Forza Motorsport 4

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON Xbox 360  

Το κορυφαίο racing της αγοράς δίνει βροντερό παρόν!

Το κορυφαίο racing της αγοράς δίνει βροντερό παρόν!

Το κορυφαίο racing της αγοράς δίνει βροντερό παρόν!
Το Forza Motorsport αποτελεί μία από τις πιο σίγουρες αγορές, καθώς όλες οι εκδόσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικές. Τέτοιες σειρές σας δίνουν ένα σοβαρό κίνητρο να αγοράσετε το Xbox 360, γιατί πολύ απλά δεν πρόκειται να βρείτε το συγκεκριμένο racing πουθενά αλλού.

Βλέποντας το Forza Motorsport 4 στις πρόσφατες εκθέσεις, δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι η Turn 10 Studios θα έκανε για άλλη μια φορά κορυφαία δουλειά. Πιστό στις παραδόσεις του και στον simulation χειρισμό, με πάνω από 500 αυτοκίνητα και δεκάδες modes, με υποστήριξη Kinect και πολλές ακόμη εκπλήξεις, το Forza 4 είναι ένας ακόμη τίτλος που θα αφήσει εποχή για την κονσόλα της Microsoft. Ας τον απολαύσουμε.

Start your engines
Ανοίγοντας το κουτί του Forza Motorsport 4 θα βρεθείτε για άλλη μια φορά μπροστά σε δύο DVD. Το πρώτο είναι το Play Disc και το δεύτερο είναι το Content Install Disc. Αρχικά δεν απαιτείται κάποια χρονοβόρα εγκατάσταση, όμως στην πορεία θα χρειαστούν κάποια installations από το δεύτερο DVD. Τα Installations αυτά εγκαθιστούν αρχεία στο σκληρό σας δίσκο, ώστε να επαναφέρετε το πρώτο δισκάκι στο DVD-ROM και να μη χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το δεύτερο.


Η πρώτη σας επαφή με το τιμόνι θα γίνει σε μια προκαθορισμένη κούρσα, στο τέλος της οποίας θα εισέλθετε στο βασικό μενού του παιχνιδιού. Πριν από αυτό όμως, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε import το προφίλ σας από το Forza Motorsport 3 (ανιχνεύεται αυτόματα από το σύστημα). Ανάλογα με το level που είχατε, θα σας δοθούν κάποια αυτοκίνητα και credits, ώστε να έχετε για αρχή μία σημαντική βοήθεια. Όμως, το level σας στο Forza Motorsport 4 θα ξεκινάει από μηδενική βάση.

Χειρισμός και A.I.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Καταρχήν το gameplay στο Forza Motorsport είναι ο ορισμός του simulation, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι αρχάριοι του είδους θα πρέπει να τρομάξετε. Η Turn 10 σας προσφέρει πέντε επίπεδα χειρισμού, ανάλογα με την ικανότητά σας.

Στο Easy υπάρχει steering assistance, braking assistance και κάθε είδους βοήθεια. Στην Normal δυσκολία φεύγει το steering assistance και πλέον ελέγχετε πλήρως το αυτοκίνητο κι αισθάνεστε καλύτερα την οδηγική του συμπεριφορά, ειδικά στις στροφές όπου ενδέχεται να σας σπινιάρει. Στο Hard επίπεδο αρχίζουν τα ζόρια καθώς φεύγει το αυτόματο φρένο και προστίθεται απλά ένα ABS. Στα Advanced και Expert επίπεδα υπάρχουν manual ταχύτητες. Eiδικά στο Expert, η Simulation οδήγηση (χωρίς καν βοηθητική γραμμή) απευθύνεται καθαρά στους…guru του είδους.Μιας και το αναφέραμε, η βοηθητική γραμμή δεν είναι πάντοτε…βοηθητική. Σε κάποιες περιπτώσεις, θα σας οδηγήσει απευθείας πάνω στα κέρμπς, ενώ άλλες φορές θα σας βάλει να πάρετε μια στροφή αρκετά κλειστά. Οι αλλαγές αυτές σας αναγκάζουν να εμπιστεύεστε κατά κύριο λόγο το ένστικτό σας. Όσο για τις κάμερες, έχουμε πέντε διαφορετικές λήψεις: cockpit, μπροστινή, προφυλακτήρα και δύο μακρινές.

Πάντως, για να επιστρέψουμε στο θέμα χειρισμού, όποιο στυλ βοήθειας κι αν προτιμάτε, το βέβαιο είναι ότι η ανταπόκριση στις κινήσεις σας είναι για άλλη μια φορά άψογη. Είναι μεγάλη υπόθεση το ότι ακόμα κι ένας άσχετος από racing μπορεί να πάρει το χειριστήριο του Xbox 360 και να παίξει με μεγάλη ευκολία, χωρίς να του φύγει το αμάξι στις στροφές. Μία παρατήρηση μόνο. Από το controller καλό θα είναι να επιλέξετε το Default Layout 6, ώστε να φέρετε την πίσω κάμερα στο “Y” και το Replay στο “X”. Κι αυτό διότι ο αρχικός χειρισμός βάζει το replay στο “Y” και την πίσω κάμερα στο “RB”, ένα κουμπί που δεν βολεύει καθόλου στο να χρησιμοποιείται, εφόσον το γκάζι βρίσκεται στο RT.

Κάθε casual gamer μπορεί από φέτος να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το Kinect για να ελέγξει ένα αυτοκίνητο. Χάρη στις βοήθειες, ο χειρισμός με το Kinect είναι πολύ πιο εύκολος απ’ ότι νομίζετε. Το γκάζι είναι αυτόματο και το μόνο που χρειάζεται είναι να απλώσετε το ένα σας πόδι μπροστά για φρένο (είτε το αριστερό, είτε το δεξί). Η ακρίβεια στον έλεγχο είναι η καλύτερη που έχουμε δει από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι Kinect, επομένως μην περιμένετε τις αργές ανταποκρίσεις του Joy Ride. Μία δοκιμή σε ένα κατάστημα Πληροφορικής αυτές τις μέρες θα σας πείσει.Το Kinect λειτουργεί και ως κάμερα, καθώς μπορείτε να στρέφετε το κεφάλι σας αριστερά ή δεξιά και να βλέπετε αντίστοιχα ποια αμάξια βρίσκονται γύρω σας. Φυσικά, η συσκευή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την ακρίβεια που σας προσφέρει το controller. Ωστόσο, αποτελεί μία ενδιαφέρουσα και καλοδεχούμενη προσθήκη για να μυήσετε τους casual gamers σε ένα τέτοιο παιχνίδι.

Career
Το Career mode είναι ουσιαστικά το βασικό μενού για τα Single-Player modes. Χωρίζεται στο World Tour, τα Events και το μενού Rivals. Η λογική είναι απλή. Όσο παίζετε σε αγώνες, τόσο ξεκλειδώνετε τους επόμενους, ενώ παράλληλα μετά το τέλος κάθε αγώνα κερδίζετε credits και experience. Με τα credits αγοράζετε νέα αυτοκίνητα ή αναβαθμίζετε τα ήδη υπάρχοντα. Με το experience ανεβαίνετε level και ξεκλειδώνετε νέα αυτοκίνητα.

Στο World Tour mode μπορείτε να λάβετε μέρος σε διάφορες κούρσες ή δοκιμασίες, οι οποίες παρουσιάζονται από τον Jeremy Clarkson, τον γνωστό Βρετανό δημοσιογράφο του BBC και της τηλεοπτικής σειράς Top Gear. Αν δεν τον γνωρίζετε, μία γύρα από το YouTube αρκεί ώστε να θυμηθείτε αμέσως την φωνή του!

Ο συνάδελφος κάνει εξαιρετική δουλειά στο να σας καλωσορίσει σε όλα τα μενού του παιχνιδιού και να σας δώσει κατατοπιστικές οδηγίες σχετικά με τα events στα οποία θα συμμετάσχετε. Κάθε κατηγορία στο World Tour έχει μία σειρά από events, τα οποία αρχικά είναι σύντομες κούρσες κι αργότερα εξελίσσονται σε μίνι πρωταθλήματα με κούρσες μεγαλύτερης διάρκειας. Πέρα από τους επίσημους αγώνες, υπάρχουν διάφορες ακόμη δοκιμασίες, ορισμένες από τις οποίες επιμελήθηκε το περιοδικό Top Gear (του «στυλ οδήγα αυτό το όχημα» ή «ρίξε τόσους κώνους»). Επιπλέον, όσο ολοκληρώνετε τα events μιας κατηγορίας, τόσο περισσότερα θα βρίσκετε μπροστά σας στην αμέσως επόμενη κατηγορία που ξεκλειδώσατε.Από φέτος, μπορείτε επίσης πριν από κάθε κούρσα να διαλέξετε τρεις διαφορετικές εκδοχές! Καθεμία έχει ξεχωριστή δυσκολία και σας δίνει ένα επιπλέον μικρό bonus, ξέχωρα δηλαδή από αυτό που ούτως ή άλλως κερδίζετε. Συνήθως υπάρχουν τρεις κατηγορίες bonus. Τα Credits bonus, Driver Level Bonus και Affinity bonus. Το τελευταίο επηρεάζει την σχέση σας με την εταιρεία, το αυτοκίνητο της οποίας οδηγάτε την δεδομένη στιγμή. Η απόκτηση experience και άνοδος του level, σας δίνει την δυνατότητα να ξεκλειδώσετε κι εκεί δωρεάν αυτοκίνητα (όπως όταν ανεβάζετε level τον οδηγό σας).

Στα Events θα βρεθείτε μπροστά σε πάνω από 300 (!) κούρσες, στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε όποτε το επιθυμείτε. Κάθε κούρσα έχει ορισμένους περιορισμούς, δηλαδή σας βάζει στη διαδικασία να διαγωνιστείτε με αμάξι συγκεκριμένης κατηγορίας. Αυτό σας δίνει ένα κίνητρο να κρατάτε τα οχήματά σας και να μην τα πουλάτε, ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να διαγωνιστείτε σε αυτά τα events και να κερδίσετε xp και χρήμα. Γενικά τα Events είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συλλέξετε credits και να επιστρέψετε στο World Tour ανανεωμένοι.

Το Rivals, είναι μία σειρά από events, όπως μεμονωμένες κούρσες ή drifts, στα οποία βάζετε ως στόχο να περάσετε έναν συγκεκριμένο χρόνο ενός αντιπάλου. Αν το καταφέρετε τότε κερδίζετε bonus, ανάλογο με την διάρκεια και την δυσκολία της κούρσας.

A.I.
Η τεχνητή νοημοσύνη των αντίπαλων οδηγών δυστυχώς δεν ξεφεύγει από τα στενά όρια του Forza Motorsport. Η συμπεριφορά τους είναι ως επί το πλείστον προβλέψιμη, καθώς δεν σας κοντράρουν αρκετά. Μοιάζουν περισσότερο σαν να οδηγούν αμέριμνοι. Κάποιοι από αυτούς δε, αποφασίζουν τελευταία στιγμή να πάρουν τις στροφές εξωτερικά, πράγμα που σημαίνει ότι αν είστε από την εξωτερική τότε ενδέχεται να σας «στουκάρουν».Για κάθε αναπάντεχο συμβάν, όπως σύγκρουση ή παρεκτροπή, υπάρχει η δυνατότητα του replay, καθώς με το πάτημα του “Y” γυρνάτε τον χρόνο πίσω ορισμένα δευτερόλεπτα (μία ή πολλές φορές) και έχετε την ευκαιρία να διορθώσετε το λάθος σας. Τα replays είναι πολύ χρήσιμα, αλλά δεν χρησιμοποιούνται στην αρχή και το τέλος της κούρσας και (όπως είναι αυτονόητο) στα multiplayer modes. Πάντως μην αισθάνεστε μειονεκτικά, καθώς ακόμα κι η CPU κάνει λάθη. Δεν θα είναι λίγες οι φορές όπου θα δείτε αντίπαλους οδηγούς να φεύγουν εκτός track και να προσκρούουν σε προστατευτικά, λάστιχα ή οτιδήποτε άλλο βρίσκεται πρόχειρο εκεί κοντά.

Το Forza Motorsport 4 υπόσχεται μια άκρως ρεαλιστική εμπειρία οδήγησης.

Upgrades
Οι επιλογές αλλαγής του οχήματός σας είναι για άλλη μία έκδοση άφθονες. Καταρχήν μπορείτε να βάψετε οποιοδήποτε αυτοκίνητο θέλετε εντελώς δωρεάν. Τώρα όσον αφορά τα upgrades, υπάρχουν έτοιμα πακέτα προτεινόμενων αναβαθμίσεων που κοστίζουν το κατιτίς και σας βγάζουν από τον κόπο της αναζήτησης.

Αν όμως θέλετε να κάνετε την δουλειά…manually, τότε ένα browsing στα διαθέσιμα μενού θα σας δώσει περίπου ότι και το Forza 3. Έχουμε δηλαδή αναβαθμίσεις στην μηχανή (καύσιμο, φίλτρο, εξάτμηση, βαλβίδες, πιστόνια κτλ), τα φρένα, το διαφορικό, τα λάστιχα, τις αεροτομές ή και πλήρη μετατροπή της μηχανής ή του διαφορικού. Credits να ‘χετε να ξοδεύετε.


Community
Περνάμε στο δεύτερο μεγάλο mode του παιχνιδιού που είναι το Community. Εδώ η Turn 10 Studios αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος από το development στο να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική της. Στο Community θα συναντήσετε ουσιαστικά όλα τα Online modes συγκεντρωμένα. Πέρα από το να αγωνιστείτε online με αντιπάλους, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας Club ή να αγοράσετε και να πουλήσετε αυτοκίνητα μέσω του Auction house.

Στη δημιουργία δικού σας Club, ουσιαστικά δίνετε μια ονομασία και καλείτε σε αυτό τους φίλους σας για να συμμετάσχετε σε online αγώνες. Το βασικότερο πλεονέκτημα, πέρα από το να συναντιέστε online με φίλους, είναι ότι ο καθένας μπορεί να κάνει share τα αυτοκίνητά του στο γκαράζ του Club και να τα χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι παίκτες. Όποιος καταφέρει λοιπόν να «λιώσει» και να αγοράσει π.χ. την McLaren F1, αν επιλέξει να την κάνει Share, τότε όλα τα μέλη του Club θα μπορούν να την οδηγήσουν, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τον ιδιοκτήτη της, ακόμα κι αν οι δύο παίκτες είναι ταυτόχρονα online. Επίσης, αν έχετε κάποιον στενό φίλο σας στο Xbox Live, με το “Gift Car” μπορείτε να του χαρίσετε όποιο αυτοκίνητό σας θέλετε και να τον απαλλάξετε από περιττές αγορές.

Στο Auction House του παιχνιδιού μπορείτε να αγοράσετε και να πουλήσετε αυτοκίνητα. Εδώ θα βρείτε δυνατά εργαλεία σε πολύ προσιτές τιμές (βρήκαμε π.χ. μια 2010 Honda Mugen Civic Type-R για 28.000 credits). Το μόνο πρόβλημα όμως είναι ότι όπως στο Forza 3 πρόπερσι, έτσι και φέτος, κάθε αυτοκίνητο που αγοράζετε και που δεν συμπεριλαμβάνεται στα βασικά οχήματα (αλλά σε DLC που πρέπει να αγοραστεί) σας είναι πρακτικά άχρηστο εφόσον δεν έχετε αγοράσει το DLC. Συν τις άλλοις, με τόσες χιλιάδες δημοπρασίες, το Auction House έχει τραγικά μεγάλο lag. Ευτυχώς που μετά το τελευταίο bid, ο χρόνος ανανεώνεται στο ένα λεπτό για να προλαβαίνετε να κάνετε την νέα προσφορά σας.

Παίζοντας online αγώνες παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου lag, ειδικά όταν οι συμμετέχοντες ήταν λίγοι. Όσο για τα είδη αγώνων, επιλέγετε είτε το Quick Match, δηλαδή κούρσα ελέγχοντας οποιοδήποτε όχημα, είτε ένα από τα δεκάδες διαθέσιμα modes τα οποία αναλύουμε παρακάτω.

Στις κατηγορίες Turn 10 Select και The Playground θα βρείτε διάφορα ενδιαφέροντα είδη κούρσας όπως το “Cat and Mouse” όπου τα αργά αμάξια (ποντίκια πρέπει να τερματίσουν ενώ τα γρήγορα (γάτες) πρέπει να τα ανακόψουν, το “Soccer” όπου παίζετε…ποδόσφαιρο με αυτοκίνητα (!), το Virus όπου προσπαθείτε να στουκάρετε άλλα αμάξια για να μεταδώσετε «ιό» και το Keep the It όπου επιχειρείτε το ανάποδο, δηλαδή να μείνετε καθαροί, ενώ οι άλλοι επιχειρούν να σας χτυπήσουν. Στα δύο τελευταία κερδίζουν οι οδηγοί με το μικρότερο ή αντίστοιχα το μεγαλύτερο διάστημα που θα κρατήσουν το «σημάδι» πάνω τους.

Στα υπόλοιπα modes, υπάρχει το Circuit, με κούρσες αυτοκινήτων συγκεκριμένης κατηγορίας, το Multi-Class Circuit που υποστηρίζει πολλαπλές κατηγορίες, ενώ τέλος υπάρχει και το Drift, όπου driftάρετε για το καλύτερο σκορ, τόσο με όλα τα αμάξια όσο και σε ειδική κατηγορία, όπου επιτρέπονται μόνο οι «πισωκούνες».

Οι αντίπαλοι που θα συναντήσετε είναι κάθε είδους, από μέτριους παίκτες μέχρι πεπειραμένους βετεράνους. Σπάνια θα συναντήσετε noobs, ενώ στην εκκίνηση κάθε κούρσας θα…δεινοπαθήσετε μέχρι να φτάσετε πρώτοι, καθώς οι σπρωξιές είναι ατελείωτες. Στην περίπτωση αυτή, όσο περισσότεροι τόσο το χειρότερο.Τι γίνεται τώρα αν σας έχουνε… «μουντζώσει» και δεν μπορείτε να βρείτε αντίπαλο; Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Η παίζετε μόνος σας μια κούρσα και παίρνετε κανονικά experience και credits ή γίνεστε spectator και παρακολουθείτε άλλους αγώνες, με πάνω από 10 διαθέσιμες κάμερες. Γενικά στα βασικά modes δεν είναι δύσκολο να βρείτε αντίπαλο. Βέβαια, μέχρι την κυκλοφορία του παιχνιδιού αλλά και στις μέρες που θα ακολουθήσουν, η λογική λέει ότι όλα τα modes θα γεμίσουν με κόσμο.

Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος. Αν κερδίζετε κούρσες online τότε αποκτάτε επιπλέον xp και χρήματα, τα οποία επενδύετε στην αγορά νέων οχημάτων. Τα οχήματα που ξεκλειδώνονται θα τα βρείτε μπροστά σας όποτε κάνετε κλικ στο μενού “Career”. Τέλος, αν θα έπρεπε να κρατήσουμε κάτι το αρνητικό αυτό είναι η μη εγκατάσταση όλων των levels στο αρχικό δισκάκι. Κι όχι μόνο αυτό αλλά σε ορισμένα online modes οι περισσότεροι έχουν την απορία στο πως θα γίνει να εγκαταστήσουν τις κούρσες που τους λείπουν. Αυτό ελπίζουμε να διορθωθεί μελλοντικά με κάποιο patch ώστε να μην χρειάζεται να μπαίνετε και να βγαίνετε διαρκώς από τα Lobbies.

Extra modes
Πέρα απ’ το Career και το Community, το Forza Motorsport 4 έχει δύο ακόμη επιλογές. Το Free Race, όπου παίζετε μια κούρσα μόνος ή με φίλο (μέσω split-screen) και το Autovista. Μια νέα επιλογή στην οποία μπορείτε να εξερευνήσετε το εσωτερικό μιας Ferrari με ή χωρίς το Kinect. Φυσικά με το Kinect έχει άλλη χάρη το όλο πράγμα, καθώς κινείτε τα χέρια σας για να ανοίξετε τις πόρτες ή το μπροστινό μέρος για να δείτε την «τουμπανιασμένη» μηχανή του. Φυσικά το εσωτερικό του οχήματος είναι ακριβές αντίγραφο του πραγματικού. Τουλάχιστον αφού δεν έχουμε ένα τέτοιο αμάξι στην πραγματικότητα, ας το χαιρόμαστε σε video game.

Όσοι έχετε λεφτά με τη σέσουλα, μπορείτε μέσω του Marketplace να αγοράσετε νέα αυτοκίνητα με πραγματικά χρήματα (Microsoft Points). Κάθε όχημα κοστίζει 160 ms points, το πακέτο American Muscle Car Pack κοστίζει 560ms και τέλος το Season pass που τα έχει όλα και συμφέρει κοστίζει 2.400ms.

Γραφικά
Αισθητικά, το Forza 4 είναι το κορυφαίο racing της αγοράς. Ο σχεδιασμός των οχημάτων είναι λεπτομερέστατος, ενώ στον φωτισμό έχουν γίνει πολύ μεγάλες αλλαγές, τόσο στα shadows όσο και στο πως πέφτει ο ήλιος πάνω σας αλλά και πάνω στο όχημα. Η θέση του ήλιου παίζει ιδιαίτερο ρόλο σε κάθε στροφή και η αντανάκλασή του απεικονίζεται περίτεχνα στην οθόνη σας.

Όσο για το περιβάλλον, οι χώροι έξω από τον δρόμο (όπως οι εξέδρες κι η βλάστηση) δεν έχουν την δέουσα προσοχή. Εκτός των άλλων, οι θεατές είναι ακίνητοι, λες και…κάποιος τους έβαλε τιμωρία. Βέβαια, μπορεί εκεί να μην δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, αλλά το θετικό είναι πως το παιχνίδι τρέχει πάντοτε με σταθερά frames.Το μοντέλο καταστροφής των αυτοκινήτων κινείται στα ίδια πλαίσια με αυτά της τελευταίας έκδοσης. Οι ζημιές που γίνονται είναι λεπτομερείς και σε κάθε περίπτωση τοπικές. Αν για παράδειγμα προσκρούσετε στην γωνία ενός προπορευόμενου οχήματος, τότε θα φανεί μία γρατζουνιά, δεν θα δείτε τον προφυλακτήρα να «μπαίνει μέσα» όπως συμβαίνει αντίστοιχα σε άλλα racing. Σε πιο εξελιγμένα επίπεδα θα δείτε αλλοίωση στην μπογιά του αυτοκινήτου, στις λαμαρίνες ή ακόμα και καπνό που θα βγαίνει από την μηχανή.

Ήχος
Η συνεργασία της Turn 10 με τον δημοσιογράφο Jeremy Clarkson ήταν ομολογουμένως μια εκπληκτική ιδέα των developers. Ο τύπος είναι κυριολεκτικά μέσα στα νερά του, καθώς σπικάρει τις γραμμές με την ίδια άνεση που μιλάει και στην εκπομπή του Top Gear.

Τα ηχητικά εφέ των οχημάτων έχουν τα ίδια υψηλά στάνταρ, καθώς υπάρχει πλήρης ποικιλομορφία στους ήχους μηχανών, ανάλογα με το μοντέλο, αλλά και στα σπινιαρίσματα των τροχών. Όσο για το μουσικό μέρος, τα κομμάτια αποτελούνται και φέτος από ουδέτερα αλλά ευχάριστα ακούσματα της ηλεκτρονικής μουσικής.

3…2…1…Go!
Ο πυρήνας του gameplay στο Forza Motorsport 4 παραμένει ίδιος με τους προκατόχους του και το ίδιο θα τολμούσαμε να πούμε και για το damage model. Σε όλους τους υπόλοιπους τομείς όμως, ο νέος τίτλος της Turn 10 παίζει τα ρέστα του. Οι πολύ περισσότερες κούρσες, τα ατελείωτα online modes, η παρουσία του Jeremy Clarkson και οι τόσες εκπλήξεις που διαθέτει, θα αποσβέσουν τα χρήματά σας και με το παραπάνω. Αν ψάχνετε για μια αληθινή εμπειρία οδήγησης μην πάτε μακριά. Το άριστο έγινε απλά τελειότερο.

Θετικά:
- Ατελείωτα modes για να παίζετε για πολλές εβδομάδες!
- Ρεαλιστικός χειρισμός
- Λεπτομερέστατη απεικόνιση των αυτοκίνητων
- Η επιτυχής ανανέωση του Community και των online modes
- Η φωνή του Jeremy Clarkson από το Top Gear
- Πλήρης υποστήριξη Kinect

Αρνητικά:
- Καμία βελτίωση στο A.I.
- Το loading και τα επιπλέον installations
- Τα προβλήματα του Auction House

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 9.1

Ναι, είναι καλύτερο από το Gran Turismo 5.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 KatalanosGR (Level 10) 13/10/2011 15:35
Επαιξα το demo και ειναι με διαφορα το καλυτερο αγωνιστηκο παιχνιδι που εχω παιξει.Σιγουρη αγορα...
#2 AntonKos (Level 17) 13/10/2011 15:47
Μάνο με πώρωσες με το review!!Θα ψάξω να το πάρω από σήμερα κιόλας.

Πάντα καλύτερο από το GT5 αυτό έλειπε :-)
#3 gman13 (Level 10) 13/10/2011 16:27
το παιχνιδι θα ειναι πολυ πορωτικο ειδικα με την προσθηκη του απιστευτου κλαρξον.οσο για το ματς μεταξυ των αυτοκινητων ειναι εμπνευσμενο απο το top gear(εχει γινει αντιστοιχο 2 φορες)
#4 geololj (Level 28) 13/10/2011 16:56
Παιχνιδάρα! Πρέπει να αγοράσω ξανά Xbox 360, μόνο και μόνο για να απολαύσω αυτό το διαμάντι. Πολύ ωραίο και πορωτικό το review Μάνο :D
#5 Gamer-cy (Level 12) 13/10/2011 17:38
Τρομερο review το διαβασα ολο και συμφωνω απολυτος, εχω κατα λιωση το forza 3 και φυσικα αυριο στις 14 του μηνος που βγανει το παιχνιδι θα το εχω στα χερια μου, και παιδες σαν την μοναδικη αισθησης οδηγησης του forza κανενα αλλο παιχνιδι 10 απο μενα και για το τρομερο review του μανου και για αυτην την μοναδικη παιχνιδαρα , και φυσικα για ολοκληρωθει η αισθησης μου στην οδηγησει θα παρω και την τιμονιερα fanatec του forza 4, 2 χρονια εκανα οικονομιες για την παρω
#6 x_yannis (Level 21) 13/10/2011 17:42
Need. Ήδη από το demo είχα ψηθεί για αγορά! Όπως και να το κάνουμε, είναι must για μας τους καμένους!
#7 bond (Level 16) 13/10/2011 18:18
σιγουρη αγορα για ολους τους κατοχους του xbox 360
#8 Chris Redfield (Level 11) 15/10/2011 15:05
Είχα παίξει το Forza 3 σε φίλο.Θα δω και το φετινό αλλά πιστεύω ότι στο GT5 έχεις πιο πολλά πράγματα να κάνεις και γι αυτο με τραβαει περισσοτερο.Και με το v2.0 ειναι καλυτερο.Για τα γραφικα συμφωνω οτι το Forza θα ειναι καλυτερο τα περιμενα λιγο καλυτερα στο GT5.
#9 araliki (Level 3) 30/11/2011 12:49
θα συμφωνήσω με τον Μάνο. είναι καλύτερο από το Gran Turismo 5 ιδιαίτερα στο κομμάτι των γραφικών. στα + και ο Jeremy Clarkson :-)
#10 maximos lousis (Level 1) 20/07/2012 00:26
like
#11 lef10 (Level 20) 01/11/2012 01:15
Καταπληκτικο το review του Μάνου για μια ακομη φορα.μπραβο ρε φιλε.πιστευω ειναι δικαιο το 9.το αξιζει το παιχνιδι.
#12 amiga500fan (Level 14) 15/04/2015 01:20
Οτι είναι καλύτερο απο το GT 5 είναι Μανώλη δεν αμφιβάλω για αυτό!!!!
Το έχω στην κατοχή μου όπως και κάποια ακόμη και μου αρέσουν το ένα περισσότερο απο το άλλο.
Score 9.1
9.42 User Score
(22 votes )
User Reviews 0
Genre: Racing
Developer: Turn 10 Studios
Publisher: Microsoft Studios
Διάθεση: Microsoft Hellas
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 14/10/2011
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Half-Life: Alyx   (9)
2
Marvel Snap   (8.3)
3
Dead Space (2023)   (8.2)
4
Hogwarts Legacy   (8.2)
5
Immortality   (8.2)
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
eFootball 2023   (5.0)
2.
4.
5.
6.
Overwatch 2   (6.0)
7.
Trek to Yomi   (9.0)
8.
God of War (PC)   (9.0)
9.
Stray   (8.0)
Notification