Martha is Dead

Hot
Απώλεια και ψυχικά τραύματα στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Απώλεια και ψυχικά τραύματα στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Απώλεια και ψυχικά τραύματα στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με τις ΑΑΑ παραγωγές να το παίζουν όσο πιο safe γίνεται, πλέον βλέπουμε τις πιο τολμηρές προσπάθειες του gaming στους indie τίτλους. Αυτή τη φιλοσοφία έχει η Ιταλική LKA, η οποία κυκλοφόρησε τον πρώτο της τίτλο, The Town of Light το 2016. Ο συγκεκριμένος τίτλος έθιξε μερικά ευαίσθητα θέματα, όπως ψυχικές ασθένειες, πράγμα το οποίο η LKA αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα και στο επόμενό της project. Το Martha is Dead ανακοινώθηκε το 2019 και από την αρχή ήταν προφανές ότι επρόκειτο για ένα πολύ ξεχωριστό Horror τίτλο.

Το Martha is Dead ακούστηκε περισσότερο λίγο καιρό πριν από την κυκλοφορία του, (πέρα από memes και σχόλια για τις μητέρες των Batman και Superman, λόγω του τίτλου του) διότι έγινε γνωστό ότι η Sony αποφάσισε να λογοκρίνει κάποιες από τις σκηνές του στις εκδόσεις των PS5 και PS4, σε αντίθεση με τις εκδόσεις για PC και Xbox κονσόλες. Παρότι πρόκειται για κάποιες αρκετά σκληρές σκηνές, το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο ήταν για αν πρέπει οι publishers πρέπει να επεμβαίνουν στη δουλειά των developers, διότι τον τελικό λόγο έχει ο καταναλωτής για το αν θα αγοράσει ένα προϊόν. Τρία χρόνια μετά την ανακοίνωση του, το Martha is Dead κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2022.

martha is dead 1

Τι είναι αληθινό και τι προϊόν του βασανισμένου μυαλού μας;
Το Martha is Dead διαδραματίζεται στην Τοσκάνη της Ιταλίας το 1944, στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρωταγωνίστρια είναι η Giulia, κόρη, ενός Γερμανού στρατηγού και στην αρχή της ιστορίας βρίσκει το πτώμα της δίδυμης αδερφής της, Martha, στη λίμνη κοντά στο σπίτι τους. Μετά από αυτό το γεγονός η Giulia πρέπει να αποδεχθεί αυτή την απώλεια αλλά και να προσπαθήσει να μάθει τι ακριβώς συνέβη στην αδερφή της. Σιγά σιγά όμως θα αρχίσει να αμφισβητεί τι είναι πραγματικό και τι προϊόν της φαντασίας της. Ταυτόχρονα η φρίκη του πολέμου έρχεται όλο και πιο κοντά στη ζωή της. Από την αρχή κιόλας υπάρχουν περίεργες και απροσδόκητες εξελίξεις, οι οποίες μας κράτησαν το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Το σενάριο είναι αρκετά βαρύ, ενώ θίγει θέματα και δείχνει πράγματα που θα κάνουν αρκετό κόσμο να νιώσει άβολα. Το τέλος της ιστορίας είναι από αυτά που σας αφήνουν να υποθέσετε εσείς οι ίδιοι τι ακριβώς συνέβη με τις πληροφορίες που έχετε μαζέψει. Σίγουρα όμως θα σας μείνει στο μυαλό αφού το ολοκληρώσετε. Το Martha is Dead είναι αρκετά σύντομο και μας πήρε γύρω στις 6 ώρες να το ολοκληρώσουμε, έχοντας όμως κάνει τα side quests και έχοντας βρει όλα τα collectables, πέρα από την βασική ιστορία.

Την Giulia την ελέγχετε από first person οπτική και καλείστε να ολοκληρώνετε διάφορα objectives για να προχωράτε από το ένα chapter στο άλλο. Όλο σχεδόν το παιχνίδι διαδραματίζεται στο σπίτι της οικογένειας της Giulia και στα περίχωρά του. Από την αρχή θα έχετε πρόσβαση σε χάρτη, ο οποίος τονίζει τα μέρη που πρέπει να πάτε. Παρότι οι αποστάσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, αν θέλετε να φτάσετε πιο γρήγορα σε κάθε προορισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατο της Giulia, το οποίο όμως είναι κάπως δυσκίνητο και χρειάζεται λίγο χρόνο για να το συνηθίσετε. Τα objectives που σας ζητούνται, μπορούν οριακά να χαρακτηρισθούν ως γρίφοι αλλά δεν θα σας δυσκολέψουν ιδιαίτερα, καθώς συνήθως σας ζητούν να βρείτε κάποιο αντικείμενο.

Πέρα από την βασική ιστορία, υπάρχουν κάποια προαιρετικό side quests και collectables για να βρείτε και ένα συγκεκριμένο έχει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς θα σας ζητήσει να χρησιμοποιήσετε κώδικα Morse. Σε αρκετά σημεία θα πρέπει να ολοκληρώσετε διάφορους συνδυασμούς κουμπιών, οι οποίοι λειτουργούν σαν quick time events, χωρίς όμως χρονικό όριο. Εκεί περιλαμβάνονται και κάποιες αρκετά βαριές σκηνές, τις οποίες στα PS5 και PS4, τις παρακολουθούμε απλώς ως cutscenes. Στις κονσόλες της Sony έχετε επίσης την επιλογή να τις κάνετε skip, ενώ μπορείτε να επιλέξετε να παίξετε την censored έκδοση, στην οποία δεν απεικονίζονται σχεδόν καθόλου. Με δεδομένα ότι οι σκηνές αυτές υπάρχουν για να εξυπηρετήσουν την ιστορία και το ότι έχει υπάρξει ακόμα περισσότερη βία σε ορισμένα video games, η λογοκρισία δείχνει περιττή, ειδικά με τον τρόπο που έγινε.

martha is dead 2

Όταν η φωτογραφίες δεν έβγαιναν απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού
Αγαπημένο hobby της Giulia είναι η φωτογραφία και στο συγκεκριμένο game είναι ένας αρκετά ανεπτυγμένος gameplay μηχανισμός. Εφόσον βρισκόμαστε στο 1944 η κάμερα που χρησιμοποιείτε είναι της συγκεκριμένης εποχής. Σε κάθε φωτογραφία που τραβάτε θα πρέπει να προσέξετε να κάνετε καλό focus, να πετύχετε τον κατάλληλο φωτισμό αλλά και να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα εξαρτήματα, τα οποία βρίσκετε σταδιακά. Τα εξαρτήματα είναι φακοί για πιο κοντινές ή μακρινές αποστάσεις, τρίποδο και φλας, καθώς και διάφορα φίλτρα για τους φακούς. Εκτός από τις φωτογραφίες που είναι απαραίτητες για την βασική ιστορία, μπορείτε να βγάλετε και διάφορες προαιρετικές που λειτουργούν ως collectables.

Σκληρά σκηνικά, απλό gameplay αλλά ιστορία που θα σας μείνει.

Φυσικά μπορείτε επίσης να βγάλετε οποιαδήποτε φωτογραφία σε οποιαδήποτε στιγμή αν το επιθυμείτε. Κάθε φωτογραφία που βγάζετε θα πρέπει να πάτε στο κατάλληλο σκοτεινό δωμάτιο στο υπόγειο του σπιτιού και να την εμφανίσετε. Εκεί συμμετέχετε σε όλη τη διαδικασία εμφάνισης της φωτογραφίας, η οποία απεικονίζεται με πολύ λεπτομέρεια αλλά είναι απλοποιημένη σε σχέση με την πραγματική ζωή. Καθώς όμως κάπως χρονοβόρα, σας δίνεται η επιλογή να κάνετε skip ορισμένα σημεία. Όλη η διαδικασία της φωτογραφίας είναι αρκετά πρωτότυπη σαν ιδέα και όσοι είναι λάτρεις της συγκεκριμένης ασχολίας, σίγουρα θα την εκτιμήσουν. Πέρα από τα παραπάνω, το gameplay του Martha is Dead είναι ουσιαστικά ένα walking simulator, χωρίς ιδιαίτερη δράση, καθώς δεν υπάρχουν μάχες ή εχθροί. Επιπλέον παρότι ο συγκεκριμένος τίτλος χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων ως Horror, δεν διαθέτει έντονα χαρακτηριστικά του είδους, όπως jumpscares και στοιχειωμένα κτήρια και κατατάσσεται πιο πολύ στις κατηγορίες των ψυχολογικών θρίλερ και Adventures.

martha is dead 3

Ο ρεαλισμός δεν είναι πάντα κάτι θετικό
Στον τομέα των γραφικών, έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πιο όμορφα indies που έχουν κυκλοφορήσει. Τα περιβάλλοντα ειδικά στο σπίτι και το δάσος είναι αρκετά καλοφτιαγμένα και σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό φωτισμό του ήλιου δείχνουν πολύ όμορφα. Επιφάνειες όπως τα δέντρα, οι τοίχοι του σπιτιού, και το νερό έχουν πάνω απο ικανοποιητική λεπτομέρεια. Το αρνητικό ίσως με αυτά τα ποιοτικά γραφικά είναι ότι κάποιες από τις σκληρές σκηνές απεικονίζονται σε έναν άβολα ρεαλιστικό βαθμό. Οι φωτισμοί όμως δεν είναι το ίδιο δουλεμένοι και στους εσωτερικούς χώρους, όπου το παιχνίδι μπορεί να γίνει υπερβολικά σκοτεινό. Εκεί που φαίνεται περισσότερο ότι πρόκειται για indie τίτλο είναι στον σχεδιασμό τον χαρακτήρων, ο οποίος έχει μείνει πίσω σε σχέση τίτλους μεγαλύτερου budget. Η LKA δείχνει ότι το γνωρίζει αυτό, διότι τους βλέπουμε σπάνια, ενώ σε κάποια cutscenes όπου μιλούν, η κάμερα εστιάζει σε αντικείμενα και στις σκιές τους.

Στον τεχνικό τομέα έχουμε κάποια παράπονα, διότι συναντήσαμε μερικά τεχνικά προβλήματα. Σε ορισμένα σημεία το παιχνίδι κολλούσε στιγμιαία, ενώ σε ελάχιστα πάγωσε εντελώς και αναγκαστήκαμε να το κλείσουμε και να το ξανανοίξουμε. Παρόλα αυτά η LKA κυκλοφορεί συνεχώς patches και έχει διορθώσει αρκετά από αυτά τα προβλήματα. Στο PS5 το Martha is Dead διαθέτει τις κλασσικές πλέον επιλογές ανάλυση 4Κ στα 30fps και 1080 στα 60fps. Εφόσον όμως δεν πρόκειται για τίτλο με έντονη δράση επιλέξαμε την πρώτη επιλογή, χωρίς να μας αφήσει κάποιο παράπονο.

martha is dead 4

Στο ηχητικό τομέα έχουμε ένα αρκετά καλοφτιαγμένο soundtrack, από τους Between Music, οι οποίοι ειδικεύονται σε ήχους κάτω από νερό με ακούρδιστα μουσικά όργανα. Αυτό ταιριάζει αρκετά με το όλο θέμα του Martha is Dead και αποτυπώνει με επιτυχία την παράνοια σε ορισμένες στιγμές της ιστορίας. Το Martha is Dead έχει ως default γλώσσα τα Ιταλικά με Αγγλικούς υπότιτλους. Οι ερμηνείες των voice actors είναι αρκετά καλές και σίγουρα είναι ο τρόπος που οι developers προτιμούν να παίξουμε το παιχνίδι. Παρόλα αυτά υπάρχει και η επιλογή για Αγγλικό voice acting. Η πρωταγωνίστρια παραμένει πολύ καλή και στην Αγγλική έκδοση, όμως οι υπόλοιποι χαρακτήρες ακούγονται σε ορισμένες περιπτώσεις εκτός τόπου και χρόνου.

Αξίζει την προσοχή σας αλλά δεν είναι για όλους
Το Martha is Dead είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που θίγει ευαίσθητα θέματα, περιέχει κάποιες αρκετά σκληρές σκηνές και σίγουρα δεν είναι για όλους. Αυτά όμως γίνονται για να εξυπηρετήσουν το σενάριο, το οποίο είναι αρκετά ενδιαφέρον και θα το σκέφτεστε και αφού το τερματίσετε. Το gameplay του είναι αρκετά απλό οπότε αν ψάχνετε για κάποιο Action τίτλο με μάχες, όπλα και εχθρούς τότε σίγουρα δεν είναι για εσάς. Παρόλα αυτά ο gameplay μηχανισμός της φωτογραφίας είναι πρωτότυπος και καλοδουλεμένος. Όσον αφορά τη λογοκρισία από τη Sony, παρότι είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που έγινε, τελικά δείχνει αχρείαστη διότι δεν αφαίρεσε τις επίμαχες σκηνές και απλά τις έκανε cutscenes και όχι playable. Το Martha is Dead το προτείνουμε σε όσους αντέχουν την απεικόνιση ευαίσθητων θεμάτων και αρκετά άβολων σκηνών και ενδιαφέρονται για games τα οποία βάζουν ως προτεραιότητα την ιστορία τους.

Θετικά:
- Ενδιαφέρον, έντονο και καλογραμμένο σενάριο
- Πολύ όμορφα γραφικά ειδικά για indie τίτλο
- Ο πρωτότυπος gameplay μηχανισμός της φωτογραφίας
- Καλοφτιαγμένο soundtrack και ικανοποιητικές ερμηνείες (στην Ιταλική έκδοση)

Αρνητικά:
- Κάποιες σκηνές ίσως παραείναι σκληρές και έντονες για κάποιους
- Ορισμένα τεχνικά θέματα, τα οποία χρειάζονται διορθώσεις
- Το gameplay σε γενικές γραμμές παραμένει αρκετά απλό και μονότονο
- Αρκετά σύντομη διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Σενάριο: 8
Αντοχή: 5
Γενικά 7.2

Ένας ιδιαίτερος τίτλος, τον οποίο θα θυμόμαστε για καιρό.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Η Sony λογόκρινε σκηνές του Martha is Dead στις κονσόλες της, ενώ η Microsoft τις επέτρεψε

[Αρχική Δημοσίευση: 16/2/22] Η Sony αποφάσισε να λογοκρίνει ορισμένες σκηνές του Horror Adventure Martha is Dead σε PS5 και PS4. Αντίθετα, η Valve και η Microsoft επέτρεψαν όλο το περιεχόμενο του πα...
Posted (25 Feb 2022)

Martha Is Dead

Το Martha Is Dead, το Horror game της LKA με publisher την Wired Productions θα κυκλοφορήσει και για PS5 και PS4 και κατά την διάρκεια των Golden Joystick awards, είδαμε και το reveal τρέιλερ για την ...
Posted (25 Nov 2020)

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0(1)
To write a review please register or
Martha is Dead
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0
Είχα πολυ καιρό να παίξω ένα τέτοιο παιχνίδι και να το ευχαριστηθώ. Το Martha is Dead είναι ένα horror, περιπέτειας αλλά και μυστηρίου παιχνίδι, το story και γενικά οι εικόνες δεν είναι για όλους, έχει πολλές βίαιες εικόνες που δεν τις αντέχουν όλοι.
 
 Στο Martha is Dead η αδερφή μας η Martha πεθαίνει και επειδή είμαστε δίδυμες παίρνουμε την θέση της γιατί η μητέρα μας έδειχνε περισσότερη αγάπη στην Martha και όσο είμαστε μικρότεροι πάντα έπαιρνε το μέρος της και αυτό το βλέπουμε και στο τέλος του παιχνιδιού σε ένα μικρό θεατράκι. Στο παιχνίδι μας δείχνει πως πέθανε και στην πραγματικότητα η Martha την οποία εν τέλη φταίμε εμείς για τον θάνατο της.


Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.2
8 User Score
(5 votes )
User Reviews 9
Genre: Adventure, Horror
Developer: LKA
Publisher: Wired Productions
Διάθεση: Enarxis
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5, Λειτουργικό σύστημα Windows 10, Κάρτα γραφικών Nvidia GTX 670 ή AMD R9 270X, Χώρος στο σκληρό δίσκο 30GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 24/2/22
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Baldur's Gate 3   (8.93)
2
Starfield   (8.63)
3
Alan Wake II   (8.6)
6
Tekken 8   (8.36)
7
A Fold Apart   (8.33)
8
10

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification