Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Keyword

The Lord of the Rings TV series

05 Aug 2023 07:29 #272428 by Nikos Georgopoulos
Βρέθηκε νέο είδος ψαριού και πήρε όνομα από χαρακτήρα του Lord of the Rings




Frodo Baggins!

Ένα νέο είδος ψαριού ανακαλύφθηκε στην Αφρική και οι επιστήμονες του έδωσαν όνομα από τον δημοφιλή χαρακτήρα του Lord of the Rings.

Οι επιστήμονες ιχθυολογίες και ερπετολογίας αποφάσισαν ότι το ψάρι έχει ομοιότητες με...χόμπιτ και συγκεκριμένα με τον Frodo Baggins. Το ψάρι ονομάζεται Chiloglanis frodobagginsi. Είναι μικρό, καφέ χρώματος, με καφέ κηλίδες στην πλάτη του και μουστάκι.

Οι επιστήμονες ονόμασαν το ψάρι από τον Frodo επειδή το ψάρι, όπως και ο χαρακτήρας, είναι ένας «μικροσκοπικός ταξιδιώτης», σύμφωνα με το Yahoo News. Τα Χόμπιτ, φυσικά, είναι γνωστό ότι έχουν μικρό ανάστημα. Τα περισσότερα είναι οικιακά, αλλά ο Φρόντο (και ο Μπίλμπο) έσπασαν τα στερεότυπα και στο Lord of the Rings αποφάσισαν να ζήσουν μια περιπέτεια.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ένα παρόμοιο είδος ψαριού, το Chiloglanis micropogon, που προσδιορίστηκε ως το αδελφό είδος με το frodobagginsi. Τα δύο είδη ψαριών είναι παρόμοια και συνδέονται κατά κάποιο τρόπο, αλλά ζουν χιλιάδες μίλια μακριά το ένα από το άλλο. Το μικρό ψαράκι έκανε «ένα απίστευτο ταξίδι για ένα τόσο μικρό ψάρι», είπαν οι επιστήμονες στη μελέτη. Το ίδιο έκανε και ο Φρόντο, στην προσπάθειά του να καταστρέψει το Ένα Δαχτυλίδι και να σώσει τη Μέση Γη.


It's true! The description of two new species of suckermouth catfishes is out! It has it all. A new species named after a character from the Shire, and a species described from just one specimen! t.co/SwjrOVZWwD

Here is Chiloglanis frodobagginsi ! pic.twitter.com/mevU2aw66k

— Ray Schmidt, PhD (@AFRfreshH2O) August 1, 2023

Πριν από αυτό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πεταλούδα και την ονόμασαν auron. Οι πεταλούδες και τα γατόψαρα δεν είναι τα πρώτα πλάσματα που ονομάζονται από τους χαρακτήρες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, καθώς υπάρχει ήδη ένας δεινόσαυρος (Sauroniops) και ένας βάτραχος (Nyctimystes sauroni) που παίρνουν το όνομά τους από τον Sauron.

Η ιδέα, λένε οι επιστήμονες, είναι να δοθούν διασκεδαστικά και εντυπωσιακά ονόματα στα πλάσματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα για να βοηθήσουν να προσελκύσουν περισσότερη προσοχή και ευαισθητοποίηση στην επιστήμη και τις μελέτες της Γης. Καλά, μπορεί να έλαβαν και χορηγία, ποιος ξέρει. Πριν από αυτό, Αυστραλοί επιστήμονες ονόμασαν ένα έντομο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα με το όνομα Pokemon.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

21 Dec 2023 18:40 #274143 by Nikos Georgopoulos
Ο τύπος που είχε μηνύσει την Amazon και τον εγγονό του Tolkien τώρα οφείλει 134.000 δολάρια στο Tolkien Estate




Δεν πήγε και πολύ καλά αυτό.

Θυμάστε τον τύπο που είχε κάνει μήνυση στην Amazon και τον εγγονό του Tolkien, ο λόγος ήταν επειδή ένιωσε να παραβιάζονται τα πνευματικά του δικαιώματα καθώς πίστευε ότι η σειρά Rings of Power πήρε ιδέες από τα βιβλία του.

Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει την δίκη και πλέον χρωστάει 134 χιλιάδες δολάρια στο Tolkien Estate. Η όλη αυτή κατάσταση ξεκίνησε το 2017 όπου ο Demetrious Polychron, πήρε άδεια από το US Copyright office για το βιβλίο του το "The Fellowship of the King". Μετά έστειλε ένα γράμμα στον Simon Tolkien, τον διευθυντή του Tolkien Estate και εγγονό του δημιουργού του σύμπαντος του Lord of The Rings J.R.R. Tolkien, στο γράμμα αυτό περιέγραφε το βιβλίο του και ζήτησε να του σταλεί μία κριτική για αυτό.

Μετά από λίγο καιρό και εφόσον δεν του είχε έρθει η απάντηση, προσέλαβε ένα δικηγόρο και επικοινώνησε με το Tolkien Estate ξανά με ακόμα μία πρόταση για συνεργασία. Η απάντηση όμως ήταν αρνητική και τότε πήγε ο ίδιος από το σπίτι του Simon Tolkien με ένα αντίτυπο από το βιβλίο του.
Μετά από αυτό και αφού ακόμα μια φορά δεν είχε κάποια απάντηση από τον Tolkien, ο Demetrious ενημέρωσε τον Tolkien ότι σκοπεύει να εκδώσει τα βιβλία του μόνος του ανεξάρτητα. Αυτό τελικά έκανε τον Σεπτέμβριο του 2022 γύρω στην περίοδο που κυκλοφορούσε και η σειρά Rings of Power. Λίγο μετά ο Polychron έκανε μήνυση στην Amazon και στο Tolkien Estate καθώς πίστευε ότι η σειρά πήρε ιδέες από τα δικά του τα βιβλία. Όλα αυτά ακούγονται κάπως χαζά, αλλά την στιγμή που έκανε ο Polychron την μήνυση δεν ήταν σίγουρο το τι θα γίνει και το πώς θα μπορέσουν οι συγγραφείς της σειράς να επιβιώσουν σε μια μακρά δικαστική μάχη. Σε μία άλλη παρόμοια περίπτωση ο Michael Straczynski, δημιουργός του Babylon 5, έχει γενικά μια πολιτική που δεν επιτρέπει στους fans να δημοσιεύσουν δικές τους ιστορίες για το σύμπαν αυτό γιατί φοβάται ότι κάποιος fan θα ζητήσει τα πνευματικά δικαιώματα αν κάποια από αυτές τις ιδέες γίνει επεισόδιο της σειράς.

Παρόμοια πράγματα συνέβησαν και στη βιομηχανία των video games, όπου το 2021 ο συγγραφέας και φωτογράφος Clayton Haugen μήνυσε την Activision όπου είπε ότι εμφανίστηκε ένας χαρακτήρας που ο ίδιος είχε δημιουργήσει μέσα στο Call of Duty: Modern Warfare. Πίσω όμως στην περίπτωση του Dimitrious Polychron, η μήνυση που έκανε στην Amazon τελικά κατέπεσε και δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα. Το Tolkien Estate στη συνέχεια μήνυσε τον Polychron όπου έλεγε ότι ο συγγραφέας έπρεπε να σταματήσει την διανομή του βιβλίου του από εδώ και πέρα και ο δικαστής το ενέκρινε αυτό. Επίσης στην απόφαση έγραφε ότι η μήνυση που είχε κάνει ο Polychron ήταν επιπόλαιη και αδικαιολόγητη και έτσι ο Polychron οφείλει 134 χιλιάδες δολάρια στην Amazon και στο Tolkien Estate.



Ο δικηγόρος του Tolkien Estate, Steven Maier, είπε ότι:’’ Είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία για το Tolkien Estate, που δε θα επιτρέψει σε ανεξουσιοδοτημένους συγγραφείς να κερδίσουν χρήματα από το έργο του J.R.R. Tolkien. Αυτή η υπόθεση αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων του The Lord of the Rings, σε εμπορική βάση, πιστεύω ότι η ποινές θα είναι τέτοιες που θα κάνουν άλλους να το σκεφτούν ξανά και ξανά αν θελήσουν να κάνουν κάτι παρόμοιο.’’

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Notification