Λεξικό

Πλήρες λεξικό με τις τεχνικές ορολογίες της γλώσσας των games.

Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
Backwards Compatibility

Στις τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, μία συσκευή ή τεχνολογία λέγεται ότι είναι backwards compatible, όταν μπορεί να λειτουργήσει με βάση τα δεδομένα μιας παλαιότερης συσκευής. Στην περίπτωση μιας κονσόλας, αν η κονσόλα έχει backwards compatibility τότε μπορεί να τρέξει τα games που έχουν κυκλοφορήσει για προηγούμενες κονσόλες. Για παράδειγμα, το Xbox 360 μπορεί να τρέξει αρκετά games του πρώτου Xbox. Αντίθετα, το PlayStation 3 δεν μπορεί να τρέξει games προηγούμενων PlayStation, με εξαίρεση την πρώτη παρτίδα μοντέλων που ήταν backwards compatible.

Hits - 7140
Bloom Effect

Πρόκειται για ένα οπτικό εφέ το οποίο παράγει δέσμες φωτός γύρω από ανθρώπους ή αντικείμενα, απ' την πλευρά στην οποία δέχονται (συνήθως) το φως του ήλιου. Το τελικό αποτέλεσμα κάνει για παράδειγμα τους χαρακτήρες ενός video game να φαίνονται πιο "φωτεινοί" αποκρύπτοντας ορισμένα χαρακτηριστικά τους.

Hits - 6544
Brawler

Ο όρος περιγράφει όλα τα games στα οποία ελέγχετε χαρακτήρες που εισβάλουν σε ένα πεδίο μάχης και εξοντώνουν τους αντιπάλους τους χρησιμοποιώντας στοιχεία όπως αγριότητα, σκληρότητα και αντοχή. Οι χαρακτήρες αυτοί καλούνται και "brawlers" καθώς δεν αποσκοπούν στο να αποκρούσουν ή να αποφύγουν τα εχθρικά χτυπήματα. Αντίθετα, ένα χτύπημα μπορεί να τους δώσει ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να παλεύουν με μεγαλύτερο ζήλο. Μπορεί επίσης να μην έχουν τεχνική στα χτυπήματά τους, όμως διαθέτουν σίγουρα εμπειρία, εξυπνάδα και ευστροφία.

Hits - 6943
Browser-Based

Τα browser-based games είναι όσα games παίζονται σε PC, αποκλειστικά στο Internet και μέσω browser, όπως είναι οι Chrome, Firefox ή Internet Explorer.

Hits - 660
Budget

Το budget (μπάτζετ) είναι το χρηματικό ποσό που μπορεί να ξοδέψει μία εταιρεία για μια συγκεκριμένη επένδυση. Στην αγορά των video games, συνήθως ο όρος χρησιμοποιείται για τις προγραμματιστικές εταιρείες. Αν για παράδειγμα ένα παιχνίδι χαρακτηριστεί ως "low-budget" τότε σημαίνει ότι το έχει αναπτύξει μία μικρή εταιρεία, χρησιμοποιώντας ελάχιστους πόρους (μικρό αριθμό υπαλλήλων, απλά μέσα κτλ).

Hits - 4435
Buff

Μία ορολογία που χρησιμοποείται κυρίως σε παιχνίδια τύπου MMORPG, το Buff είναι κάθε είδους επιπρόσθετη μαγεία που χρησιμοποιεί ο χαρακτήρας σας και που του αυξάνει προσωρινά τα στατιστικά (όπως το Strength, τo Vitality κ.ο.κ.). Τα Buffs διαρκούν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και χρησιμοποιούνται συνήθως πριν από την μάχη ώστε να μπορέσετε να έχετε ένα πλεονέκτημα έναντι των εχθρών σας, είτε σε PvE, είτε σε PvP.

Hits - 3943
Bug

Στη γλώσσα του software, το bug είναι ένα προγραμματιστικό σφάλμα, το οποίο παράγει ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα ή μια απρόσμενη συμπεριφορά σε ένα πρόγραμμα ή ένα video game. Κάθε παιχνίδι πριν βγει στο εμπόριο, θα πρέπει να περάσει απ' το απαραίτητο bug testing απ' τους προγραμματιστές, ώστε να διορθωθούν τα όποια σφάλματα έχει. Αν το bug testing δεν γίνει σωστά, τότε μπορεί να προκληθούν προβλήματα, άλλοτε μικρής φύσεως και άλλοτε σοβαρά, τόσο ώστε να καθιστούν το παιχνίδι unplayable και να μην αφήνουν τον χρήστη να συνεχίσει. Στο γλώσσα του hardware το bug ισχύει σε σπανιότερο βαθμό και αφορά προσωρινή δυσλειτουργία του υλικού ενός υπολογιστή. Ο όρος προήλθε από τα bugs (έντομα) που εισέρχονταν στους πρώτους υπολογιστές τύπου Mark τη δεκαετία του '40.

Hits - 12108
Bump mapping

Η προσομοίωση που χρησιμοποιείται στα γραφικά για να προσομοιώσει τις ρυτίδες, τα βαθουλώματα και γενικά κάθε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μιας επιφάνειας με κάθε λεπτομέρεια. Αυτό επιτυγχάνεται όταν ο γραφίστας διαταράσσει την φυσιολογική επιφάνεια ενός αντικειμένου, προκαλώντας αλλαγές στη μορφολογία, το χρώμα, τον φωτισμό και την σκίασή κάθε pixel. Το αποτέλεσμα είναι μία "bumpy" (ανώμαλη) και όχι λεία επιφάνεια. Η τεχνική του bump mapping χρησιμοποιείται στα video games κυρίως στο σχεδιασμό των χαρακτηριστικών του προσώπου ενός χαρακτήρα (π.χ. λακκάκια, ελιές κ.ο.κ.) αλλά και στα αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση απ' το μάτι του χρήστη.

Hits - 1119
Button mashing

Η διαδικασία κατά την οποία πατάτε ένα ή περισσότερα κουμπιά σε ένα video game, με μεγάλη ταχύτητα, είτε επειδή σας ζητείται εσκεμμένα να το κάνετε, είτε λόγω της φύσης του gameplay ενός παιχνιδιού. Για παράδειγμα, τα games που σας ζητούν να πατάτε διαρκώς κουμπιά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα είναι αυτά που περιέχουν αγώνες στίβου. Στην προκειμένη περίπτωση, το γρήγορο πάτημα κουμπιών σημαίνει ταυτόχρονα ότι ο αθλητής σας θα τρέχει πιο γρήγορα από τους άλλους.

Hits - 1952
Notification