Chrono Trigger

Hot
Ένα διαχρονικό έπος.

Ένα διαχρονικό έπος.

Ένα διαχρονικό έπος.


Το SNES κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου όπως πιστεύω και σε εκείνη χιλιάδων gamers που έτυχε να απολαύσουν μερικούς από τους εκατοντάδες τίτλους που κυκλοφόρησαν στην θρυλική αυτή κονσόλα της Nintendo. Την υψηλότατη θέση στην εκτίμηση μας την κέρδισε η Nintendo εξαιτίας των καταπληκτικών games που κυκλοφόρησε καλύπτοντας με τον καλύτερο τρόπο τα αγαπημένα genres: Beat’em up, Shoot em’up, Platform και JPRG στο στυλ των Final Fantasy.

Το 1995 συμβαίνει μια μοναδική «συναστρία» θα λέγαμε με την ένωση τριών κορυφαίων σχεδιαστών υπό την ομπρέλα της Square Enix, κατά την οποία δημιουργήθηκε το Chrono Trigger, ένα επικό japanese RPG. Στον σχεδιασμό του αναμίχθηκαν οι Hironobu Sakaguchi (δημιουργός της σειράς Final Fantasy), Yuji Horii (δημιουργός της σειράς Dragon Quest) και Akira Toriyama (γνωστός δημιουργός manga comics που συνεισέφερε στις σειρές Dragon Quest και Dragon Ball). Το Chrono Trigger κυκλοφόρησε σε SNES και τέσσερα χρόνια μετά στο PlayStation. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η ιαπωνική εταιρεία έχει λανσάρει την portable έκδοσή του, σε Nintendo DS, iOS και Android.

Απολαμβάνοντας το ταξίδι στον χρόνο.
Το συνδυασμένο ταλέντο τόσων δημιουργών κατασκεύασε έναν από τους διασκεδαστικότερους video game κόσμους. Η ιστορία του Chrono Trigger εκτυλίσσεται σε έναν πλανήτη που δεν διαφέρει και πολύ από την Γη μας από την άποψη ότι, ανάλογα με την χρονολογική περίοδο στην οποία βρίσκεστε, κατοικείται από ανθρώπους, ζώα, δεινόσαυρους, εξελιγμένα ρομπότ κτλ. Μια ειδοποιός διαφορά με την πεζή πραγματικότητά μας είναι η έντονη επίδραση της μαγείας στον gaming κόσμο του Chrono Trigger.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Chrono, ένας θαρραλέος νεαρός με μαλλί- καρφάκια που ζει στο χωριό Truce με την μητέρα του. Κατά την διάρκεια ενός πανηγυριού που διοργανώνεται στο Truce, ο Chrono γνωρίζει την Marle, μια ζωηρή κοπέλα που στην πραγματικότητα είναι πριγκίπισσα η οποία βαρέθηκε την καταπιεστική ζωή του παλατιού και τα έχει διαρκώς με τον πατέρα της!


Οι Chrono και Marle παρακολουθούν την επίδειξη ενός τηλεμεταφορέα, μίας συσκευής που κατασκεύασε η πολυμήχανη Lucca, παιδική φίλη του Chrono. Στη διάρκεια της επίδειξης, η Marle τηλεμεταφέρεται κατά λάθος στη μεσαιωνική εποχή, υποχρεώνοντας τον Chrono και την Lucca να σπεύσουν προς βοήθειά της. Από αυτή την στιγμή αρχίζει μια απίθανη περιπέτεια για τους ήρωες, η οποία περιλαμβάνει συνεχή ταξίδια στον χρόνο, άπειρες μάχες με απίθανα πλάσματα και συνομιλίες με θεοπάλαβους χαρακτήρες.

