Λεξικό

Πλήρες λεξικό με τις τεχνικές ορολογίες της γλώσσας των games.

Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
A.I.

Το A.I. (Artificial Intelligence) ή αλλιώς "Τεχνητή Νοημοσύνη", είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την συμπεριφορά των εχθρών σε ένα video game. Όσο πιο ανεπτυγμένο είναι το A.I., τόσο πιο ρεαλιστικά θα αντιδρούν οι εχθροί απέναντί στον χαρακτήρα σας. Αντίθετα, ένα παιχνίδι με μέτρια ή κακή τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να έχει είτε εύκολους εχθρούς, είτε προβλήματα στις κινήσεις τους, συνεπώς δεν θα σας προσφέρει υψηλό ανταγωνισμό, άρα και διασκέδαση.

Hits - 10697
aggro

Ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται στα RPG και που δηλώνει ότι ένας εχθρός που ελέγχεται από την CPU στοχεύει έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα μιας ομάδας. Αν για παράδειγμα ο χαρακτήρας σας τραβήξει aggro πάνω του, τότε το τέρας που αντιμετωπίζει θα χτυπάει αυτόν και κανένα από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του.

Hits - 6784
Aliasing

Το φαινόμενο κατά το οποίο εμφανίζονται στρεβλωμένες καμπύλες στα γραφικά ενός video game (το λεγόμενο pixelιασμα). Αυτό συμβαίνει είτε λόγω της μηχανής γραφικών του παιχνιδιού, είτε διότι το παιχνίδι τρέχει σε χαμηλή ανάλυση. Για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν το anti-aliasing (βλέπε ξεχωριστό ορισμό).

Hits - 7189
Alignment

Όρος που δηλώνει το αν ένας χαρακτήρας σε ένα MMORPG θα είναι "καλός" ή "κακός". Το alignment μπορεί να είναι προκαθορισμένο ανάλογα με την φυλή του χαρακτήρα ή να εξαρτάται στην πορεία από τις πράξεις του.

Hits - 6397
Alpha blending

Μία τεχνική ανάμειξης (blending) δύο χρωμάτων, που επιτρέπει διαφανή οπτικά εφέ στην απεικόνιση μιας εικόνας. Το alpha blending κυμαίνεται από 0.0 έως 1.0. Το 0.0 αντιπροσωπεύει ένα πλήρως διαφανές χρώμα και το 1.0 ένα πλήρως αδιαφανές χρώμα.

Hits - 6548
Ambient Occlusion

Ο όρος αναφέρεται σε μια μέθοδο σκίασης που χρησιμοποιείται στα 3D γραφικά και που βοηθάει τον σχεδιαστή να προσθέσει ρεαλισμό στις αντανακλάσεις των μοντέλων που σχεδιάζει, εκμεταλλευόμενος την εξασθένηση του φωτός που οφείλεται στην απόφραξη (Occlusion). Με πιο απλούς όρους, το ambient occlusion προσπαθεί να απεικονίσει την επίδραση του φωτός στην πραγματική ζωή, ειδικά σε όσες επιφάνειες δεν δέχονται αντανάκλαση (όπως το σώμα ενός ανθρώπου ή ενός ζώου).

Hits - 6936
Animation

Το Animation είναι η γρήγορη παρουσίαση μιας σειράς εικόνων (2D ή 3D μορφής) σε διάφορες στάσεις, με στόχο την δημιουργία κίνησης στην οθόνη. Στα video games, υπάρχουν δύο τρόποι δημιουργίας ενός animation. Ο πρώτος είναι ο σχεδιασμός στο χέρι (hand-draw) με κάποιο ειδικό πρόγραμμα σχεδίασης. Ο δεύτερος είναι το motion-capture, μία πιο σύγχρονη μέθοδος, στην οποία χρησιμοποιούνται αισθητήρες καταγραφής κίνησης του ανθρώπινου σώματος. Στη συνέχεια, μέσα από ειδικά μηχανήματα, οι κινήσεις του ανθρώπου μετατρέπονται σε ψηφιακή εικόνα. Η απόδοση κάθε animation στην οθόνη, εξαρτάται αρχικά από την πηγή (σχεδιαστής ή ηθοποιός) και στη συνέχεια από το πόσο σωστά αποδίδονται τα frames ενός video game. Αν για παράδειγμα ο κόσμος ενός παιχνιδιού είναι πολύ μεγάλος σε έκταση κι η μηχανή γραφικών ενδέχεται είναι "βαριά", αντίστοιχα τα animations θα παρουσιάζουν ανά διαστήματα διακοπές στην κίνησή τους.

Hits - 11100
Anti-aliasing

Η τεχνική που χρησιμοποιείται για να εξαλειφθεί το φαινόμενο του aliasing κατά τον σχεδιασμό γραφικών ενός video game. Στην περίπτωση αυτή, οι developers χρησιμοποιούν περισσότερα pixels για να απεικονίσουν το περιβάλλον ή τους χαρακτήρες του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα τα τετραγωνάκια των pixels να μην είναι τόσο εύκολα ορατά στο ανθρώπινο μάτι.

Hits - 6668
App Store

Το online κατάστημα της Apple, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν εφαρμογές, games και μουσική. Στο App Store έχουν πρόσβαση οι κάτοχοι των κινητών τηλεφώνων iPhone, των tablet PC iPad και των φορητών media players iPod. Το App Store δημιουργήθηκε στις 10 Ιουλίου 2008.

Hits - 6237
Artwork

Η καλλιτεχνική γραφική αναπαράσταση μιας εικόνας. Οι artwork εικόνες κυλοφορούν συνήθως στα πρώτα βήματα ανάπτυξης ενός video game, όταν τα γραφικά του δεν έχουν ολοκληρωθεί στο 100%, άρα οι προγραμματιστές αποφεύγουν να δείξουν in-game απεικονίσεις.

Hits - 7371
Attributes

Όλα τα στατιστικά ενός χαρακτήρα σε ένα RPG ονομάζονται attributes και καθορίζουν την δύναμή του. Τα attributes τα ανεβάζετε όταν συγκεντρώσετε αρκετούς πόντους εμπειρίας (xp) και κάνετε level up. Παραδείγματα ορισμένων attributes: Strength, Vitality, Dexterity, Wisdom.

Hits - 7458
Avatar

Η βασική εικόνα την οποία χρησιμοποιούμε στο προφίλ μας, είτε αυτό βρίσκεται στο Internet (σε κάποιο forum, στο Facebook ή σε άλλο social network), είτε σε online υπηρεσίες, όπως είναι το Steam (PC), το PlayStation Network (PS3) και το Xbox Live (Xbox 360). Avatars χρησιμοποιούνται επίσης και μέσα στα online modes των video games.

Hits - 7855
Backwards Compatibility

Στις τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, μία συσκευή ή τεχνολογία λέγεται ότι είναι backwards compatible, όταν μπορεί να λειτουργήσει με βάση τα δεδομένα μιας παλαιότερης συσκευής. Στην περίπτωση μιας κονσόλας, αν η κονσόλα έχει backwards compatibility τότε μπορεί να τρέξει τα games που έχουν κυκλοφορήσει για προηγούμενες κονσόλες. Για παράδειγμα, το Xbox 360 μπορεί να τρέξει αρκετά games του πρώτου Xbox. Αντίθετα, το PlayStation 3 δεν μπορεί να τρέξει games προηγούμενων PlayStation, με εξαίρεση την πρώτη παρτίδα μοντέλων που ήταν backwards compatible.

Hits - 7094
Bloom Effect

Πρόκειται για ένα οπτικό εφέ το οποίο παράγει δέσμες φωτός γύρω από ανθρώπους ή αντικείμενα, απ' την πλευρά στην οποία δέχονται (συνήθως) το φως του ήλιου. Το τελικό αποτέλεσμα κάνει για παράδειγμα τους χαρακτήρες ενός video game να φαίνονται πιο "φωτεινοί" αποκρύπτοντας ορισμένα χαρακτηριστικά τους.

Hits - 6527
Brawler

Ο όρος περιγράφει όλα τα games στα οποία ελέγχετε χαρακτήρες που εισβάλουν σε ένα πεδίο μάχης και εξοντώνουν τους αντιπάλους τους χρησιμοποιώντας στοιχεία όπως αγριότητα, σκληρότητα και αντοχή. Οι χαρακτήρες αυτοί καλούνται και "brawlers" καθώς δεν αποσκοπούν στο να αποκρούσουν ή να αποφύγουν τα εχθρικά χτυπήματα. Αντίθετα, ένα χτύπημα μπορεί να τους δώσει ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να παλεύουν με μεγαλύτερο ζήλο. Μπορεί επίσης να μην έχουν τεχνική στα χτυπήματά τους, όμως διαθέτουν σίγουρα εμπειρία, εξυπνάδα και ευστροφία.

Hits - 6916
Notification