NBA 2K23

NewHot
"Current-gen" ξεπέτα με στόχο το πορτοφόλι σας.

"Current-gen" ξεπέτα με στόχο το πορτοφόλι σας.

"Current-gen" ξεπέτα με στόχο το πορτοφόλι σας.

Οι Visual Concepts και 2K Games μονοπωλούν για τέταρτη συνεχή χρονιά την μεταφορά του NBA στις κονσόλες και τα PC μας. Ένα μονοπώλιο το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ένα ξέφρενο πάρτι μικροσυναλλαγών με σκοπό να ξεζουμίσει τους φίλους του ηλεκτρονικού μπάσκετ, οι οποίοι δεν έχουν κάποια άλλη επιλογή. Ναι, και φέτος θα πέσει γκρίνια για το ότι η έκδοση για τα PC κυκλοφόρησε μόνο ως “current-gen” (αυτή την έκδοση αφορά το παρόν review) και ναι, θα πέσει και γκρίνια για την ξεφτίλα που έχει καταντήσει το θέμα των VC στη σειρά και το πόσο ξεδιάντροπα στην ουσία σας υποχρεώνει να ξηλωθείτε προκειμένου να μην σας πατάνε κάτω στα online matches.

Τύφλα να 'χουν ο Snik και ο Light
Στο single-player campaign του MyCareer αναλαμβάνετε τον ρόλο του “MP” (συντομογραφία του “MyPlayer”), ο οποίος επιλέχθηκε 18ος στα NBA drafts. Ο Shep Owens, ο παίκτης ο οποίος επιλέχθηκε 19ος, είναι φανερά δυσαρεστημένος που πήραν εσάς αντί για εκείνον ως 18η επιλογή και ανοίγει beef στην τηλεόραση και τα social media, προσπαθώντας να σας χαντακώσει με όποιον τρόπο μπορεί. Εσείς, μαζί με την ομάδα PR & management σας, προσπαθείτε να κρατήσετε επίπεδο και να μιλήσετε με την απόδοσή σας, καταφέρνοντας να κερδίσετε το πρωτάθλημα και να κλείσετε στόματα.

nba2k23 1

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος το σενάριο του story mode δεν ξεκινά από το Λύκειο ή κολλέγιο, αλλά κατευθείαν από το NBA. Παλαιότερα η πλοκή ακολουθούσε την πορεία ενός νεαρού που ξεκινούσε για το όνειρο με βάρκα την ελπίδα, ενώ πλέον η ιστορία εστιάζει στο τι θα πείτε online και το πως θα φερθείτε σε τηλεοπτικές εκπομπές. Η αιτία του beef είναι ασήμαντη, κανείς δεν νοιάζεται (και ειδικά με τόσο φανατισμό) για την κόντρα μεταξύ του 18ου και 19ου draft. Η μακροχρόνια παράδοση της παρέλασης χορηγών και celebrities συνεχίζεται και στο 2K23, όπου μέχρι και ο DrDisRespect σας προκαλεί προκειμένου να κερδίσετε μια χορηγία. Ο όλος διάλογος με εκείνον μπορεί να χαρακτηριστεί με μια λέξη ως “cringe” (εκτός αν είστε έφηβοι, μάλλον). Όχι ότι περίμενε κανείς σενάριο επιπέδου Bioshock, αλλά τουλάχιστον το μοτίβο “άγνωστος πλην τίμιος νεαρός μοχθεί για να μπει στο NBA” είχε κάτι να πει, πλέον είναι απλά ανούσιο.

Copy paste με αλατοπίπερο
Ξεκινώντας από το μπασκετικό gameplay (που είναι και η υποτιθέμενη ουσία), η φετινή εκδοχή του NBA 2K έχει υποστεί βελτιώσεις ως προς τον ρεαλισμό. Πλέον ελάχιστες “λευκές” βολές βρίσκουν στόχο, οπότε ο συγχρονισμός σας στα σουτ είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Το περσινό NBA 2K είχε επίσης θέματα με το κλέψιμο, στην αρχή ήταν πολύ εύκολο και αργότερα, μέσω update έγινε σχεδόν αδύνατο. Φέτος φαίνεται να έχει βρεθεί η ισορροπία και η αναλογία μεταξύ ντρίμπλας και ικανότητας κλεψίματος, ενώ γενικότερα έχει βελτιωθεί ο μηχανισμός της άμυνας με την εισαγωγή ενός δείκτη ο οποίος δείχνει το ποια πλευρά καλύπτει εκείνος που σας μαρκάρει (ή εσείς όταν μαρκάρετε).

Η εμπειρία του χειρισμού με πληκτρολόγιο παραμένει σημαντικά κατώτερη από την αντίστοιχη με gamepad που διαθέτει sticks, ωστόσο στο σύνολο η αίσθηση της μπάλας και των παικτών φαίνεται πιο “στιβαρή” συγκριτικά με πέρσι, ενώ έχει ενσωματωθεί και το dunk meter με το οποίο μπορείτε να κάνετε εντυπωσιακά καρφώματα. Το ΑΙ φαίνεται να έχει επίσης βελτιωθεί λίγο, ωστόσο μπορεί να πει κανείς ότι στο καθαρό κομμάτι του μπάσκετ, ίσως πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μέρη της σειράς. Η απάντηση στο “γιατί δεν είναι ΤΟ καλύτερο;” είναι το ότι οι περισσότερες ουσιώδεις βελτιώσεις ενσωματώθηκαν μόνο στη next-gen έκδοση.

Περνώντας στα modes, η απουσία του MyNBA Eras από την έκδοση για PC είναι σημαντικό πλήγμα για τους φίλους της χρυσής εποχής του θεσμού και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απουσία αυτή. Τουλάχιστον η 2K σας κάνει την τιμή να περιλαμβάνει το Jordan Challenge mode, μιας και ο τίτλος του 2K23 περιέχει τον αριθμό της φανέλας του Michael Jordan, του θρυλικότερου παίκτη που πέρασε από το NBA (και το μπάσκετ γενικότερα).

nba2k23 3

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μάλλον θα λατρέψετε το εν λόγω mode, το οποίο επιστρέφει πολύ πιο πλούσιο από το αντίστοιχο του NBA 2K11. Θα έχετε την ευκαιρία να ακολουθήσετε την καριέρα του θρυλικού Michael Jordan από το 1982 έως το 1998, αντιμετωπίζοντας ξεχωριστές προκλήσεις σε κάθε έναν από τους 15 σταθμούς της, όπως να βάλετε συγκεκριμένο αριθμό πόντων, ή να κλέψετε τη μπάλα τουλάχιστον 7 φορές. Αν καταφέρετε να φέρετε εις πέρας τα 40 από τα 45 συνολικά challenges, σας περιμένουν ανταμοιβές για τα MyTeam και MyCareer modes.

H αναδρομή των κορυφαίων στιγμών της καριέρας του MJ είναι ίσως η μόνη σοβαρή φετινή προσθήκη.

Τα δύο προαναφερθέντα modes (MyTeam/MyCareer), είναι αυτά στα οποία γαλουχείτε τον MyPlayer σας (τον προσωπικό σας παίκτη) από την αρχή της καριέρας του στο single-player campaign (το οποίο έχει ψευτο-RPG επιρροές όπως και πέρσι) και τον φτιάχνετε όπως επιθυμείτε, εισάγοντάς τον στη συνέχεια στις ομάδες σας με τις οποίες ανταγωνίζεστε άλλους παίκτες, ενώ βολτάρετε, εκπληρώνετε challenges και αγοράζετε upgrades στο social hub (το κρουαζιερόπλοιο "G.O.A.T. boat" στην current gen έκδοση, στην οποία συγκαταλέγονται τα PC) το οποίο κατακλύζεται από διαφημίσεις.

nba2k23 2

To χτίσιμο του παίκτη σας είναι φέτος πιο πολύπλοκο από ποτέ, κάτι το οποίο θα αρέσει σε όσους θέλετε λεπτομέρεια, αλλά ίσως κάνει μερικούς από εσάς που προτιμάτε λιγότερη σκοτούρα να δυσανασχετήσετε. Όπως και να ‘χει, η λεπτομέρεια αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα χτισίματος πολλών διαφορετικών builds με έμφαση σε όποιο στιλ παιχνιδιού προτιμάτε.

Και ενώ έστω και με τις ελλείψεις της current-gen έκδοσης θα πει κανείς ότι συνεχίζει να πρόκειται για ένα πολύ καλό NBA game, έρχεται η λαίλαπα που ονομάζεται “μικροσυναλλαγές” να γκρεμίσει τα πάντα. Είναι σαν να μουτζώνει κατάμουτρα τις ώρες εργασίας των developers και να υποβαθμίζει το αποτέλεσμα του κόπου τους. Στον ανταγωνιστικό τομέα, το NBA 2K23 αγγίζει ξεδιάντροπα τα όρια του pay-to-win.

nba2k23 4

Αν αγοράσετε την Michael Jordan Edition αξίας 100 ευρώ, θα πάρετε μαζί και 100.000 VC τα οποία θα σας βοηθήσουν να χτίσετε τον MyPlayer σας κάπου στο 72-74 rating, ωστόσο ακόμα κι έτσι μόλις πατήσετε σε κάποιο online PvP ματς, θα καταλάβετε ότι ασχέτως του πόσο καλοί είστε, αυτοί που έχουν βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη θα σας λιώνουν. Το να περάσετε το grind προκειμένου να φτάσετε τον παίκτη σας σε ένα καλό ανταγωνιστικό επίπεδο θα πάρει μήνες (ειδικά αν έχετε την απλή έκδοση), οπότε ρεαλιστικά απλά θα πρέπει να ανοίξετε το πορτοφόλι και να τα σκάσετε. Αν το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να παίζετε χαλαρά σπίτι με πίτσες και φιλαράκια αναβιώνοντας αγώνες των χρυσών εποχών, “κλάην” θα πείτε. Όμως, δεν μπορεί να παραλειφθεί το ότι το MyCareer / MyTeam είναι το μισό παιχνίδι και ότι όσο αυτή η νοοτροπία αποφέρει κέρδη, δεν πρόκειται να σταματήσει. Κρίμα, πραγματικά. Τουλάχιστον ας νιώσουμε λίγη εθνική περιφάνεια, μιας και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο παίκτης με το μεγαλύτερο rating

Τι κι αν χρυσοπλήρωσες κάρτα γραφικών;
Πέρα από μερικές βελτιώσεις στα animations, δεν υπάρχει κάποια ουσιώδης αλλαγή στον οπτικό τομέα σε σχέση με πέρσι (ή και πρόπερσι) όσον αφορά την current-gen έκδοση. Ok, είναι κατανοητό το ότι ο μέσος παίκτης Sports μάλλον δεν διαθέτει PC αρκετά δυνατό για να τρέξει next-gen έκδοση, ωστόσο στο σύνολο οι δυνατότητες ενός υπολογιστή είναι μεγαλύτερες από αυτές οποιασδήποτε κονσόλας. Το ότι στο FAQ αναφέρεται πιθανή μελλοντική δυνατότητα αναβάθμισης φαντάζει περισσότερο διπλωματία, καθώς ο κύκλος ζωής πιθανότατα δεν αξίζει τον χρόνο ανάπτυξης που θα πρέπει να επενδυθεί σε κάτι τέτοιο.

Η δικαιολογία της 2K δεν πολυστέκει τη στιγμή που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει έστω ένα next-gen έκδοση upgrade επί πληρωμή, ώστε να έχουν τη δυνατότητα όσοι έχουν high-end συστήματα να απολαύσουν μεγαλύτερες αναλύσεις και λεπτομέρεια. Τέλος πάντων, για όσους δεν έχετε παίξει το περσινό NBA 2K, θα δείτε ότι τα μοντέλα των παικτών και λοιπών χαρακτήρων είναι αρκετά πιστά στην πραγματικότητα, τα animations είναι στην πλειοψηφία τους ομαλότατα και ο φωτισμός ατμοσφαιρικότατος. Πολύ όμορφα είναι και τα φίλτρα των παλαιότερων εποχών στο Jordan Challenge mode (τα οποία μπορούν να απολαύσουν εκτενέστερα οι κάτοχοι της next-gen έκδοσης), μέσω των οποίων απεικονίζεται η τηλεοπτική αίσθηση της εποχής.

Μια απ' τα ίδια, για καλό και για κακό
Τα υψηλής ποιότητας ηχητικά εφέ και οι ρεαλιστικές εκφωνήσεις παραμένουν και φέτος, κάτι που είναι λογικό (ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει). Ωστόσο, κάτι το οποίο επίσης συνεχίζεται είναι το μέτριο voice acting. Το soundtrack του NBA 2K23 ακολουθεί πιστά τα χνάρια των προκατόχων του με κυρίως mainstream pop, trap και συναφή χιτάκια, διατηρώντας κάποια γνωστά θέματα στα διάφορα μενού.

nba2k23 5

Βαρέλι χωρίς πάτο
Αναφέρθηκε και προηγουμένως, αλλά είναι απλά ντροπή το να εξισώνονται τα PC με κονσόλες σχεδόν δεκαετίας. Όσοι παίζετε casual ματσάκια σπίτι, αν έχετε ήδη το NBA 2K22, μείνετε σε αυτό. Η φετινή current-gen έκδοση είναι πρακτικά το ίδιο game με ελάχιστες μικροβελτιώσεις εδώ κι εκεί, η μόνη ουσιαστική προσθήκη είναι το Jordan Challenge και δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τα 60 ευρώ που κοστίζει. Αν πάλι σας αρέσει να παίζετε online, τότε ετοιμαστείτε να ξοδέψετε στην ξεφτίλα ένα κατοστάρικο, αν όχι αρκετά παραπάνω προκειμένου να παίξετε σαν άνθρωποι, διότι αλλιώς κατά πάσα πιθανότητα όταν τελειώσετε το grind για να την παλεύει ο παίκτης σας, το NBA 2K24 θα κοντεύει ήδη να κυκλοφορήσει.

Θετικά:
- Βελτιώσεις στο gameplay
- To Jordan Challenge mode
- Λεπτομερή stats των παικτών

Αρνητικά:
- Εκβιαστικά υψηλό το κόστος σε VC για αναβάθμηση του MyPlayer
- Κακό single-player σενάριο
- Αδικαιολόγητη η απουσία next-gen στοιχείων στα PC
- Μέτριο voice acting

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 5
Αντοχή: 5.5
Γενικά: 6.5

Μια κακή μονοπωλιακή ξεπέτα για τα PC που αξίζει μόνο αν δεν έχετε τον προκάτοχό του.

Γιώργος Τζίτζιφας

NEWS   VIEW ALL

Η retail έκδοση του NBA 2K23 προειδοποιεί ότι το online κομμάτι θα σταματήσει στο τέλος του 2024

Το NBA 2K23 κυκλοφόρησε και αρκετοί παίκτες που παρέλαβαν την retail έκδοση βρήκαν μία προειδοποίηση η οποία αναγράφει ότι το online κομμάτι θα σταματήσει στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και ότι η 2Κ έχει το ...
Posted (09 Sep 2022)

NBA 2K23 Ratings: O Γιάννης Αντετοκούνμπο Νο.1 με 97 Rating

Τα ratings για το NBA 2K23 ανακοινώθηκαν και η εταιρεία ανάπτυξης Visual Concepts έβαλε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στην 1η θέση με 97 Rating! Αναλυτικά ποιοι παίκτες έχουν τα top ratings:Γιάννης Αντε...
Posted (06 Sep 2022)

NBA 2K23 MyCareer gameplay video

Το NBA 2K23 θα έχει τον ράπερ J. Cole στο εξώφυλλο της Dreamer Edition. Ο J. Cole δεν είναι μπασκετμπολίστας. Η Dreamer Edition θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά στα GameStop σε Αμερική και Καναδά. O J. C...
Posted (01 Sep 2022)

NBA 2K23 με Jordan Challenge και τον Michael Jordan στο εξώφυλλο

[Αρχική δημοσίευση: 5/7/22] Η 2K ανακοίνωσε πως, ο διάσημος μπασκετμπολίστας Michael Jordan θα είναι στο εξώφυλλο του NBA 2K23 Michael Jordan Edition και στο Championship Edition. Στην ανακοίνωση επιβ...
Posted (11 Aug 2022)

2K: "Στο NBA 2K23 θα έχουμε καρφώματα και ενέργειες, όπως του Γιάννη Αντετοκούνμπο"

Η 2Κ μίλησε για τις αλλαγές που θα γίνουν στο NBA 2K22, ενώ ανέφερε και αρκετές φορές τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το γήπεδο του NBA 2K23 θα είναι μεγαλύτερο από το συνηθισμένο. Η Visual Concepts παρ...
Posted (09 Aug 2022)

NBA 2K23

Το πρώτο gameplay trailer του NBA 2K23 είναι γεγονός.Το βίντεο δείχνει μια ποικιλία από αστέρια του NBA και του WNBA (γυναικείο πρωτάθλημα) να σουτάρουν και να σκοράρουν. Στο εξώφυλλο θα υπάρχει ο&n...
Posted (29 Jul 2022)

O Devin Booker στο εξώφυλλο του NBA 2K23

Μετά την κυριαρχία του στο NBA τα τελευταία χρόνια, ο Devin Booker βρίσκεται στο εξώφυλλο του ΝΒΑ 2Κ23 για την Standard και την Digital Deluxe Edition. Αυτή η αποκάλυψη έρχεται δύο μέρες μετά την α...
Posted (08 Jul 2022)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 6.5
7 User Score
(5 votes )
User Reviews 0
Genre: Sports
Developer: Visual Concepts
Publisher: 2K Games
Διάθεση:
Players: 1 (2 Multiplayer)
Requirements: Επεξεργαστής Intel Core i3-2100 3.1 GHz / AMD FX 4100 3.6 GHz, Μνήμη RAM 4GB, Κάρτα Γραφικών Nvidia GeForce GT 450 1GB / ATI Radeon HD 7770 1GB, Ελεύθερος χώρος στον σκληρό δίσκο 110GB, Λειτουργικό Σύστημα Windows 7/8,1/10 64-bit
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 8/9/22
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

2
Lost Ark   (8.3)
4
Stray   (8.19)
5
Bayonetta 3   (8)
6
MultiVersus   (8)
8
Trek to Yomi   (7.92)
9
Temtem   (7.9)
10
The Quarry   (7.83)

Latest User Reviews

1.
2.
Overwatch 2   (6.0)
3.
Trek to Yomi   (9.0)
4.
God of War (PC)   (9.0)
5.
Stray   (8.0)
7.
Elden Ring   (9.0)
8.
Martha is Dead   (9.0)
10.
Notification