Manifold Garden

Hot
Ένα σουρεαλιστικό ταξίδι πέρα από τους νόμους της φυσικής και της βαρύτητας.

Ένα σουρεαλιστικό ταξίδι πέρα από τους νόμους της φυσικής και της βαρύτητας.

Ένα σουρεαλιστικό ταξίδι πέρα από τους νόμους της φυσικής και της βαρύτητας.

Στα indie games όπου οι εταιρείες ανάπτυξης έχουν συνήθως μεγάλη δημιουργική ελευθερία, βλέπουμε τις πιο πολλές πρωτότυπες ιδέες της βιομηχανίας. Οι εμπειρίες αυτές, παρότι σύντομες, είναι ικανές να μείνουν στη μνήμη μας για περισσότερο χρόνο από παραγωγές με πολύ μεγαλύτερο budget. Οι δημιουργοί τους που μπορεί να μην έχουν ασχοληθεί ποτέ με την ανάπτυξη video games, αποκτούν μια ιδέα την οποία θα υλοποιήσουν όσα χρόνια και αν χρειαστεί. Αυτό ισχύει και για τον William Chyr.

Ο Chyr είναι ένας καλλιτέχνης, με πτυχία στη Φυσική και στα Οικονομικά και έχοντας δει την ταινία Indie Game: The Movie, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του video game. Εμπνεύσεις του αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, η ταινία Inception και η σειρά Portal. Το 2012 ξεκίνησε την ανάπτυξη του project του που είχε τότε τον τίτλο Relativity. Τα πρώτα χρόνια δούλεψε μόνος του, όμως μετά το 2015 προσέλαβε προσωπικό για τον βοηθήσει και τελικά αντί για 3 μήνες που ήταν ο αρχικός στόχος, τελικά το project του ολοκληρώθηκε 7 χρόνια μετά. Το Manifold Garden κυκλοφόρησε αρχικά τον Οκτώβριο του 2019 για PC και κινητά. Τον Αύγουστο του 2020 ήρθε στα PS4, Xbox One και Switch και το Νοέμβριο στο Xbox Series X. Τον Μάιο του 2021 κατέφθασε τελικά και στο PS5.

manifold garden 1

Που βρίσκομαι;
Το Manifold Garden είναι First-person Puzzle game, στο οποίο βρισκόμαστε σε ένα κόσμο όπου οι νόμοι της φυσικής και της βαρύτητας δεν ισχύουν όπως τους ξέρουμε. Σενάριο ή κάποια ιστορία δεν υπάρχει ενώ δεν είναι σίγουρο αν ελέγχουμε κάποιο χαρακτήρα ή απλά βρισκόμαστε εμείς οι ίδιοι μέσα στο παιχνίδι. Επιπλέον δεν δίνεται κάποια εξήγηση για το τι ακριβώς είναι αυτό το μέρος και ποιος ο λόγος ύπαρξής του. Είναι κάποιο όνειρο; Κάποια διάσταση διαφορετική από τη δική μας; Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι πρέπει να λύσουμε κάποια puzzles για να προχωρήσουμε και να φτάσουμε στο τέλος.

Στον κόσμο του Manifold Garden βρίσκονται κάποια κτήρια τα οποία βρίσκονται σε νησάκια κυριολεκτικά στον αέρα όμως κάθε ένα από αυτά υπάρχει κυριολεκτικά άπειρες φορές προς όλες της κατευθύνσεις. Δηλαδή όταν πέφτετε στο κενό προσγειώνεστε πάλι στο ίδιο ακριβώς νησί όσες φορές και να το κάνετε. Έτσι λοιπόν αν θέλετε να ανεβείτε σε κάποιο πιο ψηλό επίπεδο ενός κτηρίου τότε πρέπει να πέσετε στο κενό για να προσγειωθείτε εκεί. Επιπλέον στον συγκεκριμένο κόσμο μπορείτε να αλλάξετε την βαρύτητα οποιαδήποτε στιγμή. Όταν βρίσκετε μπροστά σε ένα τοίχο, με το πάτημα ενός κουμπιού αυτός ο τοίχος γίνεται το πάτωμά σας. Το ίδιο ισχύει για όλες τις επιφάνειες που βλέπετε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σωστή ή λάθος μεριά καθώς, οποιαδήποτε στιγμή, ένα ταβάνι μπορεί να γίνει τοίχος ή πάτωμα, αναλόγως την οπτική σας.

Γιατί η πόρτα είναι στο ταβάνι;
Τα puzzles που πρέπει να λύσετε είναι απλά στα λόγια αλλά δύσκολα στην πράξη. Σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως στο εσωτερικό των κτηρίων, ο σκοπός σας θα είναι να τοποθετήσετε κάποιον κύβο πάνω σε ένα διακόπτη ώστε να ανοίξει μια πόρτα και να προχωρήσετε. Οι κύβοι όμως έχουν συγκεκριμένα χρώματα και μπορούν να κουνηθούν μόνο όταν βρίσκετε στη αντίστοιχή βαρύτητα. Για παράδειγμα ένας μπλε κύβος μπορεί να κουνηθεί όταν βρίσκεστε στην βαρύτητα που είναι χρώματος μπλε, όμως ο διακόπτης που πρέπει να πάει βρίσκεται στον τοίχο που είναι χρώματος κόκκινου. Σε κάθε δωμάτιο όπου έχετε να λύσετε ένα puzzle υπάρχουν δέντρα από τα οποία μπορείτε να πάρετε τους κύβους, όμως έχουν συγκεκριμένο αριθμό κάθε φορά.

Έτσι θα πρέπει να πειραματιστείτε με τις βαρύτητες και τους κύβους τους για να φτάσετε στο σκοπό σας. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά κάποιο χρονικό όριο. Αργότερα στο παιχνίδι εμφανίζονται και puzzles με ποτάμια και τότε οι κύβοι σας χρησιμεύουν ως εμπόδια για να κατευθύνουν τη ροή του νερού ενώ μπλέκονται και portals. Τα portals μπερδεύουν ίσως περισσότερο διότι σε αρκετά σημεία ο κόσμος είναι παρόμοιος και δεν είναι ξεκάθαρο το τι πρέπει να κάνουμε. Σε κάθε puzzle και γρίφο φαίνεται ότι έχει πέσει αρκετή δουλειά και σκέψη. Όσο προχωράτε τα puzzles γίνονται όλο και πιο περίπλοκα, όμως ποτέ ακατόρθωτα, ειδικά αν κάνετε λίγες προσπάθειες και όταν τα λύνετε, η ικανοποίηση είναι μεγάλη.

manifold garden 2

Έτσι λοιπόν μπορεί να είχαμε κάνει πάτωμα τον τοίχο και ενώ πέφταμε στο κενό να πέφτουμε προς τα πλάγια χωρίς να ξέρουμε για λίγο που βρισκόμαστε. Γενικώς στο Manifold Garden θα βιώσετε σκηνικά που είναι απλώς απερίγραπτα και προκαλούν δέος. Οι εμπνεύσεις του είναι ξεκάθαρες, όμως ποτέ δεν αντιγράφει κάτι και καταφέρνει πραγματικά να ξεχωρίσει Να τονίσουμε εδώ ότι λόγω του πρόκειται για ένα First-person game όπου ο κόσμος κυριολεκτικά στροβιλίζεται συνεχώς, το Manifold Garden μπορεί εύκολα να ζαλίσει κάποιον ή να του προκαλέσει ναυτία. Σαν σύνολο μας πήρε γύρω στις 7 ώρες για να το ολοκληρώσουμε, ενώ υπάρχουν κάποια μυστικά μέρη για να ανακαλύψετε.

Ένας πίνακας ζωγραφικής
Στον τομέα τον γραφικών το Manifold Garden χρησιμοποιεί την μηχανή γραφικών Unity και δείχνει να είναι ζωγραφισμένο στο χέρι. Τα περίεργα μέρη που θα εξερευνήσετε δείχνουν, σε πρώτη ματιά, μουντά και μονόχρωμα όμως όταν φτάσετε πιο κοντά ή ολοκληρώσετε κάποιο puzzle βλέπετε μία όμορφη και ποικίλη παλέτα χρωμάτων. Τα κτήρια αν και παρόμοια στη δομή τους, είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, ενώ οι αρκετές αλλαγές στα σκηνικά βοήθησαν στο να μην βαρεθούμε αυτό που βλέπαμε. Σίγουρα δεν υπάρχει το budget ενός ΑΑΑ τίτλου, όμως το Manifold Garden έχει πραγματικά το δικό του ξεχωριστό στυλ. Τεχνικά δεν προσέξαμε κάποιο bug ή framedrop στην έκδοση του PS5, η οποία τρέχει απροβλημάτιστα.

manifold garden 3

Στην μουσική δεν απογοητευτήκαμε ιδιαίτερα, όμως ίσως περιμέναμε κάτι παραπάνω. Κάθε τόσο υπάρχει είτε μυστηριώδης μουσική όταν εξερευνάμε ή χαλαρωτική όταν ολοκληρώνουμε κάποιο puzzle, χωρίς όμως να είναι κάτι σπουδαίο. Τα ηχητικά εφέ όπως ο ήχος της βροχής ή το κελάιδισμα των πουλιών είναι αρκετά προσεγμένα. Λόγω της έλλειψης σεναρίου δεν υπάρχουν χαρακτήρες, συνεπώς δεν ακούμε διαλόγους ή voiceovers.

manifold garden 4

Μια αξιομνημόνευτη ιδέα
Συνοπτικά το Manifold Garden είναι ένα αρκετά ιδιαίτερο και μοναδικό Puzzle game. Η δουλειά χρόνων που έχει ρίξει ο William Chyyr και η εταιρεία του είναι ολοφάνερη και περιμένουμε και την επόμενη δουλειά τους. Τα puzzles δεν είναι γίνονται ποτέ πολύ δύσκολα αν και χρειάζονται σκέψη και πειραματισμό και τα σκηνικά που θα αντικρίσετε είναι απίστευτα. Αν ζαλίζεστε εύκολα ή ψάχνετε ένα Action game τότε μπορείτε να ψάξετε κάτι άλλο. Το Manifold Garden το προτείνουμε στους λάτρεις των Puzzle games και σε όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Θετικά:
- Όμορφος εικαστικός τομέας
- Πρωτοποριακά puzzles που χρειάζονται σκέψη
- Η δυσκολία ανεβαίνει σταδιακά
- Σκηνικά που προκαλούν δέος

Αρνητικά:
- Μπορεί να ζαλίσει ή να προκαλέσει ναυτία
- Σχετικά σύντομη διάρκεια
- Ίσως θα μπορούσε να συνοδεύεται από ένα σενάριο

Βαθμολογία:
Γραφικά: 8
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.6

Μια σουρεαλιστική εμπειρία που θα κάψει αλλά και θα ακονίσει το μυαλό σας.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.6
7.83 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle
Developer: William Chyr Studio
Publisher: William Chyr Studio
Διάθεση: William Chyr Studio
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής: Intel Core i5-750, Κάρτα Γραφικών: Nvidia GeForce GTX 460, Χώρος στον σκληρό δίσκο: 3GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 18/10/19
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
8
F1 2021   (8.4)
9
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Dead by Daylight   (7.0)
3.
4.
Gran Turismo Sport   (8.0)
8.
F1 2020   (7.5)
9.
Cyber Shadow   (8.0)
10.
Notification