Like a Dragon: Ishin!

Hot
Ταξίδι στο χρόνο με γνωστή παρέα.

Ταξίδι στο χρόνο με γνωστή παρέα.

Ταξίδι στο χρόνο με γνωστή παρέα.

Τα τελευταία χρόνια, η Ryu Ga Gotoku Studio φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί την μεγάλη επιτυχία της σειράς Yakuza στην Δύση και έτσι αποφάσισε να “μοντερνοποιήσει” κάποια παλαιότερα games της σειράς που είχαν κυκλοφορήσει αποκλειστικά στην Ιαπωνία. Έτσι, η Ryu Ga Gotoku ανακοίνωσε το remake ενός spin-off της σειράς Yakuza, το Like a Dragon: Ishin! Το Ryu Ga Gotoku: Ishin! είναι το δεύτερο spin-off σε χρονολογική σειρά, καθώς το πρώτο ήταν το Ryu Ga Gotoku: Kenzan.

Like a Dragon Ishin 1

Το Kenzan δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στην Δύση, κάτι που κάνει την απόφαση της Ryu Ga Gotoku λίγο περίεργη να κυκλοφορήσει το δεύτερο (χρονολογικά) spin-off πριν κυκλοφορήσει το Kenzan. Αμφότερα, λαμβάνουν χώρα σε γνωστές ιστορικές περιόδους της Ιαπωνίας με πρωταγωνιστές δημοφιλείς ιστορικές φιγούρες της Ιαπωνικής ιστορίας. Το Ryu Ga Gotoku: Ishin! είχε κυκλοφορήσει το 2014 στην Ιαπωνία ακριβώς έναν χρόνο πριν το Yakuza 0.

Εξέγερση ενάντια στο στρατιωτικό κράτος
Η περιπέτεια του Like a Dragon: Ishin ξεκινάει στην Tosa όταν επιστρέφει σε αυτή ο Sakamoto Ryoma μετά από έναν χρόνο. Ο Ryoma είχε φύγει από την πόλη του ώστε να μελετήσει την τέχνη των σαμουράι στο Edo. Στην Tosa λοιπόν, ο Ryoma εμπλέκεται σε έναν καβγά με κάποιους υψηλόβαθμους σαμουράι και έτσι τον βάζουν φυλακή για να τον αποκεφαλίσουν. Εκεί εμφανίζεται ο θετός πατέρας του, ο Toyo ο οποίος είναι δικαστικός επιμελητής και τον φυγαδεύει. Αργότερα, ο Ryoma συναντάει τον θετό αδερφό του, τον Takechi Hanpeita, ο οποίος τον στρατολογεί στο κόμμα των Tosa Loyalists. Η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι οι Tosa Loyalists δεν είναι πιστοί στην Tosa, αλλά θέλουν να την ανατρέψουν.

Αργότερα, τα δύο αδέρφια κάνουν μια συνάντηση με τον θετό τους πατέρα ώστε να συζητήσουν τα σχέδιά τους. Οι τρείς τους σχεδιάζουν να ανατρέψουν την στρατιωτική κυβέρνηση της Ιαπωνίας και να καταργήσουν τις κοινωνικές τάξεις που έχει επιβάλλει η εν λόγο κυβέρνηση, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για ανέλιξη και να μην γεννώνται πολίτες μέσα σε κοινωνικές τάξεις. Η συνάντηση αυτή κόβεται στην μέση όταν ξαφνικά στο δωμάτιο μπαίνει ένας μασκοφόρος μισθοφόρος και εκτελεί τον Toyo. Καθώς ο Ryoma κρατάει στην αγκαλιά του τον ετοιμοθάνατο πατέρα του, στο δωμάτιο μπαίνουν οι αρχές και με πολύ εξελιγμένη λογική συμπεραίνουν ότι ο Ryoma σκότωσε τον πατέρα του.

Τρέχοντας για να ξεφύγει και παράλληλα για να πιάσει τον δολοφόνο, o Ryoma οριακά καταφέρει να επιβιώσει και μετά πηδάει σε ένα ποτάμι για να ξεφύγει από τις αρχές. Ενώ ο Ryoma επιμένει στο να πιάσει τον δολοφόνο του πατέρα του, ο αδερφός του προσπαθεί να τον μεταπείσει και αντί για αυτό να ασχοληθούν με την πραγμάτωση των αρχικών τους σχεδίων για να σώσουν την χώρα τους. Εκεί χωρίζουν οι δρόμοι των δύο αδερφών και ενώ ο ένας πάει στην πρωτεύουσα του Kyo σε μια απόπειρα να βρει τον δολοφόνο του πατέρα του, ο αδερφός του προσπαθεί να προχωρήσει με το σχέδιο του πατέρα τους.

Σπαθί, πιστόλι, beyblade
Αναλογιζόμενοι την χρονολογική κυκλοφορία του Ryu Ga Gotoku: Ishin, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι πολλά στοιχεία του θα είναι παρόμοια με αυτά τις τριλογίας (3,4,5). Όπως ακριβώς περιμέναμε, μπορούμε να δούμε ότι το Ishin στον πυρήνα του είναι ένα re-skin του Yakuza 5. Ο τρόπος που δουλεύει το όλο παιχνίδι, από τις μάχες, μέχρι και τα substories είναι ίδιος με αυτόν του Yakuza 5. Φυσικά, στο Ishin βρισκόμαστε σε εντελώς διαφορετικό setting.

Like a Dragon Ishin 2

Το Ishin προσφέρει στον παίκτη αρκετές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει εκτός της κύριας ιστορίας. Παρά το ότι ο χάρτης δεν είναι όσο μεγάλος ή όσο πυκνός όσο προηγούμενα installements της σειράς, αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσετε μέρος από την διασκέδαση. Υπάρχουν αρκετοί NPCs που μπορείτε να μιλήσετε και να ξεκινήσετε τα κλασικά περίεργα side quests τα οποία χαρακτηρίζουν την σειρά Yakuza. Ακόμα, μπορείτε κλασικά να πάτε σε φαγάδικα και μπυραρίες και να περάσετε την ώρα σας γεμίζοντας το Diligence Record. Το Diligence Record είναι μια λίστα η οποία περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε για να κερδίζετε Virtue, το οποίο είναι μια εναλλακτική μονάδα που χρησιμοποιείτε για να κάνετε γενικές αναβαθμίσεις, όπως το να τρέχετε πιο γρήγορα, να έχετε μεγαλύτερο σπίτι κλπ.

Μπορείτε να πάτε για ψάρεμα, να κόψετε ξύλα, να κάνετε καραόκε, να χορέψετε και πολλά άλλα. Τα minigames στο Ishin δεν είναι καθόλου περιορισμένα και θα σας διασκεδάσουν για αρκετές ώρες. Ακόμα, θα έχετε το δικό σας οικόπεδο, στο οποίο θα μπορείτε να καλλιεργείτε λαχανικά, να φτιάχνετε φαγητά και να παίρνετε παραγγελίες. Σε γενικές γραμμές τα mechanics που υπάρχουν είναι τα ίδια με προηγούμενα Yakuza games.

Like a Dragon Ishin 3

Στο Ishin, μιας και είστε σαμουράι, οι μάχες θα γίνονται κυρίως με σπαθί. Υπάρχουν 4 διαφορετικά fighting styles τα οποία μπορείτε να εναλλάσσετε κατά την διάρκεια της μάχης. Αυτά είναι τα brawler, swordman, wild dancer και gunman. Το wild dancer είναι ένα style που συνδυάζει πιστόλι και σπαθί και είναι αρκετά versatile αλλά όχι ιδιαίτερα δυνατό. Καθώς θα προχωράτε την περιπέτειά σας και θα ανακαλύπτετε νέα αντικείμενα, θα μπορείτε να κάνετε craft νέα πιστόλια και σπαθιά με ένα σύστημα crafting παρόμοιο με αυτό της σειράς Monster Hunter. Ακόμα, προστέθηκε ένας νέος τύπος side content και αυτός είναι η προσθήκη των dungeons και των troop cards.

Baka mitai αλλά σε edo period.

Τα troop cards είναι κάτι σαν ειδικές κινήσεις/δυνάμεις που μπορείτε να χρησιμοποιείτε κατά την διάρκεια της μάχης και τα dungeons είναι περιοχές γεμάτες εχθρούς τις οποίες μπορείτε να “καθαρίσετε” για να κερδίσετε επιπλέον αντικείμενα και χρήματα. Γενικά, οι μάχες δεν διαφέρουν και πολύ από αυτές που έχουμε συνηθίσει σε όλη την σειρά Yakuza. Επίσης, σχεδόν ίδιο με προηγούμενα της σειράς είναι και το σύστημα που αναβαθμίζετε τα fighting styles σας. Όσο χρησιμοποιείτε ένα fighting style στην μάχη κερδίζετε xp και ανά κάποια xp κερδίζετε orbs που μπορείτε να ξοδέψετε σε αναβαθμίσεις για τα διάφορα fighting styles.

Yakuza 3 vibes
Η Ryu Ga Gotoku περιποιήθηκε καλά το remake του Ishin και το αναβάθμισε σε Unreal Engine 4. Τα vibes που δίνει το περιβάλλον και ο κόσμος του Ishin είναι αρκετά παρόμοια με αυτά του Yakuza 3. Ο κόσμος φαίνεται “μεγάλος” γιατί δεν υπάρχουν πελώρια κτήρια σε κάθε γωνιά της πόλης. Συνολικά τα γραφικά είναι αρκετά περιποιημένα και όμορφα, όμως η αντίθεση των cutscenes και του gameplay είναι μέρα με την νύχτα. Τα γραφικά των cutscenes είναι πραγματικά εντυπωσιακά και αληθοφανή, όταν όμως γίνεται η αλλαγή από cutscene σε gameplay φαίνεται το πόσο “χειρότερα” είναι τα γραφικά του gameplay.

Τα animations είναι πειστικά αν και μερικές φορές φαίνεται ότι χρειάζονται λίγη δουλειά. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι αληθοφανή και αρκετά πρόσωπα στο remake έχουν αντικατασταθεί από πρόσωπα γνωστών npcs της σειράς yakuza. Συνολικά στον οπτικό τομέα, το Ishin προσφέρει ένα άρτιο αποτέλεσμα και κατά κόρον θετικό, παρά τις όποιες αστοχίες έχει.

Οι ήχοι των geta στον δρόμο
Κλασικά, ως είθισται στην σειρά Yakuza, έτσι και εδώ έχουμε άριστο voice acting. Οι κλασικοί ηθοποιοί που έχουν δώσει τις φωνές τους σε δημοφιλείς χαρακτήρες της σειράς, επιστρέφουν και στο Ishin. Οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων είναι αρκετά πειστικοί και διατηρούν το εξαιρετικό επίπεδο στο οποίο μας έχει συνηθίσει η Ryu Ga Gotoku. Από την άλλη, το soundtrack είναι αρκετά underwhelming. Υπάρχουν περίοδοι που τα μουσικά κομμάτια “λάμπουν” σε κάποια cutscenes, αλλά αυτά είναι μακριά και αραιά μεταξύ τους. Συνήθως το soundtrack βρίσκεται τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά στο background και κατά κόρον περνάει αδιάφορο.

Like a Dragon Ishin 4

Τα ηχητικά εφέ και οι φωνές των npc είναι αρκετά καλά και αποδίδουν με ακρίβεια και πειστικότητα τις ενέργειες που βλέπετε στην οθόνη σας. Δυστυχώς, η Ryu Ga Gotoku για άλλη μια φορά αποφάσισε να μην κάνει fully voice acting, με αποτέλεσμα τα substories να μην έχουν καθόλου φωνές πέρα από κάτι “ααα” και ”οοο”. Αυτό είναι κάτι που μέσα στα χρόνια δεν έχει ασχοληθεί να το φτιάξει η Ryu Ga Gotoku και επηρεάζει λίγο το immersion και την συνολική εμπειρία.

Ταξίδι στην ιστορία
Το remake του Ryu Ga Gotoku: Ishin! μας φέρνει ένα ανανεωμένο spin-off τόσο σε γραφικά, όσο και σε περιεχόμενο. Οι fans της σειράς Yakuza θα νιώσουν άμεσα οικεία με το παιχνίδι, ενώ όσοι το παίζουν πρώτη φορά δεν θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα. Το Ishin έχει διάρκεια περίπου στις 25-30 ώρες, κάτι που φυσικά εξαρτάται με το πόσο γρήγορα παίζετε την κύρια ιστορία και το πόσο χρόνο ξοδεύετε σε side quests και minigames. Το όμορφο περιβάλλον σε συνδυασμό το εξαιρετικό voice acting και την ατελείωτη δράση θα καταφέρει να σας κάνει immerse σε μια σκοτεινή ιστορική περίοδο της Ιαπωνίας και το σενάριο θα κερδίσει το ενδιαφέρον σας από την πρώτη στιγμή.

Θετικά:
- Εξαιρετικό σενάριο
- Όμορφα μοντέλα χαρακτήρων και cutscenes
- Αρκετό content και side quests
- Εντυπωσιακό voice acting

Αρνητικά:
- Μέτριο soundtrack
- Μερικά animations θέλουν δουλειά
- Κάποια frame drops σε σκηνές

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5
Σενάριο: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Μια περιπέτεια σε μια σκοτεινή και χαοτική περίοδο για την Ιαπωνία από την οπτική ενός σαμουράι.

Σταμάτης Καράμπογας

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Ada23 (Level 2) 04/03/2023 12:12
Αναλυτικό review. Χαίρομαι που επιτέλους ήρθε το Ishin και στη δύση και που δε ξεφεύγει από την επιτυχυμένη συνταγή των υπόλοιπων Yakuza. Ανυπομονώ να το αρχίσω.
Score 8
7.67 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Action, Adventure
Developer: Ryu Ga Gotoku Studio
Publisher: SEGA
Διάθεση: Zegetron (210 6856000)
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-3470 ή AMD Ryzen 3 1200, Λειτουργικό σύστημα Windows 10 64-bit, Κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTX 960 ή AMD Radeon RX 460, Χώρος στο σκληρό δίσκο 60GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 21/2/23
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification