Super Mario Odyssey

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON Switch  

Μια θεαματική open world Platform πανδαισία.

Μια θεαματική open world Platform πανδαισία.

Μια θεαματική open world Platform πανδαισία.

Ένας από τους λόγους που οδηγούν κάποιον στο να αγοράσει μια κονσόλα της Nintendo είναι για να απολαύσει το νέο κεφάλαιο της σειράς Super Mario. Τα Mario Kart 8 Deluxe και Mario + Rabbids Kingdom Battle ήταν δύο πολύ... γευστικά ορεκτικά, το κυρίως πιάτο όμως ακούει στο όνομα Super Mario Odyssey. Οποιαδήποτε ανακοίνωση που σχετίζεται με τη σειρά είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει ντόρο, εντούτοις στην περίπτωση του Super Mario Odyssey η Nintendo κατάφερε από πολύ νωρίς να μας εκπλήξει. Όταν στις αρχές της χρονιάς είδαμε τον συμπαθή πρώην υδραυλικό να περπατά στους δρόμους της Νέας Υόρκης, να κάνει parkour στο Empire State Building και να χοροπηδά πάνω στα ταξί νιώσαμε ότι επιτέλους άρχισε να πνέει ένας άνεμος αλλαγής σε μια σειρά που κακά τα ψέμματα έδειχνε ότι είχε μπει σε συγκεκριμένα στεγανά.

Η Nintendo ως εταιρεία για πρώτη φόρα τα τελευταία χρόνια αποπνέει τόσο μεγάλη “υγεία” και διάθεση για πειραματισμό που ανέθεσε τα ηνία της ανάπτυξης του νέου Super Mario στον Yoshiaki Koizumi και όχι στον Shigeru Miyamoto, τον “πατέρα” της σειράς. Ο Koizumi δεν είναι... τυχαίος στο χώρο, αφού έχει εργαστεί σε πολλά κεφάλαια της σειράς, αλλά ο παραγκωνισμός του Miyamoto σε έναν καθαρά συμβουλευτικό ρόλο αποδεικνύει περίτρανα την πρόθεση της εταιρείας για περαιτέρω πειραματισμούς. Ταυτόχρονα όμως αυτή η διακριτική παρουσία του Miyamoto λειτούργησε ως μια δικλείδα ασφαλείας, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί η ταυτότητα της σειράς.

image


Στα χνάρια του Super Mario 64 και του Super Mario Sunshine
Τα Super Mario στηρίζονται σε ένα κοινότυπο σενάριο, βάση του οποίου ο μοχθηρός Bowser απαγάγει την πριγκίπισσα Peach και ο Mario σπεύδει στην διάσωσή της. Ένα αντίστοιχο σκηνικό συναντάμε και στο Super Mario Odyssey με τη διαφορά ότι ο Bowser “κλέβει” την πριγκίπισσα με σκοπό να την παντρευτεί. Ξεκινώντας από το Cap Kingdom ο ήρωάς σας ακολουθεί τα χνάρια του Bowser με το αερόπλοιο του που ονομάζεται Odyssey. Για να κινηθεί όμως το Odyssey χρειάζονται και τα απαραίτητα καύσιμα, τα λεγόμενα Power Moons. Ως εκ τούτου η ροή που ακολουθεί το gameplay είναι κάπως προδιαγεγραμμένη, αφού μόλις προσγειωθείτε σε ένα νέο Kingdom θα πρέπει να αναζητήσετε ένα συγκεκριμένο αριθμό από Power Moons, έτσι ώστε να τροφοδοτήσετε το πλοίο σας και να μπορέσετε να ταξιδέψετε στο επόμενο.

Κατά τη διάρκεια της οδύσσειάς σας θα επισκεφθείτε 15 διαφορετικά Kingdoms, εκ των οποίων ξεχωρίζει το Metro Kingdom. Πιθανόν μετά από 10 χρόνια να μην θυμόσαστε τις περιπέτειές σας στο Sand ή το Snow Kingdom, αλλά σίγουρα οι στιγμές που θα ζήσετε στη New Donk City (παραπέμπει σαφέστατα στη Νέα Υόρκη) θα σας μείνουν αξέχαστες. Το συγκεκριμένο level είναι ένα από τα πιο πρωτότυπα και πιο ξεχωριστά που έχουμε δει στη σειρά. Εξίσου πρωτότυπος είναι και ο σχεδιασμός του Mechawiggler, του boss δηλαδή που θα συναντήσετε στο Metro Kingdom. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Mario θα έρχονταν αντιμέτωπος με μια γιγάντια μηχανική σαρανταποδαρούσα; Δεν είναι πάντως όλα τα bosses τόσο ξεχωριστά, καθώς υπάρχουν και τα ανθρωπόμορφα κουνέλια Broodals που δεν καταφέρνουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις. O κοινότυπος σχεδιασμός τους και το παλαιολιθικό Α.Ι τους κάνει τις αναμετρήσεις σας μαζί τους υπερβολικά βαρετές.

Πριν φτάσετε πάντως στα bosses θα χρειαστεί να εξερευνήσετε σπιθαμή προς σπιθαμή κάθε κόσμο και να αναζητήσετε τα πολύτιμα Power Moons. To Super Mario Odyssey ακολουθεί την εξαιρετικά πετυχημένη συνταγή των Super Mario 64 και Super Mario Sunshine σε ότι έχει να κάνει με το gameplay, οπότε έχουμε να κάνουμε με ένα απολαυστικό 3D Platform. Η Nintendo μεγαλούργησε σε αυτό τον χώρο τις προηγούμενες δεκαετίες και είναι δεδομένο ότι εξακολουθεί να κατέχει τα πρωτεία. Η όποια σύγκριση με άλλα σύγχρονα 3D Platform απλά δεν υφίστανται, αφού κυκλοφορίες όπως το Yooka-Laylee αδυνατούν να αγγίξουν το μεγαλείο του Super Mario Odyssey.

Θα σας κάνει να βγάλετε... το καπέλο σας σε ένδειξη σεβασμού.


O Mario έχει πάνω κάτω το ίδιο ρεπερτόριο κινήσεων, καθώς μπορεί να πραγματοποιήσει τα triple jumps για να σκαρφαλώσει ψηλότερα, το ground pound για να συνθλίψει τους εχθρούς του ή να αποκαλύψει αντικείμενα που βρίσκονται κρυμμένα κάτω από το χώμα κ.ο.κ. Οι κινήσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιλύσετε απλά puzzles που συνήθως σας ανταμείβουν με κάποιο Power Moon για το αερόπλοιό σας. Μια αρκετά εύστοχη προσθήκη είναι και τα 2D levels στο ύφος του Super Mario Bros., τα οποία είναι ενσωματωμένα στα διάφορα Kingdoms. H όλη διαδικασία φέρνει στο νου το The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, όπου και είχαμε δει τον Link να μετατρέπεται σε “τοιχογραφία” και να κινείται οριζόντια στους τοίχους.

image


Ο πολύτιμος σύμμαχος
Στο πρώτο Kingdom ο Mario γνωρίζει ένα νέο χαρακτήρα, τον Cappy, που τον συντροφεύει καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού του. Ο Cappy μοιάζει οπτικά με φάντασμα που φορά ένα λευκό καπέλο και όταν ενσωματώνεται με το καπέλο του Mario του χαρίζει διάφορες χρήσιμες ιδιότητες. Για παράδειγμα, πατώντας το κουμπί Υ μπορείτε να εκτοξεύσετε τον Cappy πάνω στους εχθρούς σας για να τους χτυπήσετε. Με τον ίδιο τρόπο ακριβώς τρόπο μπορείτε να μαζέψετε χρυσά νομίσματα που βρίσκονται σε δυσπρόσιτα σημεία ή να αποκρούσετε τις ranged επιθέσεις των bosses. Δυστυχώς αρκετές από τις special επιθέσεις που σχετίζονται με τον Cappy, όπως το circular throw μπορούν να εκτελεστούν μονάχα με τη χρήση των Joy-Con, ενώ θα μπορούσαν πολύ εύκολα να γίνουν map σε κάποιο κουμπί. Το Super Mario Odyssey μπορεί να παιχθεί από δύο παίκτες ταυτόχρονα, με τον ένα παίκτη να ελέγχει τον Mario και την κάμερα και τον δεύτερο τον Cappy. To co-op είναι μια καλοδεχούμενη μεν, ανούσια δε προσθήκη, εκτός κι αν θέλετε να παίξετε παρέα με το παιδί σας, το ανιψάκι σας ή κάποιον άλλο παίκτη μικρότερης ηλικίας.

Ο Cappy μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δεκάδες ακόμη ευφάνταστους τρόπους, επιτρέποντάς σας να μετακινηθείτε με ταχύτητα πάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια, να αποσπάσετε ξύλινους πασσάλους από το δάπεδο ή να αιχμαλωτίσετε διάφορους τύπους εχθρών. Στο Cascade Kingdom για παράδειγμα σας δίνεται η δυνατότητα να πάρετε προσωρινά τον έλεγχο ενός Τυραννόσαυρου, ενώ στο Lake ή το Seaside Kingdom μπορείτε να αιχμαλωτίσετε ένα ψάρι και να κολυμπήσετε άφοβα (δεν υπάρχει κίνδυνος να τελειώσει το οξυγόνο σας) στο νερό. Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 52 διαφορά αντικείμενα που μπορείτε να αιχμαλωτίσετε με το καπέλο σας, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών εχθρών.

image


Φτάνοντας στην Ιθάκη
Η διάρκεια του Super Mario Odyssey κινείται στις 10-12 ώρες, αλλά υπάρχει πολύ ψωμί ακόμη (20-30 ώρες τουλάχιστον) για όσους θέλουν να συλλέξουν όλα τα Power Moons και να βρουν όλα τα costumes και τα collectables. Ορισμένα Kingdoms έχουν αποδοθεί τόσο όμορφα που πραγματικά θα νιώσετε την ανάγκη να αφιερώσετε αρκετές ώρες σε καθένα από αυτά και να συλλέξετε τα πάντα. Βρήκαμε πάντως το Super Mario Odyssey πολύ εύκολο για τα γούστα μας, καθώς ακόμη και στην περίπτωση που πέσετε σε ένα χάσμα το μόνο που θα χάσετε είναι 10 χρυσά νομίσματα. Τα hit points του Mario, οι καρδούλες δηλαδή χάνονται κάθε φορά που δέχεστε ένα χτύπημα, αλλά ακόμη και στα bosses πέφτουν αρκετές καρδιές που σας επιτρέπουν να αναπληρώσετε τα αποθέματά σας. Εναλλακτικά μπορείτε να ξοδέψετε 50 χρυσά νομίσματα για να διπλασιάσετε τα hit points σας (από τρία σε έξι) στα shops που υπάρχουν σε κάθε βασίλειο.

Οπτικά το Super Mario Odyssey είναι χάρμα οφθαλμών και αξιοποιεί όλη την ιπποδύναμη του Switch τρέχοντας στα 60fps, όταν παίζετε στην οθόνη της τηλεόρασής σας ή στο handheld mode. H ανάλυση πάντως παρουσιάζει διακυμάνσεις πέφτοντας μερικές φορές στα 720p, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Το artwork και το υπόλοιπο εικαστικό κερδίζουν τις εντυπώσεις, αφού όλες οι τοποθεσίες του παιχνιδιού, οι εχθροί (εξαιρούνται τα Broodals) και οι NPC έχουν σχεδιαστεί με μεράκι και σεβασμό στο θρυλικό παρελθόν της σειράς. Θετική συνεισφορά έχει και το soundtrack, το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικές συνθέσεις. Αυτή που ξεχωρίζει είναι το Jump Up, Super Star!, καθώς στο άκουσμά της θέλεις να σηκωθείς από την καρέκλα σου και να αρχίσεις να χοροπηδάς σαν τον Mario. Το voice acting αντίθετα δεν μας συγκίνησε, καθώς οι περισσότερες ομιλίες γίνονται σε μια ακαταλαβίστικη γλώσσα, ενώ ο Mario περιορίζεται σε κάποια επιφωνήματα.

image


Η Nintendo διατηρεί τη φόρμα της
Μέσα σε λίγους μόνο μήνες η Nintendo μας έχει χαρίσει δύο μοναδικές κυκλοφορίες. Tο The Legend of Zelda: Breath of the Wild και το Super Mario Odyssey που καταφέρνουν να βγάλουν το παιδί που κρύβουμε μέσα μας και να μας κάνουν να νιώσουμε ότι ανακαλύπτουμε εκ νέου τις δύο θρυλικές σειρές. Η Nintendo μπορεί να άργησε να μας χαρίσει ένα νέο open world Super Mario, αλλά όλη αυτή η αναμονή βγήκε τελικά σε καλό. Το Super Mario Odyssey έχει κάποιες μικρές αδυναμίες, αλλά τα ελαττώματά του είναι πραγματικά αμελητέα μπροστά στα προτερήματά του. Αν αγαπάτε τη σειρά Super Mario είναι δεδομένο ότι θα περάσετε υπέροχα, οπότε φροντίστε να το αποκτήσετε με την πρώτη ευκαιρία.

Θετικά:
- Οι πρωτότυποι μηχανισμοί αξιοποίησης του Cappy
- Σταθερό frame rate
- 15 γοητευτικά Kingdoms που σας προσκαλούν να τα εξερευνήσετε απ' άκρη σ΄άκρη
- Ποικιλία στα puzzles
- H εύστοχη προσθήκη των 2D levels
- Αξιόλογο soundtrack
- Μεγαλούτσικη διάρκεια με αρκετά “μυστικά” σε κάθε κόσμο
- Υπέροχο οπτικά με καλοσχεδιασμένα levels και εχθρούς

Αρνητικά:
- Υπερβολικά εύκολο
- Ορισμένες κινήσεις εκτελούνται αποκλειστικά με τα Joy-Con
- Μέτριο voice acting

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 9

Ο άξιος απόγονος του Super Mario 64.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 JaGuAr (Level 30) 10/11/2017 13:29
Και ποιος δεν έχει παίξει Super Mario; Το Odyssey φαίνεται εντυπωσιακό, ως 3D Platform ανεπανάληπτο και σίγουρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία games του έτους.
#2 Lyricaldemon (Level 22) 10/11/2017 15:31
Το παιχνίδι είναι πραγματικά πανέμορφο,επειδ ή έπαιξα λάτρεψα την κάθε στιγμή!Retro style!
#3 philippos19 (Level 12) 11/11/2017 00:55
Το παιχνίδι είναι πραγματικά πανέμορφο!!
είμαι στο φεγγάρι αυτή την στιγμή :P
το υπερβολικά εύκολο νομίζω είναι υπερβολή...
εγώ πάντως θα το έλεγα απλός εύκολο γιατί μερικές φορες έτρωγα 1-1,5 ώρες να περάσω ένα σημείο για να προχωρήσω παρακάτω....
#4 philippos19 (Level 12) 11/11/2017 00:56
άσχετο
δεν βγήκε άρθρο που έλεγε ότι:
η nintendo απαγορεύεται να βιντεοσκοπηθεί το gameplay από το super mario?
#5 thunderspeeder (Level 14) 27/12/2017 21:06
Πολύ καλό review μπράβο αρχικά... Η Nintendo ξέρει να φτιάχνει παιχνίδια μακάρι να είχε κονσόλα Nintendo μόνο για τα παιχνίδια της... Έχω ακόμα ψυχικά που πούλησα το wii και δεν έπαιξα το Mario galaxy 2 είχα την τύχη πριν πουήσω και το wii u να παίξω πολλά παιχνίδια αλλά γενικά θεωρώ μισός σαν gamer αν δεν εχεις παίξει κάποια παιχνίδια super mario τουλάχιστον...
Score 9
8.86 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: Platform
Developer: Nintendo EPD
Publisher: Nintendo
Διάθεση: Astron Game Club (210-2403078)
Players: 1-2
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 27/10/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

2
Stray   (8.07)
3
5
The Quarry   (7.83)
6
Elden Ring   (7.64)
7
Knockout City   (7.5)
8
Trek to Yomi   (7.5)

Latest User Reviews

1.
Stray   (8.0)
3.
Elden Ring   (9.0)
4.
Martha is Dead   (9.0)
6.
8.
It Takes Two   (8.0)
9.
10.
Notification