Mafia: Definitive Edition

Hot
Ερμής Δερβίσης

Μία προσφορά που δεν μπορείς να αρνηθείς.

Μία προσφορά που δεν μπορείς να αρνηθείς.

Μία προσφορά που δεν μπορείς να αρνηθείς.

Στην εποχή που βρισκόμαστε τα remakes και τα remasters παλαιότερων games όλων των ειδών, είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Επειδή όμως σε αρκετές περιπτώσεις όχι μονό δεν τιμούν το αρχικό αλλά ούτε προσφέρουν καινοτομίες, έχουν αποκτήσει την φήμη ότι απλώς είναι προσπάθειες των εταιρειών να αποφέρουν περισσότερο κέδρος χρησιμοποιώντας ήδη επιτυχημένες ιδέες του παρελθόντος.

Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι developers κάνουν αρκετά καλή και ουσιαστική δουλεία στο να φέρουν games στα σύγχρονα standards. Το Mafia: Definitive Edition είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις. Αν και ο τίτλος “Definitive Edition” είναι παραπλανητικός και αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για κάποια επετειακή ή Game of the Year έκδοση, είναι ξεκάθαρα ένα εξολοκλήρου remake του Mafia, το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2002 σε PC και το 2004 στα PS2 και Xbox. Η εταιρεία ανάπτυξης που το ανέλαβε, η Hangar 13, η οποία ανέπτυξε και το Mafia 3 του 2016, δείχνει ότι κατάλαβε ακριβώς τι είχε πετύχει και τι όχι το αρχικό και αποφάσισε να το τιμήσει χωρίς να αλλάξει το ύφος ή την ροή της ιστορίας του.
 
mafia definitive edition review 4
 
Ο Don Salieri στέλνει τις ευχές του
 Η ιστορία ξεκινάει στην εποχή της Ποτοαπαγόρευσης το 1930, στην πόλη Lost Heaven, η οποία είναι εμπνευσμένη από το Σικάγο. Πρωταγωνιστής είναι ο Tommy Angelo, ο οποίος είναι οδηγός ταξί και ένα βράδυ αναγκάζεται να φυγαδεύσει δύο μέλη της φαμίλιας Salieri από μια συμπλοκή με μια αντίπαλη οργάνωση. Ο Don Salieri, το αφεντικό τους, ανταμείβει γενναιόδωρα τον Tommy για την βοήθειά του, ο οποίος καταλαβαίνει ότι το να δουλέψει με την μαφία μπορεί να του προσφέρει πολλά περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσε ποτέ το ταξί.
 
Το σενάριο, το οποίο θεωρήθηκε και το καλύτερο της σειράς από κοινό και κριτικούς είναι σχετικά προβλέψιμο καθώς έχουμε ξαναδεί αρκετές παρόμοιες ιστορίες, όμως αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία του Mafia και καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχουν αλλαγές σε αρκετά σημεία σε σχέση με το αρχικό, αλλά σαν σύνολο και τα δύο αφηγούνται ακριβώς την ιδία ιστορία. Οι διάλογοι έχουν ξαναγραφτεί από την αρχή με τα standards και την ποιότητα της σημερινής εποχής. Έτσι οι χαρακτήρες, σε συνδυασμό και με τις ερμηνείες των καινούργιων ηθοποιών, είναι αρκετά πιο ενδιαφέροντες και πιστευτοί. 
 
 
Vintage αυτοκίνητα και jazz μουσική
 Στα του gameplay τώρα. Το Mafia: Definitive Edition είναι ουσιαστικά του ένας open world action adventure τίτλος. Λέμε ουσιαστικά, γιατί από την μία έχετε την ελευθερία να διαλέξετε οποία διαδρομή θέλετε για να πάτε στο σημείο που σας ζητάει η κάθε αποστολή, από την άλλη όμως κατά την διάρκεια την ιστορίας δεν μπορείτε να εξερευνήσετε ελεύθερα καθώς πολλές φορές υπάρχει χρονικό όριο στο να φτάσετε κάπου ή μπορεί να σας καταδιώκουν και να πρέπει να ξεφύγετε. Οι αποστολές που σας αναθέτονται έχουν ποικιλία στις δραστηριότητές τους και δεν επαναλαμβάνονται σε υπερβολικό βαθμό. Για να μπορέσετε να κυκλοφορήσετε ελεύθερα στην πόλη χωρίς να εκκρεμεί κάποια αποστολή, υπάρχει στο κεντρικό menu η επιλογή Free Ride, η οποία προσθέτει μερικές επιπλέον ώρες στο σύνολο του game και ξεκλειδώνεται όταν ολοκληρωθεί η πρώτη αποστολή. Στο συγκεκριμένο mode, το οποίο προσθέτει μερικές έξτρα ώρες gameplay, θα μπορείτε να ταξιδέψετε σε όλα τα σημεία της πόλης, να ανακαλύψετε διάφορα collectables και να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας σε κάποιες δοκιμασίες.
 
Το shooting, το οποίο είναι και η αφρόκρεμα του gameplay, είναι αρκετά ικανοποιητικό χωρίς να προσφέρει κάτι πρωτοποριακό. Υπάρχουν πιστόλια, shotguns, submachine guns, rifles για μακρινές βολές καθώς και χειροβομβίδες και μολότοφ τα οποία ή έχετε ήδη στην κατοχή σας στην αρχή κάθε αποστολής ή τα βρίσκετε, όπως και σφαίρες για το καθένα, από τους εχθρούς που σκοτώσατε. Οι εχθροί έχουν ποικιλία στα animations τους και αντιδρούν ανάλογα με το που θα τους πετύχει η σφαίρα σας, πράγμα που ισχύει και για την διασπορά του αίματός τους. Το ΑΙ τους όμως είναι αρκετά ξεπερασμένο και εύκολα θα μάθετε τα μοτίβα τους. Οι λίγες στιγμές που θα σας δυσκολέψουν είναι όταν σας πετάνε μολότοφ η χειροβομβίδες που σας αναγκάζουν να βγείτε από την κρυψώνα σας.
 
Mafia Definitive Edition review 9
 
Ξύλο εποχής…Playstation 2
Το melee combat είναι ίσως το πιο αδύναμο και απογοητευτικό σημείο του Mafia: Definitive Edition. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να πατάτε πολλές φορές συνεχόμενα το κουμπί χτυπήματος μέχρι να εμφανιστεί η ένδειξη για το κουμπί το οποίο ενεργοποιεί ένα unskippable cutscene, όπου ο Tommy αποτελειώνει τον εχθρό. Τα συγκεκριμένα cutscenes διαρκούν μόλις λίγα δευτερόλεπτα, όμως αποτελούν έναν απαρχαιωμένο και αρκετά ξεπερασμένο μηχανισμό. Έτσι μέσα στις περίπου 11 ώρες που μας πήρε να φτάσουμε στον τερματισμό, δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή που προτιμήσαμε να “παίξουμε μπουνιές” με κάποιον εχθρό αντί να τον πυροβολήσουμε.
 
Κατά την διάρκεια της ιστορίας, θα περάσετε επίσης αρκετό χρόνο οδηγώντας μέσα στην πόλη από τον ένα προορισμό στον άλλον. Τα αυτοκίνητα, όπως ήταν στην δεκαετία του 30, είναι δυσκίνητα και αργά για τα σημερινά δεδομένα και θέλουν λίγο χρόνο για να τα συνηθίσετε. Με την ποικιλία που υπάρχει όμως σε μοντέλα και σε δυνατότητες, δεν θα τα βαρεθείτε εύκολα καθώς σχεδόν σε κάθε αποστολή θα οδηγείτε και διαφορετικό.
 
mafia definitive edition review 5
 
Να σημειώσουμε όμως εδώ, ότι αναλόγως την δυσκολία που έχετε επιλέξει, το Mafia: Definitive περιέχει κάποιες καλοδεχούμενες λεπτομέρειες που δεν βλέπουμε συχνά σε παρόμοια games του είδους. Για παράδειγμα η αστυνομία μπορεί να σας σταματήσει για έλεγχο επειδή περάσατε το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας και (αν αποφασίσετε να μην τους πυροβολήσετε) να σας υποβάλει πρόστιμο το οποίο θα  πρέπει να πατέ να πληρώσετε.
 
Μία απλά ικανοποητική διάρκεια
Όπως αναφέραμε και παραπάνω το Mafia: Definitive Edition μας πήρε γύρω στις 11 ώρες για να το ολοκληρώσουμε στο Normal επίπεδο. Η διάρκεια αυτή μπορεί να μεγαλώσει κατά λίγες ώρες αν στο Free Ride, ασχοληθείτε με κάποια challenges, που είναι ουσιαστικά μικρής διαρκείας αποστολές ή αν σας αρέσει να ψάχνετε collectables. Συνολικά για όσα προσφέρει είναι εντάξει σαν χρόνος, αλλά ίσως σας αφήσει μια επιθυμία για λίγο παραπάνω. Ένας σημαντικός λόγος για να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή είναι το μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας, το οποίο λέγεται Classic και αλλάζει και την συμπεριφορά όλων των εχθρών κάνοντας τους πιο επιθετικούς και επικινδύνους.
 
mafia definitive edition review 2
 
Ένα βήμα πριν το ray tracing
Στον οπτικοακουστικό τομέα η Hangar 13 έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Σε κανένα σημείο δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι ουσιαστικά αντικρίζετε ένα game που κυκλοφόρησε σχεδόν δύο δεκαετίες πριν. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και η λεπτομέρειες στα πρόσωπα είναι σε πολύ καλά επίπεδα, ειδικά κατά την διάρκεια των cutscenes, όπου υπάρχουν πολλά κοντινά πλάνα. Τα αυτοκίνητα είναι από τα πιο όμορφα και καλοσχεδιασμένα που έχουμε δει. Τα aminations υστερούν σε κάποια σημεία όπως για παράδειγμα η κίνηση που κάνει ο Tommy για να ανέβει ένα τοίχο δείχνει σαν να είναι από game δεκαετίας.
 
Αποκορύφωμα είναι ο πολύ καλός φωτισμός ο οποίος αναδεικνύεται περισσότερο το βραδύ όπου η πόλη φωτίζεται από neon πινακίδες και λάμπες των δρόμων και οι αντανακλάσεις στα αυτοκίνητα και σε επιφάνειες όπου είναι βρεγμένες μετά από βροχή. Όσο οδηγάτε θα βλέπετε πάντα επάνω στις επιφάνειες των αυτοκινήτων με μεγάλη λεπτομέρεια, την αντανάκλαση του φωτός και των κτηρίων που περνάτε.
 
 
 
Ο τομέας του ήχου δεν προκαλεί κανένα παράπονο καθώς οι ήχοι των όπλων και των αυτοκίνητων είναι αρκετά ικανοποιητικοί. Η κλασσική jazz μουσική, η οποία χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη εποχή, είναι βεβαίως παρούσα και σε συνδυασμό με τα όλα παραπάνω βοηθάει πολύ στο να ζωντανέψει την ατμόσφαιρα του 1930. Οι καινούργιοι ηθοποιοί κάνουν καλά την δουλεία τους και δεν νιώθετε ότι ακούτε κάποιον να διαβάζει λόγια από ένα χαρτί. Ιδιαίτερα καλή δουλειά κάνει ο ιταλοαμερικανός ηθοποιός Andrew Bonjiorno, οποίος υποδύεται τον Tommy καθώς δημιουργεί έναν περίπλοκο χαρακτήρα χωρίς να γίνεται υπερβολικός στην ερμηνεία του. 
 
Το game στοχεύει τα 30 fps και στο απλό PS4 που έπαιξα εγώ τα έπιανε σχεδόν πάντα. Δύο φορές υπήρξαν αισθητά frame drops αλλά ήταν στιγμιαία κα πάντα στην αρχή ενός cutscene. Bugs δεν υπήρξαν σε κάποιο σημείο και να σημειώσουμε ότι κάθε φορά, μεταξύ cutscene και gameplay καθώς επίσης και όταν πεθαίνετε, μεσολαβεί ένα loading screen το οποίο θα μπορούσε να είναι λίγο μικρότερο σε διάρκεια. 
 
