείται η κλιματική αλλαγή
Η αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι η υπερβολική χρήση ορυκτών πόρων, όπως είναι ο άνθρακας και ο λιγνίτης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η καύση των οποίων απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Με αυτό τον τρόπο η «κουβέρτα» των αερίων του θερμοκηπίου που καλύπτει τη Γη συγκρατεί ολοένα και περισσότερη ενέργεια η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει την μέση θερμοκρασία του πλανήτη.

Η ανθρώπινη παρέμβαση στον φυσικό κύκλο του διοξειδίου του άνθρακα τα τελευταία 150 χρόνια έχει υπάρξει καθοριστική. Η απερίσκεπτη καύση ορυκτών καυσίμων αλλά και οι κτηνοτροφικές δραστηριότητες που συμβάλουν στην εκπομπή μεθανίου, σε συνδυασμό με την αποψίλωση των δασών τα οποία απορροφούν τα αέρια του θερμοκηπίου, έχουν διαταράξει ανεπανόρθωτα τις ισορροπίες στον κύκλο του διοξειδίου του άνθρακα.

Η μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που πλέον συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα, έχει συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, ενώ η ταχύτητα με την οποία συντελείται αυτή η αύξηση είναι σημαντικά μεγαλύτερη από οποιαδήποτε φυσική διεργασία. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία των φυσικών συστημάτων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Είναι σαφές πως η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας δε σημαίνει απαραίτητα πιο ζεστό κλίμα για όλους, σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, μεταβάλει το κλιματικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αύξηση εμφάνισης ακραίων και απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, άλλες περιοχές θα είναι πιο ζεστές, άλλες πιο κρύες, ενώ ανάλογα θα επηρεαστούν και τα επίπεδα υγρασίας του πλανήτη –άλλοτε δημιουργώντας συνθήκες ξηρασίας, άλλοτε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης.

Οι επιπτώσεις στην χώρα μας
Δεν είναι τυχαίο ότι η κλιματική αλλαγή συμπεριλαμβάνεται ψηλά στην ατζέντα όλων των χωρών. Ήδη παρατηρούμε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στους ανθρώπινους πληθυσμούς – όπως η τήξη των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική – ακόμα και με τη σημερινή αύξηση της θερμοκρασίας στους 0,8 °C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν θετικές ανατροφοδοτήσεις που θα επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας και περαιτέρω δραματικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Όσον αφορά στη χώρα μας, ως γνωστόν ο πλούτος της Ελλάδας συνδέεται αναπόσπαστα με τις κλιματικές της συνθήκες. Το ζεστό ξηρό καλοκαιρινό κλίμα σε συνδυασμό με τα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών φέρνουν τουρίστες στη χώρα μας από όλο τον κόσμο. Τα ζεστά καλοκαίρια, σε συνδυασμό με τους ήπιους υγρούς χειμώνες, ευνοούν την ανάπτυξη της γεωργίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας. Κάτω από τις ίδιες κλιματικές συνθήκες, χιλιάδες εκτάρια δάσους καλύπτουν την χώρα και φιλοξενούν μια μεγάλη βιοποικιλότητα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει μεγάλες πιέσεις στη χώρα μας. Μελέτη του ΟΗΕ δείχνει πως η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Μεσόγειος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 18 «καυτά» σημεία του πλανήτη, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της εντεινόμενης αλλαγής του κλίματος.

Χαρακτηριστική η έρευνα του WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με τίτλο «Το αύριο της Ελλάδας», που επιχειρεί μια πρόβλεψη για τις κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2050.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ήδη υπάρχουσα δυσφορία των κατοίκων στις πόλεις πρόκειται να ενταθεί. Οι κάτοικοι πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία και η Λάρισα θα υπόκεινται μέχρι και σε 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα. Παράλληλα, σε Λαμία, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, η συνολική βροχόπτωση θα μειωθεί, αλλά αναμένεται να αυξηθούν κατά 10-20% οι ακραίες βροχοπτώσεις. Με άλλα λόγια φαίνεται πως αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο για πλημμύρες, όσο και για εξάπλωση πυρκαγιών στα περιαστικά δάση.

Σημαντικά θα επηρεαστούν και οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας. Από 5 ως και 15 περισσότερες θα είναι οι μέρες με καύσωνα στους υπό εξέταση τουριστικούς νομούς, ενώ θα αυξηθούν περαιτέρω και οι νύχτες όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20oC, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, όπως η Ρόδος και τα Χανιά.

