Lost Words: Beyond the Page

Hot
Κυνηγάμε τον δράκο και ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας.

Κυνηγάμε τον δράκο και ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας.

Κυνηγάμε τον δράκο και ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας.

Η Sketchbook Games είναι μια νέα indie εταιρεία ανάπτυξης που ιδρύθηκε πριν λίγα χρόνια και σιγά σιγά αρχίζει να κάνει τα πρώτα της βήματα στην gaming βιομηχανία. Το Lost Words: Beyond the Page είναι το ντεμπούτο της Sketchbook Games και για πρώτο εγχείρημα κέρδισε αρκετές σημαντικές διακρίσεις και βραβεία από την στιγμή που ανακοινώθηκε. Για μια νέα εταιρεία ανάπτυξης που κυκλοφορεί το πρώτο της game, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι το γεγονός ότι αποφάσισαν να το κυκλοφορήσουν για το Google Stadia ως timed-exclusive για ένα χρόνο ήταν μια κακή επιχειρηματική ιδέα.

Lost words beyond the page 1

Ωστόσο, πλέον κυκλοφορεί για όλες τις κονσόλες καθώς και τα PC και οι casual gamers φαίνεται να το απολαμβάνουν στον ελεύθερο τους χρόνο. Παρά την “αργοπορημένη” κυκλοφορία του στις υπόλοιπες κονσόλες, οι κριτικές των gamers και η απήχησή του φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκαν και τόσο. Ούτως η άλλως, το κοινό των casual gamers και αυτών που αναζητούν indie games είναι περιορισμένο. Ας δούμε αν το Lost Words: Beyond the Page είναι ένα indie διαμάντι ή ένα indie κάρβουνο.

Για την σωτηρία το χωριού
Το Lost Words: Beyond the Page καταφέρνει να κάνει χρήση δύο αφηγηματικών μονοπατιών που περιπλέκονται μεταξύ τους, κάτι σαν παράλληλοι κόσμοι. Η ιστορία ξεκινάει όταν ένα μικρό κορίτσι, η Izzy, αποφασίζει πως θέλει να γίνει συγγραφέας. Τότε αποκτά το πρώτο της ημερολόγιο και καταγράφει την καθημερινότητά της, καθώς και τα συναισθήματά της. Αργότερα, αποφασίζει να δημιουργήσει την δική της ιστορία και εκεί είναι που ξεκινάει το δεύτερο αφηγηματικό μονοπάτι. Η ιστορία που δημιουργεί η Izzy διαδραματίζεται στην φανταστική χώρα της Estoria και πολλά πρόσωπα της ιστορίας είναι εμπνευσμένα από ανθρώπους στην ζωή της Izzy, καθώς και τα διάφορα συναισθήματα που νιώθει.

Η περιπέτειά σας στην Estoria ξεκινάει όταν ένας δράκος επιτίθεται στο χωριό σας και το καίει. Τότε ξεκινάτε ένα ταξίδι στο οποίο σκοπός σας είναι να βρείτε τον δράκο και να προσπαθήσετε να σώσετε το χωριό σας. Καθώς θα προχωράτε στην αναζήτησή σας, θα γίνονται εναλλαγές μεταξύ της αφήγησης της ζωής της Izzy και την περιπέτειά σας στην Estoria. Θα δείτε πως η καθημερινότητα της Izzy επηρεάζει την αφήγηση της ιστορίας της, πως ένα παιδί αντιμετωπίζει συγκεκριμένα γεγονότα και πως μέσα από αυτά εξελίσσεται σαν άνθρωπος και προχωράει. Η ιστορία επιφυλάσσει αρκετούς παραλληλισμούς και πολύ συγκίνηση.

Drag ‘n Drop μαγεία
Ο τρόπος με τον οποίο θα βιώσετε την περιπέτεια που έχει να προσφέρει το Lost Words: Beyond the Page εντοπίζεται στον τίτλο του παιχνιδιού. Η λέξη κλειδί είναι το “page”, καθώς η φανταστική ηρωίδα που δημιουργεί η Izzy βρίσκεται στις σελίδες του ημερολογίου της. Στον πυρήνα του Lost Words βρίσκεται το Platform. Όταν είστε στον “πραγματικό” κόσμο, τότε ελέγχετε ένα μικρό κοριτσάκι που πηδάει από λέξη σε λέξη στο ημερολόγιο της Izzy και κάνει drag and drop λέξεις προκειμένου να συμπληρώσει προτάσεις ή να δημιουργήσει μονοπάτια για να προχωρήσει στην αφήγηση.

Lost words beyond the page 2

Στον κόσμο της Estoria θα ακολουθείτε την ίδια λογική. Θα περιηγηθείτε σε διάφορα chapters και σε διάφορες περιοχές, θα γνωρίσετε νέα άτομα και θα κάνετε φίλους. Βασική σας ικανότητα είναι το γεγονός ότι έχετε επιλεχθεί από τις ιερές πυγολαμπίδες που φύλαγαν το χωριό σας να είστε ο νέος μαγικός προστάτης του χωριού. Έτσι θα έχετε μαζί σας ένα βιβλίο στο οποίο θα υπάρχουν μαγικές λέξεις όπως “repair”, “break” και άλλα. Αυτές τις λέξεις μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ανοίγοντας το βιβλίο και κάνοντάς τες drag and drop στα αντικείμενα που θέλετε να επηρεάσετε.

Καθώς θα κυνηγάτε τον δράκο θα έχετε και την επιλογή να μαζεύετε διάφορες πυγολαμπίδες που θα βρίσκετε στον δρόμο σας, προκειμένου να τις επιστρέψετε στο χωριό σας και να το σώσετε. Οι πυγολαμπίδες είναι απλά σαν collectibles και απλά υπάρχουν για να “γεμίσουν” το παιχνίδι με λίγο έξτρα περιεχόμενο. Ακόμα, καθώς θα μιλάτε στους διάφορους NPCs και καθώς η Izzy δημιουργεί την φανταστική της ιστορία, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε κάποια κενά που αφορούν τον χαρακτήρα της φανταστικής ηρωίδας, αλλά μερικές φορές και τα περιβάλλοντά της.

Lost words beyond the page 3

Για παράδειγμα, μπορεί η Izzy να κολλήσει στην αφήγηση και να έχει μια πρόταση που να λέει: “Η Robyn (ένα από τα ονόματα της ηρωίδας) ήταν..” και να πρέπει να αποφασίσετε αν θα επιλέξετε την λέξη “γενναία”, “έξυπνη” ή ”καλόκαρδη”. Οι επιλογές σας δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ιστορία και δεν “διακλαδίζουν” την αφήγηση σε διαφορετικά μονοπάτια, απλά αλλάζουν τα κίνητρα και τον χαρακτήρα της ηρωίδας ως προς την αφήγηση και τις λέξεις που θα χρησιμοποιηθούν. Δεν επηρεάζουν το gameplay καθόλου. Επομένως, κυριολεκτικά δημιουργείτε την δική σας ιστορία και τα κίνητρα αναζήτησης του δράκου και άλλα πολλά.

Wingardium Leviosa και δε συμμαζεύεται

Το gameplay είναι αρκετά casual platforming. Δεν έχει μάχες ή κάτι fast-paced, είναι απλά μια χαλαρή περιπέτεια που θα παίξετε στον ελεύθερο σας χρόνο. Τα animations και η κίνηση της ηρωίδας ένιωθαν λίγο “σκληρά” και η συνολική εμπειρία δεν ήταν η ομαλότερη, καθώς υπήρχαν κάποια frame drops ή ανεπιθύμητες κινήσεις. Ωστόσο, αυτό δεν επηρέασε και πολύ την εμπειρία για την συνολική διάρκεια μέχρι τον τερματισμό που κρατάει περίπου 4 με 6 ώρες.

Ο κόσμος σε έναν καμβά
Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίον ξεχωρίζει το Lost Words: Beyond the Page από τα υπόλοιπα indie games, αυτός σίγουρα είναι ο οπτικός. Το στυλ που έχει ακολουθήσει το εν λόγω Platform ταιριάζει γάντι στον “μαγικό” του χαρακτήρα. Τα τοπία έχουν έντονα χρώματα, ενώ οι ήρωες και τα αντικείμενα έχουν μια εύθυμη και παιδική αύρα. Ωστόσο, βάζοντας το Lost Words: Beyond the Page κάτω από το μικροσκόπιο, μπορούμε να παρατηρήσουμε περισσότερες από μια ατέλειες στον οπτικό τομέα.

Lost words beyond the page 4

Τα γραφικά φαίνονται πιο ατελή από ότι πριν και τα χαρακτηρίζει το έντονο σπαστό περίγραμμα των χαρακτήρων και των αντικειμένων. Ενώ παράλληλα, τα γραφικά από πιο κοντά φαίνονται χαμηλότερης ποιότητας από ότι προηγουμένως. Αυτά φυσικά είναι αρκετά λεπτομέρειες, που ωστόσο οφείλουν να ειπωθούν. Σε γενικές γραμμές ο οπτικός τομέας είναι αυτό που θα περιμέναμε από ένα indie τέτοιου βεληνεκούς, μαγικός, χρωματιστός και απλός. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ζωγραφιές που θα βλέπετε ενώ είστε στο ημερολόγιο είναι απλά μαγευτικές.

Παιδικές φωνές
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να δούμε τις indie εταιρείες ανάπτυξης να μην προσθέτουν voice acting στα games τους. Πολλές φορές το θεωρούμε και δεδομένο κιόλας. Το Lost Words: Beyond the Page το κάνει και αυτό ανάποδα και όχι μόνο το κάνει αλλά το κάνει και καλά. Οι περισσότερες φωνές των χαρακτήρων έχουν αποδοθεί εξαιρετικά, με αποκορύφωμα την φωνή και την χροιά της πρωταγωνίστριας. Φυσικά υπάρχουν και κάποιες λιγότερο καλύτερες αποδόσεις, όμως δεν διαρκούν για πολύ διάστημα και έτσι δεν επισκιάζουν την καλή δουλειά των πρωταγωνιστών.

Lost words beyond the page 5

Εκτός από το voice acting, ένα παιχνίδι οφείλει να έχει και αξιομνημόνευτη μουσική να το συνοδεύει. Εδώ εντοπίζουμε μια αστοχία στο Lost Words: Beyond the Page. Παρόλο που το soundtrack συνοδεύει αρκετά καλά την ιστορία, χάνετε στο παρασκήνιο και δεν μένει καθόλου σε αυτόν που θα το παίξει. Ακόμα, τα ηχητικά εφέ ξεθωριάζουν με τις αρκετές ώρες που θα παίξετε και φτάνουν σε ένα μέτριο μεν, ικανοποιητικό δε επίπεδο.

Ανακάλυψη του εαυτού μας
Το Lost Words: Beyond the Page προσφέρει μια μοναδική και συγκινητική εμπειρία, η οποία ωστόσο κρατάει περίπου 4 με 4,5 ώρες. Με ιδιαίτερο art style, αν και όχι υψηλής ποιότητας γραφικά, καταφέρνει να κερδίσει και να κρατήσει το ενδιαφέρον. Η ιστορία που αφηγείται είναι γεμάτη με παραλληλισμούς και θα κάνει οποιονδήποτε το παίξει να σκεφτεί κάποια πράγματα λίγο παραπάνω. Το πολύ καλό voice acting έρχεται και συμπληρώνει αρμονικά την ιστορία χωρίς να την υπερκαλύπτει. Η συνολική εμπειρία κατά κόρον ήταν ομαλή, ωστόσο φαίνεται ότι θα χρειαζόταν λίγο περισσότερο ραφινάρισμα προκειμένου να ανέβει ακόμα πιο ψηλά. Με κόστος στα 15€ πολλοί ίσως το παραβλέψουν, όμως όσοι περιμένουν για κάποιο sale τότε σίγουρα θα ανταμειφθούν.

Θετικά:
- Πολύ καλό το voice acting των πρωταγωνιστών
- Ιδιαίτερο art style
- Συγκινητική ιστορία
- Πρωτότυπα mechanics

Αρνητικά:
- “Σκληρά” animations και χειρισμός
- Μέτριας ποιότητας γραφικά
- Μικρή διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 4
Γενικά: 7

Μια μαγική περιπέτεια απώλειας και αναζήτησης του εαυτού μας, με κάπως “σκληρή” εκτέλεση.

Σταμάτης Καράμπογας

NEWS   VIEW ALL

Lost Words: Beyond the Page: Timed exclusive για το Stadia

Το Lost Words: Beyond the Page είναι ένα Adventure από τις εταιρίες ανάπτυξης Sketchbook Games και Fourth State, το σενάριο του οποίου δημιουργήθηκε από την σεναριογράφο Rhianna Pratchett, γνωστή από ...
Posted (28 Mar 2020)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7
7 User Score
(10 votes )
User Reviews 0
Genre: Platform, Adventure
Developer: Sketchbook Games
Publisher: Modus Games
Διάθεση: Sketchbook Games
Players: 1
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo, Κάρτα γραφικών με υποστήριξη DirectX 11, Χώρος στο σκληρό δίσκο 5GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 64-bit ή μεταγενέστερα
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 27/3/20 Stadia, 6/4/21 Switch, PS4, PC, Xbox One
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
3.
Gran Turismo Sport   (8.0)
7.
F1 2020   (7.5)
8.
Cyber Shadow   (8.0)
9.
10.
Notification