A Fold Apart

Γιάννης Ντάρας
REVIEWED ON PS4 (Primary version tested)   PC   PS5   Xbox One   Xbox Series X/S   Mac   Switch   Mac     

Σχέση από απόσταση.

Σχέση από απόσταση.

Σχέση από απόσταση.

Η Lightning Rod Games προσπάθησε να μας δείξει κάτι το διαφορετικό με το A Fold Apart, ένα Puzzle game που διαφοροποιείται σε σχέση με τα games που έχει η εταιρεία στο ενεργητικό της. Αυτά είναι για παράδειγμα τα Cybersonic Strike και Live Scream. Είναι games που δείχνουν ότι πειραματίζεται στο gaming με μικρές εκπλήξεις.

Ο δημιουργός Mark Laframboise, έφτιαξε το A Fold Apart από την προσωπική του εμπειρία, μαζί με 5 ακόμη άτομα. Ο ίδιος δούλευε στην Disney Interactive στην Καλιφόρνια και το ταίρι του ζούσε στο Orangeville στο Οντάριο, μια μεγάλη απόσταση όπως αναφέρει σε συνέντευξή του, κι όλα αυτά τα συναισθήματα απομάκρυνσης μια σχέσης, ήθελε να τα αποτυπώσει σε έναν τίτλο.

A fold apart 2

Η μεγάλη απόσταση φέρνει δυσκολίες
Δύο άνθρωποι. Δύο διαφορετικές επαγγελματικές καριέρες. Δάσκαλος και Αρχιτέκτονας. Παίρνουν την απόφαση να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο προς την εργασιακή τους επιτυχία, αλλά δε το βάζουν κάτω. Ορκίζονται ότι η σχέση τους από απόσταση θα πετύχει, με ότι κι αν τους κοστίσει.

Ζείτε μαζί τους τη δυσκολία και την πολυπλοκότητα της επικοινωνίας τους, μέσω γραπτών μηνυμάτων που ανταλλάσσουν. Τα συναισθήματα, που ανεβοκατεβαίνουν και λέξεις που μπορεί να παρεξηγήσουμε κατά λάθος. Εσείς, σε αυτό το puzzle με αναδιπλούμενα χαρτιά, προσπαθείτε να τους βοηθήσετε και να τους δείξετε το δρόμο για να έρθουν πιο κοντά. Να τους βοηθήσετε να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια της σχέσης τους και στο τέλος η αγάπη να λάμψει!

Οι αρνητικές σκέψεις που κάνουν οι ήρωές μας, μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε ότι αυτό που περνούν, όσο είναι μόνοι τους, δυσκολεύει τη σχέση τους. Μας παρουσιάζει ότι η επικοινωνία μεταξύ τους είναι σημαντική και νιώθει ο ένας δίπλα στον άλλο καθώς επικοινωνούν με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ομαλό και εύκολο για όλους
Υπάρχει ένα επίπεδο δυσκολίας και μάλιστα στους περισσότερους δε θα φανεί καν δύσκολο, καθώς είναι έτσι φτιαγμένο που να παίζεται ευχάριστα και να σας βάζει σιγά σιγά σε πιο δύσκολους γρίφους, αφού πιστεύει ότι αυτό που σας έδειξαν πριν, το μάθατε καλά και το δουλέψατε αρκετά.

A fold apart 2

Ο χειρισμός του είναι αρκετά εύχρηστος χωρίς να σας ζορίζει. Η εμπειρία σας με το πως λύνονται οι γρίφοι αναπτύσσεται ομαλά και οι βοήθειες που σας δίνονται είναι την ώρα που θα μάθετε κάτι καινούριο. Δηλαδή ένα νέο δίπλωμα του χαρτιού ή μια περιστροφή ενός χαρτιού ή το να αναποδογυρίσεις το χαρτί. Αν εξαιρέσετε δύο με τρεις γρίφους προς το τέλος που θέλει λίγο να σκεφτείτε, πως θα διπλώσετε και θα ξεδιπλώσετε το χαρτί, τα υπόλοιπα λύνονται εύκολα, με αποτέλεσμα να μη σας κουράζει και φυσικά να μη βαρεθείτε και το παρατήσετε. Υπάρχει μία αργή κλιμάκωση των puzzles.

Τα τοπία επαναλαμβάνονται. Με τον έναν ήρωα, βρίσκεστε στη φύση και με τον άλλο, σε μια μεγάλη πόλη. Τα χρώματα είναι πάνω κάτω τα ίδια. Όταν θα βρίσκεστε στη φύση, είναι πρωί και όλα είναι φωτεινά. Αντιθέτως, όταν είστε στην πόλη, είναι νύχτα και σκοτεινά. Όταν βρίσκεστε στο κομμάτι των γρίφων, οι εικόνες του είναι διαφορετικές. Το περιβάλλον μοιάζει λίγο με το Super Mario bros. που παίζαμε στη δεκαετία των 80s.

A fold apart 2

Η μόνη δυνατότητα που θα σας δώσει προς το τέλος του, είναι να μετακινείτε κάποια αντικείμενα για να μπορέσετε να σκαρφαλώσετε. Φυσικά πρώτα θα πρέπει να βρείτε πως θα τα μεταφέρετε ή πως θα τα ρίξετε εκεί που πρέπει. Διότι μια λάθος περιστροφή του χαρτιού θα πετάξει το αντικείμενο ή ακόμη κι εσάς στο κενό κι ύστερα, φτου κι απ’ την αρχή.

Το νόημα είναι να βρείτε τρόπους να λύσετε τα puzzles και να συνεχίσετε την επικοινωνία των δύο ηρώων μας με τα γραπτά κείμενα που ανταλλάσσουν. Την ώρα που ανταλλάσσουν αυτά τα μηνύματα σας δίνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο απαντήσεις. Δε παίζει ρόλο στην έκβαση της ιστορίας αλλά σας βάζει απλά να συμμετέχετε στη συζήτηση για να μη βαρεθείτε όλο αυτό τον μονότονο διάλογο μεταξύ τους μέσω texting.

A fold apart 2

Ο game designer Mark Laframboise ήθελε μαζί με την ομάδα του να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό. Έναν τίτλο για τις σχέσεις εξ αποστάσεως επειδή πιστεύει ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν ζήσει ή θα ζήσουν στο μέλλον μία τέτοια εμπειρία.

 

Η εναλλαγή συναισθημάτων ενός ζευγαριού.

Νιώσαμε και είδαμε αρκετά, σε λιγοστό χρόνο
Η σταδιακή δυσκολία των γρίφων δε θα σας αποθαρρύνει, με αποτέλεσμα να καταφέρετε να ολοκληρώσετε το παιχνίδι σε λιγότερο από τρεις ώρες. Η διάρκειά του είναι δυστυχώς πολύ σύντομη κι αυτό είναι το μεγάλο αρνητικό του. Το περιεχόμενό του που αποτελείται λίγο παραπάνω από 50 puzzles, με χαρτί που απλά θα το αναδιπλώνετε, θα το γυρίζετε και θα το περιστρέφετε είναι αρκετό για να σας δώσει αυτό που επιθυμεί ο συγκεκριμένος τίτλος.

A fold apart 2Μη νομίζετε ότι τελειώνει εκεί όλο αυτό, καθώς δύο bonus chapters θα ξεκλειδωθούν για να δείτε και κάτι παραπάνω. Φυσικά και τα puzzles δε θα λείπουν κι από αυτά, ενώ κάτι νέο έχετε να κάνετε. Το καθένα από αυτά κρατάει περίπου ένα τέταρτο. Οπότε στη διάθεσή σας θα έχετε άλλο ένα μισάωρο, σε κάτι πιο ευχάριστο, από το «ζεύγος της απόστασης.»


Το σενάριο είναι πολύ λιτό και με ευκολία κατανόησης. Δε ζορίζει και είναι γρήγορο. Στην αρχή, πριν ξεκινήσουμε την ιστορία μας, υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο που κάποιους ίσως τους παραξενέψει. Υπάρχει μία προσέγγιση των developers στην επιλογή των ζευγαριών. Το A Fold Apart δεν έχει μόνο τις επιλογές Άνδρας Γυναίκα αλλά τέσσερις διαφορετικούς συνδυασμούς. Άνδρα με Γυναίκα. Γυναίκα με Άνδρα. Άνδρα με Άνδρα και Γυναίκα με Γυναίκα. Η επιλογή λοιπόν, είναι καθαρά στα χέρια αυτού που θα το ξεκινήσει και θέλει να δει και να ζήσει την ιστορία έτσι όπως τον ενδιαφέρει.

Εικόνα απλή αλλά χωρίς λάθη
Η αισθητική του χαρτιού με τα έντονα χρώματα και την όμορφη χειροποίητη τρισδιάστατη εικόνα που θέλουν να αναδείξουν, προσπαθούν να κρατήσουν όλο το πλάνο σε λίγο πιο παιδική μορφή. Δε θέλουν να το σφίξουν με πάρα πολλά πράγματα και να το διατηρήσουν ευχάριστο στην απόλαυση του ματιού ενός παιδιού, κυρίως. Το περιβάλλον αναπτύσσετε στο μέγεθος καθώς επικοινωνούν μεταξύ τους και μικραίνει το μέγεθος της εικόνας όταν την είσοδο του κάνουν τα puzzles. Ο λόγος είναι ότι θέλει να αποτυπώσει το μέγεθος του χαρτιού και οι σκηνές που δεν είναι τόσο σημαντικές “χάνουν” από την αισθητική του αναδιπλωμένου χαρτιού.

Η ομαλότητα στις κινήσεις των ηρώων μεταξύ των χαρτιών, όπως και των αντικειμένων στον περιβάλλοντα χώρο και το background. Υπάρχει μία συνοχή από την ιστορία στα puzzles και το αντίστροφο. Αν και απλά γραφικά, αποτυπώνουν πολύ ωραία τις εκφράσεις στους χαρακτήρες. Μίσος, στεναχώρια, χαρά, όλα είναι ξεκάθαρα και το αντιλαμβάνεστε κι από το τρόπο που κινούνται στο περιβάλλον. Αν είναι χαρούμενοι περπατάνε γρήγορα. Αν είναι στεναχωρημένοι περπατάνε πιο αργά από το κανονικό τους βάδην.

Σε αυτό βοηθάει και η μουσική επένδυση που όταν είναι χαρούμενοι οι ήρωές, χαρίζει μελωδίες εύθυμες, ενώ από την άλλη μεριά όταν οι χαρακτήρες είναι στεναχωρημένοι, τότε η ατμόσφαιρα βαραίνει και η μουσική μετατρέπεται σε μελαγχολική. Δε δίνει το κάτι ιδιαίτερο, αλλά το επενδύει όμορφα και το διαμορφώνει σύμφωνα με την εξέλιξη των συναισθημάτων των δύο χαρακτήρων μας.

 A fold apart 2

Λεπτομέρειες και πρωτοτυπία
Το συμπέρασμα του συγκεκριμένου τίτλου της Lightning Rod Games είναι ότι αυτό που θέλουν να δείξουν οι δημιουργοί του, το πετυχαίνουν μέχρι ένα βαθμό. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να χαλαρώσουν με κάτι γρήγορο, που έχει story και οι γρίφοι του δεν είναι τόσο δύσκολοι. Οι τρεις ώρες, κατά μέσω όρο, που κρατάει το A Fold Apart, δημιουργεί ένα διάλλειμα μιας δύσκολης ημέρας που είχατε, ζώντας ταυτόχρονα μια μικρή εμπειρία σε κάτι διαφορετικό που συνηθίζετε να έχουμε στο gaming. Θα το βρείτε στα 19.99 για το Nintendo Switch, ενώ σε 17.99 στο PS4 και 9.99 στο Xbox. Την καλύτερη τιμή θα τη βρείτε στο Steam που θα το βρείτε στη τιμή 9.75. Αυτό που θα σας μείνει, είναι ότι δοκιμάσατε ένα διαφορετικό puzzle/adventure τίτλο που σας ήταν ευχάριστο στο τρόπο gameplay του.

Θετικά:
- Το story είναι ενδιαφέρον και δε σε κουράζει
- Ενδιαφέρουσα η αρχική επιλογή ενός εκ των τεσσάρων διαφορετικών ζευγαριών
- Απλό gameplay - Παιχνίδι με κατανοητούς γρίφους που συστήνεται για όλους

Αρνητικά:
- Πάρα πολύ σύντομη διάρκεια
- Μέτριος τεχνικός τομέας
- Επαναλαμβανόμενα μοτίβο σε εικόνα και χρώματα

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 7
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 3
Γενικά: 6.5

Συναισθηματικός λαβύρινθος...στο ζευγάρι αλλά και σε εμάς.

Γιάννης Ντάρας

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 6.5
8.33 User Score
(3 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle, Adventure
Developer: Lightning Rod Games
Publisher: Lightning Rod Games
Διάθεση: Lightning Rod Games
Players: 1
Requirements: Windows 10, Επεξεργαστής i5 3750, Μνήμη 8 GB RAM, Κάρτα γραφικών GTX 660 ή ανώτερη, Χώρος στο σκληρό δίσκο 10 GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 17/4/20: PC, Mac, iOS, Switch, , PS4, PS5, Xbox One, 19/4/20: Xbox SeriesX/S
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Half-Life: Alyx   (9)
3
Baldur's Gate 3   (9)
4
Jet Set Radio   (8.9)
6
Street Fighter 6   (8.7)
7
Metroid Dread   (8.5)
9
Alan Wake II   (8.5)
10

Top Reviews (by user score)

1
Baldur's Gate 3   (8.92)
2
3
Starfield   (8.63)
4
Alan Wake II   (8.6)
5
Diablo IV   (8.42)
8
A Fold Apart   (8.33)
9
FC 24   (8.3)
10

Latest User Reviews

1.
Diablo IV   (8.5)
2.
Final Fantasy XVI   (8.5)
5.
6.
Hogwarts Legacy   (0.5)
7.
eFootball 2023   (5.0)
8.
10.
Notification