Chivalry 2

Hot
Χάος, σφαγή, αίμα, ατσάλι.

Χάος, σφαγή, αίμα, ατσάλι.

Χάος, σφαγή, αίμα, ατσάλι.

Ο κόσμος των first-person εξομοιωτών μεσαιωνικής μάχης μετρά ελάχιστα games, αλλά ήδη μπορεί να θεωρηθεί σχετικά “πολύπαθος” καθώς οι διάφορες κυκλοφορίες έχουν μεγάλη συμμετοχή, αλλά μετά από λίγο καιρό χάνουν πολύ κόσμο. Αυτή ήταν η μοίρα πχ τoυ Mordhau, πνευματικού διαδόχου του πρώτου Chivalry ξεκίνησε δυναμικά, ωστόσο κατέληξε να “πεθαίνει” λόγω του ότι οι παλαιοί παίκτες έχουν πλέον μάθει τα πιο αποτελεσματικά combos και σφυροκοπούν ανελέητα τους νέους παίκτες, απωθώντας τους από την περεταίρω ενασχόληση, ενώ παράλληλα η έλλειψη νέου περιεχομένου το κατέστησε πλέον βαρετό για πολλούς (συν το ότι το τοξικότατο community του δεν βοηθά και πολύ την κατάσταση). Ωστόσο, η σειρά Chivalry της καναδικής εταιρείας ανάπτυξης Torn Banner Studios επιστρέφει, προσπαθώντας να αναβιώσει το είδος με το να το κάνει (σχετικά) φιλικότερο προς τους πιο casual παίκτες.

Ο πόλεμος δεν σταματά ποτέ
Όντας ένα online multiplayer game, το Chivalry 2 δεν έχει κάποιο σενάριο, πέρα από ένα μικρό ιστορικό υπόβαθρο. H ιστορία αυτή διαδραματίζεται στο φανταστικό βασίλειο Agatha κάπου στον ύστερο μεσαίωνα, όπου 20 χρόνια μετά από τον εμφύλιο πόλεμο του πρώτου μέρους της σειράς, η άρχουσα τάξη του τάγματος Mason καλείται να αντιμετωπίσει μια εξέγερση της οποίας ηγείται ο (επίδοξος) βασιλιάς Argon με την υποστήριξη ιπποτών και στρατιωτών από τους ευγενείς οίκους της χώρας. Στην πράξη, τα μόνα πράγματα στα οποία η επιλογή πλευράς έχει σημασία είναι το χρώμα της πανοπλίας και το σετ φωνών των χαρακτήρων.

chivalry 2 3

Καρφώστε, κόψτε, συνθλίψτε
Στο αρκετά κατατοπιστικό tutorial θα μάθετε τις βασικές αρχές της μάχης με longsword. Παρά το ότι το σύστημα μάχης είναι πιο απλό από αυτό των προκατόχων, παραμένει πολύπλοκο και χρειάζεται αρκετή εξάσκηση προκειμένου να χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες επιθέσεις την κατάλληλη στιγμή, να συγχρονίσετε τις αντεπιθέσεις σας και να προβλέψετε την πιθανή επίθεση του εχθρού σας προκειμένου να την μπλοκάρετε επιτυχώς. Μετά από το πέρας του tutorial, η πρώτη σας μάχη θα είναι ενάντια σε bots (με κάκιστο AI) και ύστερα θα είστε έτοιμοι να ξεχυθείτε στο online μακελειό.

Το κύριο στοιχείο του Chivalry 2 είναι οι μάχες 40 ή 64 παικτών (με δυνατότητα cross-platform) που βασίζονται στα objectives, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πολιορκίες κάστρων, ενέδρες σε καραβάνια, απελευθέρωση αιχμαλώτων και σφαγές αμάχων μέσα σε 8 διαφορετικά maps. Όταν κάποιο objective επιτευχθεί, προσαρμόζονται ανάλογα τα spawn points και ανανεώνονται τα objectives (πχ στην αρχή της μάχης μπορεί να υπερασπίζεστε μια γέφυρα, αργότερα την πύλη του κάστρου και αργότερα να πρέπει να εμποδίσετε τους εχθρούς από το να απελευθερώσουν έναν φυλακισμένο ευγενή). Πέρα από τα objective-based matches, έχετε και την επιλογή του Team Deathmatch ή free-for-all.

