Bravely Default II

Hot
REVIEWED ON Switch  

Τέσσερις γενναίοι άγνωστοι, τέσσερις μαγικοί κρύσταλλοι και μια ευκαιρία για να σώσουν τον κόσμο.

Τέσσερις γενναίοι άγνωστοι, τέσσερις μαγικοί κρύσταλλοι και μια ευκαιρία για να σώσουν τον κόσμο.

Τέσσερις γενναίοι άγνωστοι, τέσσερις μαγικοί κρύσταλλοι και μια ευκαιρία για να σώσουν τον κόσμο.

Η Square Enix στις μέρες μας έχει γίνει πλέον ένα όνομα συνώνυμο του RPG. Με την πληθώρα RPG σειρών που έχει κυκλοφορήσει μέσα στα χρόνια, δικαίως έχει κερδίσει και αυτό τον τίτλο. Με σειρές όπως τα Final Fantasy, Kingdom Hearts, Octopath Traveler, Dragon Quest και πιο πρόσφατες όπως το Bravely Default, η Square Enix είναι η “μητέρα” των καλύτερων JRPG που έχουν κυκλοφορήσει. Το μυστικό συστατικό που κάνει ένα JRPG εξαιρετικό φαίνεται ότι η Square Enix το φυλάει σαν οικογενειακό μυστικό που περνάει από γενιά σε γενιά και δεν το μοιράζεται με άλλους. Όλα τα JRPG της Square Enix, αν και διαφορετικά μεταξύ τους, έχουν κάτι κοινό να τα ενώνει, κάτι που ο κάθε RPGας καταλαβαίνει απευθείας όταν παίζει ένα JRPG της Square Enix.

Bravely Default II 1

Φυσικά, αυτό το στοιχείο δεν θα γινόταν να λείπει και από την σειρά Bravely Default. Σαν πιο φρέσκια σειρά, αφού το πρώτο Bravely Default κυκλοφόρησε το 2014 στην Ευρώπη, περιμέναμε κάτι ολοκαίνουργιο από την Square Enix. Τελικά δεν έγινε έτσι, αλλά εκτός από κάποια καινούργια στοιχεία που εισήγαγε η Square Enix, κράτησε πολλά στοιχεία από παλαιότερα JRPG της. Το αποτέλεσμα ήταν μια μίξη ανάμεσα σε Final Fantasy και κάτι καινούργιο. Η σειρά κατάφερε να κάνει καλές πωλήσεις και κέρδισε αρκετούς οπαδούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Square Enix να κυκλοφορήσει τρείς ακόμα τίτλους της σειράς με τον πιο πρόσφατο να είναι μια ολοκαίνουργια περιπέτεια με όνομα Bravely Default II. Ας δούμε τι καινούργιο παρουσιάζει και αν αξίζει να επενδύσετε στην πιο πρόσφατη κυκλοφορία της σειράς Bravely Default.

Απλό κυνήγι κρυστάλλων ή κάτι παραπάνω;
Το Bravely Default II είναι μια ολοκαίνουργια περιπέτεια της σειράς Bravely Default και δεν έχει καμία σχέση με το Bravely Second. Η περιπέτεια που θα ζήσετε στο Bravely Default II ίσως φανεί γνώριμη στους οπαδούς των JRPG. Αν και ξεχωριστή, είναι κλασική κλισέ και θυμίζει κατά κάποιον τρόπο την ιστορία του Final Fantasy III. Η περιπέτειά σας ξεκινάει με την καταστροφή της πόλης Musa, η οποία ήταν υπεύθυνη για την προστασία και συντήρηση των τεσσάρων κρυστάλλων που διατηρούν την ισορροπία του κόσμου. Όπως καταλαβαίνετε, με την καταστροφή της πόλης κλάπηκαν και οι τέσσερις μαγικοί κρύσταλλοι.

Ο μόνος κάτοικος της Musa που επιβίωσε είναι η πριγκίπισσα Gloria. Έτσι ξεκινάει το ταξίδι της ώστε να συγκεντρώσει ξανά τους τέσσερις κρυστάλλους και να επαναφέρει την ισορροπία στον κόσμο. Καθώς ξεκινάει αυτό το ταξίδι θα συναντήσει τρείς ακόμα αγνώστους που, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, θα την συνοδέψουν στην αναζήτησή της για τους κρυστάλλους. Καθώς θα ψάχνουν τους κρυστάλλους η φιλία τους θα μεγαλώνει, θα αντιμετωπίσουν αντιξοότητες και σιγά σιγά θα πλησιάζουν την εξιχνίαση του μυστηρίου που αφορά την κλοπή των κρυστάλλων, την καταστροφή της Musa, καθώς και την ξαφνική παρουσία των Asterisks που δίνουν ξεχωριστές δυνάμεις στους κατόχους τους.

