Wargame: AirLand Battle

Hot
REVIEWED ON PC (primary version tested)   Mac  

Ο ακήρυχτος Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, κηρύχθηκε.

Ο ακήρυχτος Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, κηρύχθηκε.

Ο ακήρυχτος Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, κηρύχθηκε.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η εξειδίκευση είναι πολύ κάλο πράγμα γιατί ο εξειδικευμένος μετατρέπεται τελικά σε εξπέρ του αντικείμενου του, με αποτέλεσμα να παράγει καταπληκτικά αποτελέσματα πάνω σε αυτό όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Κάλο παράδειγμα της αξίας της εξειδίκευσης στην gaming κουλτούρα αποτελεί η γαλλική εταιρεία ανάπτυξης Eugen Systems. Από το 2000 έως τις μέρες μας, η Eugen Systems παράγει συστηματικά και με την επιμέλεια… μυρμηγκιού Strategy τίτλους, οι οποίοι αποσπούν καλές βαθμολογίες από τα media και, ταυτόχρονα, έχουν δημιουργήσει ένα παθιασμένο community που αναζητά ολοένα και περισσότερα εξαιρετικά δείγματα της δημιουργικότητας της εν λόγω εταιρείας.

Θερμαίνοντας τον Ψυχρό Πόλεμο
Το Wargame: AirLand Battle, είναι ένα από τα λαμπρότερα παραδείγματα του πόσο τακτοποιημένοι και εθιστικοί είναι οι τίτλοι της Eugen Systems. Πρόκειται για ένα RTS που διαδραματίζεται την σκοτεινή εποχή του Ψυχρού Πολέμου, συγκεκριμένα τα έτη 1975–1985, με μια ειδοποιό διάφορα όμως. Στα ψηφιακά πλαίσια του, ο Ψυχρός Πόλεμος μετατρέπεται σε Θέρμο Πόλεμο, αναπαριστώντας το εφιαλτικότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί εκείνη την χρονική περίοδο. Δυο πανίσχυροι συνασπισμοί έρχονται σε σύγκρουση, με την ανθρωπότητα να κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή εξαιτίας των τρομερών οπλοστασίων τους.

wargame airland battle 1

Στην μια πλευρά του στρατιωτικού ρινγκ στέκεται η γνωστή μας Βορειοατλαντική Συμμαχία, το NATO, με τα δεκάδες μέλη του, αρκετά εκ των οποίων διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο. Στην απέναντι πλευρά του ρινγκ προθερμαίνονται οι χώρες που απαρτίζουν το Warsaw Pact, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, με πρωτεργάτη την Σοβιετική Ένωση και συνακόλουθους τις σοσιαλιστικές δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης. Με τον κίνδυνο να σας απογοητεύσω σας λέω ότι τα δυο factions δεν διαθέτουν όλα τα ιστορικά μέλη τους σε playable μορφή. Επιλέγοντας το NATO θα... βολευτείτε με τα οκτώ ισχυρότερα μέλη του, με προεξέχουσες τις ΗΠΑ και συναγωνιστές τους το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Δυτική Γερμανία, τον Καναδά, την Σουηδία, την Νορβηγία και την Δανία. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας έχει μόνο τέσσερα playable factions, τα οποία πάντως συναγωνίζονται σε ισχύ τις δυνάμεις του Nato. Η Σοβιετική Ένωση είναι η “αιχμή του δόρατος” και την ακολουθούν η κομμουνιστική Πολωνία, η Ανατολική Γερμανία και η Τσεχοσλοβακία.

Μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα που σας δίνεται είναι η κατασκευή του δικού σας faction, σε περίπτωση που θέλετε να προσθέσετε στην σύγκρουση μια χωρά που δεν περιλαμβάνεται στις playable επιλογές. Πηγαίνετε στην επιλογή Decks του κεντρικού μενού, επιλέγετε τον συνασπισμό τον οποίο θα υπηρετήσει, την βαφτίζετε όπως θέλετε και προχωρείτε στην σύνθεση του οπλοστασίου της. Εδώ παρατηρείτε ότι οι επιλογές περιορίζονται στις μονάδες των playable factions. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αναπτύξετε στο πεδίο της μάχης τις αυθεντικές μονάδες της χωράς που επιλέξατε, εντούτοις θα ικανοποιηθείτε αναμειγνύοντας στα στρατεύματα της τον καλύτερο πολεμικό εξοπλισμό της εποχής σε παγκόσμιο επίπεδο, συνθέτοντας ένα faction απείρως ισχυρότερο από την ιστορική υπόσταση του.

