Λεξικό

Πλήρες λεξικό με τις τεχνικές ορολογίες της γλώσσας των games.

Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
Handheld

Η οποιαδήποτε είδους φορητή ηλεκτρονική συσκευή, είτε πρόκειται για φορητή κονσόλα (PS Vita, PSP, 3DS), είτε για κινητό τηλέφωνο.

Hits - 1248
HDR

Το HDR (High Dynamic Range) είναι μια λειτουργία η οποία σε όποιες οθόνες ή κάμερες κι αν χρησιμοποιείται εμφανίζει μια μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων και πιο φωτεινά τοπία, καθώς επίσης και άφθονες λεπτομέρειες στα σκοτεινά σημεία. Αυτό επιτρέπει μια πιο "αληθοφανή" απεικόνιση των πραγμάτων η οποία έρχεται πιο κοντά στο τι βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Ένα γνωστό format που υποστηρίζει HDR βίντεο είναι οι blu-ray ταινίες.

Hits - 1458
Hibernation

Η διαδικασία κατά την οποία ένας υπολογιστής διατηρείται σε κατάσταση αδράνειας. Σε αντίθεση με το Shut Down (Τερματισμός υπολογιστή) το Hibernate δεν σβήνει τελείως τον υπολογιστή, αλλά τον διατηρεί αδρανή, ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού να επανέλθει μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων σε πλήρη λειτουργία. Έτσι, μπορείτε με αυτό τον τρόπο να συνεχίσετε την δουλειά σας από εκεί που την αφήσατε. Η λειτουργία αυτή χρησιμοποιείται κυρίως στους φορητούς υπολογιστές.

Hits - 525
high poly

Οποιοδήποτε 3D αντικείμενο διαθέτει άφθονα πολύγωνα. Τα high poly αντικείμενα έχουν προσεγμένη εμφάνιση και anti-aliasing. Απαιτούν ιδιαίτερη δουλειά από επαγγελματίες γραφίστες για να ολοκληρωθούν.

Hits - 520
Hotseat

Τα games που παίζονται με την διαδικασία του hotseat, δεν χρειάζονται δεύτερο χειριστήριο ή online σύνδεση. Πολύ απλά, όλοι οι χρήστες που συμμετέχουν παίζουν με σειρές. Τελειώνει δηλαδή κάποιος την σειρά του, στη συνέχεια ο επόμενος παίζει την δικιά του σειρά κ.ο.κ.

Hits - 749
HUD

Η λέξη HUD προκύπτει από το "Heads-Up Display". Η ορολογία αυτή χρησιμοποιείται για να δηλώσει όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν στην οθόνη ενός video game και που σας δείχνουν συνεχώς την κατάσταση του χαρακτήρα σας.

Παραδείγματα: Σε ένα First-Person Shooter, το HUD περιέχει πληροφορίες για το όπλο που κρατάτε, τις σφαίρες ή ακόμα και την ζωή του χαρακτήρα σας. Σε ένα racing, το HUD θα αναφέρει την θέση σας στον αγώνα την δεδομένη στιγμή, τα χιλιόμετρα και τον χάρτη της πίστας.

Hits - 1488