Tormented Souls

Hot
Retro τρόμος στις σύγχρονες κονσόλες.

Retro τρόμος στις σύγχρονες κονσόλες.

Retro τρόμος στις σύγχρονες κονσόλες.

Η κατηγορία των Horror games έχει δεχθεί πολλές αλλαγές από όταν άρχισε να ανθίζει στα 90s’. Τα πρώτα Resident Evil και Silent Hill ακόμα θεωρούνται αριστουργήματα του είδους, όμως λόγω του χειρισμού, της δομής και των γραφικών τους, είναι πλέον αρκετά ξεπερασμένα. Παρά τις τεράστιες αλλαγές και βελτιώσεις που έχουν δεχθεί οι συγκεκριμένες σειρές, από τις οποίες οι περισσότερες είναι για καλό, πάντα υπάρχει ένα αίσθημα νοσταλγίας για αυτά τα retro games. Αυτή τη ανάγκη έρχεται να καλύψει η indie εταιρεία ανάπτυξης Dual Effect με το Tormented Souls, ένα Horror game, σχεδόν εξολοκλήρου εμπνευσμένο από τα προαναφερθέντα games.

Η ιστορία του Tormented Souls αφορά την Caroline Walker, η οποία λαμβάνει ένα φάκελο με μία φωτογραφία δύο κοριτσιών, τα οποία όπως αναγράφεται έχουν εξαφανιστεί στο ψυχιατρικό άσυλο Winterlake. Η Caroline αποφασίσει να πάει στο συγκεκριμένο μέρος για να ερευνήσει την εξαφάνιση των κοριτσιών, όμως με το που μπαίνει δέχεται ένα χτύπημα στο κεφάλι και ξυπνάει σε ένα άγνωστό δωμάτιο του κτηρίου. Έτσι θα πρέπει, πέρα από το μάθει την μοίρα των δύο κοριτσιών, να καταφέρει και να δραπετεύσει ζωντανή. Το σενάριο είναι το κλασσικό που πρέπει να έχει ένα παιχνίδι τρόμου και ενώ κάνει τη δουλειά του, δεν θα σας συναρπάσει ιδιαίτερα. Συνολικά το Tormented Souls μας πήρε περίπου 8 ώρες για να το ολοκληρώσουμε.

tormented souls 1

Ο απόλυτος εφιάλτης
Το Tormented Souls είναι ένα Survival Horror βασισμένο, σχεδόν σε κάθε τομέα του gameplay, στους τίτλους του συγκεκριμένου είδους από τα 90s’ με βασικά παραδείγματα τα πρώτα Resident Evil, Silent Hill και Alone in the Dark. Μέσα στο Winterlake, το οποίο πριν γίνει άσυλο ήταν μία τεράστια έπαυλη, θα εξερευνήσετε πολλά δωμάτια διαδρόμους και θα συναντήσετε πολλές κλειδωμένες πόρτες και μονοπάτια, για τα οποία θα πρέπει να λύσετε γρίφους για να τα ξεκλειδώσετε. Οι οδηγίες που δίνει το παιχνίδι είναι ελάχιστες σε κάθε περίπτωση και θα πρέπει για παράδειγμα να διαβάσετε μία σημείωση που βρήκατε, η οποία δίνει ένα μικρό βοήθημα για τον κωδικό που ψάχνετε. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνετε αρκετή εξερεύνηση σε κάθε δωμάτιο και σε κάθε σπιθαμή του.

Όλα σας τα items τα βρίσκετε σε ένα συγκεκριμένο menu, στο οποίο βλέπετε επίσης και την κατάσταση της υγείας της Caroline. Από το μενού επιλέγετε να ανάψετε τον αναπτήρα σας για να βλέπετε στο σκοτάδι, τα όπλα σας, τις σημειώσεις που βρήκατε, ακόμα και τον χάρτη για να δείτε που βρίσκεστε διότι καμία από αυτές τις λειτουργίες δεν έχει το δικό της κουμπί. Επιπλέον θα πρέπει να κάνετε και κάποιες επιλογές διότι δεν μπορείτε για παράδειγμα να κρατάτε ταυτόχρονα τον αναπτήρα σας και κάποιο όπλο, αλλά στο απόλυτο σκοτάδι δεν μπορείτε να προχωράτε χωρίς φως.

Οι εχθροί έχουν μία ποικιλία αλλά ξεχωρίζουν ο ένας από τον άλλον και όλοι θα σας ζορίσουν μέχρι να τους μάθετε. Κάθε εχθρός που βρίσκεται σε ένα δωμάτιο παραμένει εκεί αν δεν τον σκοτώσετε και δεν μπορεί να σας ακολουθήσει μόλις μπείτε σε μία πόρτα. Οι βασικοί εχθροί που έχουν σχετικά ανθρώπινη μορφή δεν θα σας δυσκολέψουν, ειδικά όταν μάθετε τις κινήσεις τους. Αργότερα όμως θα συναντήσετε κάποιους πολύ πιο γρήγορους και πιο ανθεκτικούς που είναι ουσιαστικά mini bosses οι οποίοι θα σας δυσκολέψουν αρκετά και θα χρειαστούν αρκετές προσπάθειες. Ανάλογα τον κάθε εχθρό μπορείτε να αντέξετε συγκεκριμένο αριθμό επιθέσεων και για να μην πεθάνετε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε heals, τα οποία βρίσκετε σκορπισμένα στην έπαυλη.

Σας έλειψαν τα tank controls;
Αρχικό και βασικό σας όπλο είναι ένα nail gun που πετάει καρφιά. Πυρομαχικά για το συγκεκριμένο θα βρίσκετε αρκετά συχνά όμως κάθε εχθρός αντέχει πολλές βολές μέχρι να πεθάνει, οπότε θα πρέπει να κάνετε σωστή διαχείριση των πόρων σας και να επιλέγετε ποιον εχθρό θα σκοτώσετε και ποιον θα προσπεράσετε. Λίγο αργότερα θα βρείτε και ένα shotgun το οποίο θα κάνει τη ζωή σας αρκετά πιο εύκολο διότι χρειάζεται αρκετά λιγότερες σφαίρες για να εξουδετερώσει τους εχθρούς. Επιπλέον μπορείτε να κάνετε και melee επιθέσεις, αρχικά με έναν λοστό και αργότερα με το Electric Lance, το οποίο αποτελεί επίσης σημαντική βελτίωση από το αρχικό. Λόγω του εύρους που έχουν οι επιθέσεις των εχθρών, έπρεπε να κρατάμε όση περισσότερη απόσταση γίνεται, οπότε οι melee επιθέσεις αποτέλεσαν την τελευταία λύση κάθε φορά.

tormented souls 2

Gameplay προϊστορικό, αλλά με μία μεγάλη δόση νοσταλγίας

Η κάμερα είναι πάντα fixed και δεν μπορείτε να την ελέγξετε, αλλά σχεδόν ποτέ δεν είναι σταθερή και είτε θα σας ακολουθεί, είτε θα αλλάζει συνεχώς οπτικές γωνίες. Επιπλέον επιστρέφουν και τα tank controls της συγκεκριμένης εποχής και αν παίζετε σε κονσόλα μπορείτε να ελέγχετε την Caroline με αυτό τον τρόπο από τα βελάκια στο DPad. Αν χρησιμοποιήσετε τον μοχλό τότε η κίνηση της γίνεται κανονικά προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως έχουμε συνηθίσει στα περισσότερα μεταγενέστερα games. Μία ακόμα λειτουργία που θυμίζει αρκετά παλαιότερους τίτλους είναι ο τρόπους που κάνετε save. Το γνωστό πλέον αυτόματο save δεν υπάρχει. Θα πρέπει να βρείτε ταινίες φιλμ, οι οποίες είναι διάσπαρτες μέσα στην έπαυλη και να τις χρησιμοποιήσετε σε κασετόφωνα για να αποθηκεύσετε την πρόοδό σας. Αν πεθάνετε χωρίς να έχετε κάνει καινούργιο save, επιστρέφετε στο αμέσως προηγούμενο, όση πρόοδο και να έχετε κάνει.

Παρά τους εσκεμμένους περιορισμούς, ο χειρισμός της Caroline είναι αρκετά άμεσος και απλός και αφού τον συνηθίσετε δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Όλες οι παραπάνω λειτουργίες σίγουρα θα προκαλέσουν νοσταλγία στους παλαιότερους, ενώ μπορούν να γίνουν και διδακτικές σους πιο νέους για το πως ήταν τα games πριν λίγες δεκαετίες. Επιπλέον δείχνουν ότι αποτελούσαν ένα βασικό κομμάτι στην δημιουργία τρόμου στα Horror games. Απ’ την άλλη μας έκαναν να εκτιμήσουμε περισσότερο τις μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις που έχουν γίνει από τότε στο gameplay, στον έλεγχο των χαρακτήρων και στη συνολική δομή ενός παιχνιδιού.

tormented souls 3

Στον τομέα των γραφικών το Tormented Souls είναι όμορφο αλλά σε καμία περίπτωση η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Τα περιβάλλοντα και τα αντικείμενα έχουν αρκετή λεπτομέρεια και κάνουν καλά τη δουλειά τους αλλά δεν θα σας εντυπωσιάσουν και ιδιαίτερα. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων θα μπορούσε επίσης να είναι λίγο πιο προσεγμένος διότι τα μοντέλα τους δείχνουν λίγες γενιές πίσω. Τα animations είναι επίσης κάπως ξεπερασμένα, αλλά θυμίζουν τα αντίστοιχα παλιά, όπως όταν έχετε δεχθεί damage και ο χαρακτήρας περπατάει σχεδόν κουτσαίνοντας. Παρόλα αυτά οι developers έχουν κάνει άρτια χρήση των εξαιρετικών φωτισμών, του σκοταδιού και της θέσης της κάμερας, δημιουργώντας έτσι μία αποπνικτική ατμόσφαιρα τρόμου, πράγμα που ίσως έχει και την μεγαλύτερη σημασία στο συγκεκριμένο τίτλο. Ο τεχνικός τομέας είναι αρκετά προσεγμένος και δεν εντοπίσαμε κάποιο framedrop ή glitch.

Στον ηχητικό τομέα έχουμε ένα πολύ καλό soundtrack με ανατριχιαστικά τραγούδια που ανεβάζουν πολύ την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Σε κάθε δωμάτιο ή περίσταση αλλάζουν και για παράδειγμα στα save rooms είναι χαλαρωτικά χωρίς ένταση. Επιπλέον τα ηχητικά εφέ είναι πολύ καλά και ο παραμικρός ήχος μπορεί να σας τρομάξει και ας μην είναι κάτι επικίνδυνο. Στο τομέα του voice acting το Tormented Souls μας απογοήτευσε με αδιάφορες ερμηνείες και είναι προφανές ότι οι ηθοποιοί δεν προσπάθησαν και ιδιαίτερα. Ίσως η Dual Effect ήθελε επίτηδες να μας θυμίσει τις ερμηνείες των παλιών Resident Evil που είχαν αρκετό cringe αλλά αγαπήθηκαν από τον κόσμο.

tormented souls 4

Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί
Το Tormented Souls, παρά τις αδυναμίες του αποτελεί ένα φόρο τιμής στα games των 90s’ και γενικώς ένα πολύ καλό Horror game. Λόγω της υψηλής δυσκολίας του και της ιδιαίτερης δομής του όμως, αφορά σχεδόν αποκλειστικά το συγκεκριμένο κοινό, που του αρέσουν αυτές οι εμπειρίες. Η Dual Effect έκανε μία πολύ καλή προσπάθεια και η πορεία της αναμένεται ενδιαφέρουσα. Αν σας αρέσουν τα δύσκολα Horror games και ιδιαίτερα αν τα παίζατε όταν άρχιζαν να ανθίζουν πριν λίγες δεκαετίες, το Tormented Souls σας το προτείνουμε, ειδικά στην αρκετά χαμηλή τιμή του.

Θετικά:
- Εξαιρετική Horror ατμόσφαιρα
- Πολύ καλό soundtrack
- Υψηλό επίπεδο πρόκλησης
- Αρκετά χαμηλή τιμή

Αρνητικά:
- Μετριότατο voice acting
- Τα γραφικά και τα μοντέλα χαρακτήρων δείχνουν ξεπερασμένα
- Λόγω της δομής και της δυσκολίας του, δεν είναι για όλους
- Σχετικά σύντομη διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 6
Αντοχή: 7
Γενικά: 7

Ένα αξιόλογο Horror εμπνευσμένο από τα παλιά.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7
7.13 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: Survival Horror
Developer: Dual Effect
Publisher: PQube
Διάθεση: Dual Effect
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-2500K 3.3GHz ή AMD FX-8150 3.6GHz, Λειτουργικό σύστημα Windows 10, Κάρτα γραφικών GeForce GTX 550 Ti ή Radeon HD 6790, Χώρος στο σκληρό δίσκο 4GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 26/8/21
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

2
Lost Ark   (8.3)
4
Stray   (8.19)
7
Bayonetta 3   (8)
8
MultiVersus   (8)
10
Temtem   (7.9)

Latest User Reviews

1.
2.
3.
Overwatch 2   (6.0)
4.
Trek to Yomi   (9.0)
5.
God of War (PC)   (9.0)
6.
Stray   (8.0)
8.
Elden Ring   (9.0)
9.
Martha is Dead   (9.0)
10.
Notification