Super Mario Run

Hot
- Mario απήγαγαν την πριγκίπισσα και πήγαν προς τα αριστερά. - Ε όχι πάλι!

- Mario απήγαγαν την πριγκίπισσα και πήγαν προς τα αριστερά. - Ε όχι πάλι!

- Mario απήγαγαν την πριγκίπισσα και πήγαν προς τα αριστερά. - Ε όχι πάλι!

Ήμουν εξ αρχής ανησυχητικός ως προς την είσοδο της Nintendo στα mobile games. Σίγουρα η mobile αγορά είναι επικερδής κι αυτό έχει αποδειχθεί στο παρελθόν πολλές φορές, με την σειρά Angry Birds ή το Pokemon Go. Ειδικά με το δεύτερο, όποιος κι αν ήταν project manager στη Nintendo, θα έπιανε μια ομάδα από developers και θα έλεγε “Ρε μάγκες εδώ έχει ψωμί, πάμε για mobile όπως είστε!” Κάπως έτσι λοιπόν, η εταιρεία ανάπτυξης Niantic έκανε μια χαρά lead-in στους Ιάπωνες και μετά το Pokemon Go, του οποίου η μόδα πέρασε, έφτασε η ώρα του Super Mario Run, όπου ο Ιταλός βρήκε μπροστά του ένα κόκκινο χαλί στρωμένο από δεκάδες εκατομμύρια gamers που είναι fan του και δεν είχαν τι να παίξουν στο κινητό τους.

Η λογική του Endless Runner μέσα σε ένα 3D Platform, βάση της οποίας δεν θα σταματάτε να τρέχετε και απλά θα μπορείτε μόνο να πηδήξετε, αρχικά με ξένισε ως concept. Είναι φανερό ότι η Nintendo επιμένει στη συνταγή που ξεκίνησε με το Wii και που λέει “Θέλουμε με μανία να φέρουμε κοντά μας τους casual gamers”. Το ότι ήταν μια φορά πρωταπριλιά δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να είναι. Ως κλασικός “μπαρουτοκαπνισμένος” Mario fan λοιπόν, είπα να ρίξω ένα download και να δω το ντεμπούτο του μουστακαλή ιδραυλικού στα smartphones…πέρα από την κατά καιρούς ύπαρξή του σε διάφορους emulators.

Τρέχα και μάζευε!
Ο κόσμος του Super Mario Run αποτελείται από 24 levels, προερχόμενα από την ομώνυμη σειρά. Χωρίζονται σε έξι τετράδες, στο τέλος της οποίας ακολουθεί boss fight ή με τον Bowser (που –ω τι έκπληξη- έχει απαγάγει την πριγκίπισσα) ή ένα από τα παιδιά του. Θα συναντήσετε όλα τα γνωστά περιβάλλοντα και τους κλασικούς εχθρούς, με τη διαφορά ότι εδώ ο Mario τρέχει ασταμάτητα και ο μόνος σας ρόλος είναι το πάτημα της οθόνης με το οποίο πραγματοποιεί άλμα, ενώ με ένα δεύτερο πάτημα μένει λίγο περισσότερο στον αέρα. Για πρώτη φορά στη σειρά, η επαφή με οποιονδήποτε εχθρό κάνει αυτομάτως τον Mario να υπερπηδάει στην πλάτη του και να τον προσπερνάει, με εξαίρεση τις ιπτάμενες χελώνες και τα φαντάσματα.

Επίσης για πρώτη φορά στη σειρά το κενό δεν προκαλεί θάνατο. Έχετε δύο φούσκες σε κάθε level που ισοδυναμούν με ζωές και τις οποίες αυξάνετε με επιπλέον φούσκες που βρίσκετε και που ισχύουν μόνο για το εκάστοτε level. Αν εξοντωθείτε από κενό ή παγίδα (π.χ. λάβα) τότε ξοδεύετε μία φούσκα η οποία σας γυρνάει προς τα πίσω. Με tap στην οθόνη διαλέγετε το σημείο όπου θα προσγειωθείτε. Βέβαια μην το παρακάνετε και αφήσετε για πολύ το πισωγύρισμα, αφού κάθε level έχει διάρκεια 60-99 δευτερόλεπτα, πλην ελάχιστων περιπτώσεων όπου σας δίνεται επιπλέον χρόνος μέσω timer.

Η λογική του replayability των levels είναι η εξής. Σε κάθε level βρίσκονται διάσπαρτα πέντε μωβ νομίσματα. Αν τα βρείτε όλα σε ένα run τότε στην επόμενη γύρα η διάταξη του level θα αλλάξει και θα γίνουν πέντε κόκκινα νομίσματα διαθέσιμα, τα οποία βρίσκετε ακόμη πιο δύσκολα. Γενικά η δυσκολία κάθε φορά θα ανέβει ένα κλικ, ώσπου στην τρίτη γύρα θα πρέπει να βρείτε πέντε πράσινα νομίσματα. Αν τα καταφέρετε τότε έχετε βγάλει το συγκεκριμένο level στο 100%.

Power ups και παγίδες
Απ’ την στιγμή που έχουμε να κάνουμε με συνδυασμό Platform και Endless Runner, τα power-ups του Mario πάνε περίπατο και τα μόνα διαθέσιμα είναι το μανιτάρι που τον κάνει μεγαλύτερο και το αστεράκι με το οποίο γίνεται άτρωτος. Οτιδήποτε άλλο, όπως fire flower ή raccoon θα ήταν κάπως περιττό, μιας και το παιχνίδι έχει ήδη χαμηλό βαθμό δυσκολίας και μπορεί να παιχτεί από τον οποιονδήποτε. Σκεφτείτε ότι μπορείτε με το ένα μόνο σας χέρι απλά να πατάτε στην οθόνη του κινητού σας και τίποτε άλλο.

Στα levels με φαντάσματα όπου απαιτείται να μπείτε στη σωστή πόρτα και να πηδήξετε στα blocks την ώρα που είναι στέρεα και όχι αόρατα, το συνεχές τρέξιμο του Mario δεν βόλευε. Έτσι, οι developers εφάρμοσαν την λογική της συνέχειας της πίστας, βάση της οποίας αν τρέχετε προς τα δεξιά εμφανίζεστε στα αριστερά (όπως στο παλιό Super Mario του NES για όσους θυμούνται). Υπάρχουν επίσης ορισμένοι μηχανισμοί εδάφους βάση των οποίων ο Mario είτε πηδάει προς τα αριστερά (αλλά μετά συνεχίζει να τρέχει προς τα δεξιά), είτε μένει ακίνητος, όπως για παράδειγμα σε αιωρούμενη πλατφόρμα ή σε κουμπί. Η τελευταία λειτουργία έχει ως λογική όταν υπάρχουν μπροστά σας παγίδες λάβας και θέλετε να συνεχίσετε να τρέχετε κατά βούληση.

Μετά από αυτή την εμπειρία, οι λέξεις “Wall jump” και “Retry” θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στο μυαλό σας.


Για να καταφέρετε να φτάσετε στα νομίσματα, εκτός από σωστό timing στα άλματά σας, θα χρειαστείτε επίσης σωστό timing ενώ πατάτε στις πλάτες των εχθρών, αλλά και wall jumps. Πολλά wall jumps! Το αγαπημένο μου level ήταν αυτό όπου υπήρχαν τοίχοι αριστερά και δεξιά, άρα μπορούσα με wall jump να τρέξω προς το σημείο που ήθελα. Μαζί συνάντησα μέχρι και timer που πρόσθετε ώρα στο σύνολο του level. Τουλάχιστον εκεί υπήρχε μια στοιχειώδης ελευθερία επιλογής, διότι αν είστε achievement hunters και κυνηγάτε τα πέντε ειδικά νομίσματα, θα εκνευρίζεστε κάθε φορά που θα προσπερνάτε ένα διότι δεν θα μπορείτε να το πιάσετε αφού θα βρίσκεται στα αριστερά σας! Θα αναγκαστείτε μοιραία να κάνετε restart το level και να το ξαναπάτε απ’ την αρχή έως ότου συλλέξετε και τα πέντε νομίσματα μαζί. Εναλλακτικά απλά τερματίζετε το παιχνίδι και αγνοείτε το trophy hunting.

Τρέξε παρέα με τον Toad
Η συνολική διάρκεια του Super Mario Run είναι αρκετά χαμηλή για το κόστος των 9,99 ευρώ που κοστίζει. Όλα τα levels ολοκληρώνονται το πολύ σε 50 λεπτά. Αν προσθέσουμε το replayability των coins, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διάρκεια τριπλασιάζεται, ωστόσο επί της ουσίας η κατανομή του περιβάλλοντος στα levels δεν αλλάζει παρά απειροελάχιστα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το παιχνίδι είναι always online, ακόμα και για το βασικό campaign. Κοινώς, θα πρέπει να βρείτε σύνδεση Wi-Fi ή να έχετε δεδομένα στο κινητό σας για να παίξετε. Απ' τη μία η Nintendo προστατεύει το προϊόν της αφού απαιτεί σύνδεση στους servers της κι απ' την άλλη θα απογοητεύσει όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέτουν δωρεάν MB όταν βρίσκονται εκτός δικτύου.

Το εναλλακτικό mode της Nintendo ακούει στο όνομα Toad Rally. Ουσιαστικά πέρα από το βασικό campaign, μπορείτε να κοντραριστείτε σε όποιο level τερματίζετε, επιλέγοντας ανάμεσα σε μια λίστα χρηστών. Τους προσκαλείτε για ασύγχρονη αναμέτρηση μαζί με το ghost Mario τους, βλέποντας την στιγμή που τρέχετε σε ποιο σημείο βρίσκονται. Σε κάθε κόντρα σας συνυπολογίζονται τα ειδικά νομίσματα αλλά και το σύνολο των νομισμάτων που συλλέξατε και σε δεύτερη φάση το σημείο που τερματίσατε. Από το σύνολο αυτών προκύπτει ένα σκορ και κατ’ επέκταση ο νικητής. Ο ανταγωνισμός είναι τραγικά χαμηλός και σας εγγυώμαι ότι δεν έχασα ούτε μία φορά από κάποιον, δείγμα του ότι οι περισσότεροι mobile gamers μπροστά στις “παλιοσειρές” είναι γατάκια. Λογικό αν σκεφτούμε ότι μπορεί να πετύχετε συχνά μικρά παιδιά ή μεγάλες ηλικίες που δεν γνωρίζουν καλά από gaming.

Με ποιότητα εφάμιλλη των κονσολών
Ο τεχνικός τομέας είναι αδιαμφισβήτητα το δυνατό κομμάτι του Super Mario Run, όταν από πίσω του κρύβεται μια Nintendo, η οποία κουβαλάει δεκαετίες εμπειρίας με handheld συσκευές. Είναι απορίας άξιο πως σε μια mobile συσκευή χώρεσαν τόσο υψηλής ποιότητας γραφικά, που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από αυτά που είδαμε στον 2D Mario του Wii U. Οπτικά το Super Mario Run είναι ένα κομψοτέχνημα για τα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων.

Στον τομέα του ήχου θα απολαύσετε όλα τα αγαπημένα soundtrack που έχουμε συνηθίσει από την σειρά. Εδώ η Nintendo δεν χρειάστηκε καν να “ιδρώσει” αφού αξιοποίησε ότι είχε ήδη έτοιμο από την δισκοθήκη της, προσθέτοντας ασφαλώς το υποτυπώδες voice acting ελάχιστων φράσεων που έχουμε δει από τις τελευταίες της εκδόσεις. Άλλωστε, απ’ τη στιγμή που το σενάριο είναι πάντοτε το ίδιο (ο Bowser κλέβει την πριγκίπισσα), δεν υπήρχε ανάγκη να δημιουργηθεί κάτι το επιπλέον.

Κούρσα μόνο…προς τα δεξιά
Κάποτε είχαμε ως ανέκδοτο το ότι ο Mario δεν μπορεί να δει τι υπάρχει προς τα αριστερά της οθόνης. Να λοιπόν που το ανέκδοτο αυτό έγινε πραγματικότητα και ο Mario δεν κινείται…καν προς τα αριστερά, παρά μόνο προς την δεξιά κατεύθυνση. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινάει το μεγάλο και ουσιαστικό ντεμπούτο της Nintendo στα mobile games. Με μία έκδοση που απευθύνεται καθαρά και μόνο στους casual gamers που θέλουν να παίξουν κάτι το απλό και γρήγορο. Οι fans της σειράς Super Mario ίσως βρείτε ορισμένα θετικά στοιχεία, αλλά σε καμία περίπτωση μην περιμένετε ένα ολοκληρωμένο Platform.

Ακόμα και η αγορά ενός παλιότερου 2D Super Mario από το virtual console αξίζει τελικά περισσότερο τα χρήματά της σε θέμα διάρκειας από τον συγκεκριμένο τίτλο που προσφέρει πρόσκαιρη διασκέδαση. Τουλάχιστον, δεδομένου του ότι υπάρχει διαθέσιμη και η δωρεάν έκδοση. Προσφέρει τα πρώτα τέσσερα levels, συν απεριόριστα Toad Rally πάνω σε αυτά. Αν σας καλύψει απόλυτα τότε μπορείτε να ακουμπήσετε το δεκάευρω και να αποκτήσετε την πλήρη έκδοση.

Θετικά:
- Άψογη ποιότητα γραφικών για mobile game
- Προσεγμένος ήχος
- Προσιτό σε όλους. Πολύ απλός χειρισμός, με ένα πάτημα στην οθόνη
- Υψηλό replayability

Αρνητικά:
- Η αδυναμία κίνησης προς τα αριστερά σε 3D Platform οδηγεί σε ανελέητο trial and error
Είναι always online 
- 24 levels με διάρκεια μόλις 60-99 δεύτερα και κάτι ψιλά
- H απουσία ταυτόχρονου online multiplayer
- Υψηλή τιμή για όσα προσφέρει

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8
Gameplay: 6.5
Αντοχή: 5.5
Γενικά: 7.2

Το ντεμπούτο της Nintendo στα mobile games είναι ανησυχητικό. Καλύτερα να επικεντρωθεί στη νέα της κονσόλα που έχει μεγαλύτερη ανάγκη από games.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

Το Super Mario Run σε Android κινητά

[Αρχική δημοσίευση: 29/12/16] Το Super Mario Run θα κυκλοφορήσει όπως όλα δείχνουν και σε Android κινητά, καθώς εμφανίστηκε στο Google Play με περιγραφή για προπαραγγελία. Ανάλογη κίνηση είχε γίνει...
Posted (23 Mar 2017)

Super Mario Run: Κέρδη και downloads

[Αρχική δημοσίευση: 16/12/16] Το Super Mario Run ξεπέρασε σε downloads το Pokemon Go την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του. Το νέο mobile game της Nintendo, το οποίο κυκλοφόρησε χθες για iPhone και iPad,...
Posted (04 Jan 2017)

Super Mario Run: Ο Mario στα smartphones

[Αρχική δημοσίευση: 7/9/16] Η Apple ανακοίνωσε ότι η Nintendo θα κυκλοφορήσει και επίσημα ένα Mario game για το iOS με την ονομασία Super Mario Run. Δυστυχώς θα πρόκειται για ένα Endless Runner δια...
Posted (12 Dec 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Thodoris98 (Level 7) 23/04/2017 17:32
Πολυ αναλυτικό review Μάνο και πολύ ωραίο. :lol: Εμένα προσωπικά που άρεσε αρκετά αλλα αυτό που με χάλαγε ήταν ότι όταν ήθελα να παίξω καπού εξώ που δεν είχα internet δεν με άφηνε..
#2 +2 aims (Level 20) 23/04/2017 18:13
Ωραιο review Μανο...
#3 +2 Shikabane_Hime7 (Level 29) 23/04/2017 19:48
Όπως και με το pokemon go δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τέτοιου mobile game. Από το review του Μάνου πάρα τα κάποια θετικά δεν μου φαίνεται κάτι το ιδιαίτερο.
#4 Kalliniki (Level 18) 24/04/2017 11:57
Πολύ αναλυτικό review Μάνο. Παίζοντας την trial έκδοση που είναι οι 4 πρώτες πίστες του 1ο κόσμου το λάτρεψα αλλά θεωρώ πολύ υψηλή την τιμή του για mobile game. Στο θέμα αυτό δεν το χειρίστηκε καλά η Nintendo, το παράκανε...
Εγώ αυτό που λάτρεψα και συνεχίζω να παίζω που και που είναι το Toad Rally.
#5 supermario644ever (Level 20) 30/04/2017 10:42
Καταπληκτικό review.Αξίζει αν είσαι πολλές ώρες έξω και κουβαλάς μόνο το κινητό σου καθώς θα περάσεις σίγουρα πολύ ωραία
Score 7.2
7.19 User Score
(13 votes )
User Reviews 0
Genre: 3D Platrform
Developer: Nintendo
Publisher: Nintendo
Διάθεση:
Players: 1 (2 με ασύγχρονο online)
Requirements: Android 4.2 ή iOS 8.0
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Release Date: iOS: 15/12/2016, Android: 22/3/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Baldur's Gate 3   (8.93)
2
Starfield   (8.63)
3
Alan Wake II   (8.6)
6
Tekken 8   (8.36)
7
A Fold Apart   (8.33)
8
10

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification