Amnesia: The Bunker

Hot
Μία υπόγεια κόλαση στο κέντρο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μία υπόγεια κόλαση στο κέντρο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μία υπόγεια κόλαση στο κέντρο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Frictional Games αποτελεί μία από τις πιο αγαπητές εταιρείες στην κατηγορία των Horror Games, κυρίως λόγω του εξαιρετικού Amnesia: The Dark Descent που κυκλοφόρησε το 2010 και ενέπνευσε δεκάδες games από τότε. Η συνέχεια της σειράς κυκλοφόρησε το 2013 με τίτλο Amnesia: A Machine for Pigs, του οποίου η ιστορία δεν είχε άμεση σύνδεση με το αρχικό και δεν έλαβε τις ίδιες εξαιρετικές κριτικές. Στο συγκεκριμένο η Frictional Games ανέλαβε απλά χρέη publisher, ενώ δούλευε πάνω στο εξαιρετικό Soma του 2015. Μετά από ορισμένα χρόνια σειρά Amnesia επέστρεψε με το Amnesia: Rebirth, το οποίο επίσης έλαβε ανάμεικτες απόψεις από κοινό και κριτικούς. Το 2023 η Frictional αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, προσφέροντάς μας ένα Amnesia, όπου θα έχουμε στην διάθεσή μας όπλα και τρόπους να αμυνθούμε και μάλιστα σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό. Το Amnesia: The Bunker κυκλοφόρησε το Ιούνιο του 2023 μετά από λίγες μικρές αναβολές.

Η ιστορία του The Bunker διαδραματίζεται το 1916 στο μέσα του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Πρωταγωνιστής είναι ο Γάλλος στρατιώτης Herni Clement, ο οποίος, έπειτα από ένα σύντομο πρόλογο ξυπνάει σε ένα υπόγειο καταφύγιο, μην γνωρίζοντας το πως ή το γιατί βρέθηκε εκεί. Πολύ σύντομα ανακαλύπτει ότι το καταφύγιο είναι το λημέρι ενός τέρατος, το οποίο δεν έχει αφήσει κανέναν άλλο στρατιώτη ζωντανό. Για να καταφέρει να δραπετεύσει πρέπει να βρει και να χρησιμοποιήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό για να ανατινάξει την είσοδο του καταφυγίου και να δημιουργήσει πέρασμα. Η ιστορία έχει αυτή τη φορά μικρότερη προτεραιότητα και την μαθαίνουμε κυρίως μέσα από σημειώσεις που βρίσκουμε. Παρόλα αυτά αν έχετε όρεξη για διάβασμα, θα μάθετε και το πως βρέθηκε εκεί το τέρας και το πως η ιστορία συνδέεται με τα υπόλοιπα Amnesia.

amnesa the bunker 1

Amnesia….με όπλα;;
Όπως αναφέραμε βασικός σκοπός σας είναι να βρείτε τον απαραίτητο εκρηκτικό μηχανισμό για να ανοίξετε ξανά την έξοδο και να αποδράσετε από το καταφύγιο. Για να το καταφέρετε αυτό θα πρέπει να εξερευνήσετε το μεγαλύτερο κομμάτι του ψάχνοντας κωδικούς για ντουλάπια και πόρτες από τα dog tags των νεκρών στρατιωτών, οι οποίοι είναι randomly generated σε κάθε playthrough. Σε όλο το καταφύγιο καραδοκεί το Τέρας προσπαθώντας να σας εντοπίσει, κυρίως από ήχους. Η βασική του αδυναμία είναι το φως και για να έχετε αναμμένα φώτα στα περισσότερα δωμάτια και διαδρόμους θα πρέπει να βάζετε βενζίνη στην γεννήτρια που βρίσκεται κάτω από το save room.

Κάθε φορά που βάζετε πετρέλαιο η γεννήτρια γεμίζει μέχρι ένα σημείο και ουσιαστικά αρχίζει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος μέχρι να αδειάσει τελείως ή να προλάβετε να την ξαναγεμίζετε. Μπιτόνια με βενζίνη βρίσκετε τυχαία ενώ εξερευνάτε. Ή μοναδική μόνιμη πηγή φωτός που έρχεται στην διάθεσή σας είναι ένας φακός της εποχής, ο οποίος δουλεύει με δυναμό και χρειάζεται να τον κουρδίζετε κάθε κάποια δευτερόλεπτα. Έτσι πέρα από το να βρείτε τα απαραίτητα αντικείμενα για να προχωρήσετε σε κάθε περίσταση θα έχετε και την έννοια να μην αδειάσει η γεννήτρια και βρεθείτε στο απόλυτο σκοτάδι και... στην αγκαλιά του Τέρατος. Το θετικό είναι ότι μπορείτε να καθίσετε στο σκοτάδι όση ώρα θέλετε χωρίς ο Henri να αρχίσει να τρελαίνεται όπως στα προηγούμενα Amnesia.

Ο ορισμός της κλειστοφοβίας
Συνήθως θα καταλαβαίνετε ότι βρίσκεται κοντά όταν τα ουρλιαχτά του ακούγονται πιο δυνατά και τα φώτα αρχίζουν να τρεμοπαίζουν. Για πρώτη φορά στην σειρά Amnesia έχετε και όπλα για να αμυνθείτε, όπως πιστόλι, χειροβομβίδες και αργότερα shotgun. Το Τέρας όμως είναι ανίκητο και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σκοτωθεί και αν το συναντήσετε και αναγκαστείτε να τα χρησιμοποιήσετε πάνω του, απλώς το φοβερίζετε και κερδίζετε χρόνο. Επιπλέον τα πυρομαχικά που θα βρίσκετε για τα όπλα είναι απειροελάχιστα. Αρκετές από τις πόρτες είναι κλειδωμένες ή μπλοκαρισμένες αλλά σας δίνονται αρκετές επιλογές για να τις ανοίξετε. Μπορείτε να βρείτε ογκόλιθους να τους πετάξετε επάνω τους και τις σπάσετε, να τους ρίξετε χειροβομβίδα, να πυροβολήσετε τα λουκέτα τους κλπ. Κάθε δυνατός θόρυβος όμως προσελκύει το τέρας οπότε θα πρέπει να σκεφτείτε καλά την κάθε κίνηση. Έτσι τα όπλα χρησιμεύουν περισσότερο ως εργαλεία παρά ως αμυντικός μηχανισμός.

Το ίδιο το τέρας έχει αρκετά καλό AI και αν βρίσκεται κοντά σας μπορεί να ακούσει τον παραμικρό ήχο όπως το τρέξιμο σας ή το κούρδισμα του φακού σας. Παρόλα αυτά μπορείτε και να του κρυφτείτε αν δεν ψάξει αρκετά πριν ξαναμπεί στους τοίχους. Ο τρόπος συμπεριφοράς του θυμίζει αρκετά το Xenomorph από το Alien: Isolation, για όσους γνωρίζουν. Τα περάσματά του είναι ουσιαστικά τρύπες στους τοίχους και υπάρχουν σχεδόν παντού σε κάθε δωμάτιο και διάδρομο. Το save room αποτελεί το μοναδικό δωμάτιο στο οποίο το Τέρας δεν μπορεί να σας πιάσει, αλλά μόνο αν κλειδώσετε και τις 2 του πόρτες (!). Επιπλέον είναι και ο μοναδικός τρόπος να κάνετε save διότι δεν υπάρχουν auto saves και κάθε φορά που πεθάνετε θα επιστρέφετε στο πιο πρόσφατο. Από τη μια αυτό δείχνει ξεπερασμένο αλλά από την άλλη σας δίνει και αρκετές ευκαιρίες να εξερευνήσετε χωρίς τον φόβο ότι θα κολλήσετε σε κάποιο σημείο.

amnesia the bunker 2

Οι μοναδικοί "εχθροί" πέρα από το Τέρας είναι κάποιοι μεταλλαγμένοι αρουραίοι, οι οποίοι συνήθως βρίσκονται σε ομάδες και τρώνε με την ησυχία τους πτώματα. Δεν θα σας κυνηγήσουν όμως σε πολλές περιπτώσει βρίσκονται στον δρόμο σας και αν δεν του εξουδετερώσετε με φωτιά ή βόμβες τότε θα σας δαγκώσουν και θα σας κάνουν λίγο damage. Αν γενικώς έχετε δεχθεί damage και δεν κάνετε heal (με επιδέσμους που βρίσκετε τυχαία) τότε θα αφήνετε κηλίδες αίματος στο πάτωμα, δηλαδή άλλον έναν. τρόπο να σας εντοπίζει το Τέρας.

Το ότι έχετε όπλα στην διάθεσή σας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα νιώσετε πιο άνετα...

Όμορφο αλλά οπτικά ξεπερασμένο
Η Frictional Games χρησιμοποίησε για μία ακόμη φορά την δική της μηχανή γραφικών HPL Engine, η οποία κάνει την δουλειά της, αλλά πλέον δείχνει ακόμα περισσότερο την ηλικία της. Κάθε περιβάλλον είναι αρκετά καλοσχεδιασμένο με τα πάντα να δείχνουν βρόμικα και κατεστραμμένα, όμως όταν πάτε πολύ κοντά σε ένα αντικείμενο οι λεπτομέρειες φθίνουν αρκετά. Τα πεπαλαιωμένα γραφικά φαίνονται περισσότερο στα μοντέλα των ελάχιστων χαρακτήρων που θα συναντήσετε. Οι φωτισμοί παρόλα αυτά είναι πολύ καλοί και δίνουν πολύ στην ήδη αποπνικτική ατμόσφαιρα. Επίσης υπάρχει αρκετό loading, κάθε φορά που ξεκινάνε από το menu, που πεθαίνετε ή όταν μπαίνετε σε μία νέα περιοχή. Bugs δεν συναντήσαμε αλλά μας έτυχε ένα crash.

amnesia the bunker 3

Στον ηχητικό τομέα για μία ακόμα φορά μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι από την σειρά. Τα ηχητικά εφέ είναι καλοφτιαγμένα, ενώ η επιλεγμένη μουσική άψογη. Σχεδόν πάντα επικρατεί ησυχία οπότε ο παραμικρός ήχος από τα εργαλεία μας ή ένα ουρλιαχτό του Τέρατος από τους τοίχους μας έκοβε το αίμα και μας έκανε να νιώθουμε ακόμα πιο κλειστοφοβικά. Με ακουστικά ακούγαμε και την κατεύθυνση από όπου μας έρχεται το τέρας και συνεχώς γυρίζαμε να δούμε. Αυτή τη φορά ο Henry είναι σχεδόν εντελώς σιωπηλός πέρα από κραυγές (σε αντίθεση με την πολυλογού Tassi του Amnesia: Rebirth), οπότε δεν έχουμε κάποια ερμηνεία.

amnesia the bunker 4

Amnesia – Σταθερή αξία
Το Amnesia: The Bunker αποτελεί ένα αξιόλογο πείραμα από την Frictional Games, το οποίο ανακατεύει επιτυχημένα την συνταγή που γνωρίζουμε για πάνω από μια δεκαετία. Η διαφορετική δομή του gameplay δημιουργεί ακόμα περισσότερο τρόμο και αγωνία και οι fans είδους σίγουρα θα την εκτιμήσουν. Βασικό μας παράπονο είναι ο τεχνικός τομέας, στον οποίο η Σουηδική εταιρεία χρειάζεται σίγουρα μια ανανέωση. Αν είστε fans της σειράς Amnesia ή γενικώς των Survival Horror οφείλετε να δοκιμάστε το The Bunker είτε σε "full price" στα 25€, είτε μέσω των συνδρομών.

Θετικά:
- Εξαιρετική ατμόσφαιρα τρόμου και αγωνίας
- Εμπλουτισμένο gameplay με αρκετούς νέους μηχανισμούς
- Αρκετή ελευθερία στο πως θα αντιμετωπίσουμε κάθε κατάσταση
- Άρτιος ηχητικός τομέας

Αρνητικά:
- Αρκετά ξεπερασμένα γραφικά
- Θέλαμε λίγο πιο γεμάτο σενάριο
- Σχετικά σύντομη διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.5

Μία ακόμη τρομακτική επιτυχία από την Frictional Games.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Το Amnesia: A Machine for Pigs δωρεάν

Το Amnesia: The Bunker κυκλοφορεί αυτό το μήνα κι έτσι οι The Chinese Room και Frictional Games δίνουν το Amnesia: A Machine For Pigs δωρεάν. Κάντε κλικ εδώ για να το κατεβάσετε. Είναι διαθέσ...
Posted (06 Jun 2023)

Amnesia: The Bunker

[Αρχική δημοσίευση: 2/12/22] Η Frictional Games που βρίσκεται πίσω από την δημιουργία του επικού Sci-fi Horror με τίτλο Soma, ανακοίνωσε έναν νέο τίτλο της σειράς Amnesia. Ονομάζεται Amnesia: The Ba...
Posted (12 May 2023)

Amnesia: The Bunker gameplay video

[Αρχική δημοσίευση: 1/2/23 - Gameplay videos και κυκλοφορία] Η εταιρεία ανάπτυξης Frictional Games παρουσίασε δύο gameplay videos για το Amnesia: The Bunker, ενώ ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τελικά ...
Posted (04 May 2023)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.5
8 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: Survival Horror
Developer: Frictional Games
Publisher: Frictional Games
Διάθεση: Frictional Games
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 06/06/23
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Half-Life: Alyx   (9)
3
Baldur's Gate 3   (9)
4
Jet Set Radio   (8.9)
6
Street Fighter 6   (8.7)
7
Metroid Dread   (8.5)
9
Alan Wake II   (8.5)
10

Top Reviews (by user score)

1
Baldur's Gate 3   (8.92)
2
3
Starfield   (8.63)
4
Alan Wake II   (8.6)
6
Diablo IV   (8.42)
8
A Fold Apart   (8.33)
9
FC 24   (8.3)
10

Latest User Reviews

1.
Diablo IV   (8.5)
2.
Final Fantasy XVI   (8.5)
5.
6.
Hogwarts Legacy   (0.5)
7.
eFootball 2023   (5.0)
8.
10.
Notification