Sifu

Hot
Ερμής Δερβίσης
REVIEWED ON PC   PS5 (Primary version tested)   PS4  

Στις πόσες ζωές μαθαίνουμε καλό Kung-fu;

Στις πόσες ζωές μαθαίνουμε καλό Kung-fu;

Στις πόσες ζωές μαθαίνουμε καλό Kung-fu;

Οι ανεξάρτητες indie εταιρείες που αποτελούνται από πρώην εργαζόμενους πολύ μεγαλύτερων που αποφάσισαν να χαράξουν την δική τους πορεία, είναι πλέον αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η Γαλλική Sloclap, η οποία ιδρύθηκε το 2015 και αποτελείται από πρώην εργαζόμενους της Ubisoft. Ο πρώτος της τίτλος ήταν το Absolver, το οποίο κυκλοφόρησε το 2017 και ήταν ένα αρκετά τίμιο Fighting. Ο επόμενός της τίτλος ανακοινώθηκε το 2021 και όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή, η Γαλλική εταιρεία ήθελε να πάει τις μάχες σώμα με σώμα ένα βήμα παραπέρα. Το Sifu είναι ένα Beat ‘em up βασισμένο στις Κινέζικες πολεμικές τέχνες και σύμφωνα με την Sloclap, η έμπνευση ήρθε από τις ταινίες του Jackie Chan. Μετά από κάποιες αναβολές ήρθε στα χέρια μας, ενώ φέρνει και αρκετές εκπλήξεις.

sifu 1

Η ιστορία του Sifu διαδραματίζεται στην Κίνα και ξεκινάει όταν μία συμμορία πέντε μελών εισβάλει σε μία σχολή πολεμικών τεχνών και σκοτώνει τους μαθητές, τον Sifu, δηλαδή τον Δάσκαλο της σχολής, καθώς και το παιδί του. Το παιδί, που είναι και ο κεντρικός χαρακτήρας, επανέρχεται στη ζωή με την βοήθεια ενός μαγικού φυλαχτού και αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. Οκτώ χρόνια μετά, το παιδί, του οποίου εσείς διαλέγετε το φύλο, έχει φτάσει πλέον 20 ετών και έχει εκπαιδευτεί άριστα στις πολεμικές τέχνες, οπότε ξεκινάει να κυνηγάει κάθε μέλος της συμμορίας.

Το σενάριο είναι μία κλασσική ιστορία εκδίκησης, πράγμα που έχουμε ξαναδεί αρκετές φορές σε ταινίες σειρές και άλλα video games. Η ιστορία ουσιαστικά υπάρχει για να συνοδέψει το gameplay που είναι και το ζουμί του συγκεκριμένου τίτλου. Σαν σύνολο το Sifu μας πήρε γύρω στις 12 ώρες για να το ολοκληρώσουμε, κάτι που λόγω της δυσκολίας του, μπορεί να διαφέρει αρκετά από παίκτη σε παίκτη. Επιπλέον αν θέλετε να ξεκλειδώσετε το πραγματικό τέλος, θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον ένα ακόμη playthrough.

Όχι τόσο σύντομο όσο δείχνει
Το Sifu, πέρα από τον πρόλογο, αποτελείται από πέντε πίστες και κάθε μία ολοκληρώνεται όταν νικήσετε το boss-μέλος της συμμορίας που ψάχνετε. Για να φτάσετε στο τέλος της κάθε πίστας και στο boss, θα πρέπει να περάσετε από ορδές εχθρών που θα στέκονται στο δρόμο σας. Λόγω της περιορισμένης δύναμης του φυλαχτού που σας ανέστησε, κάθε φορά που πεθαίνετε, μεγαλώνετε σε ηλικία. Την πρώτη φορά που πεθαίνετε μεγαλώνετε ένα χρόνο, την δεύτερη άλλα δύο χρόνια, την τρίτη άλλα τρία κ.ο.κ.. Στην πρώτη πίστα ξεκινάτε σε ηλικία 20 ετών, ενώ αν φτάσετε ή ξεπεράσετε τα 75, τότε πεθαίνετε οριστικά και γυρίζετε στην αρχή της πίστας. Για να μειώσετε αυτό το death counter θα πρεπεί να αντιμετωπίσετε ορισμένους εχθρούς, οι οποίοι είναι πιο δυνατοί από τους απλούς. Οι συγκεκριμένοι εχθροί βρίσκονται ή τυχαία μέσα στις πίστες ή αποτελούν mini bosses και με κάθε έναν που νικάτε, το death counter μειώνεται κατά ένα χρόνο. Έτσι μπορεί για παράδειγμα να πεθάνετε για πέμπτη φορά αλλά να μεγαλώσετε τρία ή δύο χρόνια. Κάθε φορά που πεθαίνετε αυξάνεται το damage που κάνετε, αλλά μειώνεται το συνολικό hp σας.

Το ιδιαίτερο είναι ότι αν νικήσετε το boss μίας πίστας και την ολοκληρώσετε, η ηλικία σας δεν επανέρχεται στα 20, αλλά παραμένετε στα χρόνια που βρίσκεστε. Για παράδειγμα αν τελειώσετε την πρώτη πίστα σε ηλικία 30 ετών, τότε από αυτή την ηλικία θα ξεκινήσετε την δεύτερη. Αν θέλετε να έχετε μεγαλύτερο περιθώριο θανάτων μέχρι τα 75 χρόνια στις μετέπειτα πίστες, τότε θα πρέπει να ξαναπαίξετε τις προηγούμενες και να τις ολοκληρώσετε σε νεότερη ηλικία, πράγμα που μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε στιγμή, αφού όμως έχετε ήδη τελειώσει μία φορά την κάθε πίστα. Έτσι παρόλο που υπάρχουν πέντε πίστες όλες κι όλες, θα περάσετε πολλές φορές από την κάθε μία μέχρι να ολοκληρώσετε το Sifu. Αν βρείτε ορισμένα κλειδιά στις πίστες, τότε ξεκλειδώνετε παρακάμψεις για να φτάνετε σε μεταγενέστερα σημεία πολύ νωρίτερα.

sifu 2

Η σκληρή εκπαίδευση πάντα αποδίδει
Οι εχθροί που βρίσκονται στις πίστες έχουν διάφορες βαθμίδες και σχεδόν πάντα τους αντιμετωπίζετε σε ομάδες. Κάθε φορά που εξουδετερώνετε κάποιον εχθρό, αναπληρώνεται και ένα μικρό κομμάτι του hp σας. Οι απλοί εχθροί δεν θα σας δυσκολέψουν ιδιαίτερα και με μερικά χτυπήματα και ίσως κάποιο συνδυασμό τους, πέφτουν. Στην αρχή έχετε απλή και βαριά επίθεση, απόκρουση και αποφυγή. Στην συνέχεια όμως ξεκλειδώνετε διάφορα combos και συνδυασμούς επιθέσεων. Η δομή των μαχών θυμίζουν κάποια κλασικά Beat ‘em up αλλά και την σειρά Batman: Arkham, όπου είστε περικυκλωμένοι από εχθρούς και ενώ βαράτε τον έναν, πρέπει να έχετε το νου σας για να αποφύγετε ή να αποκρούσετε τις επιθέσεις των άλλων.

Σε κάθε δωμάτιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το περιβάλλον, δηλαδή να σπρώξετε τους εχθρούς για παράδειγμα στον τοίχο, σε σκαλιά ώστε να τους κάνετε damage. Επιπλέον γίνεται να αποφύγετε μια επίθεση από έναν εχθρό και να χτυπήσει κάποιον άλλον. Πέρα από τους βασικούς εχθρούς υπάρχουν και κάποιοι πιο δυνατοί όπως προαναφέραμε, που λειτουργούν ουσιαστικά ως mini bosses. Οι μάχες μαζί τους είναι συνήθως ένας προς έναν και ειδικά στην αρχή θα σας μεγαλώσουν αρκετά σε ηλικία. Τα bosses είναι με διαφορά οι πιο δύσκολοι εχθροί σε κάθε πίστα και χρειάζονται αρκετές προσπάθειες για να μάθετε τις κινήσεις τους, ώστε να τους αντιμετωπίσετε γρήγορα και να παραμείνετε στην μικρότερη δυνατή ηλικία. Τα boss fights πέρα από την μεγάλη δυσκολία τους, έχουν πάντα και δεύτερο κομμάτι, όπου το health bar τους ξαναγεμίζει.

sifu 3

Κάποιοι από τους εχθρούς χρησιμοποιούν και όπλα όπως ρόπαλα, ξύλα και μαχαίρια και χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Τα όπλα μπορείτε είτε να τα πάρετε από τους εχθρούς που αντιμετωπίζετε είτε τα βρίσκετε σκόρπια στις πίστες. Κάθε όπλο κάνει τις μάχες λίγο πιο εύκολες, όμως με κάθε χτύπημα φθείρεται και τελικά σπάει οριστικά. Τα όπλα καθώς και μερικά άλλα αντικείμενα όπως μπουκάλια, μπορείτε να τα πετάτε στους εχθρούς για να τους κάνετε stun.

Όλοι οι εχθροί χρειάζονται προσοχή, διότι μπορεί να πεθάνετε μόλις με λίγα χτυπήματα, οπότε δεν μπορείτε να πάτε σε καμία περίπτωση και να σπαμάρετε απλώς το κουμπί επίθεσης. Στην αρχή κάθε πίστα μπορεί να σας φαίνεται βουνό και η δυσκολία πολύ μεγάλη, όμως με αρκετή εξάσκηση και υπομονή γίνεστε σύντομα ένας Kung-fu Master και κάθε δωμάτιο θα το περνάτε νεράκι και ας είναι γεμάτο εχθρούς. Με κάθε εχθρό που αντιμετωπίζετε μαζεύετε xp, με το οποίο μπορείτε να ξεκλειδώσετε προσωρινά ή μόνιμα skills σε συγκεκριμένους βωμούς που βρίσκονται σκόρπιοι μέσα στις πίστες. Τα skills όμως δεν θα κάνουν τη ζωή σας ιδιαίτερα πιο εύκολη. Στις μάχες καθώς θα έχετε το νου σας στα κουμπιά για χτυπήματα και άμυνες, σπάνια θα ασχολείστε με την κάμερα, η οποία κάποιες φορές παίρνει αρκετά άβολες θέσεις.

Στο τομέα των γραφικών η Sloclap χρησιμοποίησε την γνωστή μηχανή γραφικών Unreal Engine 4 και στόχευσε σε ένα καρτουνίστικο αλλά αρκετά πετυχημένο στυλ. Σε όλες τις πίστες υπάρχουν ζωηρά και έντονα χρώματα και αρκετή ποικιλία στα περιβάλλοντα. Το ύφος της κάθε πίστας και οι διαφορές με τις υπόλοιπες γίνεται αισθητά από την πρώτη στιγμή. Οι φωτισμοί είναι πολύ καλοί και ομορφαίνουν πολύ τον συνολικό εικαστικό τομέα. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι αρκετά καλός χωρίς βέβαια να έχουν τρομερή λεπτομέρεια.

Εκεί που έχει δοθεί αρκετή έμφαση είναι στις αλλαγές της εμφάνισης του χαρακτήρα μας όταν μεγαλώνει σε ηλικία. Με κάθε χρόνο που περνάει από πάνω σας βλέπετε αλλαγές όπως άσπρες τρίχες, περισσότερο μούσι κλπ. Έτσι ότι ηλικία και να έχουμε κάποια δεδομένη στιγμή, αντικατοπτρίζεται ρεαλιστικά στον χαρακτήρα μας. Στο PS5 το Sifu τρέχει ανάλυση 4Κ στα 60fps χωρίς framedrops, ενώ δεν εντοπίσαμε κάποιο bug. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο τίτλος τρέχει στα 60fps και στο PS4 αλλά σε 1080p.

Στον ηχητικό τομέα έχουμε ένα πολύ καλό soundtrack αντάξιο των πολεμικών τεχνών με κομμάτια που αλλάζουν, ανάλογα την περίσταση (απλές μάχες ή boss fights). Τα ηχητικά εφέ όπως το σπάσιμο των μπουκαλιών, η εξουδετέρωση εχθρών κλπ τα ακούμε από το ηχείο του Dualsense και είναι αρκετά ικανοποιητικά. Στο voice acting δεν έχουμε κάποιο παράπονο αλλά γενικώς δεν υπάρχουν και πολλοί διάλογοι. Ένα μικρό παράπονο που είχαμε κατά την κυκλοφορία του Sifu είναι ότι δεν υπάρχει Κινέζικο voice acting που θα ήταν απόλυτα ταιριαστό, όμως η Sloclap έχει ανακοινώσει ότι έρχεται σύντομα.

sifu 4

Θα φάτε αλλά και θα ρίξετε πολύ ξύλο
Το Sifu είναι τελικά ένα πολύ πιο απαιτητικό παιχνίδι από θα περίμενε ένας μέσος gamer. Αρχικά θα σας δυσκολέψει και θα σας εκνευρίσει, όμως στο τέλος θα σας ανταμείψει. Όπως και στις πραγματικές πολεμικές τέχνες, για να τις μάθετε καλά θα πρέπει να εκπαιδευτείτε σκληρά, καθώς έχουμε έναν Martial Arts Simulator με τον οποίο θα πρέπει να προσαρμοστείτε στο πως θα αντιμετωπίσετε τους εχθρούς σας. Η Γαλλική εταιρεία ανάπτυξης Sloclap στοχεύει σε ένα niche target group, επομένως αν σας αρέσουν τα Beat 'Em Up βασισμένα στις πολεμικές τέχνες τότε θα απολαύσετε την εμπειρία.

Το Sifu αποτελεί έναν ιδιαίτερο τίτλο που δεν είναι για όλους και αρχικά ίσως σας ζητήσει περισσότερα από ότι περιμένατε. Αν όμως ασχοληθείτε μαζί του, η ικανοποίηση που δίνει είναι μεγάλη ενώ μπορείτε άνετα να εκπληρώσετε τις Kung-fu φαντασιώσεις σας. Επιπλέον η Sloclap έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα έρθουν και περισσότερα επίπεδα δυσκολίας, για όσους δίσταζαν να το δοκιμάσουν. Η Γαλλική εταιρεία δείχνει ότι έχει αρκετό ταλέντο, ειδικά στα games με ξύλο και θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον την πορεία της. Το Sifu το προτείνουμε σε όσους έχουν αρκετή επιμονή και είναι διατεθειμένοι να παίξουν ένα game δυσκολότερο από το μέσο όρο.

Θετικά:
- Πολύ ικανοποιητικό gameplay, ειδικά όταν πάρουμε το κολάι
- Ποικιλία στις κινήσεις και στους τρόπους που αντιμετωπίζετε τους εχθρούς
- Όμορφος εικαστικός τομέας
- Ταιριαστό και περιποιημένο soundtrack

Αρνητικά:
- Η υψηλή δυσκολία θα ξενίσει αρκετούς
- Από ένα σημείο και μετά μπορεί να γίνει επαναλαμβανόμενο
- Κλισέ και σχεδόν αδιάφορη ιστορία
- Η κάμερα δεν βρίσκεται πάντα στις πιο βολικές θέσεις

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Σενάριο: 6
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.8

Ίσως ένα από τα καλύτερα Beat ΄em up.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Ένα mod για το Sifu σας επιτρέπει να πολεμήσετε ως ο σκηνοθέτης του Elden Ring, Hidetaka Miyazaki

Ένα mod για το Sifu σας επιτρέπει να παλέψετε ως ο Hidetaka Miyazaki του Elden Ring. Ένας fan δημιούργησε ένα Sifu mod, αντικαθιστώντας το μοντέλο του πρωταγωνιστή με τον Hidetaka Miyazaki του Elden ...
Posted (24 Feb 2022)

Speedrunner τερμάτισε το Sifu σε 40 λεπτά χωρίς να πεθάνει

Ο YouTuber Dan Allen Gaming τερμάτισε το Sifu μέσα σε 40 λεπτά χωρίς να πεθάνει. Δείτε το No Deaths playthrough, όπου ο Sifu είναι μόλις...20 ετών! Το πιο σύντομο playthrough του παιχνιδιού μπορείτε ...
Posted (22 Feb 2022)

Sifu mod σας επιτρέπει να παίξετε ως ο Shaggy από το Scooby-Doo

Ένα mod για το νέο Beat 'Em Up Sifu αντικαθιστά τον βασικό χαρακτήρα με τον...Shaggy από το Scooby-Doo! Σας επιτρέπει δηλαδή να πλακώσετε στο ξύλο εχθρούς, ως ο συμπαθής ήρωας από την ομώνυμη σειρά. ...
Posted (14 Feb 2022)

Πολλοί παίκτες του Sifu δεν μπορούν να περάσουν ούτε την δεύτερη πίστα

Το Sifu έχει γίνει πλέον γνωστό για το υψηλό επίπεδο δυσκολίας του, που έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί παίκτες να μην μπορούν να περάσουν την δεύτερη πίστα που είναι και η δυσκολότερη. Σύμφωνα με τα trop...
Posted (14 Feb 2022)

Sifu

[Αρχική δημοσίευση: 26/2/21] Η Sloclap, εταιρεία ανάπτυξης του Absolver, ανακοίνωσε ένα Action Beat 'Em Up με την ονομασία Sifu. Στο Sifu, κάθε φορά που ο ήρωάς σας θα πεθαίνει, τότε θα μεγαλώνετε ...
Posted (25 Nov 2021)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 AntonKos (Level 17) 27/02/2022 16:10
Έχω ακούσει και διαβάσει τόσα και θέλω να το παίξω κάποια στιγμή αλλά επειδή δεν ξέρω αν αξίζει καλύτερα αν πέσει η τιμή του.
Με προβληματίζει το ότι οι περισσότεροι δεν βγάζουν ούτε την 2η πίστα.
Κατά τα άλλα ωραίο review.
#2 Frazzle (Level 20) 27/02/2022 16:20
Θα περιμένω να πέσει η τιμή του.
Score 7.8
6.5 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Beat 'em up
Developer: Sloclap
Publisher: Sloclap
Διάθεση: Sloclap
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής AMD FX-4350 ή Intel Core i5-3470, Λειτουργικό σύστημα Windows 8.1 ή ανώτερο, Κάρτα γραφικών Radeon R7 250 ή GeForce GT 640, Χώρος στο σκληρό δίσκο 22GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 8/2/22
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Half-Life: Alyx   (9)
2
Marvel Snap   (8.3)
3
Immortality   (8.2)
4
Returnal (PC)   (8.2)
5
Hogwarts Legacy   (8.2)
6
Dead Space (2023)   (8.2)

Top Reviews (by user score)

1
3
Marvel Snap   (8.38)
5
Immortality   (8.25)
6
Hogwarts Legacy   (8.14)
8
Bayonetta 3   (8)
9
10
Temtem   (7.9)

Latest User Reviews

1.
eFootball 2023   (5.0)
2.
4.
5.
6.
Overwatch 2   (6.0)
7.
Trek to Yomi   (9.0)
8.
God of War (PC)   (9.0)
9.
Stray   (8.0)
Notification