Genesis Noir

Hot
Το Big Bang ως μία νουάρ αισθηματική ιστορία.

Το Big Bang ως μία νουάρ αισθηματική ιστορία.

Το Big Bang ως μία νουάρ αισθηματική ιστορία.

Η Αμερικάνικη εταιρεία ανάπτυξης video games Feral Cat Den με έδρα τη Νέα Υόρκη κάνει το ντεμπούτο της με ένα ατμοσφαιρικό νουάρ 2D Adventure. Πρόκειται για το Genesis Noir, το οποίο κυκλοφόρησε στις 26 Μαρτίου για PC, Xbox One, Nintendo Switch και Mac. Η ανάπτυξή του ξεκίνησε επτά χρόνια νωρίτερα, το 2014, και η κυκλοφορία του έγινε δυνατή χάρη σε ένα επιτυχημένο Kickstarter campaign του 2018 που συγκέντρωσε πάνω από 48.000 δολάρια. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η συλλογή ιστοριών επιστημονικής φαντασίας “Cosmicomics” του Ιταλού συγγραφέα Italo Calvino.

Το Genesis Noir έλαβε σε γενικές γραμμές καλές κριτικές, κυρίως για τα γραφικά και το σενάριό του. Επιπλέον, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό NYS Game Dev Challenge του 2017, στην κατηγορία “Independent Developer”. Είναι επίσης υποψήφιο για πάνω από 10 άλλα βραβεία, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων κατηγοριών του Independent Games Festival. Οι κριτικές του στο Steam ξεπερνάνε τις 240 και πρόκειται για έναν από τους πιο πολυσυζητημένους Indie τίτλους της χρονιάς μέχρι στιγμής.

genesis noir 1
Το Big Bang ως ένα ερωτικό τρίγωνο
Το σενάριο αφορά τρεις θεούς, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα ερωτικό τρίγωνο. Ο πρωταγωνιστής είναι ο No Man, ένας ωρολογοποιός. Ο No Man έχει μόλις χωρίσει με τον έρωτα της ζωής του, την γοητευτική τραγουδίστρια τζαζ Miss Mass και είναι πολύ δυστυχισμένος. Αποφασίζει να την πάρει τηλέφωνο και την ακούει να φωνάζει για βοήθεια. Τρομαγμένος, μπαίνει στο διαμέρισμά της και αντικρίζει τον Golden Boy, τον σαξοφωνίστα της μπάντας της, να την πυροβολεί με ένα πιστόλι. Όταν όμως ο No Man αγγίζει τον κάλυκα της σφαίρας, συνειδητοποιεί πως μπορεί να σταματήσει την ροή του χρόνου.

Ο No Man ανακαλύπτει πως ο μόνος τρόπος για να ακυρώσει το συμβάν είναι να δημιουργήσει μία μαύρη τρύπα που θα καταπιεί την σφαίρα του Golden Boy. Για να δημιουργήσει αυτήν την μαύρη τρύπα, ο No Man ταξιδεύει σε διάφορες εποχές και τόπους της ανθρώπινης ιστορίας για να συλλέξει τα αντικείμενα που θα του το επιτρέψουν. Το σενάριο αποτελεί μία αλληγορία για το Big Bang, με τον No Man να αντιπροσωπεύει τον χρόνο, την Miss Mass να αντιπροσωπεύει την συγκεντρωμένη μάζα του σύμπαντος και τον Golden Boy να αντιπροσωπεύει την ενέργεια. Είναι σίγουρα αρκετά πρωτότυπο και η εξέλιξη της πλοκής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Γρίφοι και εξερεύνηση από πολλές οπτικές γωνίες
Το Genesis Noir είναι ένα 2D Point-And-Click Adventure το οποίο διεξάγεται σε έναν νουάρ ασπρόμαυρο κόσμο, με μερικές πινελιές χρυσού. Ο πρωταγωνιστής No Man ταξιδεύει σε διάφορες εποχές και τόπους τόσο πάνω στη γη όσο και στο διάστημα με σκοπό να συλλέξει τα αντικείμενα που θα του επιτρέψουν να δημιουργήσει μία μαύρη τρύπα και να ακυρώσει το Big Bang, ώστε να σώσει τον έρωτα της ζωής του. Ο τίτλος της Feral Cat Den ξεχωρίζει λόγω τον υπέροχων γραφικών του τα οποία δένουν και επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το gameplay, καθώς επίσης και λόγω του εξαιρετικού τζαζ soundtrack. Πέρα από την βασική ιστορία δεν υπάρχουν άλλα modes.

Ο χειρισμός στα PC γίνεται αποκλειστικά με το ποντίκι, ενώ συμπληρωματικά μπορείτε και να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο για την κίνηση του χαρακτήρα. Το ποντίκι χρησιμεύει για Point-And-Click μετακίνηση, καθώς και για να αλληλεπιδράτε με διάφορα αντικείμενα. Σε γενικές γραμμές ο χειρισμός είναι εξαιρετικά απλός και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε κάποια δυσκολία. Τα levels απεικονίζονται ως κίτρινες βούλες πάνω στο παγωμένο στο χρόνο σχέδιο της σφαίρας, το οποίο λειτουργεί ως μενού level selection.

Ένα πανέμορφο οπτικά αποτέλεσμα, το οποίο όμως είναι περισσότερο ταινία παρά video game.

Το κάθε level απαιτεί εξερεύνηση και επίλυση γρίφων. Αυτοί οι γρίφοι είναι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, εξαιρετικά απλοί και προφανείς και σίγουρα αποτελούν ένα από τα αρνητικά του Genesis Noir. Είναι εμφανές πως έχει δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στο να είναι όμορφο το τελικό αποτέλεσμα από ότι στην επινόηση έξυπνων συνδυαστικών γρίφων, κάτι που μαζί με την γενικότερη έλλειψη ιδιαίτερων στοιχείων στο gameplay κάνει τον τίτλο να είναι περισσότερο μία μεγάλη animated ταινία και λιγότερο ένα βιντεοπαιχνίδι. Για αυτό οφείλεται και ο πολύ μεγάλος αριθμός από cutscenes, τα οποία καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος της διάρκειας του παιχνιδιού.

Μαζί με τους γρίφους, το μόνο άλλο συστατικό του gameplay είναι η εξερεύνηση, η οποία σε ορισμένα από τα levels είναι όντως πολύ ενδιαφέρουσα και είναι πραγματικά κρίμα που σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις οι γρίφοι απαιτούσαν παρατήρηση του πανέμορφου περιβάλλοντος. Ένα θετικό είναι πως έχει γίνει υποδειγματική χρήση της κάμερας σε πολλές περιπτώσεις και το παιχνίδι έχει πάρα πολλές οπτικές. Top-down, First-Person, Third-Person, Sidescroller και γενικότερα όλες οι κλασσικές οπτικές που υπάρχουν σε 2D games εμφανίζονται και σε κάποιο level του Genesis Noir. Η εξέλιξη της πλοκής είναι σε ορισμένα σημεία εξαιρετικά αργή και ορισμένοι γρίφοι ανούσιοι και επαναλαμβανόμενοι, κάνοντας τα συγκεκριμένα σημεία βαρετά, αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η γενικότερη εμπειρία ως τέτοια.

genesis noir 2

Η διάρκεια είναι σχετικά μικρή. Μου πήρε πέντε ώρες για να το ολοκληρώσω, το οποίο είναι κοντά στον χρόνο που χρειάζεται ο μέσος παίκτης. Τα 13 achievements του Genesis Noir στο Steam τα ξεκλειδώνετε απλώς παίζοντας το κύριο σενάριο χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κάτι επιπλέον, εκτός από ένα από αυτά του οποίου η απόκτηση όμως είναι αρκετά εύκολη. Στο τέλος έχετε την επιλογή να ξαναπαίξετε όποιο level του παιχνιδιού θέλετε από ένα ειδικό μενού και ορισμένα από αυτά έχουν replayability, κυρίως λόγω του στοιχείου της εξερεύνησης. Αυτά ίσως σας κρατήσουν απασχολημένους για λίγο ακόμα καιρό.

Νουάρ γραφικά που κόβουν την ανάσα
Το Genesis Noir αναπτύχθηκε στην Unreal Engine 4 και ως εκ τούτου χρησιμοποιεί την δικιά της μηχανή γραφικών. Τα οπτικό αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός μαύρου, άσπρου και χρυσού με πλήρη απουσία οποιουδήποτε άλλου χρώματος στο μεγαλύτερο κομμάτι του gameplay. Αυτό προσδίδει στον τίτλο μια πάρα πολύ πρωτότυπη και ιδιαίτερη νουάρ αισθητική. Ο φωτισμός είναι πολύ καλός και τα σχέδια των χαρακτήρων και των αντικειμένων καλοσχεδιασμένα. Τα animations είναι επίσης εξαιρετικά και πάρα πολύ ομαλά, ενώ οι εκφράσεις του προσώπου του No Man στα cutscenes είναι επίσης καλοδουλεμένες και μεταφέρουν συναίσθημα. Ορισμένες σκηνές είναι πραγματικά μαγευτικές, ιδιαίτερα όσες λαμβάνουν χώρα στο διάστημα και γενικότερα τα γραφικά είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.

Ατμοσφαιρικό τζαζ soundtrack που δένει με το περιβάλλον
Το soundtrack δημιουργήθηκε από τους Skillbard, δύο Λονδρέζους συνθέτες οι οποίοι έχουν παράξει κομμάτια τόσο για άλλα indie games, όσο και για ταινίες και σειρές για μεγάλα δίκτυα όπως το HBO και το Cartoon Network. Η μουσική επένδυση ακολουθεί και αυτή νουάρ αισθητική αποτελούμενη κυρίως από κομμάτια τζαζ, τα οποία είναι πολύ ευχάριστα και εναρμονίζονται εξαιρετικά με το περιβάλλον. Αυτά τα κομμάτια δημιουργούν μία πολύ ατμόσφαιρα και κάνουν την όλη εμπειρία σημαντικά πλουσιότερη. Το voice acting είναι σχεδόν ανύπαρκτο, αλλά όπου υπάρχει κάνει την δουλειά ικανοποιητικά.

Ένα εξαιρετικό έργο τέχνης, αλλά όχι εξαιρετικό video game
Συνολικά το Genesis Noir είναι ένα εξαιρετικό έργο τέχνης, μία πολύ καλή σύνδεση σεναρίου, εικόνας και ήχου. Δεν είναι όμως ένα εξίσου καλό video game. Το gameplay είναι λιτό, οι γρίφοι εύκολοι, τα cutscenes καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο κομμάτι της εμπειρίας και γενικότερα σας δίνει την αίσθηση πως δεν παίζετε ένα video game αλλά πως βλέπετε μία διαδραστική animated ταινία που απαιτεί βασικό input από τον θεατή. Όμως, αυτό δεν πρέπει απαραίτητα να σας αποτρέψει από το να το αγοράσετε. Αν η αισθητική και το σενάριο μετράνε για εσάς περισσότερο σε ένα video game από ότι το gameplay, τότε τα 14,99 ευρώ που κοστίζει στο Steam δεν είναι πολλά. Αυτό με την προϋπόθεση πως αν δεν ψάχνετε για κάποιον τίτλο που θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολύ καιρό και θέλετε απλά να περάσετε δύο πανέμορφα απογεύματα.

genesis noir 3

Θετικά:
- Πανέμορφα γραφικά
- Πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο σενάριο
- Πολύ ωραίο τζαζ soundtrack
- Πολλές διαφορετικές οπτικές
- Ενδιαφέρουσες τοποθεσίες για εξερεύνηση

Αρνητικά:
- Πολύ εύκολοι και βαρετοί γρίφοι
- Σχετικά μικρή διάρκεια
- Ιδιαίτερα λιτό gameplay
- Αργή εξέλιξη πλοκής

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8
Gameplay: 5
Σενάριο: 8
Αντοχή: 6
Γενικά: 7

Ένα καταπληκτικό έργο τέχνης, που όμως δεν είναι εξίσου καλό video game.

Γιώργος Τσάκωνας

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7
7.06 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Feral Cat Den
Publisher: Fellow Traveller
Διάθεση: Fellow Traveller
Players: 1
Requirements: 6GB RAM, Επεξεργαστής 2.6 GHz, Κάρτα γραφικών Radeon R9 285 ή GeForce GTX 560Ti, Χώρος στο σκληρό δίσκο 4GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 10
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 26/03/2021
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
8
It Takes Two   (8.3)
9
Monster Train   (8.3)
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
3.
Gran Turismo Sport   (8.0)
7.
F1 2020   (7.5)
8.
Cyber Shadow   (8.0)
9.
10.
Notification