Με το που κάνετε spawn, ο χαρακτήρας σας τρέχει ήδη προς τους αντιπάλους (και φυσικά, η παράδοση επιβάλλει να σπαμμάρετε πολεμικές κραυγές), κάτι που δίνει έναν χαρακτήρα ταχύτητας στο πόσο γρήγορα εμπλέκεστε σε μάχη. Στα σημεία που συναντιόνται οι αντίπαλοι στρατοί, επικρατεί χάος και δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα χάσετε το κεφάλι σας χωρίς να καταλάβετε τι έγινε. Αφού πεθάνετε πρώτη φορά, τα επόμενα spawn points σας θα είναι σε ακόμα μικρότερη απόσταση από τον εχθρό, προς κάποιο objective.

Έχετε 4 Classes από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε (Knight, Vanguard, Archer και Footman). O Knight είναι αργός αλλά με πολύ health, ο Vanguard γρήγορος αλλά με λιγότερο health από τους Knight και Footman, ο Archer έχει τόξο αλλά είναι πολύ ευάλωτος και ο Footman προσαρμόζεται σε διαφορετικές καταστάσεις εύκολα. Το κάθε Class έχει 3 επιπλέον subclasses με τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά και έτσι καλύπτεται μια γκάμα από 12 διαφορετικά στιλ παιχνιδιού. Για παράδειγμα, το Officer subclass του Knight έχει το ability Trumpet, το οποίο κάνει heal εκείνον και τους συμπολεμιστές που βρίσκονται εντός βεληνεκούς, ενώ το Crusader subclass μπορεί να πετά βόμβες με υγρό πυρ, το οποίο ανάβει φωτιά σε μια περιοχή και κάνει damage σε οποιονδήποτε περάσει από εκεί (είτε φίλο είτε εχθρό). Όλα τα subclasses πέρα από το πρώτο του κάθε Class είναι κλειδωμένα και τα ξεκλειδώνετε παίζοντας και ανεβαίνοντας ranks με XP.

chivalry 2 1

Όσον αφορά τα όπλα, η γκάμα είναι τεράστια και αποτελείται από σπαθιά διαφόρων μεγεθών, δόρατα, ακόντια, polearms, τσεκούρια, σφυριά, μαχαίρια, τόξα, βαλλίστρες, maces και ασπίδες, ενώ μπορείτε να πάρετε διάφορα αντικείμενα από το περιβάλλον (πχ κομμένα κεφάλια, πέτρες, περιττώματα, φαγητά) και να τα πετάξετε στους αντιπάλους σας. Το κάθε όπλο έχει διάφορες παραλλαγές και φυσικά χαρακτηρίζεται από το πόσο μακριά μπορεί να χτυπήσει, με τι ταχύτητα κάνει επιθέσεις και πόσο damage κάνει. Στην πράξη, όλα τα όπλα είναι θανάσιμα, καθώς δεν χρειάζονται πολλά χτυπήματα προκειμένου να πεθάνει ένας χαρακτήρας. Η επιλογή σημείου εμπλοκής, η αποφυγή/μπλοκάρισμα και η εξασφάλιση αριθμητικής υπεροχής είναι τα κλειδιά της επιτυχίας στις μάχες του Chivalry 2. Το δε customization των χαρακτήρων είναι αρκετά περιορισμένο σε σχέση με το Mordhau, καθώς δεν έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε λεπτομέρειες της πανοπλίας σας, όπως πχ γάντια, διακοσμητικά στα όπλα κλπ.

Κάθε subclass και όπλο ανταποκρίνεται σε διαφορετικές τακτικές, μην κολλήσετε μόνο σε ένα. 

Αν και υπάρχει η δυνατότητα να βλέπετε με κάμερα τρίτου προσώπου, η first-person κάμερα είναι η ιδανική επιλογή προκειμένου να υπολογίζετε με ακρίβεια τις αποστάσεις των επιθέσεών σας. Ο χειρισμός καθεαυτός αποτελείται από την κίνηση, το κάρωμα (stab), την ελαφριά (αλλά γρήγορη) και την δυνατή (αλλά αργή) επίθεση, την άμυνα και την κλωτσιά, ενώ επίσης έχετε τη δυνατότητα να πετάξετε το όπλο σας στον αντίπαλο. Μια προσθήκη του Chivalry 2 είναι η δυνατότητα συνεχόμενης άμυνας με το αντίστοιχο πλήκτρο πατημένο (στο Mordhau θα πρέπει να συγχρονίσετε ακριβώς την άμυνα τη στιγμή της επίθεσης), η οποία μειώνει το Stamina σας για όση ώρα αμύνεστε.

Αν ξεμείνετε από Stamina, θα είναι πλέον πολύ εύκολο να αφοπλιστείτε, οπότε προσοχή. Προκειμένου να μπλοκάρετε και να κερδίσετε χρόνο για αντεπίθεση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο τύπο επίθεσης με τον αντίπαλο. Η γωνία μιας επίθεσης παίζει σημαντικό ρόλο για το πόσο αποτελεσματική θα είναι, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να χτυπήσετε κάποιον τοίχο ή συμπαίκτη σας. Επιπλέον, αν χάσετε όλο σας το health, πέφτετε στο έδαφος τραυματισμένοι και μπορείτε μόνο να συρθείτε μέχρι να σας αποτελειώσει ένας εχθρός ή να σας σηκώσει κάποιος σύμμαχος.

Ιππότης, χασάπης, μικρή η διαφορά
Τα καλοσχεδιασμένα maps σίγουρα συμβάλλουν στην ατμόσφαιρα της χαώδους μεσαιωνικής μάχης. Τα τοπία είναι ατμοσφαιρικότατα, τα κτίρια αντικατοπτρίζουν ικανοποιητικότατα τα αντίστοιχα της μεσαιωνικής Ευρώπης και φυσικά, υπάρχουν πτώματα παντού, είτε αρτιμελή είτε σε κομμάτια. Ο κόσμος των Chivalry είναι κωμικά βίαιος και αυτό φαίνεται. Τα δε όπλα και οι πανοπλίες είναι επίσης πολύ όμορφα σχεδιασμένα και το ίδιο ισχύει και για τα μοντέλα των χαρακτήρων. Λίγο τα πρόσωπα και τα μαλλιά να μην είναι τόσο λεπτομερή όσο θα περίμενε κανείς, αλλά μικρό το κακό. Τα animations είναι ομαλότατα (ειδικά οι διαμελισμοί είναι απολαυστικοί, αν και η ροή του αίματος θα μπορούσε να είναι και καλύτερη), ενώ το framerate σπάνια παρατηρήθηκε να πέφτει σημαντικά, ακόμα και σε σημεία που γίνεται χαμός από κόσμο. Τα δε οπτικά εφέ και ο φωτισμός είναι σε αντίστοιχα ικανοποιητικά επίπεδα με τον υπόλοιπο οπτικό τομέα. Εν ολίγοις, το Chivalry 2 μπορεί να μην κερδίσει κάποιο βραβείο για τα γραφικά του, αλλά σίγουρα δεν απογοητεύει.

chivalry 2 2

Ατσάλι με ατσάλι
Η μουσική επένδυση του Chivalry 2 είναι βγαλμένη μέσα από κάποιο μεσαιωνικό έπος. Αν και δεν περιέχει κάποια ιδιαίτερα κολλητική μελωδία, η όλη ατμόσφαιρα του soundtrack δίνει την αίσθηση του βίαιου κόσμου του. Το δε voice acting των χαρακτήρων είναι δείγμα του χιούμορ των developers, καθώς πέρα από τις πολεμικές κραυγές και γενικές πολεμικές εντολές, τα emotes που κοροϊδεύουν τον αντίπαλο και οι φωνές των πιο “light” στρατιωτών (που στρατολογήθηκαν δηλαδή από χωρικούς) είναι ξεκαρδιστικές. Ο ήχος του ατσαλιού και οι κραυγές των στρατιωτών που πεθαίνουν φριχτά ολοκληρώνουν την πανδαισία σφαγής όπως πρέπει.

Μια χορταστική εμπειρία καφρίλας
Τα First-Person Hack & Slash δεν είναι “για όλους”, αυτό είναι σίγουρο και οι φίλοι της “άμεσης” δράσης θα δυσκολευτείτε να το εκτιμήσετε. Αν όμως δείξετε την αρμόζουσα υπομονή στην εκμάθηση του είδους, θα απολαύσετε μια καλοφτιαγμένη εμπειρία αγνής μεσαιωνικής σφαγής με πινελιές μακάβριου χιούμορ. Συνιστάται φυσικά και για τους λάτρεις της μεσαιωνικής πολεμικής ιστορίας και της σπαθασκίας. Δεν υπάρχει λόγος να μην το προσθέσετε στην συλλογή σας, ειδικά αν παίζετε με φίλους.

Θετικά:
- Άπλετη βία
- Όμορφο soundtrack
- Μακάβριο χιούμορ
- Χειρισμός φιλικότερος στους νέους παίκτες
- Ποικιλία subclasses

Αρνητικά:
- Κακό ΑΙ των bots
- Λίγα game modes
- Η ροή του αίματος θα μπορούσε να είναι καλύτερη
- Περιορισμένο customization

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8

Χορταστικές δόσεις τακτικής, βίας και δράσης για τους fans του μεσαίωνα.

Γιώργος Τζίτζιφας

NEWS   VIEW ALL

Οι developers του Chivalry II διέκοψαν συνεργασία με την Tripwire για τις δηλώσεις περί εκτρώσεων

[Αρχική Δημοσίευση: 6/9/21] Ο πρόεδρος της Tripwire Interactive, John Gibson, δήλωσε στο Twitter ότι είναι υπέρ του νέου νόμου που ψηφίστηκε στο Τέξας, ο οποίος απαγορεύει τις εκτρώσεις, πράγμα που έλ...
Posted (07 Sep 2021)

Chivalry 2 beta

[Αρχική δημοσίευση: 31/3/21] Η Torn Banner Studios διοργανώνει cross-play closed beta τον Απρίλιο για το επερχόμενο Chivalry 2. H closed beta θα περιλαμβάνει cross-play σε όλα τα format, επιτρέποντ...
Posted (17 May 2021)

Chivalry 2: Cross-play ανάμεσα σε όλα τα format

Η Deel Silver ανακοίνωσε ότι το Chivalry 2 θα έχει cross-play για τα format της τωρινής αλλά και της επόμενης γενιάς (PS5, Xbox Series X). Η ανακοίνωση έγινε μέσω ενός τρέιλερ, το οποίο διεγράφη, αλλ...
Posted (10 Jun 2020)

Το Chivalry 2 θα είναι Epic Games Store exclusive

  Η εταιρία ανάπτυξης του Chivalry 2, η Torn Banner Studios, είναι πεπεισμένη ότι ο τίτλος της ως αποκλειστικότητα στο Epic Games Store θα τα πάει καλά, αφού πιστεύει ότι το κατάστημα θα βελτιωθεί μέ...
Posted (04 Jul 2019)

Chivalry 2

Το sequel του Chivalry: Medieval Warfare είναι γεγονός. H Tripware Interactive παροσίασε στο PC Gaming Show της φετινής E3 το πρώτο τρέιλερ για το Chivalry 2, δείχνοντας αιματηρές μεσαιωνικές μάχες μ...
Posted (10 Jun 2019)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Frazzle (Level 20) 22/01/2022 01:44
Καλό παιχνίδι αλλά το βρήκα αρκετά repetitive μετά από λίγες ώρες.
Score 8
7.25 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: First-Person Hack 'n' Slash/Action
Developer: Torn Banner Studios
Publisher: Tripwire Interactive, Deep Silver
Διάθεση:
Players: 40-64 (Online multiplayer)
Requirements: Επεξεργαστής Intel i3-4370, Μνήμη RAM 8GB, Κάρτα Γραφικών Nvidia GeForce GTX 660 / AMD Radeon HD 7870 2 GB, Χώρος στον σκληρό δίσκο 20GB, Λειτουργικό Σύστημα Windows 10 64-bit.
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 23/4/2021
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Baldur's Gate 3   (8.93)
2
Starfield   (8.63)
3
Alan Wake II   (8.6)
6
Tekken 8   (8.36)
7
A Fold Apart   (8.33)
8
10

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification