Minecraft

Hot
REVIEWED ON PC  

Γίνε και εσύ ένας Μπομπ Μάστορας. 

Γίνε και εσύ ένας Μπομπ Μάστορας. 

Γίνε και εσύ ένας Μπομπ Μάστορας. 

Όλα ξεκίνησαν από τον Markus Petterson, έναν developer που δημιουργούσε κάποτε Flash Games για άλλες εταιρίες και αποφάσισε πως μπορούσε να δημιουργήσει κάτι δικό του το οποίο θα έφερνε μια μεγάλη αλλαγή στον τομέα των Games. Έτσι λοιπόν ανέπτυξε το Minecraft εμπνευσμένος αρχικά από το Infiniminer, το Dwarf Fortress και το Dungeon Keeper. Ο συνδυασμός όλων αυτών προσφέρει κάτι το διαφορετικό στον χώρο των games.

Τι είναι το Minecraft
Για να παίξετε το Minecraft, αρκεί να κατεβάσετε την εφαρμογή, να την τρέξετε και να συνδεθείτε. Όταν δημιουργείτε έναν νέο server στο PC σας, ξεκινάτε από έναν τυχαία διαμορφωμένο κόσμο, άρα το ξεκίνημά σας έχει κάθε φορά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Αρχικά λοιπόν εμφανίζεστε σε έναν τυχαίο κόσμο έχοντας επάνω σας τίποτα άλλο παρά μόνο μερικούς πόντους ζωής. Tutorial δεν υπάρχει και μόνος σκοπός σας είναι η επιβίωση στο χάρτη και η δημιουργία καταφυγίου, ώστε να αποφύγετε τα τέρατα που σας επισκέπτονται όταν νυχτώνει.

Οι ίδιοι οι παίκτες δημιουργούν χάρτες (servers) με Role-play themes, προσθέτοντας mods και DLC. Παράλληλα, μπορούν και να σηκώνουν δικό τους server, στον οποίο θα εγκαθιστούν ειδικά plugins, που δίνουν μια άλλη αίσθηση στο gameplay, πέρα από το απλό Survival Mode.


Gameplay
Ο τρόπος χειρισμού είναι σχετικά απλός. Κινήστε με τα κουμπιά WASD, έχετε το άλμα με το Spacebar και τέλος χρησιμοποιείτε το αριστερό κουμπί του ποντικιού για να καταστρέψετε τα blocks ή για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία τα οποία θα έχετε στην κατοχή σας.

Τα αντικείμενα στο Minecraft δεν σας παρέχονται από την αρχή αλλά πρέπει να τα δημιουργήσετε οι ίδιοι με τις πρώτες ύλες που θα βρείτε μέσα στο παιχνίδι. Αρχικά ξεκινάτε φτιάχνοντας έναν πάγκο εργασίας με ξύλο κι έτσι σας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσετε φτυάρι, αξίνα, τσεκούρι, δρεπάνι, τόξο, σπαθί και πανοπλίες. Τα items αυτά σας βοηθάνε να κάνετε πολύ γρηγορότερα εργασίες, όπως το σκάψιμο και το harvesting κι έτσι να επιβιώσετε στο χάρτη.Παράλληλα, μπορείτε να δημιουργήσετε και πιο εξελιγμένα εργαλεία, όπως οι δυναμίτες, οι οποίοι σας βοηθάνε να γκρεμίζετε περιοχές πολύ πιο γρήγορα. Γενικά καθώς θα βρίσκετε νέα υλικά, θα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για να δημιουργήσετε νέες βελτιωμένες εκδόσεις τον αντικειμένων σας όπως μια αξίνα από πέτρα, μια πανοπλία από σίδερο, ένα σπαθί από διαμάντι χρησιμοποιώντας τις ίδιες συνταγές που ήδη γνωρίζετε αλλάζοντας τα αντικείμενα.

Εχθροί
Στο Minecraft θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε ζόμπι, σκελετούς, creepers (αναρριχητικά φυτά), αράχνες και slimes (γλοιώδεις οργανισμούς), οι οποίοι εμφανίζονται μόλις νυχτώσει στο παιχνίδι. Σκοπός τους είναι να κάνουν την επιβίωσή σας όσο πιο δύσκολη γίνεται.

Κάθε mob έχει μία ξεχωριστή συμπεριφορά. Οι σκελετοί σας κυνηγάνε με τόξα, οι αράχνες σας αιφνιδιάζουνε πέφτοντας από δέντρα και ψηλά μέρη χωρίς επαρκή φωτισμό, τα ζόμπι μόλις σας πλησιάσουνε κάνουν μπόλικη ζημιά χτυπώντας σας και τα creepers μόλις σας «αγκαλιάσουν» εκρήγνυνται και καταστρέφουν ότι υπάρχει στην γύρω περιοχή. Από τα παραπάνω τέρατα, τα slimes δεν τα βρίσκετε συχνά στο παιχνίδι παρά μόνο όταν σκάψετε πολύ βαθιά. Είναι αρκετά επικίνδυνα, καθώς σας κυνηγάνε σαν τις αράχνες μέχρι τελικής πτώσεως.Σύμμαχοι
Οι φίλοι σας στο Minecraft είναι τα ζώα, τα οποία σας βοηθάνε στο να επιβιώσετε. Εκεί συναντάμε αγελάδες οι οποίες σας παρέχουνε το γάλα και δέρμα για να μπορείτε να φτιάξετε φαγητό και μια απλή πανοπλία, τα γουρουνάκια που επίσης σας δίνουνε φαγητό που μπορείτε να το φάτε ώστε να γεμίσετε την ζωή σας, όπως επίσης και τα καλαμάρια που μπορείτε να ψαρέψετε και να τα κάνετε τηγανητά (greek μεζές). Τέλος, υπάρχουν οι Λύκοι τα μόνα Neutral ζώα στο παιχνίδι που αν τα ταΐσετε κόκαλα γίνονται σύμμαχοι σας, αλλά αν τα χτυπήσετε τότε…σας κυνηγάει όλη η αγέλη.

Dungeons
Τα μπουντρούμια δεν συναντώνται μόνο στα MMORPG αλλά και στο Minecraft. Εκεί λοιπόν που σκάβετε, μπορεί να βρείτε διάφορες σπηλιές οι οποίες έχουνε μέσα chests, όπου υπάρχουν διάφορα υλικά και αντικείμενα που σας βοηθάνε στο παιχνίδι. Αν είστε τυχεροί μπορεί να βρείτε και Mob Spawners, δηλαδή μικρά κλουβιά μέσα από τα οποία εμφανίζονται είτε ζωάκια είτε τέρατα, που μπορείτε δημιουργώντας παγίδες να τα φαρμάρετε για να έχετε ατελείωτο supply στα αντικείμενα που σας πετάνε.Multiplayer
Αυτό που απογείωσε το Minecraft το τελευταίο διάστημα είναι το multiplayer mode του. Σίγουρα όλοι προτιμούν να βρίσκονται στον προσωπικό τους κόσμο και να κάνουν τα δικά τους projects. Όταν όμως προστέθηκε το Multiplayer, οι παίκτες μπορέσανε όχι μόνο να επισκεφτούνε άλλους χάρτες αλλά παράλληλα να δημιουργήσουνε από mods έως ολόκληρα DLC, που βελτιώνουν κατά πολύ το παιχνίδι. Οι Multiplayer servers χωρίζονται ανάλογα με το στυλ τους. Τρία είναι τα βασικά και πιο γνωστά είδη: Survival, Roleplay και Puzzle maps.

Οι Survival Mode Servers λειτουργούνε όπως το κανονικό παιχνίδι. Ξεκινάτε σε μια περιοχή με κάποια εργαλεία για αρχή και σκοπός σας είναι η απλή επιβίωση στον χάρτη. Παράλληλα υπάρχει και ο ανταγωνισμός από άλλους παίκτες, διότι τα resources δεν είναι ατελείωτα, ενώ υπάρχουνε κι εκείνοι που έχουνε ως σκοπό να καταστρέψουνε ότι δημιουργήσατε, οι ονομαζόμενοι και ως Griefers.

Ακόμα και ο δημιουργός του παιχνιδιού δεν πίστευε ποτέ την απήχηση που έχει σήμερα το Minecraft

Στους Roleplaying servers μπορείτε να κάνετε ότι σας παρέχει η ομάδα που έχει χτίσει τον χάρτη. Εδώ μπορείτε να βρείτε διάφορα themes, όπως Warcraft, Starcraft, Castlevania, Αρχαία Ελλάδα, Lord of the rings κ.ο.κ. Εκεί ξεκινάτε σαν απλός πολίτης και γράφετε την δικιά σας ιστορία. Οι συγκεκριμένοι servers έχουνε την μεγαλύτερη προτίμηση από τους περισσότερους παίκτες του Minecraft. Η προστασία των παικτών εδώ είναι πολύ υψηλή και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τα επίπεδα γνωστών MMORPG.

Υπάρχουν επίσης και οι Puzzle Map servers, εκεί όπου μπαίνετε με σκοπό να συναγωνιστείτε άλλους παίκτες σε παιχνίδια όπως σκάκι, πάζλ, πέτρα ψαλίδι χαρτί, και σπαζοκεφαλιές. Είναι κατά μία έννοια οι πιο casual servers του παιχνιδιού. Σε αυτούς τους servers γίνονται διαγωνισμοί όπου μπορείτε να κερδίσετε πολλά και διάφορα δώρα, όπως για παράδειγμα κάποια χρήματα σε κάποιον άλλον server. Αυτό συμβαίνει διότι συνηθίζεται οι server owners να βοηθάνε ο ένας τον άλλον.Expansion
Ενώ το παιχνίδι βρίσκεται στην beta έκδοση, από την εποχή της Alpha version είχε ξεκινήσει το εσωτερικό Expansion του Minecraft. Με βάση αυτό, μπορείτε φτιάχνοντας ένα ειδικό portal να μπορείτε να μεταφερθείτε στο Nether, μια νέα περιοχή του παιχνιδιού. Στο συγκεκριμένο μέρος τοποθετήθηκαν νέα τέρατα και ένα ξεχωριστό είδος πετρώματος. Παράλληλα, στο άμεσο μέλλον αναμένεται μια ακόμη εσωτερική προσθήκη, τα Sky Islands τα οποία υπάρχουν ήδη σε αρκετούς servers σαν Plugin η σαν Mod για προσωπική χρήση κάθε παίκτη. Αυτό δείχνει ότι η Mojang ακούει τους παίκτες και αν βρει κάποια καλή ιδέα τότε την πραγματοποιεί.Γραφικά
Παρότι το παιχνίδι είναι σε Java σίγουρα θα μπορούσε να είχε δουλευτεί καλύτερα. Η engine του είναι στημένη σε voxels. Ακριβώς επειδή τα voxels καταναλώνουν πολύ μνήμη, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το περιβάλλον του Minecraft να μην έχει την επιθυμητή ανάλυση και να αποτελείται από τετραγωνάκια με μηδενικό anti-aliasing. Αυτός είναι ο σχεδιασμός κάθε αντικειμένου, αλλά αν το δούμε συνολικά, τότε όσοι χάρτες έχουν περιβάλλοντα με πολλά voxels μαζί που δημιουργούν ειδικά σχέδια, τότε το οπτικό αποτέλεσμα είναι σαφώς πιο ευχάριστο.

Βέβαια ο Markus Persson ("Notch"), δημιουργός του Minecraft, έχει πει ότι τα γραφικά είναι έτσι για να μπορέσει το παιχνίδι να λειτουργεί και σε browser και σε client. Στην περίπτωση του browser, απαιτείται περισσότερη RAM, άρα αν δεν έχετε στη χειρότερη 1GB RAM τότε πολύ απλά ξεχάστε το.Ήχος
Εδώ έχουμε την πλήρη απογοήτευση. Προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά μόνο δύο βασικά μουσικά themes που επαναλαμβάνονται διαρκώς, κάτι που κάνει το παιχνίδι αρκετά εκνευριστικό και σας αναγκάζει να κλείσετε τον ήχο. Υπάρχουν διάφοροι δίσκοι βέβαια, που σας επιτρέπουν μέσω του Jukebox να έχετε διαφορετική μουσική, αλλά αυτό δεν είναι κάτι το σπουδαίο. Παράλληλα, ο ήχος στα τέρατα είναι αρκετά δουλεμένος, όχι όμως κάτι το εξαιρετικό πέρα από κάποια πολύ απλά ηχητικά εφέ.

Επίλογος
Το Minecraft είναι ένα παιχνίδι που αξίζει την προσοχή σας γιατί δίνει κάτι το διαφορετικό. Δεν είναι τυχαίο το ότι μέχρι σήμερα το έχουνε αγοράσει πάνω από 3.000.000 παίκτες ενώ βρίσκεται ακόμα στην beta μορφή και παρότι τα γραφικά δεν είναι top για την εποχή μας. Μπορεί να σας προσφέρει την αίσθηση της επιβίωσης σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Αυτό είναι ίσως ότι πιο ρεαλιστικό, αν σκεφτούμε ότι τα περισσότερα games επιβιώνετε κόντρα σε ζόμπι κρατώντας…minigun και μπαζούκα ανά χείρας.

Θετικά:
- Τεράστιος χάρτης για εξερεύνηση
- Ρεαλισμός στο θέμα της επιβίωσης
- Ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για δημιουργία κτιρίων και μνημείων
- Προσφέρει κάτι που δεν υπήρχε μέχρι στιγμής σε παιχνίδι
- Δίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν παίζεται με παρέα

Αρνητικά:
- Δεν υπάρχει κάποιο tutorial άρα πρέπει να ψάξετε στο Internet για να ας λυθούν οι απορίες στο πως παίζεται
- Το βράδυ επικρατεί πολύ σκοτάδι ακόμα και αν έχετε φωτίσει την περιοχή σας με δαυλούς
- Απαρχαιωμένα γραφικά και ήχος
- Αργά updates στο content

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 6
Gameplay: 9
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 8

Ένα τόσο έξυπνα στημένο παιχνίδι αξίζει την αγορά, πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς το multiplayer mode του.

Μπάμπης Γιαλαμάς

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Geonick (Level 19) 30/08/2011 00:06
Παιχνιδάρα και με τα γραφικα που ειχα δει απο τα βιντεο δεν το περίμενα.Παίζω την beta εδώ και μήνες.Ξερετε κανενα ελληνικο server για multiplayer?
#2 Zagnaphein (Level 20) 30/08/2011 00:15
Μπορώ να σου στείλω σε Wisper τον server που παίζω καιρό και είμαι Admin. Βέβαια πρέπει να έχεις αγοράσει το παιχνίδι. Οπότε στείλε μου 1 message στο Inbox! Η μπορούμε να χτίσουμε τον Gameworld server μας αν συμφωνεί και ο μάνος
#3 Patrinos100 (Level 1) 01/09/2011 22:12
Αξίζει. Ειδικότερα το multiplayer

Geonick, ριξε μια ματια στο Youtube.
#4 +1 asmilon (Level 26) 09/09/2011 20:04
Το παιχνιδι ειναι εξαιρετικα πρωτοτυπο και σου δινει φοβερες δυνανοτητες. Εχω δει απιστευτα βιντεο με την ελευθερια που σε αφηνει να εχεις το παιχνιδι στις κατασκευες σου οπως πχ αναπαρασταση της Μiddle Earth του Lord of the Rings!
#5 +1 billstamaniac (Level 9) 09/09/2011 23:41
οντως απο τα πιο πρωτοτυπα παιχνιδια που εχουν βγει και σχεδον απολυτη ελευθερια
#6 +1 geololj (Level 28) 10/10/2011 21:44
Τρελό κόλλημα το παιχνίδι!
#7 andreaskal13 (Level 17) 19/12/2012 23:52
πρωτοτυπο σαν ιδεα αλλα εγω που το επαιξα δεν μου αρεσε καθολου....
#8 RelaxingRain (Level 5) 19/12/2014 00:38
Το παιχνίδι ειναι πάρα πολύ καλό και σου δίνει τεράστιες δυνατότητες!
Θυμάμαι οτι είχα βρει κάποια στιγμή ένα Video που κάποια παλικάρια είχαν φτιάξει το Vanilla WoW σε Minecraft.
To video έδιχνε το Westfall στο minecraft με τα quest του και με τα ολα του.Μέχρι και το Deadmines ειχαν φτιάξει.
Πραγματικά πιστεύω οτι το παιχνίδι αξίζει.Προσωπικ ά το έπαιζα σε Survival mode με φίλους μου Online.Δεν ήμουν τοσο του PvP.
Το παιχνίδι σου δίνει 1 και το 1 αυτό εσύ μπορείς να το κάνεις 100!
#9 SuperHarry1313 (Level 3) 19/05/2015 18:29
Είναι το καλύτερο παιχνίδι που έχω παίξει στην ζωή
μου.
#10 ramakin (Level 5) 23/05/2015 16:33
Το minecraft είναι επίσης το καλύτερο sand-box game που δεν έχει κανέναν σκοπό.Εσύ τον φτιάχνεις.
#11 Captainlaga (Level 1) 27/12/2017 23:38
1.12 update ειναι εδω
#12 Captainlaga (Level 1) 27/12/2017 23:44
Στην 1.12 υπαρχει βιβλιο με συνταγές οποτε ειναι σαν tutorial
Score 8
8.19 User Score
(27 votes )
User Reviews 0
Genre: First-Person Sandbox Survival
Developer: Mojang
Publisher: Mojang
Διάθεση:
Players:
Requirements: 1GB RAM, Επεξεργαστής 2Ghz, Κάρτα γραφικών 256MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 80MB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 10/11/2011 (σε Beta από 20/12/2010)
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
2.
Gran Turismo Sport   (8.0)
6.
F1 2020   (7.5)
7.
Cyber Shadow   (8.0)
8.
9.
10.
Cyberpunk 2077   (8.0)
Notification