Λεξικό

Πλήρες λεξικό με τις τεχνικές ορολογίες της γλώσσας των games.

Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
Critical strike

Όπως υποδηλώνει κι η λέξη, πρόκειται για ένα κρίσιμο χτύπημα που καταφέρνει επιπλέον ζημιά στον εχθρό. Ως όρος χρησιμοποιείται στα RPG για να δηλώσει είτε μια τυχερή επίθεση που προκάλεσε επιπλέον damage, είτε το χτύπημα σε αδύναμο σημείο του εχθρού (π.χ. πισώπλατα). Οι πιθανότητες να πετύχετε critical strike μπορούν να αυξηθούν, είτε μέσω της ικανότητας του χαρακτήρα σας, είτε μέσω ειδικών αντικειμένων που μπορεί να φορέσει.

Hits - 259
crunch

Η περίοδος κατά την οποία πλησιάζει η προγραμματιζόμενη κυκλοφορία ενός παιχνιδιού και οι developers μιας εταιρείας θα πρέπει να δουλεύουν υπερωρίες (συνήθως για ορισμένους μήνες). Οι υπερωρίες αυτές αυξάνονται όσο πλησιάζει το λανσάρισμα του παιχνιδιού και η εταιρεία επιθυμεί να ολοκληρώσει το παιχνίδι και ταυτόχρονα να το τεστάρει για να διασφαλίσει ότι δεν θα έχει bugs.

Author - Μάνος Γρυπάρης
Hits - 235
Culling

Το Culling ή Geometry Culling είναι η τεχνική που χρησιμοποιούν οι γραφίστες όταν δημιουργούν τα γραφικά ενός video game, με την οποία όταν η κάμερα δείχνει το πίσω μέρος των textures, τα εμφανίζει ρεαλιστικά. Για παράδειγμα, αν η κάμερα βυθιστεί στη γη και δεν έχει εφαρμοστεί το culling, τότε θα δείτε ένα ατελείωτο πέπλου ίδιου χρώματος (π.χ. γκρίζου), δηλαδή την "πίσω όψη" του σχεδιασμού.

Hits - 266
Customization

Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται σε games που συνήθως έχουν βάθος στο gameplay. Αν ένα παιχνίδι έχει "μεγάλο customization" τότε αντίστοιχα σας επιτρέπει να αλλάξετε τα μέρη του εξοπλισμού σας ή ακόμα και τις κινήσεις του χαρακτήρα σας, ώστε να τα προσαρμόσετε στο στυλ σας. Ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως σε First-Person Shooters, Action Shooters, RPG ή ακόμα και σε Racing games, αν αφορά τα μέρη του αυτοκινήτου σας.

Παράδειγμα: Ένα First-Person Shooter με customization στα όπλα, μπορεί να σας επιτρέπει να τους προσθέσετε διόπτρες, να τους αυξήσετε την χωρητικότητα σε σφαίρες κ.ο.κ.

Hits - 3469
Cutscene

Τα cutscenes (αλλιώς γνωστά και ως cinematics ή FMVs) είναι τα βίντεο τα οποία παρεμβάλλονται ανάμεσα στο gameplay ενός video game και στα οποία σας παρουσιάζονται στοιχεία από το σενάριο. Τέτοια μπορεί να είναι για παράδειγμα η παρουσίαση εχθρικών χαρακτήρων, οι αναφορές στην ιστορία του ήρωα, οι συζητήσεις του με άλλους πρωταγωνιστές κ.ο.κ. Έτσι, η πλοκή γίνεται πιο κατανοητή σε εσάς και αντίστοιχα δένεστε με αυτή. Τα βίντεο αυτά είναι συνήθως pre-rendered (αλλιώς γνωστά και ως full motion videos ή FMVs), δηλαδή δημιουργημένα με ξεχωριστό πρόγραμμα σχεδιασμού, οπότε το παιχνίδι στην προκειμένη περίπτωση "τρέχει" ένα αρχείο βίντεο. Ενίοτε όμως, τα cutscenes χρησιμοποιούν την ίδια μηχανή γραφικών που υπάρχει στην engine του παιχνιδιού. Στα cutscenes δεν έχετε τον έλεγχο του χαρακτήρα σας, εκτός από την περίπτωση των quick time events (βλέπε ξεχωριστό ορισμό).

Hits - 7243
Notification