Ninja Gaiden (Xbox)

Hot
REVIEWED ON Xbox  

Ninja Gaiden
Ο απόλυτος νίντζα του Xbox!

Site: www.ninjagaidengame.comΗ Team Ninja δείχνει που μπορούν να φτάσουν οι ικανότητές της μέσω αυτού του μοναδικό Action game, το οποίο αποτελεί έναν από τους καλύτερους τίτλους που κυκλοφόρησαν στο Xbox. Το Ninja Gaiden έκανε πάταγο σε Αμερική πουλώντας πάνω από 350.000 αντίτυπα μέσα στον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του, ενώ στην Ιαπωνία που οι κονσόλες Xbox σπανίζουνε και το μποϊκοτάζ κατά της Αμερικής οργιάζει, το παιχνίδι πούλησε 60.000 αντίτυπα μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες. Σε αυτό βέβαια μέτρησε πολύ το γεγονός ότι το development έγινε από…εγχώρια προγραμματιστική εταιρεία.

Η υπόθεση
Όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, τα οποία γνωρίσατε ιδιαίτερα από τις κονσόλες της Nintendo, αναλαμβάνετε τον ρόλο του γνωστού νίντζα-πρωταγωνιστή Ryu Hayabusa. Μία ωραία πρωία (η οποία συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι και τόσο ωραία) μια σκοτεινή δύναμη εισβάλει στο χωριό σας και κλέβει το Dark Dragon Blade, το σπαθί-κειμίλιο του χωριού κι εσείς θα πρέπει να ψάξετε και να βρείτε τους υπαίτιους που το έκλεψαν αλλά και να εκδικηθείτε τον θάνατο των συναδέλφων πολεμιστών σας. Στο δρόμο σας θα βρεθεί και η Rachel της οποίας η αδερφή έχει μετατραπεί σε δαίμονα, οπότε και χρειάζεται την βοήθειά σας.Gameplay
Το στυλ του Ninja Gaiden θυμίζει διασταύρωση Tomb Raider και Devil May Cry. Ο Ryu μπορεί να σκαρφαλώνει και να πιάνεται σε οποιοδήποτε σημείο, χάρη στην φυσική κατάσταση νίντζα που διαθέτει ή μπορεί να κάνει ακροβατικά σε ξύλο και να κολυμπάει στο νερό. Το σύστημα μάχης μας φέρνει στο νου σε αρκετά σημεία το στυλ του Dante αφού υπάρχουν και εδώ τα combos όπως και τα special moves τα οποία αποκτάτε σε ανώτερα levels. Εκτός από τις αναρριχήσεις τύπου Lara Croft, ο Ryu μπορεί να κάνει όλα αυτά τα τρελά κόλπα που κάνουν οι νίντζα στον αέρα. Δηλαδή μπορεί να περπατήσει πάνω σε πλάγιο τοίχο ενώ τρέχει, να σκαρφαλώσει και για λίγα δευτερόλεπτα να δίνει την αίσθηση ότι “πετάει” στον αέρα ή να περπατήσει σε τοίχο…προς τα πάνω (!) και στη συνέχεια με ένα άλμα να βρεθεί εκεί που θέλει.

Ο χειρισμός είναι αρκετά απλός αλλά χρειάζεται ένα διάστημα εξοικείωσης, κυρίως για να μάθετε να εκτελείτε τις κινήσεις γρήγορα αλλά και να πετυχαίνετε τα γρήγορα combos με τους κατάλληλους συνδυασμούς. Υπάρχουν δύο πλήκτρα επίθεσης κι ένα πλήκτρο για το μπλοκάρισμα. Το μπλοκάρισμα της επίθεσης των εχθρών είναι μια πολύ καλή τεχνική η οποία όμως θα σας χρησιμεύσει μόνο για την πρώτη ώρα ενασχόλησής σας με το παιχνίδι κι αυτό διότι στην πορεία οι εχθροί σας θα σπάνε το μπλοκάρισμά σας και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την μόνη εναλλακτική μέθοδο αποφυγής η οπoία είναι η τούμπα στο έδαφος, συνήθως με κατεύθυνση προς τα πίσω.Οι επιθέσεις σας γίνονται είτε με τα σπαθιά είτε με τις κλωτσιές, ενώ υπάρχουν και όπλα μακρινής απόστασης όπως τα αστεράκια ή το τόξο. Τα σπαθιά είναι κυρίως δύο ειδών. Τα one-handed swords (όπως τα Dragon Sword και Kitetsu) τα οποία είναι ελαφριά όπλα για γρήγορες κινήσεις και combos και τα βαριά σπαθιά (όπως τα Dabilahro και Unlabored Flawlessness) με τα οποία κάνετε πιο αργές κινήσεις αλλά μπορείτε να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά στον εχθρό. Τα χτυπήματα με τα σπαθιά ποικίλλουν, όπως επίσης και τα συνεχόμενα combos τα οποία με λίγη εξάσκηση μπορούν να αποβούν σωτήρια για τον χαρακτήρα σας. Εκτός από τα combos μπορείτε να κλωτσήσετε τον αντίπαλο όταν βρίσκεται στο έδαφος αλλά και να πραγματοποιήσετε τελειωτική κίνηση με το Izuna Drop, δηλαδή το κάρφωμα του σπαθιού από πάνω προς τα κάτω.

O Ryu Hayabusa επιστρέφει κι αυτή τη φορά είναι τρισδιάστατος και γεμάτος όρεξη για νέες περιπέτειες!Η κάμερα του παιχνιδιού είναι action camera τρίτου προσώπου η οποία κρατάει αρκετή απόσταση από τον χαρακτήρα σας ώστε να έχετε το οπτικό πεδίο να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς σας. Σε ορισμένα σημεία του παιχνιδιού που αφορούν κλειστούς χώρους η κάμερα δεν κάνει τόσο σωστά τη δουλειά της περιορίζοντας το οπτικό πεδίο προς τον στόχο. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν ανάμεσα στην κάμερα και τον χαρακτήρα σας παρεμβάλλονται φράχτες ή άλλα φυσικά εμπόδια. Υπάρχει και η κάμερα πρώτου προσώπου η οποία σας βοηθάει να δείτε το περιβάλλον γύρω σας, ενώ στη μάχη έχει εφαρμογή κυρίως στη χρήση του τόξου.Οι μάχες με τα Big Bosses είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση σε τέτοιου είδους κλασικά ιαπωνικά παιχνίδια. Οι εχθροί πριν την μάχη παρουσιάζονται με επιβλητικά animations. Έχουν υψηλή τεχνική στη χρήση των σπαθιών και συνήθως σας καταφέρνουν πολλαπλά combos τα οποία σας αφαιρούν αρκετή ενέργεια. Τα περισσότερα big bosses δεν πέφτουν τόσο εύκολα στο έδαφος λόγω της υψηλής δύναμης που διαθέτουν. Επιπλέον, έχουν και αυτοί μία σειρά από ειδικές κινήσεις. Η ενέργειά τους εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης με μία μεγάλη μπάρα, πολλαπλάσια της δικιάς σας, η οποία σας δίνει μια εικόνα του πόσα χτυπήματα θα χρειαστούν για να εξοντωθούν.

Όταν σκοτώνετε εχθρούς κερδίζετε essences. Πρόκειται για μικρές λάμψεις οι οποίες είναι κάτι αντίστοιχο με τις ψυχές των εχθρών σας και σας αναπληρώνουν ένα μικρό μέρος από την ενέργειά σας. Όσο εξερευνάτε τα levels θα συναντάτε και bonus items όπως τα elixirs, τα οποία αναπληρώνουν μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς σας ή άλλου είδους potions. Αυτά συνήθως βρίσκονται μέσα σε σεντούκια. Σε διάφορα άλλα σημεία θα συναντήσετε κλειδιά τα οποία ανοίγουν πόρτες από τις επόμενες τοποθεσίες.Οι εχθροί σας έχουν αρκετά υψηλό A.I. και θα πρέπει να είστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί στις επιθέσεις σας ώστε να μην τους αφήσετε περιθώριο αντίδρασης. Τα big bosses συνήθως χρειάζονται 2-3 απανωτά χτυπήματα και στη συνέχεια διέξοδο με τούμπα για να αποφύγετε την απάντησή τους. Όλα αυτά φαντάζουν και όντως είναι πολύ δύσκολα στην πράξη. Ένας μέσος παίκτης θα πρέπει να κάνει καλή συντήρηση δυνάμεων και να την βγάλει με τα essences μέχρι το big boss κάθε πίστας στο οποίο και θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα potions. Μετά από κάθε μάχη, η ενέργειά σας θα είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ελέγχετε και προς μεγάλη σας απογοήτευση θα τελειώνει αρκετά γρήγορα. Αν στην πορεία του παιχνιδιού καταφέρετε να κάνετε upgrade τα όπλα σας και τα skills σας τότε θα έχετε σίγουρα περισσότερες πιθανότητες να την βγάλετε καθαρή, ιδιαίτερα με τους μεγάλους κακούς. Στα ειδικά skills υπάρχουν τα ninpos, μία σειρά από εξαιρετικές μαγικές τεχνικές τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εκτοξεύσετε ακτίνες φωτιάς, πάγου ή κεραυνού.

Γραφικά-Ήχος
Η Team Ninja καταφέρνει να μας εντυπωσιάσει για άλλη μια φορά με την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει στον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού. Η εμπειρία της από το fighting game Dead or Alive ξεχωρίζει από την πρώτη σας γνωριμία με το παιχνίδι, όπου μπορείτε να παρατηρήσετε τα άπταιστα physics των χαρακτήρων. Τόσο η εμφάνισή τους όσο και οι κινήσεις τους είναι απόλυτα ρεαλιστικές, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα levels τα οποία όπως είναι φυσικό έχουν ένα ιαπωνικό design και μεγάλη ποικιλία σχεδιασμού. Θα συναντήσετε ηλιόλουστα παραδοσιακά σπίτια, ξέφωτα ή σκοτεινά μέρη στα οποία κυριαρχούν οι βροχές και οι κεραυνοί.Οι φωνές του χαρακτήρα σας και των εχθρών του θυμίζουν έντονα το Dead or Alive και το σπικάζ στα cutscenes δίνει μία ξεχωριστή αύρα στις μάχες. Σε όλα αυτά βοηθάνε πολύ και τα μουσικά themes που παίζουν στο background, τα οποία έχουν διαφορετικό κάθε φορά ρυθμό, ανάλογα με τη μάχη. Για παράδειγμα στις μάχες με τα big bosses ο ρυθμός τους είναι πολύ πιο έντονος.

Επίλογος
Από τεχνικής άποψης, το Ninja Gaiden είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το Xbox μέχρι σήμερα. Αρνητικά σημεία του παιχνιδιού είναι η δυσκολία του και η μικρή διάρκεια ζωής του. Όπως και να ‘χει, αν το Halo θεωρείται το καλύτερο Action Shooter για το Xbox τότε το Ninja Gaiden είναι το καλύτερο Action/Adventure για την κονσόλα της Microsoft κι ένας τίτλος must-have για τους fans του είδους!

Θετικά:
- Άριστα γραφικά
- Γρήγορο gameplay
- Μεγαλοπρεπείς μάχες με big bosses

Αρνητικά:
- Οι εχθροί είναι αρκετά δύσκολοι στην αντιμετώπιση
- Μικρή διάρκεια ζωής

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.6

Αρπάξτε το σπαθί σας και ξεχυθείτε στη μάχη σε ένα παιχνίδι...χάρμα οφθαλμών!


Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8.6
8 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Action/Adventure
Developer: Team Ninja
Publisher: Tecmo, Eidos Interactive
Διάθεση:
Players:
Release Date: 14/5/2004
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification