Turok (PS3, Xbox 360, PC)

Hot
REVIEWED ON PC   PS3   Xbox 360  

Turok
Οι δεινόσαυροι ξανάρχονται

Site: www.turok.comΤο Turok είναι ένας τίτλος που στο παρελθόν, φέροντας την υπογραφή της Acclaim, είχε αφήσει αρκετά θετικές εντυπώσεις σε PC, PS2, Gameboy και Xbox. Η σημαντικότερη επιτυχία του είχε σημειωθεί με την ομώνυμη τριλογία στο Nintendo 64. Για όσους δεν το έχουν παίξει, απλά να αναφέρουμε ότι είναι ένα FPS το οποίο αναφέρεται σε μία πραγματικότητα επιστημονικής φαντασίας, βάση της οποίας οι δεινόσαυροι έχουν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας (η όλη φάση θυμίζει Jurassic Park δηλαδή).

Σενάριο
Στο παιχνίδι αναλαμβάνετε τον ρόλο του Joseph Turok, o οποίος παλιότερα ήταν μέλος της Wolf Pack, μιας στρατιωτικής ομάδας της οποίας τα μέλη είχαν εκπαιδευτεί απ’ τον στρατηγό Ronald Kane. Ο Turok κάποια στιγμή έφυγε από την ομάδα και λίγα χρόνια αργότερα επανήλθε στον στρατό, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Whiskey Company, μιας ομάδας που έχει ως στόχο της να συλλάβει τον Ronald Kane και να τον αναγκάσει να επιστρέψει στη γη. Ο Ronald Kane όμως δεν είναι μόνος. Δουλεύει ως διοικητής μιας μυστικής στρατιωτικής ομάδας η οποία υπάγεται στην οργάνωση Mendel-Gruman.Όταν οι ήρωές μας πλησιάζουν στον πλανήτη που εδρεύει ο Kane, το διαστημόπλοιό τους δέχεται πυρά και αναγκαστικά προσεδαφίζεται απότομα. Εκεί, ως Turok ανακαλύπτετε ότι οι δεινόσαυροι ζουν και βασιλεύουν, χάρη στις βιοτοξίνες του Kane που μετέτρεψαν τους δεινόσαυρους σε ταχύτατα εξελίξιμο είδος. Στόχος σας είναι να βάλετε μπουρλότο στην επιχείρηση. Αλλά η ανατίναξη μιας ολόκληρης στρατιάς θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

Gameplay
Η κύρια δράση του παιχνιδιού επικεντρώνεται στις μάχες μεταξύ στρατιωτών και πλασμάτων. Οι δεινόσαυροι συμμετέχουν κι αυτοί ενεργά με τη διαφορά ότι μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε έξυπνα προς όφελός σας αν τους “τραβήξετε” μέσα στη μάχη, αφού δεν έχουν ως στόχο τους αποκλειστικά εσάς αλλά λειτουργούν ως ουδέτεροι παράγοντες.Το σύστημα στόχευσης του Turok είναι πραγματικά αστείο. Υπάρχει δυνατότητα για μία υποτυπώδη εστίαση προς τον στόχο και η μόνη ένδειξη που εμφανίζεται είναι ένας σταυρός. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να διαθέτετε το σημάδι της Άγης Κασούμη για να πετύχετε τους εχθρούς σας οι οποίοι θα συνηθίζουν να βρίσκονται σε μακρινές αποστάσεις. Τα όπλα σας είναι ότι διαθέτει κι ένας σύγχρονος στρατιώτης: Rifles, Shotguns, Rocket Launchers, Chain Guns, Sticky Bomb Guns, Snipers κ.α. Τα Snipers είναι ίσως η πιο αξιόπιστη λύση για μία σωστή στόχευση μέσω της διόπτρας που διαθέτουν. Από τα διαθέσιμα όπλα του παιχνιδιού μπορείτε κάθε φορά να έχετε δύο όπλα στην κατοχή σας, επομένως θα πρέπει να κάνετε προσεκτική επιλογή σε κάθε στάδιο του παιχνιδιού.

Μέσα σ’ όλα αυτά υπάρχουν και τα…πρωτόγονα όπλα τα οποία κάνουν αθόρυβη δουλειά και δεν αποσπούν την προσοχή όλης της ομάδας των στρατιωτών κατά πάνω σας. Αυτά είναι για παράδειγμα το μαχαίρι και το τόξο. Στο τόξο θα δυσκολευτείτε αρκετά να βρείτε σημάδι ενώ στο μαχαίρι ίσως και να “αρπάξετε” κάποιες ξώφαλτσες μέχρι να φτάσετε στο στόχο σας. Όταν επιτίθεστε από κοντινή απόσταση η κάμερα αλλάζει σε τρίτου προσώπου, δείχνοντάς σας την στιγμή της επίθεσης στο υποψήφιο θύμα (στρατιώτης ή δεινόσαυρος). Εκεί στόχος σας είναι να επιλέξετε τα κατάλληλα κουμπιά για να αποτελειώσετε τον στόχο σας με επίθεση από πίσω ή από πάνω. Αντίστοιχα, αν δεχτείτε εσείς επίθεση από κοντινή απόσταση, τότε θα πρέπει να αποκρούσετε την επίθεση αυτή πατώντας συνέχεια τα κουμπιά για να αμυνθείτε ή και να ανταποδώσετε το χτύπημα.Το A.I. των εχθρών σας θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε ένα μέτριο επίπεδο. Οι στρατιώτες σας χτυπούν συνήθως από απόσταση χωρίς να επιχειρούν να σας προσεγγίσουν. Σε κοντινές αποστάσεις θα αντιμετωπίσετε αρκετά προβλήματα, ιδιαίτερα από τους δεινόσαυρους και τους σκορπιούς τους οποίους θα πρέπει πάντοτε να κρατάτε μακριά. Όταν δεχτείτε χτυπήματα τότε η οθόνη θα αρχίσει να κοκκινίζει και με την συνηθισμένη κάλυψη θα επανέλθετε πάλι στο 100%. Το πρόβλημα όμως είναι στα πυρά που δέχονται οι εχθροί σας. Πραγματικά μερικές φορές έχετε την αίσθηση ότι δεν πέφτουν κάτω με τίποτα, ακόμα κι αν δεχτούν πολλές σφαίρες μαζί από ισχυρά όπλα.

Άλλο ένα εκνευριστικό πρόβλημα με το Turok είναι τα checkpoints στα οποία μπορείτε να κάνετε save. Το ένα checkpoint από το άλλο απέχει αρκετά και οι παγίδες που κρύβει ο πλανήτης είναι πολλές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δεχτείτε πολυάριθμες επιθέσεις από πλάσματα και στρατιώτες μέχρι να καταφέρετε να φτάσετε στο επόμενο checkpoint. Αυτό ίσως σας εξοργίσει, ιδιαίτερα στα δυσκολότερα levels. H διάρκεια ζωής του κυρίως παιχνιδιού υπολογίζεται σε 12 ώρες καθαρού gameplay.Multiplayer
Εκτός από το κεντρικό story του ήρωά μας, υπάρχουν και ορισμένα multiplayer modes. Συγκεκριμένα μπορείτε να μαζευτείτε μέχρι 16 παίκτες και να παίξετε Deathmatch, Capture the Flag, Wargames και Assault Capture the Flag. Αν θέλετε, μπορείτε ακόμη και να δοκιμάσετε τις co-op αποστολές του παιχνιδιού οι οποίες υποστηρίζουν έως τέσσερις παίκτες ταυτόχρονα με τη διαφορά ότι είναι πολύ μικρές σε διάρκεια. Τέλος, εκτός από τους κλασικούς χάρτες, κυκλοφορεί κι ένα downloadable πακέτο χαρτών με τίτλο “Veloviraptor Pack” το οποίο περιλαμβάνει πέντε νέα maps, ένας εκ των οποίων είναι για co-op.Γραφικά
Το Turok, όπως και τα περισσότερα σύγχρονα FPS, χρησιμοποιεί την Unreal Engine 3. Το θέμα είναι ότι την χρησιμοποιεί σωστά κυρίως στον σχεδιασμό του Turok και των δεινοσαύρων. Τα περιβάλλοντα είναι φωτεινά αλλά δεν έχουν τόσο ρεαλιστικά γραφικά όσο θα περιμένατε (τα textures έχουν αρκετές άσχημες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα συνηθισμένα textures της Unreal Engine), ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στα action sequences στις επιθέσεις σώμα με σώμα που θα έχετε με τους εχθρούς σας. Στους δεινόσαυρους υπάρχει πλήρης και σωστή απεικόνιση όλων των ειδών. Η Propaganda Games το μελέτησε το θέμα και έχει στο ρεπερτόριό της τυραννόσαυρους, Raptors, Κομψογνάθους, Γιγαντόσαυρους και γενικά όλα τα σημαντικά είδη από τον κόσμο των δεινοσαύρων (κάθε ύψους), όπως τα μάθαμε από την ιστορία. Εκτός απ’ τους δεινόσαυρους θα συναντήσετε και άλλα πλάσματα όπως τα Lurkers, τα Soldier Bugs (τα οποία μοιάζουν με σκορπιούς), τα Meganeura (ιπτάμενα προϊστορικά πλάσματα που εκτοξεύουν οξύ) ή ακόμα και τα ιστορικά Beasts (τέρατα αρκετά μεγάλα σε ύψος και όγκο).

Ήχος
Το παιχνίδι καταφέρνει να φτιάξει μια αξιόλογη ατμόσφαιρα με τις καλές ερμηνείες στις ομιλίες μεταξύ των στρατιωτών και τις φωνές των πλασμάτων την ώρα της μάχης. Επιπλέον, οι ήχοι από το περιβάλλον θα σας μεταφέρουν με επιτυχία το κλίμα του πλανήτη αλλά μέχρι εκεί. Το μουσικό χαλί του παιχνιδιού δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από μερικές ώρες ενασχόλησης με το παιχνίδι, θα υπάρχουν αρκετές κουραστικές επαναλήψεις από τα όσα θα ακούτε στ’ αυτιά σας.Επίλογος
Το Turok είναι ένα μέτριο FPS με το οποίο μπορείτε απλά να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας. Από τεχνικής άποψης αλλά και λόγω ορισμένων κενών που παρουσιάζει το gameplay, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στέκεται ένα επίπεδο πιο κάτω από ένα μέτριο FPS της αγοράς. Το παράξενο είναι ότι στα PC απαιτεί να καταλάβει κάτι λιγότερο από 20GB χώρο στον σκληρό δίσκο! Μάλλον το port βγήκε λίγο μάπα!

Θετικά:
- Όμορφα action sequences στις μάχες σώμα με σώμα
- Λεπτομερής σχεδιασμός των δεινοσαύρων

Αρνητικά:
- Προβλήματα στα textures
- Η έκδοση για PC έχει εξωφρενικές απαιτήσεις για ένα τέτοιο παιχνίδι
- Προβληματική engine
- Καταντάει βαρετό και το multiplayer δεν σώζει την κατάσταση

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.8

Ένα αεροσκάφος δέχεται χτύπημα, προσγειώνεστε ανώμαλα, καθαρίστε τον πλανήτη από τους στρατιώτες και τους δεινοσαύρους, απογειώνεστε, επιστρέφετε. Κάπου το έχουμε ξαναδεί το έργο!

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Mr.Dododi (Level 25) 07/09/2014 14:41
Playable αλλά δυστυχώς ψιλοαδιάφορο. Μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη δουλειά.
Score 7.8
7.36 User Score
(7 votes)
User Reviews 0
Genre: FPS
Developer: Propaganda Games
Publisher: Touchstone
Διάθεση:
Players:
Requirements: 1GB RAM, επεξεργαστής 2.4Ghz, Κάρτα γραφικών 128ΜΒ, HD 18GB
Official Website:
Demo:
Full Game:
Release Date: 8/2/2008
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Persona 5 Royal   (8.58)
2
3
Hades   (8.33)
5
FIFA 21 (PS5)   (8.25)
6
Among Us   (8.25)
7
8
Monster Train   (8.17)
9
Cyberpunk 2077   (8.15)
10

Latest User Reviews

3.
F1 2020   (7.5)
4.
Cyber Shadow   (8.0)
5.
6.
7.
Cyberpunk 2077   (8.0)
8.
10.
Notification