Ο όλεθρος χτυπά από τον βορρά
Το single player campaign ξεδιπλώνεται σε τέσσερα σενάρια που καλύπτονται υπό την ομπρελά μιας πολεμικής επιχείρησης εκ της οποίας ξεσπά ουσιαστικά ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η επιχείρηση αυτή είναι η εισβολή των δυνάμεων του Σύμφωνου της Βαρσοβίας στην Σκανδιναβία. Το βόρειο τμήμα της Ευρώπης τυλίγεται στις φλόγες από τις εχθροπραξίες και είναι στο χέρι σας το τελικό αποτέλεσμα των πολεμικών επιχειρήσεων. Τα σενάρια έχουν χρονικό περιορισμό, ένα χαρακτηριστικό που θα σας ενοχλήσει αρκετά αν προτιμάτε τις αργά εξελισσόμενες παρτίδες, όμως θα το συνηθίσετε γρήγορα. Αφού το συνηθίσετε θα το εκτιμήσετε κιόλας γιατί θα καταλάβετε ότι ο σκοπός σας δεν είναι να αφανίσετε ολοκληρωτικά τον εχθρό αλλά, με τις στρατιωτικές μανούβρες σας, να τον πλήξετε σκληρότερα από όσο σας πλήττει εκείνος.

Η αρχική οπτική γωνιά που έχετε είναι πανοραμική. Βλέπετε τον ευρύτατο όσο και αναλυτικό επιχειρησιακό χάρτη από ψηλά και κινείτε τις μονάδες σας σε μορφή εικονιδίων. Εκεί έχετε μια συνολική, αποστασιοποιημένη εικόνα του θεάτρου επιχειρήσεων και σχεδιάζετε την γενική στρατηγική σας, που θα μοιράσετε τις μονάδες, πιθανές κυκλωτικές κινήσεις, ποιες περιοχές θα προστατεύσετε κατά προτεραιότητα κ. ο. κ. Μόλις μια μονάδα σας έρθει σε επαφή με τις εχθρικές δυνάμεις, η οπτική γωνιά αλλάζει και μεταφέρεστε σε ένα πεδίο μάχης οπού λειτουργείτε όπως σε κάθε καθαρόαιμο RTS, αναπτύσσετε τις μονάδες σας δηλαδή στα σημεία που θέλετε και τις στέλνετε για να λιανίσουν τους αντιπάλους.

wargame airland battle 2

Ο ρεαλισμός κυριαρχεί σε κάθε byte του Wargame: AirLand Battle άρα οι ιστοριοδίφες ετοιμαστείτε για ευχάριστες... ανατριχίλες στο κορμί σας. Ας εξετάσουμε κάποια παραδείγματα. Ως γνωστόν, τα θωρακισμένα οχήματα διαθέτουν το ανθεκτικότερο μέρος της πανοπλίας τους στο μπροστινό τμήμα. Ο καλύτερος τρόπος για να συντρίψετε λοιπόν τα ατσάλινα μεγαθήρια είναι να τα πλευροκοπήσετε, στοχεύοντας και διαλύοντας τα λιγότερο θωρακισμένα τμήματα τους. Μέσα στον ορυμαγδό της μάχης δεν θα σας διαφύγει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια, οι στρατιώτες της κάθε χωράς συνεννοούνται στην μητρική τους γλωσσά. Το αποτέλεσμα είναι να ακούτε τους Ρώσους να μιλούν ρωσικά, τους Γάλλους γαλλικά κ. ο. κ. Ο ρεαλισμός έχει και την εκνευριστική του πλευρά, την κάθετη πτώση της ευστοχίας των μονάδων όταν αυτές κινούνται, εκτός από καλά εκπαιδευμένες μονάδες πεζικού και οχήματα με υψηλό stabilization.

Το κέντρο βάρους του Wargame: AirLand Battle είναι η στρατηγική τοποθέτηση των μονάδων σας στον χάρτη και ο έλεγχος των περιοχών στις οποίες εισβάλλετε η προστατεύετε από τις εισβολές. Ξεχάστε το χτίσιμο βάσεων και την ψυχαναγκαστική συσσώρευση πόρων, όσο εθιστική και αν την θεωρείτε. Επικεντρωθείτε στην κατάληψη ειδικών ζωνών οι οποίες παρέχουν το αναγκαίο εισόδημα για να αγοράσετε περισσότερες μονάδες, αντικαθιστώντας εκείνες που θα χαθούν στην κάψα της μάχης. Μάθετε σιγά σιγά πως θα χειριστείτε τα εκατοντάδες διαφορετικά είδη μονάδων, τι συνέργεια έχουν και ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος ομαδοποίησης και τοποθέτησης τους στο πεδίο της μάχης ώστε να λιανίσετε εύκολα τους εχθρούς και να αποφύγετε τις παγίδες τους.

Τα πάντα είναι επιτρεπτά στον πόλεμο που μαίνεται στα τέσσερα single player σενάρια και στο multiplayer που είναι επόμενο να ακολουθήσει την ολοκλήρωση τους. Το user interface είναι ένα από τα καλύτερα που έχω χειριστεί σε RTS, με εύκολα αναγνώσιμα εικονίδια, εξαιρετικό mini map, αναλυτικές πληροφορίες για κάθε μονάδα και άνετη ανάπτυξη των νέων μονάδων. Ουσιαστικά όλο το interface είναι αυτεξηγητο και το σύστημα χειρισμού το πατροπαράδοτο των RTS. Αντιλαμβάνομαι ότι το, καθ’ όλα εξαιρετικό HUD, μετατρέπεται σε οπτικό αχταρμά όταν η μάχη έχει φουντώσει και εσείς πασχίζετε να ξεχωρίσετε τις μονάδες σας μεταξύ εκατοντάδων, με την μικρή καθυστέρηση του εντοπισμού τους να γίνεται συχνά αίτια για ολοκληρωτική ήττα. Είναι ένα μικρό πρόβλημα όμως στην υπόλοιπη εξαιρετική απεικόνιση των στρατηγικών πληροφοριών.

Ενα game που βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στην τακτική εξομοίωση ενός πραγματικού στρατιωτικού εκπαιδευτικού προγράμματος.

 

Μοιράζοντας την στρατιωτική τράπουλα
Θα αρέσει ιδιαίτερα σε όλους τους φανατικούς των deck builder games η δυνατότητα να χτίσετε το deck σας πριν από τις τιτάνιες συγκρούσεις που σας περιμένουν, έχοντας μάλιστα υπόψη ότι δεν υπάρχει απολυτά ισορροπημένο deck. Εσείς θα αποφασίσετε ποιες μονάδες εξυπηρετούν καλύτερα τα πολεμικά σας σχεδία και θα τις προσθέσετε στο deck σας. Εδώ πρέπει να έχετε στο νου σας ότι ο σύγχρονος πόλεμος είναι τόσο πολύπλοκος ώστε, μια μονόπλευρη αντιμετώπιση του στυλ “θα στηριχτώ σε ένα στρατό με πανίσχυρα τανκ και θα αγνοήσω τα υπόλοιπα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων” θα έχει άσχημη κατάληξη. Τα πάντα και οι πάντες σας χρειάζονται αν σκοπεύετε να νικήσετε στα campaigns και στο multiplayer. Για παράδειγμα, μια ύπουλη προσέγγιση της μάχης θα ήταν η αποστολή ομάδων ειδικών δυνάμεων στα εχθρικά μετόπισθεν και το κόψιμο των γραμμών ανεφοδιασμού του εχθρού.

Ολοκληρώνοντας ένα σωρό ένοπλες συγκρούσεις θα σας γίνει φανερό πλέον το γεγονός ότι, το πιο θελκτικό, το πλέον πωρωτικό συστατικό του Wargame: AirLand Battle δεν είναι άλλο από τις ιπτάμενες μονάδες του. Η τρομακτική ποικιλία τους είναι το πρώτο πράγμα που θα εκτιμήσετε. Αναφέρομαι σε πάνω από 100 εναέριες μονάδες, χωρίς να υπολογίζω τα ελικόπτερα ανάμεσα τους. Η αεροπορία κατακτά στο συγκεκριμένο game αν χρησιμοποιηθεί σωστά, δηλαδή την κατάλληλη στιγμή, με την προϋπόθεση ο εχθρός να μην διαθέτει αδιαπέραστη αντιαεροπορική άμυνα φυσικά. Εσείς μπορείτε και πρέπει να την διαθέτετε, να την τοποθετήσετε μάλιστα στην κορυφή των προτεραιοτήτων σας αν δεν θέλετε να δείτε τις δυνάμεις σας ισοπεδωμένες εκ του ουρανού.

wargame airland battle 3

Τα αριστουργηματικά Command & Conquer και ένα σωρό RTS που επηρεάστηκαν από αυτά μας “κακόμαθαν”, δημιούργησαν μια νοοτροπία που εστιάζεται στην κατασκευή ενός τεράστιου αριθμού μονάδων, στην εξαπόλυση του στο εχθρικό στρατόπεδο και στην νίκη αυτού που κατάφερε να φτιάξει τις περισσότερες μονάδες. Η σειρά των Wargame απέχει παρασάγγας από την παραπάνω στρατηγική προσέγγιση γιατί αντιμετωπίζει τον πόλεμο ρεαλιστικά, σαν τον διαχειριστικό εφιάλτη που είναι. Στο Wargame: AirLand Battle τα πάντα έχουν σημασία, από την κάλυψη των μονάδων και τον ανεφοδιασμό τους έως την ανάπτυξη ισχυρών αντιμέτρων για την αεροπορία και τα τεθωρακισμένα του εχθρού που προξενούν την μεγαλύτερη ζημιά. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μονάδων πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να λαμβάνονται και οι σωστές αποφάσεις όσον άφορα την χρήση τους.

Το Wargame: AirLand Battle μου άρεσε ιδιαίτερα γιατί μου θυμίζει έντονα ένα από τα πιο αγαπημένα RTS που έχω ασχοληθεί, το Company of Heroes. Οι ζώνες ανεφοδιασμού, η ξεχωριστή άξια της κάθε μονάδας με όλες τους να έχουν το ανάλογο αντίμετρο που τις εξουδετερώνει αλλά να λειτουργούν και οι ίδιες σαν αντίμετρο για άλλες μονάδες και η τεράστια σημασία του cover mechanic είναι τα χαρακτηριστικά που λατρεύω στα Company of Heroes και στο εν λόγω game. Το Wargame: AirLand Battle πάει ένα βήμα παραπάνω μάλιστα, απαγορεύοντας την επαναφορά μιας κατεστραμμένης μονάδας στην μάχη και αναγκάζοντας σας έτσι να προσέχετε πολύ που τις τοποθετείτε και με τι τρόπο τις χρησιμοποιείτε. Μια ακόμα ομοιότητα με το εκπληκτικό Company of Heroes είναι και η επιτακτική ανάγκη της συστηματικής ανίχνευσης του εδάφους με scouting units ώστε να ξετρυπώσετε τις εχθρικές μονάδες. Αφού μιλάμε για ξετρυπώματα, σας αναφέρω και την χρησιμότατη ικανότητα του πεζικού να καταλαμβάνει και να οχυρώνει αστικές περιοχές.

Στην προσπάθεια μου να χαρακτηρίσω την τεχνητή νοημοσύνη που θα αντιμετωπίσετε στα single player scenarios θα χρησιμοποιήσω τις λέξεις “ασυνήθιστα ευρηματική”. Το ευφυές A. I. δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά την άξια της κάλυψης, τοποθετώντας τις μονάδες του σε οχυρές θέσεις και καλύπτοντας τες με παραπετάσματα καπνού. Στέλνει πάντοτε μονάδες για να ανιχνεύσουν τις κινήσεις των στρατευμάτων σας και προσφέρει εναέρια κάλυψη όταν βλέπει τις δυνάμεις του επικίνδυνα στρυμωγμένες. Σε γενικές γραμμές το A. I. παρουσιάζει εξαιρετική προσαρμοστικότητα και ευελιξία στις συνθήκες της εκάστοτε πολεμικής σύγκρουσης και αποδεικνύεται το ίδιο αξιόλογος αντίπαλος με έναν δυνατό user.

Δεκάδες users σε θανάσιμη πάλη
Η συντριβή του single player campaign θα σας οδηγήσει αναπόφευκτα στην multiplayer διάσταση του η οποία, εκτός του ότι είναι εμφανώς καλοφτιαγμένη, ξεχειλίζει από στρατηγικές δυνατότητες. Η δυνατότητα συμμετοχής 20 παικτών εξασφαλίζει την δραστηριοποίηση ενός τεράστιου αριθμού διαφορετικών μονάδων και στρατηγικών και σας επιτρέπει να εστιάσετε το παιχνίδι σας σε ένα τομέα, δίχως να βλαστημήσετε την ώρα και την στιγμή που το κάνατε. Ρίξτε ελεύθερα όλο το βάρος σας στην αεροπορία και προστατέψτε με το ιπτάμενο decks σας τις επίγειες δυνάμεις των συμπαικτών, βομβαρδίζοντας αλύπητα και τις εχθρικές θέσεις. Ασχοληθείτε με την άμυνα των δυνάμεων σας επενδύοντας στην αντιαεροπορικό άμυνα και στα αντιαρματικά. Συνιστώ την συμμετοχή στις φοβέρες 10 vs. 10 παρτίδες για να απολαύσετε στο έπακρο την multiplayer εμπειρία του Wargame: AirLand Battle.

wargame airland battle 4

Η αναπαραστατική δύναμη του Wargame: AirLand Battle είναι αξιοσημείωτη και θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο πεινασμένους για γραφικά Strategy users, αρκεί ο υπολογιστής που θα το τρέξει να διαθέτει σοβαρή επεξεργαστική ισχύ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα το απολαύσετε μεν όμως δεν πρόκειται ποτέ να το θαυμάσετε σε όλη την HD μεγαλοπρέπεια του. Η εμβατηριακή μουσική που σας συντροφεύει στις τιτάνιες συγκρούσεις σας είναι ικανοποιητική αλλά δεν θα της δώσετε και μεγάλη σημασία αφού τα αυτιά σας θα είναι τεντωμένα προς την πλευρά των ηχητικών εφέ που σας πληροφορούν για τις κινήσεις του εχθρού και σας μεταφέρουν τους εντυπωσιακούς ήχους της μάχης.

Τακτοποιημένο χάος
Η τελική εντύπωση που αποκομίζετε παίζοντας το Wargame: AirLand Battle είναι εκείνη ενός τρομερά τακτοποιημένου τίτλου, σαν τα πολεμικά σχεδία που σκαρώνουν τα στρατιωτικά επιτελεία. Όλα τα μέρη που το αποτελούν, από τα game mechanics και το UI έως τα στατιστικά και την αναπαράσταση της δράσης, είναι εστιασμένα στην αποτελεσματικότητα και όχι στην αισθητική. Κάθε πληροφορία και εικονίδιο επί της οθόνης έχει την σημασία του και επηρεάζει άμεσα την εξέλιξη του gameplay. Κρίνω ότι το Wargame: AirLand Battle έχει μελετήσει τέλεια το θέμα του και το αποδίδει εξαιρετικά, αναγκάζοντας τον παίκτη να βελτιωθεί για να νικήσει το ζόρικο A. I. η τους users που θα συναντήσει στις multiplayer παρτίδες. Τα πολλά επίπεδα στρατηγικής και τακτικών το καθιστούν ένα από τα καλύτερα της κατηγορίας του.

Θετικά:
- Βαθύ και ανταποδοτικό gameplay
- Εύκολα προσβάσιμο παρά την υψηλή δυσκολία, χάρη στα αναλυτικά tutorials
- Αναμειγνύει με επιτυχία τακτικές επιχειρησιακού χάρτη με καθαρόαιμη RTS δράση
- Αφθονία σε factions και decks
- Υποδειγματικό multiplayer με την δυνατότητα συμμετοχής 20 users
- Ευφυέστατο A. I.

Αρνητικά:
- Επίπεδο δυσκολίας που απαιτεί μεγάλη υπομονή για να ξεπεραστεί
- Δυσκολία εντοπισμού των μονάδων σε πολυπληθείς μάχες
- Επαναλαμβανόμενη μουσική και ηχητικά εφέ

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 5
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 6
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.5

Απευθύνεται στους σκληροπυρηνικούς RTS και Wargame fans, τους υπολοίπους θα τους απελπίσει.

Γιάννης Μοσχονάς

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.5
7.25 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: RTS, Tactical Strategy
Developer: Eugen systems
Publisher: Focus Home Interactive
Διάθεση: Focus Home Interactive
Players: 1-20
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Intel Celeron E3400 Dual-Core 2.6GHz η AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5000+, Κάρτα γραφικών AMD Radeon HD 4650 η NVIDIA GeForce GT 130, Χώρος στο σκληρό δίσκο 15GB, Λειτουργικό σύστημα Windows XP 32-bit
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 29/5/2013
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Dead by Daylight   (7.0)
3.
4.
Gran Turismo Sport   (8.0)
8.
F1 2020   (7.5)
9.
Cyber Shadow   (8.0)
10.
Notification