Halo 2 (Xbox)

Hot
REVIEWED ON Xbox  

Η αιχμή του δόρατος στα console FPS.

Η αιχμή του δόρατος στα console FPS.

Η αιχμή του δόρατος στα console FPS.

To πρώτο Halo πιθανόν και να ήταν μαζί με το Goldeneye του Νintendo 64, o λόγος που τα console FPS αναπτύχθηκαν, απογειώθηκαν και τελικά μπόρεσαν να σταθούν επάξια απέναντι στα αντίστοιχα του pc. To Halo ήταν και ο λόγος για τον οποίο το Xbox με ένα επιτυχημένο launch κατάφερε και πήρε κεφάλι έναντι του Gamecube. Ήταν η αρχή ενός από τα πιο επιτυχημένα franchises στην ιστορια των videogames και γρήγορα έγινε ένα από τα πιο γνωστα και ενδιαφέροντα universes. Ήταν το σημείο αναφοράς για αμέτρητες προσπάθειες αντιγραφής από τους ανταγωνιστές του. Τo Halo: Combat Evolved ήταν πολλά πράγματα. Μετά από όλα αυτά, είναι φυσικό το Halo 2 να είναι ίσως το πιο hyped παιχνίδι όλων των εποχών. Τελικά άξιζε η αναμονή ή το Halo 2 αποτελεί άλλη μία overhyped απογοήτευση;

Σενάριο
Το παιχνίδι αρχίζει σχεδόν ακριβώς από εκεί που τελείωσε το προηγούμενο. Ο Master Chief και η Cortana έχουν επιτυχώς καταστρέψει το Δακτυλίδι και επιστρέφουν σε έναν military space station όπου εκεί τους υποδέχονται με τιμές ηρώων διάφοροι αξιωματικοί, μεαξύ αυτών και η Μiranda Keyes, κόρη του Captain Keyes από το πρώτο game. Τους παρασημοφορούν και όλα δείχνουν να είναι ωραία και καλά, μέχρι που άλλη μια full scale επίθεση των Covenant αρχίζει. Αυτή είναι και η αρχή του πρώτου επιπέδου. Την ίδια στιγμή όμως, επικρατεί και μία εσωτερική διαμάχη μεταξύ των εξωγήινων που σύντομα θα οδηγήσει σε εμφύλιο. Οι Elites είναι στα καρφιά με τους Brutes για το ποια είναι η ανώτερη φυλή ώστε να κάνει κουμάντο. Οι Prophets από την άλλη, οι οποίοι είναι τα όντα που ελέγχουν τη μοίρα των Covenant έχουν και αυτοί τα δικά τους σχέδια, μιας και στόχο έχουν να εξαφανίσουν οποιοδήποτε άλλο είδος μέσω της ενεργοποίησης των υπολοίπων Halos. H Flood βέβαια δε θα μπορούσε να μείνει έξω από το χορό και μάλιστα στη συνέχεια βλέπουμε και το ων το οποίο λειτουργεί ως αρχηγός της. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα επισκεφθείτε διάφορες τοποθεσίες και θα αντιμετωπίσετε μερικά νέα είδη εχθρών.

