Superfrog

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON Amiga   PC   Amiga CD32  

Ο…Sonic των Amigάδων!


Έτος 1992 και στα γραφεία της Team17 πάνω στο καθιερωμένο brainstorming, ο Rico Holmes σχεδιάζει για πλάκα έναν βάτραχο και (αρχικά) το ονομάζει "Chuk". Πάνω στον χαβαλέ της παρέας ξαφνικά πέφτει η ιδέα στο τραπέζι ο βάτραχος αυτός να γίνει και παιχνίδι. Ήταν η χρονιά του Sonic (για την Sega) και του Mario (για την Nintendo). Η Amiga ήθελε την δικιά της μασκότ. Έτσι, η Team17 μέσα σε διάστημα 10 μηνών έφτιαξε τον Superfrog!

Ποιος είναι ο Superfrog;
Η Team17 εμπνεύστηκε από την ιστορία του πρίγκιπα που έγινε βάτραχος. Η κακιά μάγισσα λοιπόν μετέτρεψε τον ήρωά μας σε βάτραχο και απήγαγε την αγαπημένη του. Ο μικρός μας βάτραχος μετά το γεγονός, ενώ προχωρούσε κατσουφιασμένος στο "ποτάμι της απόγνωσης", βρέθηκε μπροστά σε ένα μπουκάλι…Lucozade! (το παιχνίδι το έγδαρε η πειρατεία, να μην τα βγάλουν τουλάχιστον από χορηγίες; Τα ίδια άλλωστε έγιναν και με την 7Up στο Cool Spot ή την Chupa Chups στο Zool).

Η περίεργη «χημεία» που αναπτύχθηκε, έκανε τον βάτραχο να αποκτήσει υπερφυσικές ικανότητες. Μπορούσε πλέον να τρέξει, να ανοίξει τα φτερά του και να κάνει πιο ψηλά άλματα, να χρησιμοποιήσει ένα blob (με το όνομα "Spud") ως μπούμερανγκ για να χτυπήσει τους εχθρούς του κ.α.

Gameplay
Το παιχνίδι είναι πολύ βατής δυσκολίας και δεν θα δυσκολευτείτε να το τερματίσετε. Θα χρειαστεί όμως πρώτα να αφιερώσετε αρκετές ώρες μαζί του. Για κάθε level υπάρχει κι ένας κωδικός, οπότε όταν χάνετε μπορείτε να τον σημειώσετε έτσι ώστε να συνεχίσετε από το συγκεκριμένο level την επόμενη φορά. O ήρωάς μας διαθέτει τέσσερις πόντους ενέργειας και 3 ή 5 ή 7 ζωές, ανάλογα με το τι θα επιλέξετε από τα Options. Μπορείτε να επιλέξετε μέχρι και επίπεδο δυσκολίας (Easy ή Normal).

Ο χειρισμός του Superfrog είναι πολύ απλός.Με το ένα και μοναδικό πλήκτρο, εφόσον έχετε το κατάλληλο power up, εκτοξεύετε το blob (την πράσινη γλίτσα με τα δύο μάτια) που χτυπάει τους εχθρούς σας. Έτσι μπορείτε να καταρρίψετε εχθρούς που ίπτανται. Για τους εχθρούς εδάφους, άλλοι είναι τρωτοί και θα χρειαστεί να τους πατήσετε κι άλλοι δεν είναι τρωτοί και θα πρέπει απλά να τους προσπεράσετε. Στο παιχνίδι συναντάνε διαφόρων ειδών Power ups. Από το power up που ενεργοποιεί το blob, μέχρι το wing power up που σας επιτρέπει να κρατηθείτε στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, super power ups με τα οποία τρέχετε πιο γρήγορα, invisible power up που σας επιτρέπει να γίνετε αόρατοι και να προσπεράσετε τους εχθρούς σας κ.ο.κ. Αν θέλετε να γεμίσετε την ενέργειά σας τότε θα πρέπει να πιείτε (τι άλλο;) Lucozade! Για να ολοκληρώσετε ένα επίπεδο θα πρέπει να συλλέξετε ορισμένο αριθμό νομισμάτων. Τέλος, συλλέγοντας συγκεκριμένα power ups μπορείτε στο τέλος της κάθε πίστας να κάνετε Gamble. Γενικά η λογική του παιχνιδιού είναι απλή, αλλά κάποια bugs στην πορεία καθώς και κάποια περίεργα εμπόδια ίσως να σας δυσκολέψουν και να σας εκνευρίσουν αρκετά.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει 6 κόσμους, διαφόρων κλιματολογικών συνθηκών. Αφού τους ολοκληρώσετε, καλείστε να εξοντώσετε την μάγισσα και το παραμύθι να λάβει ένα ευχάριστο τέλος. Γενικά πρόκειται για ένα platform game που παρά την όποια ευκολία διαθέτει μεγάλη διάρκεια ζωής (για την εποχή του).

Γραφικά-Levels
Τα γραφικά είχαν εξαιρετικό επίπεδο για τα δεδομένα της Amiga (άλλωστε πρόκειται για το σωτήριο έτος 1993). Και σε συνδυασμό με την πλοκή και τον πολύ καλό ήχο του παιχνιδιού, ανάγκασαν την Ocean να αγοράσει τα δικαιώματα του τίτλου έτσι ώστε να γίνει Publish και η έκδοση στα PC, μιας και μέχρι τότε είχε κυκλοφορήσει μόνο σε Amiga και στην κονσόλα της Commodore, το CD32.

Ο Superfrog αποδίδεται πολύ όμορφα στο παιχνίδι με τις κινήσεις του να θυμίζουν αρκετά τον Sonic (κυρίως το τρέξιμό του αλλά και το βλέμμα του σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού). Ο συμπαθής βάτραχος σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού ρίχνει κλεφτές ματιές προς εσάς ή προς τους εχθρούς του, είναι μονίμως χαμογελαστός (ακόμα κι όταν πολεμάει με τους εχθρούς του), ενώ πέφτει στο έδαφος, ζαλίζεται και παίρνει έκφραση πόνου όταν δέχεται χτυπήματα. Τα graphics του παιχνιδιού είναι απλά 2D αλλά καλοσχεδιασμένα. Τα levels είναι υψηλής ποιότητας και όσο προχωράτε στο παιχνίδι θα διαπιστώσετε ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα, αφού τα γραφικά δένουν απόλυτα με την μουσική επένδυση του παιχνιδιού. 

Allister Brimble: Ο…Μότσαρτ των Video Games!
Τον ήχο του Superfrog, τον υπογράφει ο Allister Brimble. Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει το audio εκατοντάδων τίτλων μέχρι σήμερα (όπως Alien Breed, Body Blows κτλ.) και του οποίου έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε συνέντευξη στο site. Η μουσική επένδυση του Superfrog ήταν επαναστατική για την εποχή της ενώ καλή δουλειά έχει γίνει και στον τομέα των ηχητικών εφέ. Ο Allister δεν δυσκολεύτηκε να βγάλει την μουσική του Superfrog και εμπνεύστηκε από διάφορα κομμάτια της τότε εποχής (π.χ. για τον δεύτερο κόσμο που είναι το κάστρο χρησιμοποίησε ήχους από την μουσική του Halloween), ταιριάζοντάς τα με ήχους από βατράχια και κάνοντάς τα πιο ευχάριστα ακούσματα. 


Επίλογος
Αν θέλετε να περάσει ευχάριστα η ώρα σας με την…μασκότ της Amiga, τον Superfrog, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το πολύ εθιστικό platform game. H Team17 μας αποκάλυψε ότι σε περίπτωση που δεχόταν πρόταση για να κάνει τον Superfrog 3D, τότε δεν θα είχε πρόβλημα να πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο. Από το στόμα τους και στων Publishers το αυτί!Θετικά:
- Χαριτωμένα γραφικά
- Εξαιρετική μουσική επένδυση
- Εθιστικό gameplay

Αρνητικά:
- Πολύ «παιδικό» παιχνίδι
- Ορισμένα bugs

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.5

Όταν η Sega είχε τον Sonic, η Amiga είχε τον Superfrog. Και πιστέψτε με, ο βάτραχος δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τον σκατζόχοιρο!

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 amiga500fan (Level 14) 01/03/2015 03:17
Επιτέλους μια παρουσίαση παιχνιδιου για amiga.

Ax αυτό το Super Frog, θα πώ μόνο λόγια!!!

Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο!!!!!
Του βάζω 10 με κλειστά μάτια.
Score 8
8.19 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Platform
Developer: Team17
Publisher: Team17 (PC Version από Ocean)
Διάθεση:
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 1993
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Forza Horizon 5   (8.83)
3
Lost Judgment   (8.43)
4
Deathloop   (8.42)
7
Halo Infinite   (8.38)
9
F1 2021   (8.31)
10

Latest User Reviews

2.
It Takes Two   (8.0)
3.
4.
6.
7.
Dead by Daylight   (7.0)
9.
10.
Gran Turismo Sport   (8.0)
Notification