LittleBigPlanet 3

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON PS4 (Primary version tested)   PS3  

Ο Sackboy επιστρέφει και φέρνει την παρέα του. 

Ο Sackboy επιστρέφει και φέρνει την παρέα του. 

Ο Sackboy επιστρέφει και φέρνει την παρέα του. 

Θέλετε να ανοίξετε μια πόρτα προς την αγνή Puzzle Platform διασκέδαση και ταυτόχρονα να εξασκήσετε το μυαλό σας και την δημιουργικότητά σας; Η Sony έχει το κλειδί εδώ και πολλά χρόνια. Το LittleBigPlanet αποτελεί τον κυρίαρχο του είδους καθώς απ' την πρώτη του έκδοση στο PS3 μέχρι και σήμερα κατάφερε αν μη τι άλλο να "τιμήσει τα λεφτά του".

Δεν ξέρω ποιες είναι οι βλέψεις σας για την φετινή έκδοση. Στα θετικά πριν το release συγκαταλέγουμε το λανσάρισμα στο PS3. Στα αρνητικά ή τουλάχιστον στις ανησυχίες μας, το ότι developer ανέλαβε η Sumo Digital, μαζί με βοήθεια της XDev Europe και μια καθοδήγηση της δημιουργού Media Molecule. Αυτό το "καθοδήγηση" ήταν που με άγχωνε πάντοτε. Η Sumo Digital είχε ως πρόσφατο αξιοσημείωτο το Sonic & All-Stars Racing Transformed κι από εκεί και πέρα κυρίως ports. Συν τις άλλοις, το LBP 3 ανακοινώθηκε στη φετινή E3 κι όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, όταν κάτι ανακοινώνεται λίγους μήνες πριν το release (προφανώς γιατί αναπτύσσεται για λίγο διάστημα και δεν πρόκειται για παραγωγή κάποιων ετών), τότε συγκεντρώνει μικρό hype.

Όπως και να 'χει, απλά για το τυπικό της υπόθεσης, κεντρικός ήρωας του παιχνιδιού είναι ο Sackboy τον οποίο και ελέγχετε. Στόχος σας είναι χρησιμοποιώντας εργαλεία που σας δίνονται κι αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον να περάσετε στο τέλος της πίστας ολοκληρώνοντας τις αποστολές που σας δίνονται. Παράλληλα, συλλέγετε κοστούμια για τον Sackboy, stickers, decorations και διάφορα καλούδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν κατασκευάζετε levels. Το replayability αυξάνεται κατακόρυφα μέσω των Levels που δημιουργεί το community του παιχνιδιού. Όλοι οι κάτοχοι LittleBigPlanet κάνουν upload τις δημιουργίες τους κι εσείς τις κατεβάζετε και παίζετε μαζί τους δωρεάν.

Η ιστοριούλα μας
Τα modes του LBP 3 είναι το γνώριμο Adventure mode, που αποτελεί το βασικό story, τα Popit Puzzles που σας εξασκούν, μαθαίνοντάς σας παράλληλα πως αξιοποιούνται τα tools (άρα σας δίνουν ιδέες για την δημιουργία ενός δικού σας level) και το μενού Community. Αν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας level τότε απ' το κεντρικό μενού υπάρχει ο δικός σας πλανήτης όπου διαλέγετε τοποθεσία και μετά εφαρμόζετε τις δημιουργίες σας. Μην ξεχάσετε να τεστάρετε καθετί που δημιουργείτε. 

Το Adventure mode λαμβάνει χώρα στην εικονική χώρα του Bunkum και διαρκεί φέτος ακόμη λιγότερες ώρες (περίπου έξι), βάζοντάς σας να γνωρίσετε νέους χαρακτήρες. Ο γνώριμος απ' τα προηγούμενα LBP Leonardo Da Vinci φέρνει τώρα μαζί του τους Newton (Ισαάκ Νεύτωνας), Marlon Random (Marlon Brando!), Nana Pud ή τον τρελό Γάλλο Zom Zom που στήνει shops στη μέση διαφόρων levels, απ' τα οποία μπορείτε να αγοράσετε κοστούμια χρησιμοποιώντας marbles (βώλους) που βρίσκετε στην πορεία.

Οι γρίφοι γενικά είναι ιδιαίτερα απλοί, περισσότερο από τα προηγούμενα LittleBigPlanet, αν και θα υπάρχουν πάντοτε σημεία στα οποία θα αναρωτιέστε "Που πρέπει να πάω τώρα;" Γενικά το tutorial κάνει άριστη δουλειά στο να σας βάλει στο κλίμα και να σας πιάσει χέρι-χέρι ώστε να σας παρουσιάσει τα νέα tools.

Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας θα μεταφερθείτε σε διάφορες αστείες τοποθεσίες, όπως την Αμερική των 50s, με τη μαφία να καραδοκεί, το διάστημα, την Ρωσία κ.ο.κ. Θα τα βάλετε με φρουρούς, ρομπότ, κονσερβοκούτια, αρκούδες κι ένα σωρό ακόμη απειλητικά πλάσματα. Η ιστορία δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας και εξακολουθεί να παρουσιάζεται με κάπως παιδικό τρόπο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το ότι το target group του παιχνιδιού είναι όλες οι ηλικίες. Απ' τη μια στιγμή στην άλλη οι καλοί θα γίνονται κακοί και οι κλισέ ατάκες θα θυμίζουν επίπεδο καρτούν. Βέβαια τα puzzles, η ατμόσφαιρα κι η μουσική υπόκρουση σώζουν αρκετά την παρτίδα ώστε το παιχνίδι να μπορεί να παιχτεί κι από πολύ μεγαλύτερους.

Νέα tools και χαρακτήρες
Την διαφορά σε σχέση με τα δύο πρώτα LittleBigPlanet την κάνουν τα νέα tools του τρίτου μέρους. Έχουμε για παράδειγμα το Pumpinator, ένα "όπλο" που στέλνει ή ρουφάει αέρα με σκοπό να μετακινεί αντικείμενα, το Blink Ball "headset" που εκτοξεύει μπάλες σε τηλεμεταφερόμενα πεδία και σας τηλεμεταφέρει εκεί, το Hook Hat με το οποίο κρεμιέστε από συρματόσκοινα ή τα Boost Boots, κοινώς jetpacks. Όλα τους δίνουν έναν άλλο αέρα στο gameplay, σε συνδυασμό με κυλιόμενες ράμπες, εκτοξευτήρες, τηλεμεταφορείς κι ένα σωρό άλλα σημεία με τα οποία μπορείτε να αλληλεπιδράσετε.

Στον αντίποδα, εναντίον σας βρίσκεται το κενό στο κάτω μέρος (ή λάβα, βάλτος, οτιδήποτε ανάλογα το level), ηλεκτροφόρα πεδία, ρομπότ και διάφοροι άλλοι εχθροί. Θα συναντήσετε ακόμη ορισμένα bosses τα οποία έχουν συγκεκριμένο μηχανισμό εξολόθρευσης. Το A.I. είναι αρκετά απλό, καθώς θυμίζουμε ότι το ESRB rating του παιχνιδιού είναι στο "E" (Everyone) συνεπώς απευθύνεται σε όλους τους gamers ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι νέοι χαρακτήρες και τα tools προσπαθούν να "χρυσώσουν το χάπι" ενός τρίτου μέρους που φάνηκε εκ των προτέρων ότι θα έχει μικρό κύκλο development.

Οι νέοι χαρακτήρες, πέρα απ' τον Sackboy, είναι ο Oddsock, ένα -ας πούμε- σκυλάκι, ο οποίος τρέχει πολύ πιο γρήγορα απ' τον "τσουβαλάνθρωπο", ο Swoop που μοιάζει αρκετά με πουλί κι ο Big Toggle που είναι πιο μεγαλόσωμος και βαρύς απ' τον Sackboy. Μπορεί να μετατραπεί σε μικρότερη έκδοση, τον Little Toggle, που προχωράει πολύ πιο γρήγορα ή χωράει σε μικρές τρύπες. Μέσα στο Adventure Mode θα ελέγξετε τους χαρακτήρες αυτούς ελάχιστες φορές. Όλο αυτό σε συνδυασμό με το ότι ορισμένα puzzles εναλάσσονται διαρκώς, καθώς επίσης τα tools

Όταν δημιουργείτε τα δικά σας levels μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ποιους χαρακτήρες θα εναλάσσουν οι άλλοι χρήστες για να τα ολοκληρώσουν.

Community
Στα θετικά της νέας έκδοσης συγκαταλέγουμε το ότι μπορείτε να παίξετε οποιοδήποτε απ' τα παλαιότερα levels έχουν δημιουργηθεί στα LittleBigPlanet 1 και 2. Σας δίνεται επίσης η δυνατότητα να φορτώσετε ότι περιεχόμενο έχετε ξεκλειδώσει από τα πρώτα δύο LittleBigPlanet του PS3 κι αυτό του PS Vita (όπως customs, stickets κτλ). Υπάρχουν συνολικά 70 νέα tools για τις δημιουργίες σας που προστίθενται μαζί με τα παλιά. Συνολικά τρία εκατομμύρια levels σας περιμένουν από δημιουργίες παικτών. Δεν σας φτάνουν ούτε 100 ζωές για να τα παίξετε!

Όσο για τα Creation Tools, παλιότερα είχατε την δυνατότητα δημιουργίας τριών layers, τα οποία φέτος ανεβαίνουν στα δεκαέξι, κάτι που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και στα παλιότερα levels σας. Επιπλέον, έχετε την δυνατότητα να κάνετε extend τα levels σας ώστε να τα μεγαλώσετε, πάντοτε στα πλαίσια ενός ανώτατου ορίου. Γενικά το LittleBigPlanet 3 μπορεί να αποδειχθεί μια ευχάριστη διασκέδαση αν το παίζετε μα παρέα. Υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής 2-4 παικτών με Co-Op, είτε τοπικά (σε μία κοινή οθόνη), είτε online ή ακόμα και με μείξη αυτών των δύο. Μάλιστα το Co-Op είναι drop in-drop out. Όποιος δεν θέλει να παίξει και βαριέται, απενεργοποιεί το controller του και αφήνει τους υπόλοιπους.

Γραφικά
Το LittleBigPlanet 3 τρέχει στο PS4 σε 1080p ανάλυση και στο PS3 σε 720p. Αμφότερες οι εκδόσεις παίζουν στα 30 frames, με την αιτιολογία, σύμφωνα με τον Lead Designer, Jonathan Christian, ότι η απόφαση αυτό πάρθηκε προκειμένου το παιχνίδι να τρέχει ομαλά και στο PS3 (όπου είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με port). Σπάνια θα συναντήσετε κάποια παγώματα των frames για κλάσματα του δευτερολέπτου, τα οποία ευτυχώς δεν αμαυρώνουν πολύ την συνολική εμπειρία. Σαν σύνολό τους τα textures έχουν απλά υποστεί ένα HD ρετουσάρισμα, με τους φωτισμούς να κλέβουν πραγματικά την παράσταση.

Κατά τα άλλα η graphics engine που δημιούργησε η Media Molecule δείχνει πλέον πόσο "γερασμένη" είναι, με μικρές αλλαγές που για χάρη του 1080p "χτυπούν" καλύτερα στο μάτι. Υπήρχαν επίσης υπόνοιες για glitches σε διάφορα ξένα reviews, τα οποία σας ενημερώνω ότι εξαλείφθηκαν με το Day One patch. Μετά το patch αυτό και με εξαίρεση δύο περιπτώσεις στο Adventure mode, ουδέποτε "κόλλησα" στα γραφικά κάποιου level. Και στις δύο το restart και η επαναφορά στο σημείο όπου έχασα ήταν απλά θέμα λεπτών.


Κορυφαίοι voice actors
Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο το LittleBigPlanet κερδίζει τις εντυπώσεις φέτος αυτός είναι η ηχητική πανδαισία του! Στο voice acting ο Stephen Fry περιγράφει, ο Hugh Laurie αναλαμβάνει τον ρόλο του κακού Newton και στο cast συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι Nolan North, Peter Serafinowicz (Dark Souls 2, ταινία Shaun of the Dead) και Tara Strong (The Fairly OddParents). Οι ερμηνείες τους είναι κορυφαίες, αλλά το script ενίοτε κουράζει.

Επιπλέον, στη μουσική έχει γίνει πραγματικά εκπληκτική δουλειά. Από τα ακούσματα κάθε είδους των 50s που θα θυμίσουν πολλά στους γηραιότερους ή στους λάτρεις του είδους, μέχρι παραδοσιακή Ρώσικη υπόκρουση, πραγματικά θα σας ταξιδέψει το μυαλό σε κάθε στιγμή. Όλα αυτά λουσμένα με τα γνώριμα ηχητικά εφέ του LittleBigPlanet, τα οποία δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες αλλαγές.

Little Community Planet
Ας είμαστε ρεαλιστές. Το LittleBigPlanet 3 αναπτύχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (ίσως σε λιγότερο από ένα χρόνο) ώστε να "γεμίσει" το φετινό κενό των exclusives, που περιελάμβανε κυρίως τα Infamous: First Light και Driveclub. Διότι για μένα τα HD remakes δεν τα υπολογίζω καν ως exclusives αγαπητές Sony, Microsoft και Nintendo κι ας χτυπιούνται όλη μέρα developers, publishers και όλο το σύμπαν μαζί.

Επειδή η Media Molecule είναι απασχολημένη με το Tearaway του PS4 κι ένα νέο video game το οποίο ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί, η Sony ανέθεσε στην Sumo Digital το development με την πρώτη στο ρόλο του συμβούλου. Οι εντολές υποθέτω ότι θα ήταν "Βάλτε νέους χαρακτήρες, tools και φτιάξτε το για να βγει φέτος". Στην προκειμένη περίπτωση όταν το "φέτος" σημαίνει 5 έως 5,5 ώρες gameplay στο βασικό Adventure mode (διάρκεια που σε κάθε έκδοση μειώνεται), πληρωμή ηθοποιών για το voice acting και σχεδιαστικά κυρίως νέα tools και χαρακτήρες, δεν μπορεί να περιμένεις από το Community να φτιάξει νέα levels και να θεωρείς το συνολικό πακέτο "ολοκληρωμένο προϊόν" όταν οι gamers το χρυσοπληρώνουν 60 ευρώ.

Θετικά:
- Νέα όπλα και χαρακτήρες
- Ατελείωτα Community levels για download
- Προσεγμένη δουλειά στο voice acting

Αρνητικά:
- Ακόμη μικρότερη διάρκεια στο story
- Η μηχανή γραφικών δείχνει πλέον την ηλικία της
- Δεν έχει να παρουσιάσει πολλές αξιοσημείωτες αλλαγές στον τομέα του gameplay

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 7.8

Η διασκέδαση ανεβαίνει κατακόρυφα για άλλη μια φορά, αν και η έλλειψη σοβαρών αλλαγών κάνει αισθητή την παρουσία της.

Μάνος Γρυπάρης  

NEWS   VIEW ALL

Παίζουμε LittleBigPlanet 3

Το LittleBigPlanet 3 έρχεται την άλλη Τετάρτη κι είναι ένα από τα πιο σημαντικά φετινά exclusives για την Sony. Παίξαμε το αγαπητό αυτό Puzzle/Platform στο PS4 και σας το παρουσιάζουμε στο βίντεο που ...
Posted (19 Nov 2014)

LittleBigPlanet 3: PS4 vs PS3

Το LittleBigPlanet 3 είναι ως γνωστόν Sony exclusive, με τη διαφορά ότι δεν θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά στο PS4 όπως τα φετινά Driveclub και Infamous: Second Son, αλλά και στο PS3. Με την κυκλοφορία ...
Posted (23 Oct 2014)

LittleBigPlanet 3: Ημερομηνία κυκλοφορίας

Το νέο κεφάλαιο του πολυαγαπημένου Platform/Adventure που δημιουργήθηκε από την Media Molecule, θα είναι διαθέσιμο για το Playstation 3 και το Playstation 4 στις 18 Νοεμβρίου στην Αμερική όπως ανακοίν...
Posted (29 Jul 2014)

LittleBigPlanet 3 και στο PS3

Ο Steven Isbell, community manager της Media Molecule (developer των μοναδικών Platform LittleBigPlanet), μέσω του Twitter ανακοίνωσε την κυκλοφορία του LittleBigPlanet 3 και για το PS3. To LittleBigP...
Posted (17 Jun 2014)

Ε3 2014: LittleBigPlanet 3

Η Sony ανακοίνωσε την κυκλοφορία του LittleBigPlanet 3, στο οποίο έχουν προστεθεί κάποιοι καινούριοι χαρακτήρες αλλά και πολλές καινούριες πίστες καθώς θα είναι διαθέσιμες και πίστες του προηγούμενου ...
Posted (10 Jun 2014)

Φήμες για LittleBigPlanet 3

Άραγε ο Sackboy κι η παρέα του επιστρέφουν; Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά ρεπορτάζ του VG247. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι οι φήμες αναφέρουν πως το development έχει αναλάβει η Sumo Digital -δημιο...
Posted (07 Feb 2013)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +4 BlaCkFeATh3R (Level 18) 20/11/2014 16:21
Διασκεδαστικό platform game,ότι πρέπει για χαλαρό gaming!Ωραίο review Μάνο!
#2 +1 IamTheOne (Level 15) 20/11/2014 16:33
Εχοντας παίξει τα δύο πρώτα LBP μου φαίνεται ότι δεν θα δοκιμάσω το φετινό αν είναι να έχει βελτιωθεί τόσο λίγο.Ίσως κάποια στιγμή υπάρξει μια ενοικίαση για το Adventure mode και μόνο.Τα community levels τα παίζω και στο LBP2 αμα θελω.Sony σε αγαπάμε σε τιμάμε αλλά λίγο καλύτερη δουλειά και ότι προχειρότητες.
#3 Lordwinter (Level 28) 20/11/2014 16:33
Δυστυχώς η σειρά παίρνει σταδιακά την κάτω βόλτα. Καλό θα είναι να δώσουν λίγη παραπάνω προσοχή στο επόμενο.
#4 chrisrolley (Level 12) 20/11/2014 16:42
Ενταξει ωραιο φαινεται,διασκε δαστικο και ua σε βοηθαει να χαλαρωνεις μετα απο κανενα stressful game...
#5 +1 Parou (Level 20) 20/11/2014 21:42
τελειο game και εχουν κανει πολυ καλη δουλεια σχετικα με το 2 :lol:
Score 7.8
7.79 User Score
(12 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle Platform
Developer: Sumo Digital, XDev Europe
Publisher: Sony Computer Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1 (2-4 Co-Op Offline ή Online)
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 26/11/2014
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification