Journey (PS4)

Hot
REVIEWED ON PS4  

Το μαγευτικό ταξίδι συνεχίζεται.

Το μαγευτικό ταξίδι συνεχίζεται.

Το μαγευτικό ταξίδι συνεχίζεται.

Χωρίς ιδιαίτερη αμφιβολία το Journey αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα indie games των τελευταίων ετών, αλλά και ένα αξιόλογο exclusive για το PS3. Η Sony, όπως και οι περισσότερες εταιρείες της βιομηχανίας των video games, έχει επιδοθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν “οργασμό” επανακυκλοφοριών, καθώς αρκετοί σημαντικοί τίτλοι του PS3 μεταπηδούν στη next-gen κονσόλα της. Η αρχή έγινε με το The Last of Us Remastered, για να ακολουθήσει το God of War III Remastered, ενώ τους προσεχείς μήνες αναμένεται και το Uncharted: The Nathan Drake Collection. Φυσικά κάτι ανάλογο συναντάμε και στην προκειμένη περίπτωση, καθώς η ιαπωνική εταιρεία αποφάσισε να επανακυκλοφορήσει μια HD έκδοση του Journey για το PS4.

Το βασικό και εύλογο ερώτημα που συνοδεύει κάθε επανακυκλοφορία είναι κατά πόσο έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει και αν φυσικά αξίζει τα λεφτά της. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στην Sony, γιατί πολύ απλά έκανε την σωστή κίνηση να κυκλοφορήσει το Journey στο PS4 ως Cross-Buy. Κατόπιν αυτού, αν έχετε στην κατοχή σας την πρωτότυπη ψηφιακή έκδοση στο PS3, μπορείτε να κατεβάσετε την remastered έκδοση για το PS4 εντελώς δωρεάν. Η τελευταία έρχεται με λίγες, αλλά ουσιώδεις βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα, τις οποίες και θα αναλύσουμε παρακάτω.


Κάτι αχνοφαίνεται στο βάθος
Στην περίπτωση που δεν έχετε ασχοληθεί με το Journey αξίζει να τονίσουμε ότι η δημιουργία της Thatgamecompany χαρακτηρίζεται από έναν έντονο μινιμαλισμό. Το στοιχείο αυτό εκτείνεται σε όλους του τομείς του gameplay, στον σχεδιασμό του περιβάλλοντος, ακόμη και στο σενάριο, όπως είχαμε αναφέρει και σε προγενέστερο review μας. Λόγου χάρη όταν ξεκινάτε την περιπέτειά σας βρίσκεστε σε μια αχανή έρημο, χωρίς να γνωρίζετε ποιος ακριβώς είναι ο... κουκουλοφόρος χαρακτήρας που ελέγχετε και ποιος είναι ο σκοπός του. Με δεδομένο ότι στο βάθος φαίνεται ένα ψηλό βουνό αποφασίζετε να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών cutscenes, αν και η ερμηνεία και η αφομοίωση των διαφόρων γεγονότων έγκειται καθαρά στην υποκειμενική κρίση σας και στα διάφορα συναισθήματα που θα σας ξυπνήσει το Journey. Σε ότι έχει να κάνει με το gameplay επίσης παρατηρείται μια μινιμαλιστική προσέγγιση, όπως προαναφέραμε. Ο χαρακτήρας μπορεί να περπατήσει στους αχανείς αμμόλοφους και να ανέβει κάποια σκαλιά, να πραγματοποιήσει άλματα (με την συλλογή των απαραίτητων power-ups) και να αλληλεπιδράσει με συγκεκριμένα αντικείμενα στο περιβάλλον. Το μοντέλο χειρισμού είναι τόσο απλό, που ακόμη και ένας αρχάριος (όπως η σύζυγος του γράφοντα) θα εξοικοιωθεί μαζί του σε κλάσματα δευτερολέπτου. Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή αν λέγαμε ότι το Journey είναι προσβάσιμο στον οποιοδήποτε παίκτη.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι ο μινιμαλισμός αυτός είναι ηθελημένος, καθώς σκοπός των developers είναι να δώσουν την απόλυτη ελευθερία στον παίκτη να εξερευνήσει τον κόσμο του παιχνιδιού. Κοινώς το Journey δεν σας παίρνει από το χεράκι για να σας καθοδηγήσει, αλλά σας αφήνει να ανακαλύψετε μόνοι σας το που θα πρέπει να πάτε για να εξελιχθεί η ιστορία. Για να διασχίσετε τον κόσμο του και να φθάσετε στο τέλος της περιπέτειάς σας θα χρειαστεί να επιλύσετε ορισμένους απλοϊκούς γρίφους. Κατά κύριο λόγο θα πρέπει να συλλέξετε συγκεκριμένα power-ups, τα οποία σας επιτρέπουν να πραγματοποιήσετε άλματα σε μεγαλύτερο ύψος και να αιωρηθείτε στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να αλληλεπιδράσετε με συγκεκριμένα σημεία στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, στον πρώτο level θα πρέπει να ενεργοποιήσετε μια σειρά από... υφάσματα για να επιδιορθώσετε μια μισοκατεστραμμένη γέφυρα.

Ετοιμαστείτε να ζήσετε ένα μοναδικό “συναισθηματικό” ταξίδι.


Εν τω μεταξύ, οι ιδιαίτεροι multiplayer μηχανισμοί του Journey που γνωρίσαμε στο PS3 έχουν μεταφερθεί αμετάλλακτοι και στη next-gen έκδοσή του. Για τους αμύητους να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας είναι πολύ πιθανόν να συναντήσετε άλλους παίκτες στον κόσμο σας και να παίξετε παρέα. Δυστυχώς οι ομοιότητες των δύο εκδόσεων εντοπίζονται και στο κομμάτι της συνολικής διάρκειας, καθώς δύο περίπου ώρες αρκούν για να δείτε τα credits. Στην περίπτωση που συλλέγετε trophies, ενδεχομένως να πραγματοποιήσετε περισσότερα playthroughs, αλλά δύσκολα θα αφιερώσετε παραπάνω από 6-8 ώρες. Παρά την χαμηλή διάρκεια του πάντως η εμπειρία που προσφέρει το Journey είναι σίγουρα μοναδική και αξίζει αναμφίβολα να ασχοληθείτε μαζί του.


High definition desert
Όσον αφορά τον οπτικό τομέα, το Journey είναι ένα πραγματικό εικαστικό αριστούργημα και το art direction του έχει επηρεάσει ήδη αρκετούς developers, όπως την ιταλική Storm in a Teacup, καθώς ο σχεδιασμός των χαρακτήρων του Nero παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς στην δημιουργία της Thatgamecompany. Στην έκδοση για το PS4 συναντάμε native 1080p απεικόνιση, ενώ στο PS3 το Journey έτρεχε στα 720p. H αύξηση της ανάλυσης έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόδοση του περιβάλλοντος, καθώς πλέον τα τοπία απεικονίζονται ακόμη πιο μεγαλοπρεπή.

Ένα ακόμη κομμάτι στο οποίο παρατηρήσαμε διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων είναι τα lighting effects και φυσικά το frame rate στα 60fps. Για την ηχητική επένδυση του Journey δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι, καθώς για μια ακόμη φορά δεσπόζει το μοναδικό soundtrack του Austin Wintory. To soundtrack του παιχνιδιού άλλωστε ήταν υποψήφιο στην κατηγορία Best Score Soundtrack for Visual Media στα βραβεία Grammy, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και σε βινύλιο.


Γιατί και τα video games είναι μια μορφή τέχνης
Παρά την μικρή διάρκεια του, το Journey είναι μια εξαιρετική κυκλοφορία που θα συζητιέται για αρκετά χρόνια ακόμη. Όπως λέει και η σοφή λαϊκή ρήση άλλωστε τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια. Εάν δεν έχετε ακόμη ασχοληθεί μαζί του η παρούσα έκδοση για το PS4 είναι ελαφρώς καλύτερη λόγω των τεχνικών αναβαθμίσεων από την αντίστοιχη του PS3, αλλά όποια κι αν αγοράσετε από τις δύο (ξοδεύοντας 15 ευρώ) θα πάρετε και την άλλη δώρο, καθώς όπως προαναφέραμε το Journey διατίθεται ως Cross-Buy.

Θετικά:
- Πανέμορφο art direction
- 1080p/60fps και βελτιωμένα lighting effects
- Διατίθεται ως Cross-Buy
- Ανεπανάληπτο soundtrack
- Απλοϊκό μοντέλο χειρισμού

Αρνητικά:
- Χαμηλός βαθμός πρόκλησης
- Ελάχιστη διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 10
Gameplay: 8
Αντοχή: 3
Γενικά: 7.5

Η καλύτερη έκδοση ενός εκ των κορυφαίων indie κυκλοφορίων.

Παντελής Δασκαλέλος  

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 supermario644ever (Level 20) 23/07/2015 21:14
Ένα παιχνίδι που όλοι αγαπήσαμε κάνει την εμφάνισή του στις next gen κονσόλες
#2 ashbringer (Level 25) 24/07/2015 07:15
Eκπληκτικός τίτλος.Indie game το οποίο ξεχωρίζει μακράν απο τα υπόλοιπα του είδους του και πρωτοτυπεί.Πραγ ματικά θα αφιερώσω χρόνο να το τσεκάρω και ας είναι μικρή η διάρκεια.
Score 7.5
7.64 User Score
(11 votes)
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Thatgamecompany (PS3), Tricky Pixels (PS4)
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1-2
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: PS3: 14/3/2012, PS4: 21/7/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
5
Monster Train   (8.3)
6
It Takes Two   (8.3)
7
10

Top Reviews (by user score)

1
Persona 5 Royal   (8.58)
2
3
Hades   (8.33)
5
Among Us   (8.25)
6
FIFA 21 (PS5)   (8.25)
7
8
Monster Train   (8.17)
9
Cyberpunk 2077   (8.15)
10

Latest User Reviews

3.
F1 2020   (7.5)
4.
Cyber Shadow   (8.0)
5.
6.
7.
Cyberpunk 2077   (8.0)
8.
10.
Notification