Στο Chrono Trigger η ομάδα σας αποτελείται μάξιμουμ από 7 playable χαρακτήρες αλλά χειρίζεστε ταυτόχρονα μόνο τους τρεις. Κάθε χαρακτήρας ενισχύει την ομάδα σας με τα ποικίλα skills και τις λοιπές ικανότητές του, φέρνοντας ταυτόχρονα και την προσωπική του ιστορία. Όλοι οι playable χαρακτήρες εκτός από τον Chrono χαρακτηρίζονται από μια ξεκαρδιστική συμπεριφορά που προσφέρει άφθονο γέλιο. Προσωπικά διασκέδασα πολύ με τον Frog, έναν βάτραχο που συμπεριφέρεται σαν μεσαιωνικός ιππότης και «ξενερώνει» άσχημα όταν αποτυγχάνει σε μια αποστολή. Ξεκαρδίστηκα με τα τερτίπια του ρομπότ Robo όταν συναντά τα άλλα ρομπότ στο εργοστάσιο του που του λένε ότι είναι ελαττωματικός επειδή δεν έσφαξε τον Chrono. Ο Robo αρχίζει να κλαίγεται για τα «ελαττώματα» του την ώρα που τα άλλα ρομπότ τον πλακώνουν στις κλωτσιές!

Ο κόσμος του Chrono Trigger χωρίζεται σε ποικίλες χρονικές περιόδους και σε καθεμία από αυτές θα συναντήσετε ξεχωριστούς χαρακτήρες, θα αντιμετωπίσετε μια τεράστια ποικιλία τεράτων και θα μαζέψετε τα απαραίτητα εφόδια συν πληροφορίες για να προχωρήσετε την πλοκή. Επίσης, οι περιοχές που θα ταξιδέψετε διαθέτουν εντελώς διαφορετικά μορφολογικά στοιχεία η μία από την άλλη. Για παράδειγμα, η μεσαιωνική εποχή είναι τίγκα στα κάστρα και τα χωριουδάκια, έχει φεουδαρχική μορφολογία δηλαδή, στην μελλοντική εποχή ο τόπος είναι γεμάτος hi-tech θόλους και βιομηχανικά σκουπίδια κ.ο.κ.

We love Manga RPGs!
Το Chrono Trigger προσφέρει καθαρόαιμο Japanese RPG gameplay στα πρότυπα που έχει δημιουργήσει η σειρά των Final Fantasy. Χειρίζεστε τους χρονοταξιδιώτες σας πηγαίνοντας από το ένα δισδιάστατο μέρος στο άλλο, τσακίζοντας τέρατα, μαζεύοντας "βουνά" από χρήσιμο εξοπλισμό και items, ενώ στην πορεία ανεβαίνετε δεκάδες levels. Το user interface που έχετε στην διάθεσή σας είναι τρομερά εύχρηστο. Πατώντας το αντίστοιχο κουμπί του χειριστηρίου σας εμφανίζεται μια οριζόντια στήλη αποτελούμενη από έξι εικονίδια που αντικατοπτρίζουν τις αντίστοιχες επιλογές σας.

Πατώντας το πρώτο εικονίδιο βρίσκεστε απευθείας στην οθόνη με τα attributes των χαρακτήρων σας. Στο αριστερό τμήμα της οθόνης αναγράφονται τα βασικά στατιστικά τους που δεν είναι άλλα από τα hit points, τα magic points, η ισχύς των επιθέσεών τους που απεικονίζεται με το icon του όπλου που χρησιμοποιούν (π.χ. με ξίφος) και φυσικά η ανθεκτικότητα τους στα χτυπήματα των εχθρών που έχει την μορφή μιας ασπίδας. Στο δεξιό τμήμα της οθόνης, βλέπετε αναλυτικά τις τιμές των abilities τους δηλαδή του power, του speed, του evasion και άλλων, τα οποία καταδεικνύουν το πόσο damage προκαλούν, πόσο γρήγορα επιτίθενται στην μάχη, πόσο συχνά αποφεύγουν τα χτυπήματα κ.ο.κ.

Επιλέγοντας το δεύτερο εικονίδιο βλέπετε την λίστα με τα αντικείμενα που κουβαλάτε. Εκεί μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ή να τα αναδιοργανώσετε ανάλογα με το είδος του αντικειμένου, αν είναι item, weapon, accessory κ.τ.λ. Το τρίτο εικονίδιο στη σειρά σας μεταφέρει στον κατάλογο των techs, των special επιθέσεων που έχουν όλοι οι πολεμιστές σας. Τα techs χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες οι οποίες γεμίζουν όσο κερδίζετε tech points σκοτώνοντας τους εχθρούς σας. Είναι αυτονόητο ότι σε όσο μεγαλύτερη κατηγορία ανήκει μια special attack σας τόσο μεγαλύτερο damage προκαλεί.

Από τα υπόλοιπα icons οι σημαντικότερες επιλογές είναι η επιτάχυνση του battle animation αν θέλετε να συντομεύετε τις μάχες και η επιλογή wait εντός μάχης που σας αφήνει ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να αποφασίσετε τις ενέργειες σας πριν σας σαπίσουν οι αντίπαλοι. Λάβετε υπόψη σας ότι το wait είναι λίγο παραπλανητικό. Απλά καθυστερεί τους εχθρούς, δεν τους παγώνει οπότε μην καθυστερείτε τις αποφάσεις σας γιατί διαφορετικά θα δεχθείτε κρίσιμα χτυπήματα από εκεί που δεν το περιμένετε.

Το Chrono Trigger περιλαμβάνει εξερεύνηση σε τεράστιες περιοχές τις οποίες μπορείτε να δείτε όταν κινείστε στον world map που αποτελεί τον μοναδικό διαθέσιμο χάρτη. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η περιπλάνησή σας σε σπηλιές, μπουντρούμια, εργαστήρια, βουνά και άλλα απίθανα μέρη απαιτεί καθαρό μυαλό και δυνατή μνήμη για να μην πισωγυρίζετε. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες τοποθεσίες ακολουθούν γραμμική πορεία. Σε ορισμένα σημεία σέρνεστε σε μυστικά περάσματα προκειμένου να συλλέξετε σπάνια items ή σε περιοχές όπου ανοίγετε μοχλό στο ένα μέρος και ξεκλειδώνετε μια πόρτα...στην άλλη άκρη της χώρας. Κατά την διάρκεια των εξερευνήσεων, όταν παρατηρείτε κάτι περίεργο στην οθόνη, θα χρειαστεί ανά διαστήματα να πατάτε το κουμπί use διότι υπάρχουν αρκετά διάσπαρτα αντικείμενα εκτός μπαούλων.

Combat system και...techs!
Αν το μισό Chrono Trigger είναι η ανακάλυψη νέων περιοχών και καταστάσεων, το άλλο μισό του είναι οι μάχες. Μόλις συναντήσετε μια ομάδα τεράτων το τοπίο αλλάζει και μεταφέρεστε αυτόματα στην οθόνη του πεδίου μάχης. Μην φανταστείτε τηλεμεταφορά των ηρώων σας σε καμία υπερσύγχρονη παλαίστρα, απλά η οθόνη παγώνει, η ομάδα σας και οι εχθροί μπαίνουν σε σχηματισμό και ακολουθεί το κυρίως «πιάτο» της μάχης, οι εντολές σας.

Κάθε χαρακτήρας σας διαθέτει μια μπάρα η οποία γεμίζει με ταχύτητα ανάλογη του speed του. Μόλις γεμίσει εμφανίζεται το μενού με τις διαθέσιμες εντολές που είναι οι attack, tech και item. Το attack στέλνει τον εκάστοτε μαχητή σας να χτυπήσει με το default όπλο του τον στόχο που επιλέγετε. Το tech εμφανίζει την λίστα με τις special κινήσεις σας οι οποίες είναι εντελώς απαραίτητες για να συντρίψετε ομάδες αντιπάλων και τα bosses που καραδοκούν στο τέλος αρκετών επιπέδων.

Οι ήρωες σας διαθέτουν αρχικά τις tech κινήσεις που αυξάνονται όσο ανεβαίνουν επίπεδα και συσσωρεύουν tech points ενώ γύρω στα μέσα του Chrono Trigger εμφανίζεται το στοιχείο της μαγείας. Ο εκάστοτε χαρακτήρας έχει τις δικές του υπέρ–κινήσεις που μπορεί να προκαλούν συντριπτικό damage σε έναν εχθρό ή να περιλαμβάνουν μια area attack που θα καλύψει ολόκληρη ομάδα αντιπάλων. Για παράδειγμα, ο Chrono διαθέτει το tech cyclone και η ενεργοποίησή του τον στέλνει να κόψει φέτες στριφογυρίζοντας την λεπίδα του σε όσους εχθρούς βρίσκονται κοντά μεταξύ τους. Επίσης, διαθέτει και το spincut που του επιτρέπει να κάνει charge στην μάπα ενός εχθρού προκαλώντας του διπλό damage. Μακράν τα χρησιμότερα techs του παιχνιδιού διαθέτει η Marle καθότι είναι η ανεπίσημη healer της ομάδας με τα περισσότερα techs της να κάνουν μαζικό healing.

Σε προχωρημένο σημείο του Chrono Trigger εμφανίζονται και τα combo techs. Πρόκειται για techs που εκτελούνται από δύο μέλη της τριμελούς ομάδας σας και γίνονται εφικτά όταν έχουν γεμίσει οι μπάρες αμφότερων των μαχητών. Τα combo techs καταναλώνουν περισσότερα magic points αλλά προκαλούν τρομακτική ζημιά στα τέρατα ενώ τα healing combo techs ανεβάζουν κατακόρυφα τα hit points όλης της ομάδας και αποτελούν συχνά το μόνο πράγμα που σας χωρίζει από μια συντριπτική ήττα.

Η εμφάνιση των μαγικών techs συμπίπτει με την εμφάνιση πλασμάτων που τρώνε ελάχιστο damage από τα τυπικά σας attacks και techs αλλά μάξιμουμ damage από τα μαγικά σας. Η μαγεία μπαίνει στην ζωή σας μόλις ταξιδέψετε για πρώτη φορά στο End of Time, ένα σημείο που λειτουργεί σαν βάση των επιχειρήσεων σας. Εκεί ανανεώνετε hit και magic points, σώζετε το παιχνίδι και αποκτάτε τις μαγικές σας δυνάμεις. Κάθε χαρακτήρας σας διαθέτει μαγικά techs διαφορετικής υφής. Άλλος χρησιμοποιεί lightning, άλλος fire, άλλος shadow μαγεία κ.ο.κ.

Μάγοι, κοπελίτσες, ρομπότ και… γιγάντια bosses, ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πιο τρελό RPG που έχετε παίξει!

Εκτός από τις τεχνικές και την μαγεία σας τα items είναι το αμέσως επόμενο όπλο σας προς τον τερματισμό του Chrono Trigger. Τα πλέον χρήσιμα αντικείμενα είναι το revive με το οποίο ανασταίνετε τους χαρακτήρες σας εντός και εκτός μάχης και το shelter που δίνει την δυνατότητα να ανανεώσετε πλήρως hit και magic points στα save points. Να έχετε επίσης το νου σας για ειδικά αντικείμενα (tabs) που σας αυξάνουν μόνιμα ένα ability σας.

Ο εξοπλισμός που φορούν οι πολεμιστές σας σε μεγάλο βαθμό ανακαλύπτεται μετά από σκληρές μάχες ή μέσα σε μπαούλα διάσπαρτα σε όλες τις περιοχές. Κάθε μαχητής κρατά ένα όπλο, φοράει ένα κράνος, μια πανοπλία και ένα αξεσουάρ. Είναι αυτονόητο τι προσφέρουν τα τρία πρώτα οπότε δώστε βάση στα αξεσουάρ, που είτε αυξάνουν ποσοτικά ένα ability σας, είτε προσφέρουν ένα χρησιμότατο bonus όπως είναι ο αυξημένος αριθμός αντεπιθέσεων των πολεμιστών σας, η εμφάνιση των hit points των εχθρών κτλ.

Τέρας φύγε, κρατάω Katana!
Πριν τερματίσετε το Chrono Trigger θα χρειαστεί να περάσετε από ένα τρελό, τρελό θηριοτροφείο πλασμάτων και τεράτων. Κάθε τέρας έχει το δικό του σετ κινήσεων με τις οποίες προσπαθεί να σας ρουφήξει τα hit points ενώ τα τέρατα μεγαλύτερου επιπέδου διαθέτουν και abilities όπως το sleep, το life leech και αρκετά ακόμα. Οι βασιλιάδες της ζούγκλας του Chrono Trigger είναι φυσικά τα bosses που καραδοκούν σε πολλά μέρη. Για να συντριβούν τα bosses απαιτούν ειδική στρατηγική διότι τα skills τους είναι ικανά να συντρίψουν την ομάδα σας σε μια επίθεση.

Για παράδειγμα, το boss Nizbel έχει την άσχημη συνήθεια να… ηλεκτρίζει ελαφρώς την ατμόσφαιρα γύρω από το party σας με αποτέλεσμα να κόβει άμεσα κοντά στα 200 hit points! Όταν βρείτε το "κουμπί" του boss, την κίνηση που χρειάζεται για να εξουδετερώσετε την σούπερ επίθεση του (στην περίπτωση του Nizbel ας πούμε πρέπει να του ρίξετε lightning tech στο κεφάλι) τότε η εξόντωσή του γίνεται πολύ εύκολη. Γενικότερα, πριν χαραμίσετε τα magic points σας σε αποτυχημένες επιθέσεις, βρείτε πρώτα τι είδος tech προκαλεί την μεγαλύτερη ζημιά στο τέρας που αντιμετωπίζετε.

Για να ολοκληρώσετε το Chrono Trigger θα πρέπει να περάσετε γύρω στις 20 με 25 ώρες μπροστά στην οθόνη σας, με την δυνατότητα save μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, κάτι που αυξάνει αρκετά την διάρκεια του. Αφού το λιώσετε, μπορείτε να το ξαναρχίσετε μέχρι να φτάσετε την ομάδα σας στο ανώτερο level με τα καλύτερα αντικείμενα και techs.


Πιξέλιασμα να τρώνε και οι κότες!
Αν ασχοληθείτε με το Chrono Trigger περιμένοντας να απολαύσετε τίποτα εκπληκτικά γραφικά και εντυπωσιακά cutscenes μην χάνετε τον χρόνο σας. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που ρίχνει όλο το βάρος στο gameplay αν και την εποχή που κυκλοφόρησε, τα γραφικά του «φυσάγανε». Τώρα θα δείτε στην οθόνη σας πιξελιασμένα sprites που περιφέρονται σε τοποθεσίες με μπόλικα χρώματα και καλοσχεδιασμένά για τις δυνατότητες του SNES.

Το highlight του Chrono Trigger είναι τα animations των ηρώων. Εκτός από τις ξεχωριστές κινήσεις που κάνει ο καθείς ανάλογα με το όπλο του, κάθε tech απεικονίζεται με διαφορετικό οπτικό εφέ που πραγματικά πωρώνει. Δείτε τον Robo να περιστρέφεται μανιωδώς και να ραντίζει με ακτίνες όλη την οθόνη, την Marle να λαμποκοπά σαν άγγελος, τον Chrono να εξαπολύει κυκλώνες και να εκσφενδονίζεται προς τους εχθρούς και θα καταλάβετε πόσο προσεγμένη δουλειά έχει γίνει.

Το soundtrack και τα ηχητικά εφέ του Chrono Trigger μπορεί να έλεγαν κάτι στην εποχή τους αλλά πλέον είναι εντελώς ξεπερασμένα. Το παιχνίδι δεν διαθέτει ομιλία, όπως και τα περισσότερα JRPG της εποχής. Τα ηχητικά εφέ είναι μαγικά για το τότε, αλλά μοιάζουν περισσότερο με ηχητικά παράσιτα για το σήμερα, αλλά η συνοδευτική μουσική παραδόξως λέει αρκετά πράγματα και αλλάζει ρυθμό, ένταση και υφή ανάλογα με το που κινείστε.

Chrono Trigger lives on!
Σε επίπεδο παραγωγής το Chrono Trigger αποτελεί ένα ιστορικό JRPG που κάθε φανατικός του είδους οφείλει να έχει τιμήσει. Στο Super NES δεν διαδόθηκε ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά, αλλά έτυχε ιδιαίτερης αναγνώρισης στο PlayStation, κάτι στο οποίο συνέβαλε αρκετά το Final Fantasy με το οποίο η Square Enix μας άνοιξε την όρεξη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσοι τοποθετείτε το gameplay σε πρώτη θέση, θα έχετε σίγουρα κατά νου δεκάδες στιγμές ενθουσιασμού που μας χάρισαν η Nintendo και η Square Enix τις ηρωικές χρονιές του SNES.

Θετικά:
- Υπέροχο gameplay
- Τρελή δράση και εξερεύνηση
- Τεράστια ποικιλία σε items, τέρατα, εξοπλισμό
- Ατελείωτο leveling των χαρακτήρων
- Απολαυστικό χιούμορ
- Ικανοποιητική διάρκεια

Αρνητικά:
- Τα sprites του είχαν ήδη αρχίσει να δείχνουν την ηλικία τους
- Save σε συγκεκριμένα σημεία

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.8

Αν αναζητάτε ένα «αειθαλές» video game με εκπληκτικό gameplay και χωρίς μεγάλες απαιτήσεις από πλευράς παραγωγής, δεν είναι ποτέ αργά για να απολαύσετε το Chrono Trigger.

Γιάννης Μοσχονάς

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 BlaCkFeATh3R (Level 18) 16/10/2013 16:00
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα τελευταία vintage reviews!
#2 +1 Genji (Level 12) 16/10/2013 19:10
Αριστούργημα το Chrono Trigger και μαζί με τα FF7 και FF8 είναι ίσως η τριάδα με τα top JRPG για την εποχη τους κατα την αποψη μου!
#3 Placebo Effect (Level 15) 16/10/2013 19:48
Παρα πολυ καλο review για ενα μικρο διαμαντακι για την εποχη του. Το SNES ειχε μια τεραστια συλλογη παιχνιδιων για ολα τα γουστα και ολες τις ηλικιες. 8)
#4 GamerPs3maniac (Level 16) 17/10/2013 12:48
Αν έβγαινε ένα remake ή με Hd γραφικά και για τις άλλες κονσόλες θα ήταν υπερβολή;
#5 tsekos (Level 8) 17/10/2013 13:36
ωραίο review
#6 foxmulder13 (Level 4) 18/10/2013 00:04
Εξαιρετικό review από τον πάντοτε αξιόπιστο Μοσχονά! :-)
#7 Minos94 (Level 5) 20/10/2013 15:01
Αυτά τα παλιά παιχνίδια αποπνέουν ένα μοναδικό αίσθημα! και συγχαρητήρια για το ωραίο review :-)
#8 Silender (Level 7) 21/10/2013 08:50
Πολύ καλό review.
Notification