Beyond: Two Souls preview

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Beyond: Two Souls preview

Beyond: Two Souls preview

Δύο ψυχές σε μία.

Όποιος έχει PlayStation 3 αυτή τη στιγμή, θα πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάει προς την βιβλιοθήκη του και να βλέπει ένα Heavy Rain. Πρόκειται για ένα απ’ τα καλύτερα games για την κονσόλα της Sony, που απέδειξε πως η ιαπωνική εταιρεία ξέρει να επενδύσει σε εταιρείες ανάπτυξης και στην προκειμένη περίπτωση στη γαλλική Quantic Dream. Είναι ένα cinematic movie που συνέχισε την θετική παράδοση του Fahrenheit, αλλά την εξέλιξε σε βαθμό που οποιοσδήποτε gamer να μπορεί να πάρει ένα τέτοιο παιχνίδι, να το παίξει, να αισθανθεί πρωταγωνιστής και κυρίως να αλλάξει τη ροή των γεγονότων.

Το Beyond: Two Souls θεωρείται η εξέλιξη του Heavy Rain, σε ένα τελείως διαφορετικό μοτίβο. Οι τέσσερις πρωταγωνιστές αντικαθίστανται από μία, την Jodie Holmes ή μάλλον…δύο, αν συνυπολογίσουμε ότι το κορίτσι κρύβει μέσα του ένα μυστικό. Μια δεύτερη ψυχή που την ακολουθεί παντού και την βοηθά με τις μαγικές της δυνάμεις. Το τι θέλει να μας παρουσιάσει η Quantic Dream είναι κάτι που θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε πλήρως μόνο όταν παίξουμε την τελική έκδοση του Beyond: Two Souls τον Οκτώβριο. Προς το παρόν, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το preview code του και να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Πως είναι να είσαι ανεπιθύμητη
Όσοι έχετε δει την πρόσφατη ταινία με τον Superman (Man of Steel) θα διαπιστώσατε ότι κάθε ιδιαίτερος άνθρωπος με μαγικά χαρίσματα, δεν έχει την καλύτερη αντιμετώπιση από τους γύρω του. Οι περισσότεροι τον θεωρούν μάγο, δαιμονισμένο κι άλλα τέτοια τραγελαφικά. Στην πραγματική ζωή δεν ξέρουμε πως θα αντιδρούσε ο κόσμος σε τέτοια περιστατικά, πάντως στην περίπτωση του Beyond: Two Souls, η αντιμετώπιση του κόσμου απέναντι στην Jodie, την οποία και ελέγχετε, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "απόσταση ασφαλείας".

Τα levels του preview code που έχουμε στην κατοχή μας διαρκούν περίπου 7-20 λεπτά, χωρίς να μπορούμε να τα βαφτίσουμε απαραίτητα "levels". Είναι κομμάτια τα οποία επέλεξαν οι developers και που δεν έχουν κάποια χρονική σειρά μεταξύ τους. Αναφέρονται σε τυχαίες -αλλά σημαντικές- στιγμές από την ζωή της Jodie. Μας βοήθησαν ωστόσο να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία δεν θα σας τα αναφέρουμε προς αποφυγή των οποιονδήποτε spoilers.

Αυτό που θα διακρίνετε εκ πρώτης όψεως για τον χαρακτήρα της Jodie είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο κορίτσι. Η πιο μικρή ηλικία στην οποία θα την ελέγξετε είναι τα 8 της χρόνια. Από τότε λοιπόν, πέρα από τις ευαισθησίες είχε μία σημαντική ανησυχία. Δεν είναι μόνη, αλλά έχει την τύχη/ατυχία να βρίσκεται μέσα της μια υπερφυσική οντότητα, ο Aiden. Σε μικρή ηλικία τον έβλεπε σαν εχθρό, αλλά σε μεγαλύτερη έμαθε να μιλάει μαζί του και να τον ελέγχει, προς όφελός της. Δεν καταφέραμε να μάθουμε αν αυτή η οντότητα ήταν -για παράδειγμα- κληρονομική ή αν προέρχεται από κάποιο κακόβουλο πνεύμα που συνδέεται με την μικρή ηρωίδα.

Όσο για την εμφάνιση της Jodie, είναι απλά συμπαθητική και όχι εντυπωσιακή, όπως για παράδειγμα η δημοσιογράφος Madison Paige του Heavy Rain. Στόχος της Quantic Dream είναι να μας αγγίξει περισσότερο ψυχολογικά και συναισθηματικά, όχι όμως να δεθούμε…ερωτικά με την πρωταγωνίστρια, κάτι που προσπαθούν ανεπιτυχώς άλλα games για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας.

Από τον υπερφυσικό κόσμο στον ανθρώπινο
Πρακτικά λοιπόν το Beyond: Two Souls έχει να κάνει με τον έλεγχο δύο χαρακτήρων (αν ο Aiden μπορεί να θεωρηθεί χαρακτήρας καθότι ως ξεχωριστή ψυχή δεν μιλάει), της Jodie και του Aiden. Αμφότεροι δεν ελέγχονται χειροκίνητα, αλλά το σενάριο και οι στοιχειώδεις γρίφοι είναι καθαρά linear, ενώ ανά διαστήματα εμφανίζονται τα γνωστά quick-time events του Heavy Rain, καθώς και 2-4 αποφάσεις με τη μορφή διαλόγου. Κάποιες εξ αυτών αλλάζουν την ιστορία και κάποιες όχι. Την πραγματική τους όμως απήχηση και τα διαφορετικά φινάλε που θα προκύψουν θα τα μάθουμε στην τελική έκδοση. Προς το παρόν μπορέσαμε να παίξουμε σκόρπια levels, στα οποία αλληλεπιδρούσαμε με NPC, ενώ σε ορισμένα σημεία ελέγχαμε την Jodie ελεύθερα σε έναν συγκεκριμένο χώρο, όπου θα έπρεπε για παράδειγμα να βρούμε κάποιο αντικείμενο ή να χρησιμοποιήσουμε την δύναμη του Aiden.

Ο Aiden ελέγχεται πατώντας το L1. Στο σημείο εκείνο παύετε να κοντρολάρετε την Jodie και την βλέπετε από ψηλά. Μετακινώτας τα analog sticks σε συγκεκριμένη κατεύθυνση πετυχαίνετε τον στόχο σας. Αν τα τραβήξετε προς τα κάτω μαζεύετε ενέργεια και αφήνοντάς τα μπορείτε να χτυπήσετε αντικείμενα. Αντίστοιχα, με κατεύθυνση προς τα άκρα ή προς τα μέσα, οι αναλογικοί μοχλοί χρησιμοποιούνται και ως άλλα όπλα, με τρομακτικότερο όλων τον έλεγχο κάποιου άλλου ανθρώπου, συνήθως εχθρού! Από το σημείο εκείνο κι έπειτα ο χειρισμός αλλάζει και παίζετε πλέον για λίγα δεύτερα με τον συγκεκριμένο εχθρό ώστε να πετύχετε τον στόχο σας, όπως για παράδειγμα να πυροβολήσετε άλλους ή να κάνετε αντιπερισπασμό ώστε να ξεφύγει η Jodie. Όλα αυτά είναι πάντοτε κατευθυνόμενα βάση του σεναρίου, κάτι που αποδεικνύεται απ’ τη μία θετικό -καθότι σας διευκολύνει- κι απ’ την άλλη αρνητικό καθώς υπάρχουν εμφανείς ομοιότητες με το Heavy Rain.

Γενικά οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε έχουν ορισμένες μικρές διαφορές απ’ το Heavy Rain. Υπάρχουν δηλαδή κάποιες που απαιτούν λίγο σκέψη κι έχουν να κάνουν κυρίως με γρίφους αναζήτησης, πάντα εντός ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων. Τα quick-time events εκτελούνται με την Jodie να παλεύει ενάντια στους εχθρούς της, ενώ οι γρίφοι λύνονται κλασικά με τον Aiden, που ως πνεύμα ανοίγει χώρο στη φίλη του, την βοηθά να ισορροπήσει, σπάει αντικείμενα γύρω της, εισβάλει σε άλλα σώματα, ενώ της προσδίδει την ικανότητα να διαβάζει το μυαλό άλλων, κίνηση που επιτυγχάνεται με L1 και ύστερα με τα δύο analog sticks να προσπαθείτε να τα κατευθύνετε ανάμεσα στο μυαλό σας και στο μυαλό του άλλου NPC. Η απόσταση που μπορεί να έχει ο Aiden απ' τη Jodie εκτείνεται έως τα 20 μέτρα, τα οποία κρίνονται αρκετά για να μπορέσετε να κάνετε τη δουλειά σας.

Το κλειδί της ιστορίας είναι ότι εκτός από το πνεύμα του Aiden που σας έχει κατηχήσει, υπάρχουν κι άλλα πνεύματα εκεί έξω, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσετε. Για αυτά όμως δεν καταφέραμε να μάθουμε κάτι, λόγω του preview code. Ανυπομονούμε φυσικά να τα μάθουμε όλα στην πράξη και να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας, το οποίο όπως φαίνεται έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ζωή της Jodie να ξέρετε ότι ξεκινάει στα πρώτα χρόνια φυσιολογική, αλλά ακολούθως διαφέρει από τα υπόλοιπα έφηβα κορίτσια, από το ξεκίνημα μέχρι και την ενηλικίωσή της. Η νεαρή ηρωίδα καταφέρνει να φτάσει στην αναγνώριση των δυνάμεών της, ώσπου μετά επέρχεται η παρακμή και μια σειρά γεγονότων την αναγκάζουν να καταλήξει…κυνηγημένη. Περισσότερα κομμάτια της ιστορίας θα δείτε σύντομα στο gameplay video του GameWorld, πάντα με τη δική σας spoiler-ευθύνη!

Λατρεμένοι ηθοποιοί ζωντανεύουν στο PS3!
Το cast των ηθοποιών στο Beyond: Two Souls είναι αξιοθαύμαστο και σας προειδοποιούμε ότι η παρουσίαση, οι εκφράσεις των προσώπων και οι διάλογοι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μια σύγχρονη ταινία του Hollywood. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι ο τίτλος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά των games στο φετινό Tribeca Film Festival. Την Jodie Holmes υποδύεται η Ellen Page και τον Nathan Dawking ο William Dafoe ο οποίος είναι σχεδόν ολόιδιος με την πραγματικότητα, χωρίς ίχνος υπερβολής! Οι υπόλοιποι ηθοποιοί, όπως ο Kadeem Hardison και ο Eric Winter, σε δευτερεύοντες ρόλους, υποδύονται κυβερνητικούς πράκτορες των ΗΠΑ που διερρευνούν την περίπτωση της Jodie και παίζουν ένα συγκεκριμένο ρόλο στο story.

Με την τεχνολογία motion capture της Quantic Dream, το lipsync έχει υψηλά στάνταρ, τα animations είναι σχεδόν αψεγάδιαστα και τα καιρικά φαινόμενα αντικατοπτρίζονται πιστά στην οθόνη της τηλεόρασής σας. Από σχεδιαστικής πλευράς το Beyond: Two Souls είναι ένα εκ των δυνατότερων "χαρτιών" του PS3 και η τεράστια εμπειρία και το ταλέντο της Quantic Dream αναδεικνύονται στο μέγιστο βαθμό.

Όσο για το localization, η Sony Hellas είναι πιστή σε ένα ακόμη μεγάλο ραντεβού της, καθώς το Beyond: Two Souls διαθέτει τόσο ελληνικά μενού, όσο και ελληνικούς υπότιτλους. Η μετάφραση που έγινε ήταν πιστή στο κλίμα των cinematics, χωρίς να υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις, κάτι που έχουμε δει σε ελάχιστα σημεία παλαιότερων games.

Όταν τα πνεύματα...οξύνονται!
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το Beyond : Two Souls θα αποτελέσει, μαζί με το The Last of Us και το Gran Turismo 6, ένα από τα τρία δυνατότερα exclusives (άντε τέσσερα αν βάλουμε και το God of War: Ascension μέσα) για το 2013. Βασιζόμενο στο Heavy Rain, αλλά με μια τελείως διαφορετική και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία, θα προσπαθήσει να μας αποκαλύψει τα απόκρυφα μυστικά που κρύβονται σε έναν παράλληλο κόσμο και να παίξει με την περιέργειά μας. Αν το προηγούμενο δημιούργημα της Quantic Dream σας ενθουσίασε και θα θέλατε άλλη μια συγκινητική ιστορία, πάντοτε με τους γνωστούς περιορισμούς που θέτει το gameplay της, τότε αναμείνατε μέχρι τις 11 Οκτωβρίου για να μάθετε τη συνέχεια στο σχετικό review του GameWorld.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +3 euris13 (Level 22) 10/09/2013 20:57
Θα ειναι πολυυυ καλο παιχνιδι! Πολυ ωραιο preview παντως!
#2 +4 rjhe (Level 22) 10/09/2013 21:07
Πολύ καλό preview από τον Μάνο, μας άνοιξε την όρεξη για ένα ξεχωριστό σίγουρα game.
#3 +2 Vasilis (Level 25) 10/09/2013 21:08
Άντε να το πάρουμε στα χεριά μας να το χαρούμε λίγο.
#4 +1 geololj (Level 28) 10/09/2013 21:11
Η αλήθεια είναι ότι το Heavy Rain δε μου έκανε αίσθηση. Το Beyond φαίνεται όμως να διευρύνει λίγο το gameplay ελέω του καλύτερου σεναρίου, οπότε θα το έχω στα υπόψη μου. Πολύ ωραίο preview Μάνο. Περιμένω και το review τώρα :-)
#5 +2 Akis 7 (Level 20) 10/09/2013 21:17
Quoting rjhe:
Πολύ καλό preview από τον Μάνο, μας άνοιξε την όρεξη για ένα ξεχωριστό σίγουρα game.

Συμφωνω απολυτα.Ξεχωρισ το!!!!!!
#6 +2 Zaratoth (Level 28) 10/09/2013 23:16
Έφυγε προπαραγγελία. Τόσο απλά.
#7 +2 ilovegames (Level 25) 10/09/2013 23:27
Φαίνεται πολύ ωραίο πρόκειται για παιχνιδάρα. Πολύ ωραίο preview.
#8 +1 Glamorous (Level 27) 10/09/2013 23:50
Πολύ ωραίο preview, ανυπομονώ να κυκλοφορήσει το demo για να το παίξω. Πραγματικά μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα η συνεργασία Jodie-Aiden.
#9 +1 luffy3131990 (Level 14) 11/09/2013 04:05
Πολυ ωραιο preview...
#10 +1 SnakeEater (Level 17) 11/09/2013 14:39
παιδια το εχουμε καταλαβει ..ταινια ειναι το παιχνιδι...δεν εχω λογια πραγματικα γ την Quantic Dream :-) απιστευτα πραγματα...
#11 Thearon (Level 5) 12/09/2013 17:11
Το ability μου θυμίζει λίγο τον τύπο από το prey
:P
#12 Thearon (Level 5) 12/09/2013 17:11
Το ability μου θυμίζει λίγο τον τύπο από το prey, το game για το xbox360
#13 cyclopes (Level 15) 18/09/2013 17:19
οπωσδήποτε η νεα αγορα μου
#14 FotisOL (Level 15) 18/09/2013 19:54
Το Heavy Rain δεν το έχω. Το Beyond:Two Souls,όμως,θα το πάρω σίγουρα! 8)
Notification