Το grind πάει σύννεφο
Εκτός από την ιστορία που συνοδεύει το Bravely Default II, ο πυρήνας του παιχνιδιού είναι το turn-based σύστημα μάχης τους, καθώς και το σύστημα των jobs και των ικανοτήτων. Σε αντίθεση με τα παλαιότερα JRPG, το Bravely Default II έχει απορρίψει τα random encounters, κάτι που σημαίνει ότι πριν ξεκινήσετε μια μάχη θα βλέπετε τους αντιπάλους σας, αν είναι δυνατοί ή όχι και ποιοι είναι. Έτσι θα μπορείτε να τους αποφύγετε αν επιθυμείτε, ωστόσο αν είστε πιο αδύναμοι από αυτούς απλά θα σας κυνηγούν, ενώ αν συμβαίνει το αντίθετο θα τρέχουν να κρυφτούν από εσάς.

Bravely Default II 2

Την στιγμή που θα μπείτε σε μια μάχη οι επιλογές θα σας φανούν αρκετά γνώριμες αν είστε εξοικειωμένοι με τα RPG, ακόμα και αν το μόνο που έχετε παίξει είναι το Pokemon. Έχετε τις επιθέσεις σας, τις ικανότητές σας της βασικής σας δουλειάς και της υποδουλειάς σας, τις ειδικές κινήσεις σας, το HP και MP, καθώς και μια επιλογή άμυνας (Default) και την επιλογή πολλαπλών επιθέσεων (Brave). Τα δύο τελευταία είναι αυτά που κάνουν το Bravely Default να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα JPRG. Το Bravely Default II, όπως και τα προηγούμενα της σειράς, χρησιμοποιούν τα Battle Points (BP) ως tokens για να ορίσουν το ποιος επιτίθεται και πόσες κινήσεις μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Το στάνταρ μέγιστο όριο είναι τα 3 BP και το ελάχιστο είναι τα -3 BP. Με την επιλογή του Default ο ήρωάς σας μπαίνει σε αμυντική θέση και κερδίζει ένα BP, ενώ με την επιλογή Brave ο ήρωάς σας μπορεί να κάνει μέχρι (max) τέσσερις κινήσεις, είτε αυτές είναι χρήση items, ικανότητες ή απλές επιθέσεις. Η επιλογή Brave δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν εκτελείται μια ειδική κίνηση, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνεργασία με την Default και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν έχετε αρνητικά BP.

Bravely Default II 3

Κάθε κίνηση που θα κάνετε πρακτικά δεν καταναλώνει BP, αυτά καταναλώνονται μόνο με την επιλογή Brave. Για παράδειγμα αν έχετε 0 BP και έρθει η σειρά σας μπορείτε να κάνετε μια επίθεση και στο τέλος του γύρου θα έχετε πάλι 0 BP, εκτός αν αναφέρεται ειδικά στις ικανότητές σας ότι αντί για MP ή HP η ικανότητα καταναλώνει BP. Ακόμα, στις μάχες μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα χαρακτηριστικά του main job σας. Ανάλογα με τι job έχετε θέσει ως main θα έχετε μια ξεχωριστή ιδιότητα (passive) που θα είναι ενεργή μόνο όσο έχετε ως main job την συγκεκριμένη δουλειά, αλλά θα μπορείτε να θέσετε και έως πέντε άλλες passive από όποιο job έχετε ξεκλειδώσει.

Οι συνδυασμοί είναι άπειροι, τόσο οι συνδυασμοί των passives, όσο και των main και sub jobs. Επίσης, κάθε main job επηρεάζει και την λειτουργία της ειδικής σας κίνησης. Υπάρχουν αρκετά jobs για να διαλέξετε και τα περισσότερα τα ξεκλειδώνετε απλά προχωρώντας την ιστορία. Κάνα δυο από αυτά τα ξεκλειδώνεται κάνοντας κάποια side-quests. Θα πρέπει να εξετάζετε αναλυτικά την λειτουργία και τις passive του κάθε job, καθώς μερικά από αυτά δεν συμπεριφέρονται όπως θα περιμένατε. Για παράδειγμα, ο Spiritmaster αν φτάσετε το job στο επίπεδο 12 (που είναι το μέγιστο) και ξεκλειδώσετε την δεύτερη passive του θα έχει συνέχεια ενεργά κάποια spirits που αφαιρούν όλα τα buffs, είτε είναι δικά σας είτε εχθρικά.

Πειραματιζόμαστε με διάφορους συνδυασμούς των jobs και ξεκοκαλίζουμε κάθε dungeon

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα BP σας και τις ικανότητες των jobs σας με προσοχή, καθώς ένας λάθος υπολογισμός, ειδικά απέναντι σε πιο δυνατούς εχθρούς, ίσως αποβεί μοιραίος. Από την άλλη, αν πολεμάτε με έναν πολύ εύκολο εχθρό, σας δίνετε η επιλογή να αυξήσετε την ταχύτητα της μάχης και να τελειώνετε πιο γρήγορα, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς για να είστε ανταγωνιστικοί θα χρειαστεί να κάνετε αρκετό grind. Όταν έρθει η στιγμή να πολεμήσετε τα bosses του κάθε chapter θα καταλάβετε την αναγκαιότητα του grind στο Bravely Default II. Κάθε chapter έχει περίπου τρία bosses τα οποία έχουν ειδικές κινήσεις, αλλά και counters ανάλογα με τις επιθέσεις και τις κινήσεις που κάνετε. Οπότε, αν είστε underleved θα δυσκολευτείτε αρκετά ενάντια σε αυτά τα bosses. Όταν θα νικάτε τα bosses, αυτά θα αφήνουν έναν Asterisk και έτσι πρακτικά ξεκλειδώνεται τα διάφορα jobs, συλλέγοντας Asterisks.

Ένας άλλος τρόπος να αποκτήσετε το πλεονέκτημα, εκτός από το να δοκιμάζετε διάφορους συνδυασμούς jobs, είναι να πειραματιστείτε με τα διάφορα όπλα και τους εξοπλισμούς. Κάθε job έχει διαφορετικό όπλο που χρησιμοποιεί και διαφορετικά stats και για να πετύχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα θα πρέπει να προσεγγίζετε τον εξοπλισμό του κάθε job με προσοχή και όχι να βάζετε πάντα το πιο δυνατό. Τον εξοπλισμό και τα όπλα μπορείτε είτε να τα αγοράζετε από τους merchants, είτε να τα βρίσκετε τυχαία σε διάφορα chests καθώς εξερευνάτε.

Bravely Default II 4

Τα dungeons που θα συναντήσετε είναι μπόλικα και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς αν δεν έχετε κάνει save πριν μπείτε και πεθάνετε μέσα στο dungeon θα ξεκινήσετε πάλι από το τελευταίο save που είχατε κάνει. Χρήση tent και saves μέσα στα dungeon γίνονται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία και όχι όποτε θέλετε, επομένως απαιτεί προσοχή η εξερεύνηση. Δυστυχώς, το να κάνετε διάφορα side quests δεν θα σας εγγυάται πάντα κάποια xp. Τα xp τα φαρμάρετε μόνο από τις διάφορες μάχες. Μερικές φορές ίσως το reward κάποιου side quest να είναι ένα EXP Orb, ωστόσο αυτό γίνεται σπάνια. Οι μάχες δεν θα σας δίνουν αρκετό xp για να ανεβείτε level γρήγορα και ο μόνος τρόπος για να ανεβείτε είναι νικώντας μάχες. Επομένως το grind είναι μονόδρομος. Όμως, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα xp που θα παίρνετε από τις μάχες με κάποια “foods” που θα τραβάνε περισσότερα τέρατα και έτσι θα έχετε consecutive μάχες, κάτι που πολλαπλασιάζει το xp που θα κερδίζετε.

Κατά την διάρκεια τις περιπέτειάς σας θα περιηγηθείτε σε διάφορες περιοχές και μπόλικα dungeons και θα συναντήσετε μπόλικα τέρατα. Τα τέρατα μπορεί να είναι διαφορετικά “λειτουργικά” όμως τα ονόματά τους και οι εμφανίσεις τους παραμένουν παρόμοιες. Η εξερεύνησή των περιοχών περιορίζεται στο να ψάχνετε chests, κρυμμένα side-quests και διάφορους NPCs να μιλήσετε για να αποκτήσετε μια καλύτερη οπτική της ιστορίας. Ένα άλλο μέσο που βοηθάει στην καλύτερη αφήγηση της περιπέτειας είναι τα “party chats” που θα εμφανίζονται μετά από κάποια γεγονότα και θα προσφέρουν λίγο context στο τι μόλις συνέβη.

Bravely Default II 5

Η κάμερα μέσα στις πόλεις είναι σταθερή και αλλάζει οπτική μόνο αν μπείτε σε κάποιο σπίτι ή πάτε σε άλλο μέρος, ενώ καθώς θα περιηγείστε στο “overworld”, δηλαδή εκτός πόλεων, θα μπορείτε να χειριστείτε την κάμερά σας όπως εσείς θέλετε. Βέβαια, ο χειρισμός της κάμερας είναι λίγο περίεργος, διότι μερικές φορές κάνει αυτόματη προσαρμογή ανάλογα με τα εμπόδια που εμφανίζονται, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε κάθε φορά να βλέπετε αυτό που θέλετε. Εκτός αυτού, το Bravely Default II παρουσιάζει κάποια τεχνικά προβλήματα. Τα loading screens αρκετές φορές είναι μεγαλύτερα από το αναμενόμενο, ενώ τα cinematics σχεδόν κάθε φορά αργούν να ξεκινήσουν και παρουσιάζουν μικρά stutters στην αρχή. Επιπροσθέτως, αυτό συμβαίνει και όταν εμφανίζεται η επιλογή του “Party Chat”. Όταν εμφανιστεί και το πατήσετε θα πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να γίνει trigger.

Όλα τα παραπάνω είναι κάποιες μικρές καθυστερήσεις που στις 50+ ώρες που θα παίζετε το Bravely Default II θα συσσωρεύονται και θα γίνονται ενοχλητικές. Είναι κάποια stutters που χαλάνε το immersion όταν εμφανίζονται και κάποια loading screens που σε κάνουν να σκέφτεσαι το νόημα της ζωής. Είναι πολύ έντονο το φαινόμενο των stutters, ειδικά αν τρέχετε μέσα σε μια πόλη και πατήσετε να μιλήσετε σε έναν NPC που χρειάζεται να κάνει trigger κάποιο cinematic. Συνολικά, αν αγνοήσουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα στον τεχνικό τομέα, το Bravely Default II προσφέρει μια κλασική JRPG περιπέτεια.

Ματιά στο παρελθόν
Όλοι γνωρίζουν πλέον, ότι το Switch δεν είναι η πιο δυνατή κονσόλα που κυκλοφορεί στην αγορά. Επομένως, τα games του Switch γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν θα έχουν τα ίδια εντυπωσιακά και ρεαλιστικά γραφικά με τα αντίστοιχα που κυκλοφορούν για PlayStation ή Xbox. Ωστόσο αυτό που παρατηρείται στο Bravely Default II είναι τουλάχιστον απογοητευτικό. Τόσο τα μοντέλα των χαρακτήρων, όσο και τα περιβάλλοντα φαίνεται να προσπαθούν να είναι κάπως ρεαλιστικά και λεπτομερή, ωστόσο αποτυγχάνουν παταγωδώς. Τα γραφικά φαίνεται να είναι από άλλη κονσόλα και τουλάχιστον πενταετίας, ενώ τα stutters και όλα τα υπόλοιπα τεχνικά προβλήματα επιβαρύνουν την θέση του.

Εκεί που το Bravely Default II βγαίνει στην “επίθεση” είναι οι πόλεις. Ο λεπτομερής σχεδιασμός των πόλεων, που φαίνεται να είναι ζωγραφισμένες στο χέρι, δίνει μια άλλη πνοή στο παιχνίδι. Είναι εμφανής η αντίθεση από τα πιο ρεαλιστικά “chibi” μοντέλα των χαρακτήρων, στο πιο ζωγραφιστό και καρτουνίστικο ύφος των πόλεων. Ακόμα, οι πόλεις είναι ιδιαίτερα χρωματιστές και καλοσχεδιασμένες, ενώ κάθε πόλη πρακτικά χρησιμοποιεί διαφορετικό χρώμα ως βάση, με αποτέλεσμα να ξεχωρίζει των υπολοίπων.

Μαγευτικές μελωδίες μάχης
Αδιαμφισβήτητα, τα JRPG διακρίνονται για τις εξαιρετικές μελωδίες που περιέχουν. Δεν γίνεται να ξεχάσει κανείς το “One Winged Angel” του FF VII που μεγάλωσε γενιές ολόκληρες. Έτσι και στο Bravely Default II, η παράδοση του εξαιρετικού soundtrack στα JRPG, συνεχίζεται. Το soundtrack καθ’ όλη την διάρκεια της περιπέτειας ακολουθεί ένα παρόμοιο μοτίβο στο “overworld” με τον ρυθμό να μένει ίδιος και να αλλάζουν οι “φράσεις” της μουσικής. Για παράδειγμα στο Savalon, που είναι έρημος πρακτικά, κρατάει το ίδιο βασικό μοτίβο, αλλά ακολουθεί τις νότες που εντοπίζονται σε σκάλες (μουσικές κλίμακες) που προσδίδουν έναν πιο ανατολικό τύπο στην μουσική.

Bravely Default II 6

Φυσικά οι πόλεις έχουν τα δικά τους ηχητικά κομμάτια, τα οποία είναι εντελώς ξεχωριστά από το μοτίβο που ακολουθεί στο “overworld” και κάθε τέτοιο ηχητικό είναι σαν να περιγράφει την “ουσία” της πόλης και της περιοχής. Επιπλέον, τα μουσικά κομμάτια που παίζουν κατά την διάρκεια των μαχών είναι απλά επικά, με την κορύφωση να έρχεται στα δυνατά bosses. Εκτός του soundtrack, το Bravely Default II τα πάει εξαιρετικά και στον τομέα του voice acting. Παρά το γεγονός ότι οπτικά δεν είναι και στα καλύτερά του, οι χαρακτήρες, μέσω του voice acting, αποκτούν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα και μπορείτε να τους ξεχωρίζετε εύκολα. Η χροιά και ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν μεταξύ τους ανάλογα με τα γεγονότα είναι πραγματικά κάτι που υπερτερεί των κακών μοντέλων. Το βέλτιστο αποτέλεσμα ωστόσο, θα ήταν αν και τα μοντέλα των χαρακτήρων ήταν στο ίδιο επίπεδο με το voice acting.

Έφτασε το τέλος;
Το Bravely Default II προσφέρει μια εξαιρετική περιπέτεια στους κατόχους του Switch. Συστήνεται κυρίως στους οπαδούς των JRPG, μιας και είναι αρκετά απαιτητικό, ωστόσο με το casual mode μπορούν και αρχάριοι να ξεκινήσουν να παίζουν. Με πανέμορφο soundtrack, αρκετά καλές ερμηνείες, καλό σενάριο και “καλογραμμένους” (όσον αφορά την προσωπικότητα, το πως μιλάνε κλπ.) χαρακτήρες, το Bravely Default II σίγουρα ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα JRPG για το Switch. Για τους οπαδούς της σειράς είναι πρακτικά no-brain η αγορά του, ενώ για τους πιο σκεπτικούς είναι κάπως αμφίβολη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αμφότεροι θα χρειαστείτε τουλάχιστον 50 ώρες για να το ολοκληρώσετε, ενώ αν επιθυμείτε να ξεκλειδώσετε τα δύο επιπλέον endings, καθώς και να κάνετε όλα τα side-quests, η διάρκειά του εκτοξεύεται κατά 10 με 20 ώρες.

Θετικά:
- Όμορφο soundtrack
- Αρκετά καλό voice acting
- Καθηλωτικό σενάριο γεμάτο twists
- Πολύπλοκο και εθιστικό σύστημα μάχης και jobs
- Ο σχεδιασμός των πόλεων είναι πανέμορφος

Αρνητικά:
- Απαρχαιωμένα γραφικά
- Τεχνικά προβλήματα (stutters, lags)
- Μερικά μεγάλα loading screens
- Κάποια “χαζά” jobs (όπως το Spiritmaster)

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7
Αντοχή: 9
Γενικά: 7.5

Ένα κλασικό και εθιστικό JRPG που ωστόσο πάσχει από κάποια τεχνικά προβλήματα.

Σταμάτης Καράμπογας

NEWS   VIEW ALL

Bravely Default 2

[Αρχική δημοσίευση: 13/12/19] Η Nintendo ανακοίνωσε το Bravely Default 2, την συνέχεια του ομώνυμου JRPG. Η ανακοίνωση έγινε στα The Game Awards, όπου και παρουσιάστηκε το παρακάτω τρέιλερ: http:/...
Posted (18 Feb 2021)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.5
7.31 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: JRPG
Developer: Claytechworks
Publisher: Square Enix, Nintendo
Διάθεση: Market24.gr (211-4114050)
Players: 1
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 26/2/21
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
5
Monster Train   (8.3)
6
It Takes Two   (8.3)
7
8
Returnal   (8.2)

Top Reviews (by user score)

1
2
Returnal   (8.4)
3
Hades   (8.33)
5
FIFA 21 (PS5)   (8.25)
6
Monster Train   (8.17)
7
Cyberpunk 2077   (8.15)
9
10
It Takes Two   (8.06)

Latest User Reviews

4.
F1 2020   (7.5)
5.
Cyber Shadow   (8.0)
6.
7.
8.
Cyberpunk 2077   (8.0)
9.
Notification