Οι 10 μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί της χώρας θα δεχθούν επίσης μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μέρες καύσωνα, οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή, να μειωθούν οι χειμερινές βροχοπτώσεις και συνεπώς να αυξηθεί κατά πολύ ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Για παράδειγμα, στην Εύβοια αναμένονται περισσότερες από 25 επιπλέον ξηρές ημέρες σε σχέση με σήμερα, οι Σέρρες και η Λάρισα θα ζήσουν 20 περισσότερες μέρες καύσωνα, ενώ στο Ηράκλειο και την Πέλλα οι βροχοπτώσεις το χειμώνα θα μειωθούν κατά 15%. Παρουσιάζεται επίσης αυξημένος κίνδυνος για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα νερού.

Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να θέσει σε μεγάλη δοκιμασία και τους Εθνικούς Δρυμούς, καθώς προβλέπεται αύξηση των ημερών με υψηλό ρίσκο εμφάνισης πυρκαγιάς σε όλους τους Δρυμούς της χώρας.

Τέλος, σε σχετική της έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2011, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει πως το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά υψηλό. Στο δυσμενέστερο σενάριο, το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία ως το 2100 ανέρχεται στα 701 δις ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του εθνικού μας χρέους το 2009. Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως η υιοθέτηση πολιτικών που προστατεύουν το κλίμα είναι η οικονομικότερη επιλογή που διαθέτουμε. Εφόσον η Ελλάδα μειώσει δραστικά τις εκπομπές, στο πλαίσιο αντίστοιχης παγκόσμιας προσπάθειας, το συνολικό κόστος μειώνεται κατά €265 δις, στα €436 δις."Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
17 Apr 2016 13:28 - 17 Apr 2016 13:34 #180159 by Blood Prince
Blood Prince replied the topic: Περίεργα κι απίστευτα
The Snake Island in Brazil

Είναι ένα καταπράσινο νησί με ωραίες παραλίες που βρίσκεται στη Βραζιλία και καλύπτει μια έκταση περίπου 430.000 τετραγωνικών μέτρων. Το Ilha de Queimada Grande αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν επίγειο παράδεισο αλλά και ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του πλανήτη, όπου δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι και απαγορεύεται να πάνε άνθρωποι.Ο λόγος: Τα πολλά δηλητηριώδη φίδια που έχουν κάνει κυριολεκτικά “κατάληψη” σε κάθε γωνιά του νησιού. Και πιο συγκεκριμένα το είδος Bothrops insularis, που ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων στη βόρεια και νότια Αμερική.
Τα φίδια βρίσκονται παντού στο νησί, ενώ οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι σε κάθε τετραγωνικό μέτρο θα συναντήσει κανείς πάνω από 5 ερπετά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εν λόγω είδος φιδιού απειλείται με εξαφάνιση για το λόγο αυτό οι Αρχές της Βραζιλίας τα προστατεύουν με κάθε τρόπο.
Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish
Last Edit: 17 Apr 2016 13:34 by Blood Prince.
The following user(s) said Thank You: DoUzOs, Mystique

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
18 Apr 2016 12:51 - 18 Apr 2016 12:54 #180235 by Blood Prince
Blood Prince replied the topic: Περίεργα κι απίστευτα
Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει τον τρόπο που η Γη στρέφεται γύρω από τον άξονά τηςΜια νέα μελέτη της NASA ισχυρίζεται πως η ολοένα αυξανόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη αλλάζει τον τρόπο που η Γη στρέφεται γύρω από τον πολικό άξονά της. Τα στρώματα πάγου που λιώνουν, ειδικά στη Γροιλανδία, αλλάζουν την κατανομή του βάρους στη Γη. Και αυτό έχει προκαλέσει αλλαγή πορείας τόσο στο Βόρειο Πόλο όσο και στην ταλάντευση, η οποία ονομάζεται πολική κίνηση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό Science.

Αν και οι επιστήμονες λένε ότι η μετατόπιση είναι ακίνδυνη, σημειώνουν πως είναι ουσιαστική. Ο Jonathan Overpeck, καθηγητής γεωεπιστημών στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο οποίος δεν πήρε μέρος στη μελέτη, είπε ότι “αυτό δείχνει πόσο πραγματικές και ουσιαστικές είναι οι επιπτώσεις του ανθρώπου στον πλανήτη. “Από το 2003, η Γροιλανδία έχει χάσει κατά μέσο όρο πάνω από 272 τρισεκατομμύρια κιλά πάγου τον χρόνο και αυτό επηρεάζει τον τρόπο που η Γη ταλαντεύεται δήλωσε ο επιστήμονας της NASA Eirk Ivins.

Η Δυτική Ανταρκτική χάνει 124.000.000.000.000 κιλά πάγου σε ετήσια βάση και η Ανατολική Ανταρκτική αυξάνει κατά περίπου 74.000 δισεκατομμύρια κιλά πάγο, βοηθώντας την κλίση της ταλάντευσης περαιτέρω, είπε ο Ivins. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει με ακρίβεια από το 1899 τα δεδομένα της κίνησης και των μεταβολών στους πόλους, και σχεδόν στο σύνολο του 20ού αιώνα σημειώνονταν μικρή μετατόπιση προς τον Καναδά. Αλλά αυτό άλλαξε στις αρχές του αιώνα και τώρα η μετατόπιση γίνεται προς την Αγγλία, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Surendra Adhikari του Propulsion Lab Jet της NASA.

“Η πρόσφατη στροφή από την κατεύθυνση του 20ου αιώνα είναι πολύ δραματική,” δήλωσε ο Adhikari. “Όλα συνδυάζονται ώστε να έλκουν την πολική κίνηση προς τα ανατολικά” πρόσθεσε. Ο Jianli Chen, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του «Κέντρου Τέξας για τη Διαστημική Έρευνα, κατέγραψε για πρώτη φορά την μετατόπιση του πόλου μέσω της κλιματικής αλλαγής το 2013, αλλά είπε πως αυτή η νέα μελέτη είναι το επόμενο βήμα της μελέτης του.

Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish
Last Edit: 18 Apr 2016 12:54 by Blood Prince.
The following user(s) said Thank You: DoUzOs, the_prophet1987, Mystique

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
28 Apr 2016 13:19 #180716 by Blood Prince
Blood Prince replied the topic: Περίεργα κι απίστευτα
Περίεργα Χαρακτηριστικά των Ερήμων του Πλανήτη


Οι έρημοι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη γενικά όμως γνωρίζουμε λίγα πράγματα για αυτές. Οι περισσότεροι αυτό που ξέρουμε είναι πώς πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις άμμου με υψηλές θερμοκρασίες και απουσία νερού σε κάθε μορφή.

Κάποια όμως χαρακτηριστικά τόσο γενικότερα όσο και για συγκεκριμένες ερήμους δεν είναι τόσο γνωστά και πιο κάτω αναφέρω κάποια από αυτά :1. Η λέξη Σαχάρα σημαίνει έρημος στα αραβικά. Επομένως όταν λέμε «Έρημος Σαχάρα» λέμε στην πραγματικότητα «έρημος έρημος».2. Η Ανταρκτική είναι η μεγαλύτερη ψυχρή έρημος του κόσμου και αποτελείται από 98% παχύ πάγο και μόλις 2% από βραχώδη εδάφη.

3. Το 1979 έπεσε χιόνι στη Σαχάρα.4.Η άμμος από τη Σαχάρα κινείται μέσω του ανέμου προς τον Αμαζόνιο «δυναμώνοντας» τα ορυκτά του. Αυτή η έρημος δηλαδή γονιμοποιεί κυριολεκτικά το τροπικό δάσος.

5. Το ένα τρίτο της επιφάνειας της γης είναι εν μέρει ή εντελώς έρημο.

6. Η Σαχάρα εκτείνεται μακρύτερα από την απόσταση μεταξύ Νέας Υόρκης και Λος Άντζελες.

7. Η Google χρησιμοποίησε μια καμήλα σαν όχημα για να δημιουργήσει το Street View μιας ερήμου.

8. Η Αλάσκα έχει μια έρημο με αμμόλοφους που κάποιοι από αυτούς ξεπερνούν ακόμη και τα 45 μέτρα σε ύψος.9. Σε κάποια τμήματα της ερήμου Ατακάμα στη Χιλή, το οποίο αποτελεί το πιο ξηρό μέρος στον πλανήτη, δεν έχει καταγραφεί ποτέ βροχή.

10. Περίπου 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη μετατρέπεται σε έρημο κάθε χρόνο είτε λόγω της αλλαγής του κλίματος είτε της αποψίλωσης των δασών.

11. Η ερημοποίηση απειλεί τη διαβίωση πάνω από ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε 110 χώρες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish
The following user(s) said Thank You: DoUzOs

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
29 May 2016 13:38 #181970 by Blood Prince
Blood Prince replied the topic: Περίεργα κι απίστευτα
Το «Κύμα» στην Αριζόνα που κόβει την ανάσα

Αποτελεί ένα από τα πιο απόκοσμα μέρη του πλανήτη που πολλοί θα ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά βλέποντας τις φωτογραφίες. Το «Κύμα» είναι ένας εκπληκτικός σχηματισμός βράχων στα σύνορα των πολιτειών Αριζόνα και Γιούτα των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα μνημείο της φύσης με απαράμιλλη ομορφιά πολύ γνωστό σε πεζοπόρους και φωτογράφους για τα χρώματα και τις κυματιστές μορφές του, αλλά και για την δύσκολη διαδρομή μέχρι να φτάσει κανείς εκεί.

Το λεγόμενο «Κύμα» (Wave) το οποίο λέγεται έτσι λόγω της μορφής του, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες είναι φτιαγμένο από ψαμμίτη, δηλαδή έναν ιζηματώδη βράχο αποτελούμενο κυρίως από άμμο και χρονολογείται περίπου στα 190 εκατομμύρια έτη. Οι δύο κύριες κοιλότητες από τις οποίες αποτελείται το πέτρωμα έχουν 19 μέτρα πλάτος με 36 μέτρα μήκος και 2 μέτρα πλάτος με 16 μέτρα μήκος. Οι ειδικοί που έχουν μελετήσει το σημείο θεωρούν ότι παλιοί αμμόλοφοι έχουν μετατραπεί κατά τη διάρκεια των αιώνων σε έναν βράχο από τη συμπίεση.

Το εκπληκτικό τοπίο που καθηλώνει είναι αποτέλεσμα της διάβρωσης από τον αέρα και τη βροχή. Ωστόσο, η υφή των βράχων δεν είναι τόσο σκληρή και γι’ αυτό το λόγο οι επισκέπτες και οι πεζοπόροι καλούνται να περπατούν με προσοχή στις εύθραυστες κορυφογραμμές.

Οι ρυθμικές και κυκλικά εναλλασσόμενες στρώσεις στο βράχο αντιπροσωπεύουν τις περιοδικές αλλαγές των ανέμων κατά τη διάρκεια της Ιουρασικής περιόδου, όταν οι μεγάλοι αμμόλοφοι «μετανάστευαν». Κρίνοντας από τα φυσικά χαρακτηριστικά διαφόρων σημείων σύμφωνα με τους επιστήμονες η παραμόρφωση αυτών πιθανόν αντιπροσωπεύει την καταπάτηση και την ανάδευση της άμμου από δεινόσαυρους.

Ιδανική στιγμή για να απαθανατίσει κανείς το Wave είναι λίγη ώρα πριν από το μεσημέρι, όταν δεν υπάρχουν σκιές στο κέντρο, αν και νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα οι σκιές μπορούν επίσης να δημιουργήσουν εντυπωσιακές φωτογραφίες. Μετά από μια καταιγίδα δημιουργούνται κάποιες φυσικές «πισίνες» που μπορεί να διατηρηθούν εκεί για αρκετές ημέρες.
Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish
The following user(s) said Thank You: geololj, tonyler, the_prophet1987, Mystique

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
17 Jun 2016 14:24 #182732 by Blood Prince
Blood Prince replied the topic: Περίεργα κι απίστευτα
Συναρπαστικά τοπία των ΗΠΑ που μοιάζουν από άλλο πλανήτη !!!

Αυτές οι εκπληκτικές λήψεις μπορεί να μοιάζουν με ένα εξωγήινο τοπίο αλλά στην πραγματικότητα είναι φωτογραφίες από τις ερήμους νοτιοδυτικά στις ΗΠΑ. Ο φωτογράφος David Clapp από το Ντέβον ταξίδεψε στην Αριζόνα, τη Γιούτα, τη Νεβάδα και το Νέο Μεξικό για να συλλάβει εικόνες με μαγευτικά τοπία για μια φωτογραφική σειρά με τίτλο «απόκοσμες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο».

Oπως αποκαλύπτουν οι εικόνες πρόκειται για μια απομακρυσμένη και άγονη γη. Για να τραβήξει τις εικόνες, ο φωτογράφος πέρασε αρκετές μέρες πεζοπορίας σε διάφορες τοποθεσίες ώστε να έχει αυτό το αποτέλεσμα. Περπατούσε για αρκετές μέρες με πολύ εξοπλισμό αλλά όπως αναφέρει το αποτέλεσμα τον αντάμειψε.


Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish
The following user(s) said Thank You: Zaratoth, DoUzOs, Shikabane_Hime7

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
29 Jun 2016 00:42 #183210 by Blood Prince
Blood Prince replied the topic: Περίεργα κι απίστευτα
Ο βυθός της θάλασσας είναι λιγότερο γνωστός από τη Σελήνη !

Η μορφολογία του βυθού της θάλασσας σε αντίθεση με το σεληνιακό έδαφος εξακολουθεί να είναι ελάχιστα γνωστή, δηλώνουν με λύπη διεθνείς ειδικοί οι οποίοι, με την ευκαιρία σήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών, ζητούν να γίνουν δημόσιες επενδύσεις στον τομέα αυτό. «Είναι ωστόσο λίγο παράδοξο να μην ξέρουμε πως είναι διαμορφωμένος ο βυθός του ωκεανού σήμερα», διαμαρτύρεται η Φρανσουάζ Γκαΐλ, γαλλίδα ερευνήτρια, μέλος της πλατφόρμας Ωκεανός και Κλίμα, μιας συμμαχίας μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιστημονικών που προασπίζει τις προκλήσεις των ωκεανών έναντι των πολιτικών.Σήμερα, λιγότερο από το 10% της μορφολογίας του θαλάσσιου βυθού, πέραν των 200 μέτρων βάθους, είναι γνωστή, σύμφωνα με τον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα του εδάφους του πλανήτη καλύπτεται από νερό. «Δεν υπάρχει λόγος να ξέρουμε καλύτερα τη Σελήνη από τον βυθό των ωκεανών», εκτιμά η Φρανσουάζ Γκάιλ. «Η απόκτηση μιας τέτοιας γνώσης θα στοίχιζε ακριβά, αλλά αυτό δεν είναι παρά θέμα προτεραιοτήτων», δήλωσε αναφέροντας ότι το θέμα θα είναι φέτος στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανού, που διοργανώνεται από την πλατφόρμα αυτή και την UNESCO.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη του 2001, θα μπορούσε να χαρτογραφείται το σύνολο του θαλάσσιου βυθού, πέραν των 500 μέτρων βάθους, με ένα πλοίο επί 200 χρόνια. «Με 40 πλοία, αυτό θα έπαιρνε πέντε χρόνια!», δήλωσε με ενθουσιασμό ο γεωφυσικός Ουόλτερ Σμιτ της Αμερικανικής Γεωφυσικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας εκτιμώντας το κόστος μιας τέτοιας επιχείρησης σε 2 ή 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Μπορεί να φαίνεται πολύ, αλλά είναι λιγότερο από το ποσό που προβλέπεται να δαπανήσει η NASA για την μελλοντική εξερευνητική αποστολή της Europa, τον μυστηριώδη δορυφόρο του Δία», τονίζει ο επιστήμονας. «Έχουμε μια συνολική εικόνα του βυθού από τους δορυφόρους, αλλά δεν είναι πολύ ακριβής», σημειώνει ο Τιερί Σμιτ, ειδικός στη βαθυμετρία (την επιστήμη της μέτρησης των βαθών των ωκεανών και του βυθού τους) στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. «Μόνο η απόκτηση δεδομένων στη θάλασσα με ηχητικά βυθόμετρα επιτρέπει να υπάρχει καλύτερη ακρίβεια. Ωστόσο, αυτές οι τεχνικές είναι γενικά αργές», δήλωσε ο ερευνητής.

Συνέπεια: τα μαύρα κουτιά της Air France AF447 πτήση από το Ρίο στο Παρίσι, που εξαφανίστηκε στη θάλασσα την 1η Ιουνίου του 2009, περισυνελέγησαν έπειτα από 23 μήνες βυθισμένα σε βάθος 3.900 μέτρων, σε μια ιδιαίτερα χαώδη περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού. Μια καλύτερη γνώση του βυθού επιτρέπει να γνωρίσουμε επίσης περισσότερα για τους θαλάσσιους πόρους που είναι διαθέσιμοι στην προοπτική της εκμετάλλευσης ή της προστασίας τους, για την αιτία των υποβρυχίων κατολισθήσεων και των κυμάτων που προκαλούνται από το τσουνάμι ή τους τυφώνες.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών έχει σύνθημα «Υγιείς Ωκεανοί, Υγιής Πλανήτης». Ο θεσμός άρχισε το 1992 με την πρωτοβουλία «The Ocean Project» της κυβέρνησης του Καναδά και καθιερώθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανού το 2008.

Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
29 Jun 2016 15:21 - 29 Jun 2016 15:23 #183238 by Blood Prince
Blood Prince replied the topic: Περίεργα κι απίστευτα
Ο μεγαλύτερος δρόμος μέσα σε έρημο !

Ο εθνικός δρόμος Tarim Desert Highway διασχίζει την έρημο Τακλαμακάν στην Κίνα. Το συνολικό μήκος της οδού είναι 552 χιλιόμετρα, εκ των οποίων περίπου τα 446 περνούν από ακατοίκητες περιοχές, ενώ οι οδηγοί διασχίζουν αμμόλοφους και θίνες που πολλές φορές φτάνουν και τα 20 μέτρα σε ύψος, θάβοντας στην κυριολεξία σε πολλά σημεία το δρόμο. Προκειμένου να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο οι αρχές φύτεψαν μια σειρά από δέντρα σε διάφορα σημεία έτσι ώστε η άμμος να σταθεροποιηθεί με τις ρίζες τους. Για πέντε χρόνια η κυβέρνηση πειραματίστηκε με διάφορα φυτά που θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε συνθήκες ερήμου.Σήμερα, σχεδόν τα 4/5 της εθνικής οδού πλαισιώνονται από μια κατάφυτη ζώνη 72 έως 78 μέτρα φαρδιά, καλύπτοντας μια συνολική έκταση άνω των 3.000 στρεμμάτων. Ο δρόμος της ερήμου, όπως είναι ευρέως γνωστός, έχει μεγάλη οικονομική σημασία, λόγος για τον οποίο άλλωστε έπρεπε να φροντιστεί η διατήρησή του. Η εθνική οδός δημιουργήθηκε το 1995 για να εξυπηρετήσει έναν σημαντικό αγωγό πετρελαίου που βρίσκεται κάτω από την έρημο Τακλαμακάν, και πιο συγκεκριμένα την πρόσβαση στο εν λόγω σημείο αλλά και τη μεταφορά των εμπορευμάτων στα νότια της χώρας χωρίς να χρειάζεται οι οδηγοί να κάνουν παράκαμψη εκατοντάδων χιλιομέτρων γύρω από την έρημο.
Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish
Last Edit: 29 Jun 2016 15:23 by Blood Prince.
The following user(s) said Thank You: DoUzOs

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Aug 2016 22:32 - 03 Aug 2016 23:28 #185766 by Blood Prince
Blood Prince replied the topic: Περίεργα κι απίστευτα
Τα πιο θορυβώδη ζώα στον κόσμο !!

10. ΑλιγάτοραςΟι αλιγάτορες δεν έχουν φωνητικές χορδές αλλά μπορούν να σφυρίζουν, να γρυλίζουν και να…. μουγκρίζουν. Ο ήχος ταξιδεύει μέσω του νερού πολύ μακριά και φτάνει στα αυτιά πιθανών συντρόφων. Έχει αποτέλεσμα!

9. Παπαγάλος ΚακάποΕίναι πολύ θορυβώδες πτηνό κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Το αρσενικό δημιουργεί ένα “αμφιθέατρο” και τραγουδάει δυνατά το δικό του ερωτικό τραγούδι. Το ίδιο τελετουργικό συνεχίζεται κάθε βράδυ και για διάστημα τεσσάρων μηνών, στη διάρκεια των οποίων παράγονται 10.000 κλήσεις. Μια μεγάλη προσπάθεια για να βρει σύντροφο!

8. Γκρίζος λύκοςΗ κραυγή του λύκου ακούγεται κι από απόσταση μεγαλύτερη των 15 χλμ. Είναι ζωτικής σημασίας να ακούγεται η φωνή του δυνατά και καθαρά και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση, αφού η περιοχή του, την οποία πρέπει να προστατέψει, είναι μεγάλη.

7. Πίθηκος HowlerΗ δυνατή κραυγή του μπορεί να ακουστεί σε απόσταση μεγαλύτερη των τεσσάρων χλμ. Σκοπός του είναι να τρομάξει τους υπόλοιπους πιθήκους και να απομακρυνθούν από την περιοχή του και από τα πολύτιμα οπωροφόρα δέντρα.

6. ΕλέφανταςΟ ελέφαντας χρησιμοποιεί περισσότερους από 25 διαφορετικούς ήχους, ενώ η προβοσκίδα του είναι αυτή που ενισχύει τον ήχο που βγαίνει από τους τεράστιους πνεύμονές του.

5. ΤζίτζικαςΟ τζίτζικας μπορεί να είναι ένα μικρό έντομο 2-5 εκατοστών, όμως το τραγούδι του φτάνει εύκολα τα 120 ντεσιμπέλ. Αυτό το χαρακτηριστικό κάνει τον τζίτζικα το πιο θορυβώδες έντομο του πλανήτη.

4. ΝυχτερίδαΟι νυχτερίδες για να προσανατολιστούν χρησιμοποιούν τον ηχοεντοπισμό. Εκπέμπουν, δηλαδή, ήχους σε υψηλή συχνότητα και στη συνέχεια χρησιμοποιούν την ηχώ που παράγεται από την αντανάκλαση των ηχητικών κυμάτων πάνω σε επιφάνειες προκειμένου να αποφύγουν εμπόδια και να εντοπίσουν τη λεία τους.

3. ΡέγγαΟι ρέγγες συνήθως όταν ταξιδεύουν μαζεύονται περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα κοπάδια ψαριών στον κόσμο. Ο ήχος τους παράγεται από την εκπομπή αεριων από τα κατώτερα σημεία τους, τόσο για να μιλήσουν μεταξύ τους όσο και για να τρομάξουν τα αρπακτικά.

2. ΦάλαιναΟι φάλαινες μπορούν να φωνάξουν και να ακουστούν από τη μια άκρη του ωκεανού έως την άλλη.

1. Γαρίδα-πιστόλιΟι γαρίδες αυτές βρίσκονται σε τροπικούς ύφαλους σε όλο τον κόσμο και είναι εξοπλισμένες με ένα ηχητικό πιστόλι. Η γαρίδα οπλίζει τη δαγκάνα της και εκτοξεύει νερό με τέτοια ταχύτητα ώστε να δημιουργεί μια φυσαλίδα αέρα. Όταν αυτή η μικρή χειροβομβίδα εκραγεί δημιουργεί τέτοιο ωστικό κύμα πιο δυνατό και από το κάλεσμα μιας φάλαινας, που μπορεί να σκοτώσει ψάρια και γαρίδες σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου.

Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish
Last Edit: 03 Aug 2016 23:28 by Blood Prince.
The following user(s) said Thank You: DoUzOs, Shikabane_Hime7

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
04 Aug 2016 14:02 - 04 Aug 2016 14:05 #185795 by Blood Prince
Blood Prince replied the topic: Περίεργα κι απίστευτα
Εκπληκτικές φωτογραφίες του πλανήτη από το διάστημα !!

1. Καταιγίδες κοντά στη Βραζιλία2. Έκλειψη ηλίου3. Δυτική ακτή, ΗΠΑ4. Παγετώνας Perito Moreno, Αργεντινή5. Δύση του ηλίου, Αυστραλία6. Το ιαπωνικό διαστημόπλοιο HTV-4 μπαίνει στη γήινη ατμόσφαιρα7. Εκουαδόρ8. Τέξας9. Nevados de Chillan, Χιλή10. Αμμοθύελλα στην Αίγυπτο11. Ηλιοβασίλεμα πάνω από της Νήσους Aleutian12. Βόρεια Ιταλία τη νύχτα13. Κεντροδυτικές πολιτείες ΗΠΑ14. Ηλιοβασίλεμα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό15. Ηφαίστειο Pavlof στις Νήσους Aleutian16. Το Παρίσι τη νύχτα17. Reno, Νεβάδα


Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish
Last Edit: 04 Aug 2016 14:05 by Blood Prince.
The following user(s) said Thank You: DoUzOs, Shikabane_Hime7

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.828 seconds
Notification