mafia definitive edition review 8
 
Αντάξιο του πολυαγαπημένου πρωτότυπου
Το Mafia: Definitive Edition είναι ένα υποδειγματικό remake και ας υστερεί σε κάποιους τομείς, που ήθελαν παρά πάνω δουλειά. Καταφέρνει να βελτιώσει τον 18 χρονών αρχικό τίτλο σε όλους τους τεχνικούς τομείς ενώ ταυτόχρονα παραμένει απόλυτα πιστό σε αυτόν. Σαν σύνολο, δεν προσφέρει κατι που δεν έχουμε ξαναδει αλλα είναι διασκεδαστικό και δεν γίνετε πολύ επαναλαμβανόμενο. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους fans της σειράς, αλλά και σε όσους αρέσουν η συγκεκριμένη εποχή και οι ιστορίες με την μαφία και τους gangsters, ειδικά στην χαμηλή τιμή που διατίθεται.
 
Θετικά:
- Ένας πολύ όμορφος κόσμος
- Ποικιλία στις αποστολές
- Ενδιαφέρουσα ιστορία
- Η μουσική επένδυση
- Η τιμή του
 
Αρνητικά:
- Το melee combat
- Θα μπορούσε να είναι λίγο μεγαλύτερο σε διάρκεια
- Κάποια animations ήθελαν περισσότερη δουλειά
 
Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.5
 
Μακάρι όλα τα remakes να είχαν την ίδια φροντίδα.
 
Ερμής Δερβίσης 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0(1)
To write a review please register or
Mafia: Definitive Edition
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0
Τα Mafia είναι απο τις αγαπημένες μου σειρές παιχνιδιών με αποτέλεσμα να το Mafia: Definitive Edition να μην μου ξεφύγει. Η Hangar 13 όπως και με το Mafia 3 έτσι και με το Definitive Edition έκανε πολυ καλή δουλειά. Η Hangar 13 όπως και με το Mafia 3 έτσι και με το Definitive Edition έκανε πολυ καλή δουλειά. Όπως και το αρχικό έτσι και αυτό το ύφος και η ροή του παιχνιδιού είναι τόσο αληθινή που σε βάζουν στον ρόλο της "mafias"

 

Το παιχνίδι ξεκινάει στην εποχή του 1930, στο Lost Heaven. Πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ο Tommy Angelo, ο οποίος είναι οδηγός ταξί και ένα βράδυ αναγκάζεται να φυγαδεύσει δύο μέλη της mafias Salieri από μια συμπλοκή με μια αντίπαλη mafia. Ο Don Salieri, το αφεντικό της mafias ανταμείβει τον πρωταγωνιστή μας για την βοήθειά του και αυτόματα καταλαβαίνει ότι το να δουλέψει με την mafia μπορεί να του προσφέρει πολλά περισσότερα χρήματα από όσα βγάζει ως οδηγός ταξί και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία μας.

 

Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι ότι όπως και τα προηγούμενα έτσι και αυτό είχε αρκετές αποστολές για να κάνεις και μια ωραία ιστορία που φαίνεται ότι είναι καλογραμμένο και ότι ασχολήθηκαν ώρες με την ιστορία.

 

 

 

 

 

Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer0891 (Level 4) 09/10/2020 08:02
Η τριλογία mafia είναι μεγάλη αγάπη .Το συγκεκριμένο το περίμενα καιρό τώρα και θα το λιώσω όπως πρέπει .Μπράβο στον Ερμή για το εξαιρετικό review.
Score 7.5
7.64 User Score
(7 votes )
User Reviews 9
Genre: Action-Adventure
Developer: Hangar 13
Publisher: 2K Games
Διάθεση: Market24.gr (211-4114050)
Players: 1
Requirements: 6GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core-i5 2550K 3.4GHz / AMD FX-8120 3.1GHz, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 660 / AMD Radeon HD 7870, Χώρος στον σκληρό δίσκο 50 GB, Windows 10
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 25/9/2020
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Baldur's Gate 3   (8.93)
2
Starfield   (8.63)
3
Alan Wake II   (8.6)
6
Tekken 8   (8.36)
7
A Fold Apart   (8.33)
8
10

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification