Fable (PC)

Hot
REVIEWED ON PC   Xbox  

Fable: The Lost Chapters

Site: www.microsoft.com/games/fableΓενικά
Το Fable αποτελεί ίσως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα παιχνίδια ρόλων που έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής. Το παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία ενός ήρωα και της επιρροής του στον κόσμο. Η πρώτη του έκδοση ήταν για το XBOX με την απλή ονομασία Fable. Το παιχνίδι όμως χαρακτηρίστηκε από την κοινότητα ως ένα εξαιρετικά πετσοκομμένο παιχνίδι παρόλο που το γενικό περίβλημα ήταν εξαιρετικά καλό. To Lost Chapters ουσιαστικά επαναφέρει τα «κομμένα» κομμάτια τα οποία δεν είχαν ενσωματωθεί στη αρχική version. Να τονίσουμε ότι η εταιρία παραγωγής του είναι η LionHead Studios με «αρχηγό» της τον Peter Μolyneuax, γνωστό και από το πιο πρόσφατο τίτλο του Black and White (1 & 2). Aυτό σημαίνει ότι παρόλο που το παιχνίδι είναι RPG εν τούτοις, όπως θα δούμε στη συνέχεια, έχει αρκετά στοιχεία που μας θυμίζουν god game.Σενάριο
Όπως σε κάθε RPG για ένα παίχτη το πρώτο που πρέπει να εξεταστεί είναι η φύση και το είδος του σεναρίου. Έτσι λοιπόν, και χωρίς να κάνουμε spoilers, το παιχνίδι μας εισάγει στη ζωή ενός νεαρού ο οποίος θέλει να γίνει ήρωας, αλλά ακόμη δεν έχει βρει το δρόμο του. Ζει στο ειδυλλιακό χωριό του μαζί με τους γονείς του και την αδερφή του, ώσπου μια μέρα το χωριό δέχεται επιδρομή από ληστές οι οποίοι σκοτώνουν τον πατέρα του, απαγάγουν μητέρα και κόρη, καίνε το χωριό. Ο νεαρός, χάρη στη γρήγορη παρέμβαση της αδερφής του, καταφέρνει και γλιτώνει. Κλαίγοντας πάνω στο πτώμα του πατέρα του ένας μάγος εμφανίζεται και τον καθοδηγεί στη πιο φημισμένη σχολή η οποία εκπαιδεύει ήρωες για να συναντήσουν το πεπρωμένο τους. Το παιχνίδι αν και ξεκινάει με κάποια cliché θα παρατηρήσουμε ότι η συνέχεια όσον αφορά το σενάριο είναι αρκετά πρωτότυπη με ανατροπές, προδοσίες και όλα τα καλά που θα σφυρηλατήσουν ένα επικό ήρωα. Το σενάριο γενικά προχωρά με διάφορες αποστολές η οποίες κάποιες φορές έχουν άμεση σχέση με την υπόθεση και κάποιες φορές έμμεση με το να γνωρίζουν στον παίχτη τον κόσμο του παιχνιδιού αλλά και να το αφήνουν να παίρνει τις δικές του επιλογές στο πώς θα προχωρήσει ο χαρακτήρας. Τέλος να τονίσουμε ότι το παιχνίδι έχει διαφορετικά τέλη ανάλογα με τις επιλογές σας.Γραφικά – Ήχος
Εδώ τα πράγματα είναι λίγο περίεργα. Το παιχνίδι έχει πολύ καλά γραφικά με καλή επιλογή χρωμάτων και καλό σχέδιο. Αυτό που προξενεί μια περίεργη αίσθηση είναι το γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά τόσο των ηρώων όσο και κάποιες φορές του περιβάλλοντος είναι ίσως λίγος «υπερβολικά» κοινώς λίγο πιο μεγάλα από ότι περιμένουμε. Πάντως δεν μπορούμε να πούμε ότι «χτυπάνε» άσχημα στο μάτι και αν μη τι άλλο τονίζουν την επικότητα των ηρώων. Τα όπλα και ο ρουχισμός (αν και δεν υπάρχουν πολλά είδη) καλύπτονται από το γεγονός ότι είναι πολύ καλά σχεδιασμένα με πολλές λεπτομέρειες ώστε να νιώθουμε ότι έχουμε ένα μοναδικό χαρακτήρα. Για τα γραφικά του παιχνιδιού πρέπει να γίνει ειδική μνεία μιας και είναι από τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού. Έτσι λοιπόν παρατηρούμε ότι όσο πιο δυνατό είναι το κάθε μαγικό τόσο πιο εντυπωσιακό θα είναι και σε θέμα γραφικών. Για παράδειγμα στο Hell’s Fury θα δείτε πίδακες φωτιάς να εμφανίζονται και με το που ο ήρωας φτάνει στην ολοκλήρωση του, θα δείτε όλους τους εχθρούς γύρω του να περιβάλλονται από τους πίδακες αυτούς. Ακόμη και στα λιγότερο καταστροφικά μαγικά θα δείτε ότι έχουν φτιαχτεί πολλά είδη γραφικών ώστε να τα υποστηρίζουν και να θέλουμε να τα δοκιμάσουμε.

Όσον αφορά τον ήχο είναι αρκετά προσεγμένος. Ένα θετικό σημείο του είναι ότι έχουν φτιαχτεί μικροδιάλογοι για κάθε ΝPC που θα συναντήσετε. Επίσης ο κάθε σημαντικός χαρακτήρας που θα συναντήσετε έχει πολύ χαρακτηριστική φωνή ώστε να φαίνεται πολύ χαρακτηριστικά τι είδος χαρακτήρας είναι.

So, you want to be a Hero?Gameplay
Εξετάζοντας πλέον το κομμάτι αυτό τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Καταρχάς στο παιχνίδι δεν είστε υποχρεωμένοι να είστε ο συμβατικά καλός χαρακτήρας, μπορείτε κάλλιστα να είστε ο κακός ήρωας ο οποίος υποτάσσει τα πάντα στο πέρασμα του. Όποιο δρόμο και να επιλέξετε πάντως θα υπάρχει οπτικό αντίκρισμα πάνω στο χαρακτήρα καθώς πιο αγγελικά ή πιο δαιμονικά χαρακτηριστικά θα απεικονίζονται αλλά και ο γύρω πληθυσμός θα σας αντιμετωπίζει διαφορετικά , είτε με θαυμασμό αν είστε καλός είτε με φόβο αν είστε ο κακός. Ακόμη και τα αντικείμενα του παιχνιδιού ενισχύουν την εικόνα που θέλετε να δώσετε, από σκοτεινές πανοπλίες, σπαθιά φωτός μέχρι ζωντανά κοτοπουλάκια για τους πολύ κακούς ώστε να αναπληρώνουν ενέργεια.Σημαντικό σημείο που δίνει πόντους στο gameplay είναι το γεγονός ότι ανάλογα με τις επιλογές του χαρακτήρα όχι μόνο ηθικά αλλά και σε επάγγελμα φαίνονται. Έτσι ο μαχητής που δεν φορούσε περικεφαλαία όταν πάλευε θα δει τα αποτελέσματα πιο μετά όταν ουλές θα εμφανίζονται στο πρόσωπο του.

Πρέπει να τονίσουμε ότι ο χαρακτήρας παίρνει εμπειρία από τα τέρατα που σκοτώνει και τις αποστολές που ολοκληρώνει. Η εμπειρία που παίρνετε διακρίνεται σε γενική την οποία μπορείτε να την ξοδέψετε σε όποιο χαρακτηριστικό θέλετε και σε αυτή που κερδίζετε ανάλογα με το όπλο που χρησιμοποιείτε, εξ’ επαφής, από απόσταση και από μαγεία. Αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στα χαρακτηριστικά αυτού του όπλου. Έτσι, αν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε πολύ μαγεία, θα έχετε πολύ περισσότερη εμπειρία να ξοδέψετε ώστε να μάθετε καινούρια μαγικά, να έχετε μεγαλύτερη μαγική δύναμη κτλ.Το παιχνίδι συμπληρωματικά έχει πολλές αποστολές οι οποίες θα σας δώσουν αρκετή εμπειρία αλλά και οι περισσότερες είναι αρκετά διασκεδαστικές. Στα αρνητικά όμως θα πρέπει να πούμε ότι σε αποστολές «συνοδείας» αβοήθητων NPC’s οι συγκεκριμένοι έχουν κακό AI ώστε δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα τους βλέπετε άοπλους να τρέχουν σε ορδές εχθρών πριν καλά προλάβετε να αναπληρώσετε ενέργεια.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στο παιχνίδι μπορείτε να κάνετε και ένα βασικό εμπόριο αγοράζοντας προϊόντα από μια περιοχή και πουλώντας τα ακριβότερα σε άλλη περιοχή που τα έχει ανάγκη δίνοντας και άλλους τρόπους να βγάλει κανείς λεφτά πέρα από σφαγή.Επίλογος
Το Fable: The lost chapters παρόλο που έχει αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό από τους περισσότερους, εν τούτοις εξακολουθεί να είναι ένα πολύ καλό RPG το οποίο καταφέρνει να ξεφύγει ως ένα μεγάλο βαθμό από τη στατικότητα των περισσότερων single player και καταφέρνει να δώσει κάτι πρωτότυπο και ανανεωμένο. Ας ελπίσουμε ότι με την έλευση του Fable 2 να δούμε ακόμη πιο πολύ ζωντάνια και πρωτοτυπία και να έχουμε τίτλους άξιους να σταθούν στην σκηνή μαζί με τα massive online role playing games.

Θετικά: Ωραία γραφικά, πρωτότυπο gameplay, γρήγορη δράση, σωστή ανάπτυξη χαρακτήρα.

Αρνητικά: Κακό NPC A.I., όχι αρκετά αντικείμενα.

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8
Gameplay: 9
Αντοχή: 7
Γενικά: 8.4

Ένα χαριτωμένο Action RPG, το οποίο όμως δεν απευθύνεται στους hardcore fans του είδους.

Γιώργος Φωτόπουλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.0(1)
To write a review please register or
Fable (Xbox)
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.0
Μόνο και μόνο που ο Peter Molyneux εμπλέκεται στην ανάπτυξη του τίτλου ήταν αρκετό για να δημιουργήσει προσδοκίες και αναμονή για αυτή τη κυκλοφορία.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος όταν μαθαίνει πως θα μπορεί να ζει τη ζωή του χαρακτήρα του; Όταν γνωρίζει ότι θα τον δει ως μικρό παιδί αλλά και να μεγαλώνει μέχρι να φτάσει στο τέλος της ζωής του; Το Fable συνοδεύτηκε από πάρα πολλές υποσχέσεις και όσοι διαβάζετε το review μου θέλετε να μάθετε αν εκπληρώθηκαν αυτές οι υποσχέσεις.

Πάμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Όπως γνωρίζετε, ο παίκτης αναλαμβάνει τον έλεγχο ενός μικρού παιδιού που ζει στο ονειρικό χωριό Oakvale της Albion. To Οakvale χρησιμοποιείται ως tutorial ουσιαστικά και σύντομα (spoiler alert) διαταράσσεται από μια μαζική επίθεση ληστών. Ο χαρακτήρας επέζησε αλλά δυστυχώς έχασε το πατέρα του, τη μητέρα του και την αδερφούλα του. Μετά από ένα ακόμη tutorial, ξεκινά ουσιαστικά η περιπέτειά σας και η διαμόρφωση του χαρακτήρα σας. Θα γίνετε ο πιο αγαπητός και σεβαστός ήρωας ή ο πιο τρομακτικός και διαβολικός αντι-ήρωας;
H ελευθερία του παίκτη στο κόσμο της Albion είναι τόσο εκτεταμένη που φαντάζει απόλυτη. Είστε ελεύθεροι να πάτε όπου θέλετε. Μπορείτε να περάσετε από τη σχολή ηρώων που λειτουργεί ως hub για τα quests και τα side-quests. Μπορείτε βέβαια και να κλωτσάτε μόνο κότες! Ναι, ο τίτλος διατηρεί και τέτοιου είδους στατιστικά στοιχεία. Ανάλογα με τη συμπεριφορά του χαρακτήρα σας διαμορφώνεται και η συμπεριφορά του υπόλοιπου κόσμου. Στο κοινωνικό σύστημα της Albion υπάρχουν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, δομές, αστυνομία, pubs και πολλά ακόμα που δε περιγράφονται αν δε το παίξετε εσείς οι ίδιοι. Για παράδειγμα: Μπορείτε να εξοντώσετε όλους τους εμπόρους και να πάρετε στα χέρια σας το αντίστοιχο εμπόριο. Με αυτή την ιδιότητα (κρατηθείτε) μπορείτε να επηρεάσετε το οικονομικό ισοζύγιο της περιοχής!!!

Οι επιλογές γενικά έχουν τεράστια ποικιλία σε τέτοιο σημείο που ανεβάζει το replayability και τη διάρκεια στα ύψη! Μπορείτε μέχρι και να φλερτάρετε (είτε straight είτε gay!), να ερωτευτείτε και να παντρευτείτε! Βέβαια η σεξουαλική πράξη κρύβεται… ενώ σας επιτρέπεται η διατήρηση παράλληλων σχέσεων ή και πολλαπλών γάμων! Γενικά, οι δυνατότητες και η ποικιλία στην ανάπτυξη του χαρακτήρα σας είναι εξαιρετικές. Δεν περιορίζεστε στο να επιλέξετε κάποιο class καθώς αναπτύσσετε τα abilities σας όπως εσείς θέλετε. Επίσης, η εμφάνιση του χαρακτήρα σας επηρεάζει τη κοινή γνώμη!

Όλα τέλεια, έτσι; Αλλά. Αχ αυτό το αλλά.
Οι υπόλοιποι χαρακτήρες δεν γερνάνε ενώ ο δικός σας ναι. Δίνει μεγάλη αντίφαση σε σημείο που χαλάει η όλη ατμόσφαιρα. Και λόγω του όγκου των δεδομένων πολλά loading times. Δε κρατάνε πολύ αλλά είναι άκρως εκνευριστικά από ένα σημείο και μετά.

Το Fable είναι μοναδικό. Πρωτόγνωρες δυνατότητες για πρώτη φορά στα χέρια των gamers! Κάποια πράγματα δεν έγιναν σωστά, λεπτομέρειες και ολόκληροι μηχανισμοί παραλήφθηκαν (δε μπορείτε να γίνετε daddy) και δυστυχώς ενώ έχει μια εμμονή ο Molyneux με την έμφαση στη λεπτομέρεια, προφανώς πιέστηκε η όλη προσπάθεια λόγω χρόνου και χρημάτων.

Θετικά:
-Ωραία γραφικά
-Πρωτότυπες ιδέες στο gameplay
-Πρωτοποριακή ανάπτυξη χαρακτήρα.

Αρνητικά:
-Κάποιες παραφωνίες όσον αφορά την εξέλιξη των NPC
-Ηχητική καθαρότητα των voice-overs
-Συχνά loading times

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 9
Αντοχή: 7
Γενικά: 7,7

Το Fable θα σας ψυχαγωγήσει και παρά τα ελαττώματά του, έθεσε καινοτομίες και βάσεις για games του μέλλοντος.
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 reinko24 (Level 10) 06/04/2010 22:39
έχει πολύ διαδραστικό gameplay ανάλογα με τις επιλογές σου γίνεσε καλός η κακός και εξελήσετε διαφορετικά η ιστορία επίσης αρκετά καλοδουλεμένα γραφικά
#2 armoniac (Level 3) 11/02/2011 17:03
καλουτσικο παιχνιδακι, ωραιο και το κολπακι με το space που λοκαρε τον αντιπαλο, αλλά αυτό το "chicken chaser" που σε φωναζουν στην αρχη, πολυ γελιο!
#3 redmits (Level 3) 11/02/2011 17:03
Αν ειχε πιο πολλη ελευθερια μεσα στο παιχνιδι θα ηταν τελειο
#4 elfakos (Level 5) 11/02/2011 17:03
έπαιξα λίγες ώρες αυτον τον τίτλο και δε θέλω να αυξηθούν. καθαρα μια χαζοχαρούμενη μίξη RPG,adventure και παραμυθιού,που κάνει αποτυχημένο κάθε ένα απο τα στοιχεία που το αποτελούν..
#5 joni (Level 5) 09/06/2011 13:30
επαιζα 6 ωρες την ημερα με τον ξαδερφο μου στ παλιο xbox
#6 ati009 (Level 12) 01/11/2012 00:39
Για μενα αυτο το παιχνισι στο Xbox ήταν πολυ μουφα.
#7 NoGood! (Level 24) 11/07/2014 23:07
Ένα παιχνίδι που με κράτησε καιρό απασχολημένο.Τη ν πρώτη φορά το τερμάτισα σαν ήρωας και την δεύτερη καταλαβαίνετε.. ..
#8 Zaratoth (Level 28) 12/07/2014 00:14
Άλλο ένα παιχνίδι των παιδικών μου χρόνων, αυτό το Γυμνάσιο. Πολύ ωραίο rpg, αν και, όταν το κοιτάζω μετά από χρόνια και εμπειρίες, δεν ήταν τόσο ανοιχτό και με τόσες επιλογές όσο μου φαινόταν τότε. Δεν ξέρω αν θα το ξαναέπαιζα σήμερα, αλλά είναι στην καρδιά μου.
Score 8.4
7.9 User Score
(15 votes )
User Reviews 8
Genre: RPG με στοιχεία Action/Adventure
Developer: Lionhead Studios
Publisher: Μicrosoft Game studios
Διάθεση: Microsoft Hellas (211-206000)
Players:
Requirements: 256MB, 1.4 GHZ , Κάρτα γραφικών 64MB
Release Date: 14/9/2004 (Xbox), 20/9/2005 (PC)
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
5
Forza Horizon 5   (8.8)
9
FIFA 23   (8.4)
10
Gran Turismo 7   (8.3)

Top Reviews (by user score)

2
Temtem   (8.75)
3
Lost Ark   (8.3)
4
Stray   (8.19)
5
Trek to Yomi   (7.92)
6
The Quarry   (7.83)
7
Knockout City   (7.5)

Latest User Reviews

1.
Trek to Yomi   (9.0)
2.
God of War (PC)   (9.0)
3.
Stray   (8.0)
5.
Elden Ring   (9.0)
6.
Martha is Dead   (9.0)
8.
10.
It Takes Two   (8.0)
Notification