Η ιστορία θα λέγαμε περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το πρώτο Halo γιατί πολύ απλά συγκρούονται τα συμφέροντα και oι επιδιώξεις πολλών χαρακτήρων του παιχνιδιού. Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως έρχεται στη συνέχεια. Χωρίς να σας «spoilerιάσουμε» περισσότερο, θα σας πούμε μόνο ότι ο Master Chief δε θα είναι ο μόνος χαρακτήρας που θα ελέγχετε, αλλά θα δείτε την ιστορία και με την προοπτική ενός άλλου χαρακτήρα-κλειδί στην υπόθεση. Γενικά, είναι ένα σενάριο που αρμόζει σε ένα game επικών διαστάσεων όπως αυτό, ενώ δε λείπουν οι ανατροπές και οι προδοσίες. Mόνο μειονέκτημα, αν μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα, είναι ότι οι cutscenes τραβάνε πολύ και πρέπει να έχετε συνεχώς την προσοχή σας στραμμένη σε αυτές αλλιώς δε θα πάρετε μυρωδιά του τι συμβαίνει. Το απότομο τέλος πιθανόν να δυσαρεστήσει πολλούς fans της σειράς.
Gameplay-Χειρισμός
Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως τόσο διασκεδαστικές μάχες όσο του Halo 2, για fps έχουμε δει μόνο από το FEAR και το Far Cry. Ο πόλεμος παρουσιάζεται σε όλο του το μεγαλείο. Οι εχθροί έχουν υπερεξελιγμένο ΑΙ και καλύπτονται, επιτίθενται ομαδικά, καλούν για βοήθεια και υποχωρούν ανάλογα με την περίσταση. Οι σύντροφοί σας ενεργούν όπως θα περιμένατε από πραγματικούς. Ακόμα μεγαλύτερη αληθοφάνεια δίνει και το γεγονός ότι δεν είναι «αθάνατοι». Μόνο μειονέκτημά τους, η κακή οδήγησή των οχημάτων όταν εσείς είστε στο πολυβόλο. Μία σημαντική διαφορά με το Halo είναι ότι πλέον δεν υπάρχει health bar αλλά μόνο η rechargable πανοπλία. Έτσι δε χρειάζεται να ψάχνετε για medipacs αλλά θα πρέπει να σκεφτείτε πιο προσεκτικά τη στρατηγική σας στη μάχη καθώς θα χρειαστεί να καλυφθείτε προκειμένου να περιμένετε να ξαναγεμίσει η μπάρα ενέργειας της πανοπλίας. Ακόμη, δεν θα χρειαστεί να σώζετε manually το παιχνίδι καθώς υπάρχουν checkpoints σε διάφορα σημεία του κάθε επιπέδου. Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον νέο στοιχείο είναι το dual wielding. Πολλά από τα μικρότερα όπλα, όπως το needler, είναι δυνατόν να τα χρησιμοποιέιτε εις διπλούν με τα δύο χέρια. Έτσι έχετε διπλάσια δύναμη πυρός αλλά δε μπορείτε να πετάξετε χειροβομβίδες ή να κάνετε melee attacks. Και εδώ η στρατηγική παίζει σημαντικό ρόλο.

Μιλώντας για όπλα, υπάρχουν κάποιες καινούριες προσθήκες όπως το energy sword, το Covenant beam rifle, το Covenant carbine, το submachine gun όπως επίσης και τα Covenant fuel rod cannons τα οποία μπορείτε να ελέγχετε σε αντίθεση με το Halo. Τα υπόλοιπα όπλα είναι γνωστά από το πρώτο game. Είναι τόσο μεγάλη η ποικιλία, που σε όλο το παιχνίδι θα πρέπει να παίρνετε αποφάσεις για το ποια όπλα θα κρατήσετε ανάλογα με το τι σας βολεύει. Τα οχήματα παίζουν ξανά μεγάλο ρόλο και είναι πάρα πολύ χρήσιμα στη μάχη σας εναντίον των Covenant. Όλα τα γνωστά επιστρέφουν και εδώ αλλά, όπως είπαμε και προηγουμένως, έχουν αναβαθμιστεί. Η αναβάθμιση όμως δεν περιορίζεται μόνο στα γραφικά αλλά και στον τρόπο χρήσης τους. Για παράδειγμα, το Warthog μπορεί πλέον να κάνει powerslide ενώ το Ghost και το Banshee έχουν έναν afterburner boost. Ακόμα έχετε τη δυνατότητα να πάρετε τον έλεγχο οποιουδήποτε οχήματος τη στιγμή που το ελέγχει ο εχθρός απλά πατώντας το Χ όταν βρίσκεστε κοντά του. Κοινώς, μπορείτε να κάνετε hijack. Είναι ένα πολύ χρήσιμο αλλά και διασκεδαστικό addition το οποίο θα απολαύσετε και στο single αλλά και στο multiplayer. Ο άμεσος και εύκολος χειρισμός που έκανε το πρώτο Halo τόσο διάσημο ανάμεσα στα console fps επιστρέφει και είναι καλύτερος από ποτέ. Εδώ να σημειώσουμε ότι βοηθάει τα μέγιστα και το χειριστήριο του Xbox για το οποίο τα fps είναι βούτυρο στο ψωμί. Tαιριάζουν τόσο πολύ που αναρωτιόμαστε αν το controller S δημιουργήθηκε για το Halo 2 ή αν το Halo 2 δημιουργήθηκε με βάση το contoller S. Αν και δεν κάνει τίποτα το τρομερά διαφορετικό από το προηγούμενο, η Βungie για άλλη μία φορά κατάφερε και πάντρεψε αρμονικά τον καλό χειρισμό με το αξεπέραστο gameplay και το αποτέλεσμα είναι μία πολεμική science fiction εμπειρία που δύσκολα βρίσκετε όμοιά της στο χώρο του gaming.

Μultiplayer
Όσον αφορά το δικτυακό παιχνίδι, μπορείτε να παίξετε όλο το single player campaign του Ηalo 2 μέσω two-player co-op mode. Είναι τρομερά διασκεδαστικό και αποτελεί έναν επιπλέον λόγο να ξαναπαίξετε το campaign αφού το έχετε τελειώσει μόνοι σας. Το παιχνίδι τρέχει πολύ καλά σε split screen ή ακόμα και στο τετραπλό. Υποστηρίζονται μέχρι και 16 παίκτες online με τα γνωστά modes όπως slayer, capture the flag, king of the hill, oddbal και με νέα όπως το territories. Συνολικά υπάρχουν επτά διαφορετικά multiplayer modes αλλά το κάθε ένα έχει πολλές παραλλαγές και αυτό σε συνδυασμό με τους περισσότερους από 12 χάρτες δημιουργούν μία τεράστια ποικιλία για τους παίκτες. Πάρα πολύ καλό είναι και το player-matching system που σας βοηθάει να παίξετε εναντίον άλλων παικτών του ίδιου επιπέδου με εσάς, ώστε ποτέ να μη βρίσκετε το session πολύ εύκολο αλλά ούτε και πολύ δύσκολο. Τέλος, μπορείτε να κάνετε customize σε οτιδήποτε, από την εμφάνιση του χαρακτήρα σας μέχρι τους κανόνες που θα διέπουν το κάθε match.

Τεχνικά άρτιο
Οι gamers ανά τον κόσμο έτριβαν τα μάτια τους με τα γραφικά του Halo: Combat Evolved. Ποτέ πριν ένα console fps δεν είχε πλησιάσει σε γραφική ποιότητα τα fps του pc και σίγουρα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο σε κονσόλα. Άλλες εποχές τότε όμως και άλλες τώρα. Το Halo 2 αν και εντυπωσιακό οπτικά, έχει κάποια μικρά προβλήματα. Το πιο προφανές από αυτά είναι η ξαφνική αλλαγή στα textures διαφόρων αντικειμένων από low res σε high res καθώς πλησιάζετε σε αυτά η αλλάζει κάποια σκηνή. Επίσης μερικά περιβάλλοντα έχουν έλλειψη λεπτομέρειας αν και έχουν σχεδιαστεί με bump mapping ώστε να δείχνουν ρεαλιστικά. Σίγουρα η Bungie αν είχε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της θα είχε εξαλείψει κάτι τέτοιες αρνητικές λεπτομέρειες. Από εκεί και πέρα τα υψηλά standards των γραφικών του franchise διατηρούνται και εδώ.

Ο Master Chief είναι σχεδιασμένος εκπληκτικά. Αν βάλετε φωτογραφία του από το πρώτο Halo δίπλα σε μία από το 2 θα διαπιστώσετε μεγάλη διαφορά. Η πανοπλία του πλέον δείχνει πολύ πιο ρεαλιστική και λεπτομερής. Το draw distance του παιχνιδιού είναι πολύ μεγάλο, ενώ ακόμα και στις πολυπληθής μάχες το frame rate διατηρείται σε καλό επίπεδο. Εκτός από τον Master Chief και οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι με τους ανελέητους Brutes να ξεχωρίζουν. Τα οχήματα έχουν ξανασχεδιαστεί και δείχνουν ομορφότερα από ποτέ ενώ και τα physics που χρησιμοποιούν είναι καλοδουλεμένα. Τέλος, όπως κάθε μεγάλο όνομα που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το Halo 2 υποστηρίζει progressive scan. Τα γραφικά δε μας απογοητεύουν σε καμία περίπτωση αλλά με λίγη παραπάνω δουλειά θα ήταν φανταστικά. 

Συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει.

Ήχος
Ένα από τα μεγαλύτερα ατού του παιχνιδιού είναι ο ήχος του. Εκμεταλλεύεται πλήρως τη δυνατότητα του Xbox για αληθινό Dolby Digital 5.1 surround, δίνοντάς σας έτσι και ένα τακτικό πλεονέκτημα καθώς μπορείτε κυριολεκτικά να ακούσετε ξεκάθαρα οποιουσδήποτε θορύβους από όπου και αν προέρχονται. Οι πυροβολισμοί και οι μάχες γενικότερα ακούγονται τόσο ρεαλιστικά που θα νομίζετε ότι πραγματικά βρίσκεστε στο μέτωπο του πολέμου. Το κάθε όπλο κάνει διαφορετικό θόρυβο, οι σύντροφοί σας λένε τα σωστά πράγματα ανάλογα με τη στιγμή και δεν επαναλαμβάνονται ποτέ ενώ και οι εχθροί σας εκστομίζουν διάφορες απειλές και καλούν για βοήθεια. Μία τόσο επική ιστορία δε θα μπορούσε να παρουσιαστεί πειστικά χωρίς καλό voice casting. Eυτυχώς το voice talent του Halo 2 ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.

Γνωστά ονόματα έχουν δανείσει τις φωνές τους όπως οι ηθοποιοί Ron Perlman και Keith David και οι κωμικοί David Cross και Orlando Jones. Εδώ να τονίσουμε πως παρ ’όλο που οι Covenant μιλούν Αγγλικά, κάτι που σε άλλα παιχνίδια θα φαινόταν παράξενο και out of place, εδώ από την πρώτη στιγμή θα νιώσετε πως αυτή είναι η φυσική τους γλώσσα. Ναι, η δουλειά που έχει γίνει είναι τόσο καλή. Σε τελική ανάλυση όμως την παράσταση κλέβει η μουσική. Το πασίγνωστο πλέον Halo theme επιστρέφει ανανεωμένο, αυτή τη φορά executed με ηλεκτρική κιθάρα. Ότι και να σας πούμε εμείς, πρέπει να το ακούσετε για να νιώσετε τη μαγεία την ώρα που παίζετε το παιχνίδι. Οι επικές μάχες που δίνετε με το theme να παίζει στο background είναι μία εμπειρία που σπάνια συναντάς σε παιχνίδι. Εκτός από αυτό όμως, η μουσική στο σύνολό της είναι εκπληκτική και ταιριάζει απόλυτα με τον τόνο του κάθε επιπέδου. Μπράβο στη Βungie για το ότι έδωσε τόση σημασία σε αυτόν τον τομέα που τόσα άλλα παιχνίδια παραβλέπουν. 

Η επιτομή των console FPS
Η Microsoft κατάφερε να δημιουργήσει το καλύτερο FPS της μέχρι και σήμερα. Το Ηalo 2 προσφέρει ένα ευχάριστο campaign γεμάτο δράση και ένα σύστημα χειρισμού που θα ικανοποιήσει τους κατόχους Xbox. Επιπλέον, διαθέτει με διαφορά το καλύτερο multiplayer αυτή τη στιγμή στο Xbox και μάλιστα ταπεινώνει και πολλά από τα games του Xbox 360. Το ότι εξακολουθεί να μπαινοβγαίνει στο Top 10 της λίστας με τα games που παίζονται περισσότερο στο Live, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. 

Ο σοφός λαός μας λέει «συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει» και ακριβώς αυτό ισχύει στην περίπτωση του Halo 2. Η Bungie ακολούθησε την ασφαλή οδό και μας έδωσε ένα fps που δεν αλλάζει την πετυχημένη φόρμουλα αλλά την εξελίσσει ακόμα περισσότερο. Must για όλους τους κατόχους Xbox αλλά και FPSάδες γενικότερα.


Θετικά:
- Εκπληκτική και πολυδιάστατη δράση
- Πανέξυπνο Α.I.
- Το καλύτερο multi στο Xbox και όχι μόνο
- Εκπληκτικός ήχος
- Δεν προσφέρει κάτι το επαναστατικό αλλά βελτιώνει τα καλά του πρώτου

Αρνητικά:
-Μικρό και σχετικά εύκολο campaign
-Απότομο και «φτηνό» τέλος
-Μικροπροβλήματα στα γραφικά

Βαθμολογία:
Γραφικά: 9
Ήχος: 10
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 9.2

Εξελίσσει με τον καλύτερο τρόπο την επιτυχημένη φόρμουλα του πρώτου Halo.


Σπύρος Κλαουδάτος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 JohnShepard (Level 13) 11/02/2011 17:03
το καλυτερο Halo της σειράς.
Τέλος!
#2 scorch62 (Level 3) 22/06/2011 14:59
Αν και πιστεύω πως Το Halo 1 για το Χ-ΒΟΧ είναι λίγο ποιο Λεπτομερής στα όπλα,δεν πειράζει...Το παιχνίδι αυτό παραμένει να είναι Εξαιρετικό!
#3 NoGood! (Level 24) 11/07/2014 21:51
Το πήρα την πρώτη μέρα κυκλοφορίας στην συλλεκτική του έκδοση και μέσα σε ένα μήνα το τερμάτισα στο Legendary. :lol: :lol: :lol:
Score 9.2
9.12 User Score
(21 votes )
User Reviews 0
Genre: FPS
Developer: Bungie Software
Publisher: Microsoft
Διάθεση:
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 11/11/2004
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification