Λεξικό

Πλήρες λεξικό με τις τεχνικές ορολογίες της γλώσσας των games.

Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
Maintenance

Στη γλώσσα των υπολογιστών, το maintenance είναι μια διαδικασία συντήρησης σε έναν server, η οποία διεξάγεται ώστε ο υπολογιστής να έχει ομαλή λειτουργία. Οι servers αυτοί κάνουν επανεκκίνηση κι εκτελούν ορισμένες απαραίτητες διεργασίες. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν έμεναν ανοικτοί, τότε θα παρουσίαζαν μειωμένη απόδοση. Το παράδειγμα αυτό είναι ιδιαίτερα γνωστό τόσο από τα MMORPG, τα οποία ενίοτε μένουν offline για maintenance, όσο και από διάφορες online υπηρεσίες, όπως είναι για παράδειγμα το PlayStation Network, για το οποίο η Sony πραγματοποιεί maintenance με συχνότητα περίπου μία φορά το δίμηνο.

Hits - 547
Mana

Ο όρος χρησιμοποιείται στα RPG για να δηλώσει την ενέργεια που χρησιμοποιεί ο χαρακτήρας μας για να εκτελέσει τα spells (δηλαδή τις μαγείες του) ή άλλου είδους μαγικές επιθέσεις. Αν το mana εξαντληθεί τότε δεν μπορεί να εκτελέσει κάποια ειδική επίθεση. Το mana συνήθως αναπληρώνεται από μόνο του. Για την γρήγορη αναπλήρωσή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε potions, είτε ειδικά spells.

Hits - 2696
Metagame

Οποιαδήποτε στρατηγική, δράση ή μέθοδος χρησιμοποιείται σε ένα video game για να αλλάξει μια προκαθορισμένη στάση που έχει δοθεί στον παίκτη. Με απλά λόγια είναι η χρήση πληροφοριών εκτός από αυτές που παρέχει ήδη το παιχνίδι, με τις οποίες μπορεί να αλλάξει η κατάσταση και οι αποφάσεις του χαρακτήρα σας.

Hits - 769
Microtransactions

Οι μικροσυναλλαγές ενός παιχνιδιού. Τα microtransactions είναι αντικείμενα τα οποία μπορείτε να αγοράσετε μέσα σε ένα παιχνίδι, πληρώνοντας με πραγματικά χρήματα. Τα αντικείμενα αυτά είτε σας ωφελούν στο gameplay κάνοντας τον χαρακτήρα σας δυνατό, είτε σας αλλάζουν την εξωτερική εμφάνιση. Κάποιες εταιρείες έχουν πολιτική πως ότι αντικείμενο είναι διαθέσιμο μέσω microtransaction μπορεί να αγοραστεί αν παίξετε το παιχνίδι για αρκετό καιρό και συλλέξετε τα απαραίτητα credits. Κάποιες άλλες εταιρείες όμως, διαθέτουν προς πώληση αντικείμενα τα οποία είναι διαθέσιμα μόνο στο online shop και θα πρέπει να τα πληρώσετε με πραγματικά χρήματα.

Hits - 2305
Mob

Τα "mobs" είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται (κυρίως στα RPG) για να περιγράψει τους εχθρούς σας. Σκοτώνοντας κάποιο mob, αποκτάκτε experience (πόντους εμπειρίας), χρήματα και αντικείμενα όπως σπαθιά, τόξα ή πανοπλίες.

Hits - 1834
Motion blur

Είναι η λεγόμενη "θωλούρα" που παρουσιάζεται στα αντικείμενα, όταν κινούνται γρήγορα σε μια οθόνη. Παρατηρείται για παράδειγμα στα racing games, όταν τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν με μεγάλες ταχύτητες. Στην καθημερινή μας ζωή, το φαινόμενο αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες, όταν κάποιος κινείται την ώρα που τον τραβάει η κάμερα.

Hits - 1484
Motion capture

Στα video games, το motion capture είναι η διαδικασία καταγραφής της ανθρώπινης κίνησης (συνήθως ενός ηθοποιού ή αθλητή), με σκοπό την απεικόνιση της κίνησης αυτής σε ένα video game ή σε άλλες εφαρμογές. Το motion capture καταγράφει τις κινήσεις χεριών, ποδιών ή ακόμα και τις εκφράσεις του προσώπου. Μετά την διαδικασία αυτή, η ανθρώπινη κίνηση εφαρμόζεται επακριβώς στο 3D εικονικό μοντέλο του εκάστοτε ανθρώπου.

Hits - 1942
Mount

(Βλέπε Pet).

Hits - 2494
Notification