Assassin’s Creed IV: Black Flag

Hot
Ένας πειρατής που έγινε...Assassin!

Ένας πειρατής που έγινε...Assassin!

Ένας πειρατής που έγινε...Assassin!

Το Assassin’s Creed IV: Black Flag είναι το τέταρτο επίσημο κεφάλαιο της ομώνυμης σειράς και το έκτο συνολικά παιχνίδι που έχει κυκλοφορήσει για PC και κονσόλες. Πέρυσι, η Ubisoft ικανοποίησε εκατομμύρια fans σε όλο τον κόσμο όταν αποφάσισε να ξεκολλήσει επιτέλους από τα sequels του Assassin’s Creed II και μας παρουσίασε το Assassin’s Creed III, έναν τίτλο με καινούριο πρωταγωνιστή και πολλά νέα στοιχεία. Εφόσον είδε ότι αυτή η τακτική πέτυχε, σκέφτηκε να την επαναλάβει κι έτσι φέτος μας προσφέρει άλλον έναν αξιόλογο τίτλο, το Assassin’s Creed IV: Black Flag.

Το νέο δημιούργημα της Ubisoft Montreal αποτελεί prequel του περσυνού Assassin’s Creed III. Όπως είναι γνωστό, κάθε σωστή εταιρία φροντίζει να κυκλοφορήσει αρκετά in-game screenshots, concept art φωτογραφίες και τρέιλερ για να αυξήσει το hype μερικούς μήνες πριν την κυκλοφορία του νέου της τίτλου . Η Ubisoft λοιπόν που έχει αδιαμφησβήτητα κορυφαίους επαγγελματίες, μας «βασάνιζε» τόσο καιρό αφού μας αποκάλυπτε σιγά-σιγά νέα στοιχεία για το νέο Assassin’s Creed. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι θα έχουμε νέο πρωταγωνιστή, η θεματολογία θα αλλάξει από ινδιάνους σε πειρατές και ένας τεράστιος χάρτης της εποχής θα μας περιμένει να τον εξερευνήσουμε. Το Assassin’s Creed IV: Black Flag κυκλοφορεί από σήμερα και εμείς φροντίσαμε να δοκιμάσουμε όλα τα στοιχεία του εις βάθος ώστε να σας τα παρουσιάσουμε.

"Προσλαμβάνεσαι πειρατή"
Μέχρι στιγμής, η ιστορία του Assassin’s Creed είχε δύο σκέλη. Το πρώτο από αυτά αφορούσε τον Desmond Miles ο οποίος ζει στην σύγχρονη εποχή και είναι απόγονος κάποιων πολύ σημαντικών assassins. Το δεύτερο μέρος της πλοκής είχε να κάνει με τον assassin πρόγονο του Desmond και τις περιπέτειές του! Εσείς μπορούσατε να χειριστείτε τον Desmond αλλά και τον assassin πρόγονο εναλλάξ όταν σας το επέτρεπε το παιχνίδι.

Τώρα όμως μετά από πέντε τίτλους Assassin’s Creed, ξεχάστε τον Desmond αφού δεν θα είναι πια ο ήρωας που θα ελέγχετε. Στη θέση του, θα χειριστείτε έναν υπάλληλο που προσλήφθηκε από την Abstergo Corp, την εταιρία που θέλει τις αναμνήσεις του Desmond. Στόχος σας είναι να κοιτάξετε στον υπολογιστή σας τις αναμνήσεις του Desmond από έναν άλλο πρόγονό του -τον Edward Kenway- και να τις δώσετε στην εταιρία. Οι κινήσεις σας ως υπάλληλος της Abstergo Corp θα είναι περιορισμένες και το gameplay εκτός του υπολογιστή σας, με εξαίρεση τις βόλτες στο κτήριο της εταιρίας, είναι σχεδόν μηδαμινό.Παράλληλα, θα ελέγχετε τον Edward Kenway αφού αυτός είναι ο κεντρικός πρωταγωνιστής του Black Flag.

Ο Edward Kenway είναι ένας πειρατής ο οποίος προσπαθεί να αναλάβει οποιαδήποτε δουλειά έχει σχέση με καράβια για να αποκτήσει περιουσία. Μετά από ένα ναυάγιο, η ζωή του θα αλλάξει αφού θα βρει έναν τρόπο για να ενταχθεί και αυτός στην οικογένεια των assasins. Οι ικανότητές του με το σπαθί, τα όπλα και το τρέξιμο είναι ήδη αρκετά ικανοποιητικές όπως άλλωστε αρμόζει στους πειρατές, έτσι δεν θα του είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστεί στις νέα του οικογένεια, αυτή των assassins. O Edward είναι ο πατέρας του Haytham και παππούς του Connor ή αλλιώς Ratonhnhaké:ton, πρωταγωνιστή του Assassin’s Creed III.

Η πρώτη επαφή
Το Assassin’s Creed IV: Black Flag είναι ένα open-world Action-Adventure στο οποίο καλείστε να παίξετε κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής των πειρατών. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά θα μπείτε κατευθείαν στο νόημα για το στυλ του παιχνιδιού. Θα πρέπει να πολεμήσετε ενάντια σε εχθρούς που προσπαθούν να ρίξουν το πλοίο σας και να βοηθήσετε στην ναυμαχία όπως μπορείτε. Παρόλα αυτά, επειδή θα συμβούν πολλά απρόοπτα, θα βρεθείτε σε ένα νησί και για να επιβιώσετε, θα πρέπει να κάνετε ότι σας λένε τα hints που εμφανίζονται στην οθόνη. Έτσι, μέσα σε 20 περίπου λεπτά, θα έχετε ήδη δει τον σκελετό του gameplay, το σύστημα μάχης, τις ναυμαχίες, το παρκούρ και φυσικά τον πρωταγωνιστή.

UI και Χειρισμός
Τι και αν έχουν περάσει τόσα χρόνια, το user interface του Assassin’s Creed παραμένει σχεδόν το ίδιο. Στο πάνω αριστερά μέρος της οθόνης βρίσκεται η μπάρα με το health και κάτω αριστερά θα δείτε ένα minimap που σας δείχνει προς τα πού κατευθύνεστε. Πάνω δεξιά θα βρείτε διάφορες εντολές για controls όπως για παράδειγμα να σκοτώσετε κάποιον, να του κλέψετε τα χρήματα ή να σφυρίξετε και κάτω δεξιά μπορείτε να δείτε τα όπλα που έχετε εκείνη τη στιγμή στη κατοχή σας. Σε περίπτωση που πρόκειται για πυροβόλο όπλο ή φυσοκάλαμο, υπάρχει ένας αριθμός που δείχνει πόσα πυρά σας απομένουν.

Ο χειρισμός είναι πάνω κάτω ο ίδιος με αυτόν που έχουμε συνηθίσει χρόνια τώρα. Με το L1 σημαδεύετε, με το R1 πυροβολάτε. Το R1 χρησιμεύει επίσης στο τρέξιμο αλλά και στο κολύμπι. Όταν θα βρίσκεστε στη θάλασσα, θα μπορέσετε να βουτήξετε μέσα στο νερό με το O και να κολυμπήσετε γρήγορα με το R1. Το σύστημα μάχης παραμένει ίδιο. Αποκρούετε τις επιθέσεις των αντιπάλων με το Ο και επιτίθεστε με το τετράγωνο ενώ για να τους σπάσετε την άμυνα, πατάτε το Χ. Ως επί το πλείστον, είναι προτεινόμενο να χτυπάτε μόνο όταν ο αντίπαλος έχει γυρισμένη την πλάτη του, ώστε να μην δημιουργηθεί φασαρία, ενώ όταν σας επιτίθενται οι εχθροί καλό θα είναι να αποκρούσετε και μετά να χτυπήσετε.

Στην συλλογή με τα όπλα παραμένουν τα παλιά κλασικά εργαλεία του Assassin, όπως είναι το σπαθί και το hidden blade αλλά προστέθηκαν πολλά περισσότερα σπαθιά - πειρατικά κυρίως- και διάφορα πυροβόλα. Τα όπλα σας μπορείτε να τα αγοράσετε σε vendors έναντι μιας υψηλής τιμής, ενώ τα πιο ακριβά από αυτά προκαλούν και μεγαλύτερη ζημιά. Σε μερικές αποστολές θα αναγκαστείτε να χειριστείτε διάφορα άλλα όπλα για να επιτύχετε τον σκοπό σας, όπως το φυσοκάλαμο με τα βέλη που κοιμίζουν ή τρελαίνουν τους αντιπάλους.

Ο νέος πρωταγωνιστής και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του θα σας κάνει να τον αγαπήσετε. Μετά από 10 ώρες μπορεί να αρχίσετε και εσείς να απαντάτε με “Aye” αντί για "Nαι"!

Α.Ι και Quests
Το A.I του Assassin’s Creed IV δεν είναι αυτό που περιμέναμε σε ένα παιχνίδι τέτοιου επιπέδου. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε λίγο ασταθές. Oι φρουροί ενδέχεται να δουν την μια φορά ότι επιτίθεστε σε σύμμαχό τους ενώ την άλλη να το αγνοήσουν τελείως ή να μη σας δουν, ακόμα και αν πνίγετε κάποιον φρουρό μπροστά τους! Όλα αυτά δεν προκαλούν μεγάλο πρόβλημα και ούτε το γεγονός θα σας ενοχλήσει ιδιαίτερα, ίσα ίσα θα σας βοηθήσει στις αποστολές που απαιτείται maximum stealth όπου όχι μόνο δεν πρέπει να γίνετε αντιληπτός αλλά και να μην σκοτώσετε κανέναν.

Οι αποστολές δεν είναι καθόλου περίπλοκες αλλά ξεκάθαρες ως προς το τι ζητούν και με μια πρώτη ματιά δείχνουν εύκολες στην υλοποίηση. Σε σύγκριση με το Assassin's Creed 3 θα σας φανούν παιχνιδάκι. Συνήθως θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιον και να κρυφακούσετε την συνομιλία του, να κλέψετε ένα κλειδί, να μπείτε σε κρυφά μέρη, να απελευθερώσετε κρατούμενους, μέχρι και να αρπάξετε ολόκληρα πλοία! Η γκάμα των quests είναι μεγάλη και σίγουρα δεν θα βαρεθείτε!

Η διάρκεια του Assassin’s Creed IV φτάνει τις 25-30 ώρες για το βασικό campaign, αλλά τα side missions, που αποτελούν προαιρετικές αποστολές, θα σας πάρουν μέχρι και 40-45 ώρες για να τα ολοκληρώσετε, σύνολο 70-75 ώρες gameplay ανάλογα με το επίπεδό σας και φυσικά τις ικανότητές σας στις ναυμαχίες και το stealth κρύψιμο (καθότι ένας θάνατος σημαίνει επανάληψη της αποστολής). To cool στοιχείο εδώ είναι ότι κάθε αποστολή έχει ένα πιασάρικο όνομα και κάθε φορά που τελειώνετε μια από αυτές, καλείστε να τη βαθμολογήσετε με αστεράκια ανάλογα με το πόσο σας άρεσε.

Απ' ότι είδαμε, τα περισσότερα objectives έχουν stealth στοιχεία. Θα πρέπει πολλές φορές να περάσετε ανάμεσα σε στρατεύματα εχθρών και να μην σας αντιληφθούν, να πνίξετε ή να κοιμίσετε τους φρουρούς και φυσικά να τους σκοτώσετε χωρίς να γίνετε αντιληπτοί. Κατά τη διάρκεια των αποστολών θα βρείτε διάφορους ακόμη τρόπους ώστε να κρυφθείτε και να μην γίνετε αντιληπτοί, όπως για παράδειγμα το blend (κάλυψη πλήθους) ανάμεσα σε δύο άτομα ώστε οι εχθροί να μην μυριστούν ότι τους παρακολουθείτε ή ακούτε κρυφά την συνομιλία τους. Τα φυτά βοηθάνε εξίσου την κατάσταση αφού ο Edward μπορεί να εξαφανιστεί στην κυριολεξία ανάμεσά τους και να μην τον δει κανένας όσο κοντά και να πλησιάσει. Ενώ βρίσκεστε μέσα σε αυτά, έχετε τη δυνατότητα να σφυρίξετε (με το κουμπί Ο) έτσι ώστε να προκαλέσετε τους φρουρούς να έρθουν προς το μέρος σας και να τους σκοτώσετε, ακριβώς όπως συμβαίνει και στο Splinter Cell.

Πέρα από τους κλασικούς τρόπους για να κρυφτείτε, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισθοφόρους για αντιπερισπασμό. Για να περάσετε μέσα από μια στοά για παράδειγμα, η οποία φρουρείται, μπορείτε να προσλάβετε courtesans. Στόχος τους είναι να προκαλέσουν τσακωμό, να αποσπάσουν τη προσοχή των φρουρών ή μισθοφόρων ναυτικών κι έτσι να περάσετε απαρατήρητοι.

Χαμένοι στη θάλασσα
Οι ναυμαχίες αποτελούσαν ένα επιπλέον είδος quest στο προηγούμενο Assassin’s Creed. Στο φετινό όμως είναι κανόνας και όχι εξαίρεση αφού σχεδόν τα μισά quests που καλείστε να κάνετε απαιτούν να πιάσετε το τιμόνι του πλοίου και να βρείτε τον κατάλληλο προορισμό. Το πλοίο σας ονομάζεται Jackdaw και με αυτό θα εξερευνήσετε όλες τις θάλασσες που βρίσκονται στο χάρτη. Πολλές φορές μάλιστα θα το βλέπετε να εξαφανίζεται κι αυτό διότι υπάρχει ένα μικρό bug που κάνει τα πλοία αόρατα ανά διαστήματα. Θα τύχει δηλαδή να πάτε στο λιμάνι και να δείτε το πλοίο σας να μην υπάρχει, να πέσετε από το πλοίο και να βρεθείτε...μέσα του ή να οδηγάτε εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας!) Το πρόβλημα ευτυχώς δεν εμφανίζεται συχνά και λύνεται με τον κλασικό τρόπο του Load/Save

Οι ναυμαχίες είναι αρκετά πιο ενδιαφέρουσες και συχνότερες αφού το παιχνίδι έχει γίνει πλέον open world. Ενώ θα βρίσκεστε στο καράβι σας και θα σαλπάρετε προς άλλα νησιά, ενδέχεται να συναντήσετε ένα εχθρικό πλοίο και να σας επιτεθεί. Μη έχοντας άλλη επιλογή, θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε μέχρι ο ένας από τους δύο να πεθάνει. Βέβαια αν δείτε ότι δεν τα καταφέρνετε, έχετε τη δυνατότητα να αυξήσετε την ταχύτητα του πλοίου σας και να ξεφύγετε απ' τη μάχη. Σε περίπτωση όμως που το αντίπαλο πλοίο είναι μικρού επιπέδου δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε. Όταν η μάχη ολοκληρωθεί ή βρεθείτε σε ασφαλή απόσταση, τότε επισκευάζετε το πλοίο σας πληρώνοντας το αντίτιμο που σας ζητείται σε gold και που διαφέρει ανάλογα με την ζημιά που έχετε υποστεί.

Κάθε πλοίο έχει το δικό του level, armor, ornament(διακοσμητικό), πλήρωμα και προμήθειες. Όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο του αντίπαλου πλοίου, τόσο πιο δυνατές θα είναι οι επιθέσεις του και τόσο πιο δύσκολο θα σας είναι να το νικήσετε. Παρόλα αυτά σε περίπτωση που το κερδίσετε, θα μπορέσετε να πάρετε όσες προμήθειες βρείτε μέσα και όσο χρυσάφι θελήσετε. Μόλις έχετε μαζέψει αρκετά χρήματα, θα μπορέσετε να αναβαθμίσετε το πλοίο σας και να του βάλετε armor για να αντέχει περισσότερα χτυπήματα, καλύτερα πανιά και φυσικά διακοσμητικά για την πλώρη, το μπροστινό μέρος του καραβιού δηλαδή.

Η δράση γιγαντώνεται όταν στις ναυμαχίες μπλέκονται πολλά πλοία ταυτόχρονα. Εκεί τα πράγματα θα δυσκολεύουν, οι κανονιές και ακόμη περισσότερο τα mortars (φλεγόμενες βόμβες) θα κάνουν γερή ζημιά στο σκαρί σας. Όταν βγείτε ζωντανοί τη στιγμή που σας πυρπολούν τόσοι εχθροί τριγύρω κι ειδικά όταν η ενέργεια του πλοίου σας θα βρίσκεται στο κόκκινο, πραγματικά θα αισθανθείτε υπερήφανοι λες και είστε πρωταγωνιστής στην ταινία "Οι Πειρατές της Καραϊβικής". Επιπλέον, όσοι παίξατε το θρυλικό Pirates! της δεκαετίας του '80 και θέλετε να δείτε αυτή την εποχή σε 3D, εδώ θα βγάλετε τα απωθημένα σας.

Πάμε διακοπές!
Όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, τα γεγονότα του Assassin’s Creed 4: Black Flag διαδραματίζονται στην Καραϊβική. Οι τρεις κύριες περιοχές του campaign είναι οι Ηavana, Kingston και Nassau. Παρόλα αυτά, υπάρχουν άλλα 50 εξωτικά μέρη για να ανακαλύψετε σε ολόκληρο τον χάρτη. Πρόκειται για μικρά χωριά στα οποία μπορεί να βρείτε ενδιαφέροντα μέρη για να αγοράσετε. Τα νησιά αυτά είναι ότι πιο ωραίο έχουμε δει σε κάποιο Assassin’s Creed και ξεπερνούν σε ομορφιά κατά πολύ όλες τις άλλες πόλεις των προηγούμενων games της σειράς.

Όταν θα έχετε ελεύθερο χρόνο να ανακαλύψετε αυτά τα μέρη, θα δείτε ότι υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες. Μια από αυτές είναι το κυνήγι καρχαρία! Οι ναύτες σας θα σας φτιάξουν τα καμάκια και θα πρέπει να τα ρίξετε στον καρχαρία την κατάλληλη στιγμή… πριν σας φάει ο καρχαρίας (γιατί συμβαίνει και αυτό)! Για τους πιο εξερευνητές από εσάς, μπορείτε να εξετάσετε σπιθαμή προς σπιθαμή ένα νησί ή τον βυθό της θάλασσας και να ανακαλύψετε ενδιαφέροντα πράγματα όπως σπηλιές.

Decode this
Οι γρίφοι του Black Flag είναι από τους πιο απλούς που έχουμε συναντήσει σε ολόκληρη τη σειρά. Θα πρέπει να βάλετε διάφορα σχήματα στη σωστή σειρά, να μετακινήσετε πέτρες χρησιμοποιώντας αντίβαρο ή να κάνετε hacking στους υπολογιστές της Abstergo. Η απλότητά τους θα αρέσει σε αυτούς που μισούσαν τους πανδύσκολους γρίφους του Assassin’s Creed II! Παρά την ευκολία που προσφέρουν αυτοί οι απλοϊκοί γρίφοι, σίγουρα η Ubisoft θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι καλύτερο σε αυτόν τον τομέα αφού οι developers δείχνουν σαν να είχαν στερέψει από ιδέες.

Όσο για την οικονομία του παιχνιδιού, είναι και αυτή αρκετά εύκολη στην κατανόηση. Κερδίζετε χρήματα με κάθε σας αποστολή και ανταμείβεστε ανάλογα με την δυσκολία της. Παρόλα αυτά, ο open world χαρακτήρας του Black Flag θα σας επιτρέψει να πάτε σε διάφορα νησάκια και να κλέψετε τα σεντούκια με χρυσάφι που θα βρείτε. Έτσι αυξάνετε το κέρδος σας από μια αποστολή. Χρήματα και resources όπως ζάχαρη, σίδηρο, ξύλο και άλλα πολλά μπορείτε να lootάρετε και στα πλοία στα οποία θα κάνετε επιδρομή… αν φυσικά κερδίσετε. Τέλος, ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τα κέρδη σας είναι να αγοράσετε μικρά κτήρια που θα σας χρησιμεύσουν. Για παράδειγμα μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα απλό μικρό λιμάνι, να συνεχίσετε με μια ταβέρνα, αργότερα με ένα πανδοχείο κτλ.

Η μετακίνηση ανάμεσα στα αγορασμένα κτήριά σας είναι πανεύκολη αφού μόλις ανακαλύψετε και εξερευνήσετε μια περιοχή, τότε θα ξεκλειδώσετε το fast travel, το οποίο θα σας επιτρέψει να μεταβείτε σε οποιοδήποτε μέρος του χάρτη θελήσετε. Ακόμα όμως κι αν θέλετε απλά να ταξιδέψετε με το πλοίο και να χαζέψετε τα νερά της Καραϊβικής, δεν θα σας ενοχλήσει κανένα loading screen. Το πλοίο σας έχει τρεις ταχύτητες πράγμα που σημαίνει ότι αν ταξιδέψετε στη μεγαλύτερη ταχύτητα, θα φτάσετε στον προορισμό σας πολύ γρήγορα.

Multiplayer
Μερικοί από εσάς μπορεί να ισχυριστείτε ότι ένα παιχνίδι σαν το Assassin’s Creed IV δεν χρειάζεται multiplayer mode καθώς έχει πολύ μεγάλο και διασκεδαστικό campaign. Βέβαια η Ubisoft δεν ήθελε να απογοητεύσει τους fans που περιμένουν να γίνουν κακοί πειρατές online και έτσι δημιούργησε ένα αρκετά αξιόλογο multiplayer κομμάτι για άλλη μια φορά. Στο Wolfpack mode θα δουλέψετε ομαδικά (κάτι σαν Co-Op), καθώς η ομάδα σας θα πρέπει να σκοτώσει αντιπάλους ελεγχόμενους απ' την CPU. Στο Manhunt Mode μία ομάδα παικτών θα πρέπει να σκοτώσει τους αντίπαλους παίκτες χωρίς να σκοτωθεί.

Υπάρχουν επίσης άλλα δύο modes για να αναλάβετε δράση μόνος, όπως το Deathmatch, το Wanted και το Assassinate. Σε αυτά δεν μετράει μόνο το να σκοτώσετε, αλλά και ο τρόπος, καθώς όσο πιο έξυπνος είναι, τόσο μεγαλύτερο θα είναι αντίστοιχα το σκορ σας. Τέλος υπάρχει και ένα πιο διασκεδαστικό είδος παιχνιδιού, το Artifact Assault Mode (στο στυλ του Capture the Flag), στο οποίο θα πρέπει να κλέψετε ένα κειμήλιο από την περιοχή της αντίπαλης ομάδας για να κερδίσετε τον αγώνα.

"Αφού είσαι ωραίο οπτικά λέμε!"
Τα γραφικά του Assassin’s Creed 4: Black Flag είναι εκθαμβωτικά. Το περιβάλλον δείχνει λεπτομερές και καλοφτιαγμένο, σε σημείο που πολλές φορές μοιάζει σαν να είναι αληθινό! Εκεί που έχει αφιερωθεί περισσότερη προσοχή είναι η φύση, το γρασίδι, τα φυτά και κυρίως η θάλασσα. Οι αχανείς Αμερικάνικες εκτάσεις του Assassin’s Creed III έχουν δώσει τη θέση τους στην απέραντη θάλασσα που θα βλέπετε σχεδόν συνέχεια. Μιας και το gameplay στεριάς-θάλασσας είναι περίπου 60/40, δεν θα μπορούσε να μην είχε δοθεί η απαραίτητη βάση στην απεικόνιση των νερών της Καραϊβικής. Η θάλασσα έχει διάφορες διακυμάνσεις στα χρώματά της, κάτι που ακόμα και αν είναι μια μικρή λεπτομέρεια, προσφέρει πολλά από πλευρά αισθητικής.


Όσο για τους χαρακτήρες, οι περισσότεροι είναι αρκετά καλοσχεδιασμένοι. Όλοι οι κεντρικοί ήρωες είναι λεπτομερείς με μοναδικά μοντέλα και δικά τους χαρακτηριστικά όπως μαυρισμένα πειρατικά μάτια, ουλές και ιδιαίτερο περπάτημα. Ο Edward Kenway είναι χάρμα οφθαλμών. Ένας μακρυμάλλης ξανθός πειρατής, με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, ωραίο σώμα και πολύ τσαμπουκά. Από την άλλη, οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι προχειροφτιαγμένοι και μοιάζουν ίδιοι. Το μόνο που διαφοροποιεί κάπως τους φρουρούς είναι οι φορεσιές τους. Τέλος, όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, παρατηρήσαμε πτώση στο frame rate κατά τη διάρκεια της μάχης κάτι που βρήκαμε λίγο ενοχλητικό.

Pirate music
Ηχητικά το Assassin’s Creed 4: Black Flag δίνει ρέστα. Χάρις στο πειρατικό κλίμα που επικρατεί σε αυτόν τον τίτλο της σειράς, η μουσική θυμίζει αρκετά Πειρατές της Καραϊβικής και δεν θα μπορούσε να μην συμβαδίζει. Όταν βρίσκεστε σε αποστολή που απαιτεί stealth κινήσεις, τότε μπορείτε να ακούτε τους αντιπάλους να μιλάνε. Όταν από την άλλη πρέπει να μαζέψετε διάφορα αντικείμενα ή να πάτε με το καράβι σας κάπου, τότε η μουσική αλλάζει σε πειρατική. Τέλος, τη στιγμή που θα είστε στο καράβι με σκοπό να ταξιδέψετε σε έναν μακρινό προορισμό, οι ναύτες σας θα αρχίσουν τα τραγούδια. Αν δεν τους αντέχετε, υπάρχει κι η δυνατότητα να τους κάνετε...mute!Ταξίδι σε μια μαγευτική εποχή
Οι πειρατές του Assassin’s Creed 4 σας περιμένουν για να ζήσετε επικές μάχες μαζί τους. Ξέρουμε ότι η δημιουργία μιας νέας έκδοσης κάθε 12 μήνες συνήθως κουράζει στη βιομηχανία των games και το νέο δημιούργημα της Ubisoft δεν επανεφεύρει το βασικό μοντέλο χειρισμού, που έχουμε πλέον μάθει μέχρι σήμερα στη σειρά, ιδιαίτερα στα τελευταία κεφάλαιά της. Η επιλογή όμως της συγκεκριμένης εποχής, η σκηνοθεσία και ο τρόπος παρουσίασης των γεγονότων, συνθέτουν μια περιπέτεια την οποία όλοι οι fans της σειράς θα πρέπει να ζήσετε. Το σενάριο είναι πολύ ενδιαφέρον και φαίνεται ότι η Ubisoft έχει επενδύσει πολλά σε αυτό.

Η προσθήκη περισσότερων ναυμαχιών και η πλήρως open world λογική έχει βέβαια ορισμένα μικρά θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό και κυρίως το frame rate, τα οποία όμως ξεπερνιούνται εύκολα. Με τη διάρκεια του campaign να φτάνει τις 30 ώρες, τα side missions ακόμη περισσότερες και τα multiplayer modes να αυξάνουν την αντοχή ακόμη περισσότερο, η περιπέτεια με τον εμφανίσιμο Edward αναμένεται δίχως αμφιβολία ως ένα από τα καλύτερα Action games της χρονιάς.

Θετικά:
- Πλήρης απεικόνιση της ατμόσφαιρας στην εποχή των πειρατών
- Μεγαλύτερος χάρτης για εξερεύνηση
- Ο Edward κάνει δυναμικό ντεμπούτο ως νέος πρωταγωνιστής
- Άπταιστα γραφικά και ήχος
- Πολλά side quests και άλλες δραστηριότητες
- Τεράστια διάρκεια
- Εντυπωσιακές ναυμαχίες

Αρνητικά:
- Δεν διαθέτει ιδιαίτερες διαφορές στο gameplay
- Ασταθές frame rate
- Μέτριο A.I
- Bugs με την εμφάνιση των πλοίων

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.7

Πειρατές, ελεύθερη εξερεύνηση και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς;

Χριστιάνα Θάνου

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

2 reviews
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
4.8(2)
To write a review please register or
ASSASSIN’S CREED BLACK FLAG
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
0.5
Το τέταρτο μέρος της σειράς AC μας τοποθετεί στην "Χρυσή" εποχή της πειρατείας, κάπου στο 1715. Εκεί όπου το κυνήγι του θησαυρού, το αέναο μεθύσι με ρούμι και τα ρεσάλτα, αποτελούσαν τρόπος ζωής. Μπορεί η απόδοση της εποχής αυτής μέσα στον τίτλο να επικαλείται έναν ανάλαφρο και φωτεινό τρόπο παρουσίασης, όμως το σίγουρο είναι πως τόσο η χρονολογία όσο και οι συνήθειες των πειρατών ταιριάζουν εξαιρετικά σε έναν τίτλο AC. Άλλωστε, πολλά παιχνίδια έχουν προσπαθήσει να μας μεταφέρουν στην συγκεκριμένη εποχή, χωρίς να καταφέρουν να ξεχωρίσουν στις καρδιές μας.

Το Assassin's Creed IV: Black Flag, ουσιαστικά αποτελεί το prequel του προκατόχου του, αφού αφηγείται τις πειρατικές ιστορίες του παππού του Connor, που ακούει στο όνομα Edward Kenway. Ο Edward είναι ένας χαρακτήρας εντελώς διαφορετικός από όλους τους περασμένους πρωταγωνιστές της σειράς, όπως και από πολλούς γνωστούς πειρατές που έχουν περάσει από την ιστορία και την μεγάλη οθόνη. Ο εν' λόγω καπετάνιος ηγείται της κεντρικής ιστορίας, αποτελώντας μια από τις πιο συμπαθείς και εμβληματικές περσόνες που έχουν παρελάσει από το cast του παιχνιδιού. Ο Edward ωστόσο, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον αγώνα μεταξύ των Assassin's και των Templars, ούτε για κάποια άλλη φιλοσοφία του δόγματος. Το μέγεθος της αδιαφορίας του όμως, το καταλαβαίνουμε από την πρώτη κιόλας σκηνή του παιχνιδιού, όπου η πρώτη μας επαφή με τον Edward γίνεται καθώς εκείνος κυνηγάει έναν Assassin. Αφού τον σκοτώσει, του κλέβει τα ρούχα, προχωρώντας προς μια ομάδα ανδρών με σκοπό να παραδώσει κάποιες ευαίσθητες πληροφορίες, με αντάλλαγμα ένα πενιχρό ποσό χρημάτων. Όπως είναι προφανές λοιπόν, στις φλέβες του νέου μας πρωταγωνιστή δεν ρέει το καθαρό αίμα ενός Ασσασίνου, ενώ δεν θα διστάσει να προδώσει ή να σκοτώσει κάποιον, στην περίπτωση που το αντάλλαγμα ικανοποιεί το πουγκί του. Αρκετά αργότερα βέβαια αυτό αλλάζει, όπως και η θέση του ήρωα μέσα στην ιστορία, αφήνοντας όμως πολλά αδιευκρίνιστα ερωτήματα τα οποία, ίσως απαντηθούν σε επόμενους τίτλους.

Το υγρό στοιχείο κυριαρχεί σε αυτό τον τίτλο, αλλάζοντας κατά πολύ το gameplay του παιχνιδιού, φέρνοντας την ξηρά σε δεύτερη μοίρα. Αυτό σίγουρα αποτελεί μια μεγάλη ανανέωση, ενώ δεν παραλείπονται οι γνωστές action, stealth και platforming αξίες που κουβαλάει το όνομα Assassin's Creed. Ταξιδεύουμε λοιπόν στην Καραϊβική, τον πόλο έλξης των πειρατών και των κουρσάρων. Το setting της περιοχής αποδίδεται με εξαιρετική λεπτομέρεια και καλοδουλεμένα textures, ενώ δεν απουσιάζουν και οι γνωστές φυσιογνωμίες από την ιστορία, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε η σειρά. Έτσι λοιπόν, αρκετοί γνωστοί πειρατές κάνουν την εμφάνιση τους στο Black Flag όπως ο Μαυρογένης και ο Charles Vane.​ ​

Ο πρωταγωνιστής στο Assassin's Creed IV: Black Flag καλείται να εξερευνήσει καλοσχεδιασμένες περιοχές όπως η Αβάνα, η Nassau, το Kingston, ναούς των Maya και πολλά μικρά νησιά. Όπως κάθε sandbox game που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το AC4 προσφέρει έναν εξαιρετικά μεγάλο ανοιχτό κόσμο για εξερεύνηση, με μια αξιόλογη ποικιλία από side quests αλλά και ανυποψίαστους περαστικούς για pick-pocketing. Στο Assassin's Creed IV: Black Flag, ακόμα και μετά από 50 ώρες gameplay, θα ανακαλύψετε καινούρια νησιά και τοποθεσίες που δεν είχατε ξαναπεράσει, πράγμα που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους οπαδούς του looting.​

Ψάρεμα, κυνήγι, καπετανιλίκι, κανονιές και κολύμπι είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες του παίκτη όσoν αφορά τις θαλάσσιες περιοχές. Η ξηρά είναι γνώριμη, ενώ κρατά σταθερές τις αξίες του ανελέητου τρεξίματος, των stealthy εξοντώσεων, καθώς οι θάμνοι και ο έξυπνος σχεδιασμός των περιοχών ενδείκνυνται για leaps of faith, σκαρφαλώματα και κάθε είδους ταρζανιά που απαιτείται κατά την διάρκεια των καταδιώξεων.

Ας έρθουμε όμως για λίγο στο παρόν και φυσικά δεν εννοώ άλλον από τον κόσμο του Animus. Σε κάθε τίτλο της σειράς καλούμαστε να αναβιώσουμε τις αναμνήσεις των προγόνων του Desmond Miles. Στο Black Flag λοιπόν, αυτή η διαδικασία διαφοροποιείται λίγο, μέσω της εταιρείας Abstergo. Η εν' λόγω εταιρεία διερευνά τις αναμνήσεις των ανθρώπων της εποχής του 18ου αιώνα, με σκοπό να δημιουργήσει προϊόντα ψυχαγωγίας με ιδιαίτερο ρεαλισμό και ακρίβεια γεγονότων για την απόδοση της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Έτσι λοιπόν, εμείς αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Sample 17, ο οποίος εργάζεται στην Abstergo αναβιώνοντας τις μνήμες του Desmond μέσα από τον παππού του, Edward Kennway. Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η συγκεκριμένη προσθήκη στην πλοκή του παιχνιδιού είναι αρκετά εύστοχη, δίνοντας μια νέα πνοή στην περιήγηση του Animus. Πολλές και χορταστικές είναι οι αποστολές της Abstergo, οι οποίες φυσικά δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά επιβραβεύουν καλά τον παίκτη. Για παράδειγμα, σε μια άκρως απαιτητική αποστολή από αυτές έπρεπε να σκοτώσουμε τέσσερις εχθρούς στην σειρά, χρησιμοποιώντας τα gold pistols, πράγμα που προϋπέθετε αρκετά βήματα μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας. Στο τέλος όμως, τα αντικείμενα που ξεκλειδώθηκαν μας έκαναν να ξεχάσουμε τους κόπους μας. ​

Παρ' όλο που οι τοποθεσίες είναι έξυπνα σχεδιασμένες και ο χειρισμός του χαρακτήρα φαίνεται ισορροπημένος και ιδανικός για τις απαιτήσεις των αποστολών, ο συνδυασμός του free run με την ταυτόχρονη αναπήδηση για την μετάβαση του χαρακτήρα από στην απέναντι πλευρά, μοιάζει με απαιτητικό combo σε fighting game, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Πέρα από τις αξιοσημείωτες προσθήκες και βελτιώσεις του gameplay, κάποια μελανά σημεία επιμένουν να παραμένουν στον τίτλο, υπενθυμίζοντας μας φωτογραφικά τις στιγμές που αγανακτούσαμε με τους προκατόχους του. Στα πλαίσια κάποιας αποστολής, για παράδειγμα, καλούμαστε να συλλέξουμε πληροφορίες από κάποιους εχθρούς, παρακολουθώντας τους κρυφά και κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας μέχρι να αναφέρουν τα δεδομένα που μας αφορούν. Ποτέ όμως δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει να διαθέσουμε πέντε και δέκα λεπτά ακολουθώντας και ακούγοντας κάθε ανούσια συζήτηση των ακολούθων μέχρι την επίμαχη πληροφορία; Αυτό μάλλον είναι ένα ερώτημα που θα παραμείνει ανεξήγητο και σε αυτόν τον τίτλο.

Ένα αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο του Assassin's Creed IV: Black Flag αποτελεί η αλληλεπίδραση των καιρικών συνθηκών με τον χειρισμό του χαρακτήρα μας. Το σύστημα μάχης και κάλυψης ωστόσο, παραμένει στα ίδια επίπεδα με τους προκατόχους, ενώ το επίπεδο της νοημοσύνης των εχθρών παρ' όλη την φαινομενική βελτίωση, επιμένει να διατηρεί χαμηλό δείκτη. Παρ' όλα αυτά, ο Edward ανα πάσα στιγμή δεν θα διστάσει να αγνοήσει επιδεικτικά κάθε εχθροπραξία ή άλλη δραστηριότητα γύρω του και να σαλπάρει για άλλα μέρη με το Jackdaw (το καράβι του), άλλωστε τα χρυσά σεντούκια και το κυνήγι θησαυρού μονοπωλούν μόνιμα στο μυαλό του. Το χιούμορ του χαρακτήρα (έστω και επιτηδευμένο κάποιες φορές) σε συνδυασμό με την τόλμη της Ubisoft να ρισκάρει, διακωμωδώντας έμμεσα κάποιες τάσεις της εποχής, δίνει μια ακόμα ευχάριστη πινελιά στον τίτλο.

Τα γραφικά του Black Flag φοράνε τα καλά τους, αφού οι βελτιώσεις και ο ρεαλισμός εντυπωσιάζουν. Τα περιβάλλοντα έχουν σχεδιαστεί λεπτομερώς με ιδιαίτερο μεράκι και αυτό φαίνεται σε κάθε μας βήμα. Όλες οι μεγάλες πόλεις της Καραϊβικής έχουν έντονο το άρωμα της εποχής, ενώ ακόμα και οι διαφοροποιήσεις στην κουλτούρα της κάθε πόλης αποτελούν την λεπτομέρεια που κάνει τον πρωταθλητή. Η ομάδα ανάπτυξης ασχολήθηκε επισταμένα με κάθε texture, φέρνοντας στα μάτια μας ένα σαγηνευτικό οπτικό αποτέλεσμα. Τα εφέ του υγρού στοιχείου όπως η αντανάκλαση, η κίνηση και ο παφλασμός των κυμάτων της θάλασσας αποδόθηκαν με εξαιρετικό ρεαλισμό, μετατρέποντας κάθε σκηνικό σε card postal. Πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να χαζεύει τα χρώματα του ουρανού κατά την διάρκεια ενός ηλιοβασιλέματος στον κρυστάλλινο ωκεανό, καθώς η camera απομακρυνόταν από τον χαρακτήρα.

Εξίσου καλή δουλειά έχει γίνει και στον ηχητικό τομέα, άλλωστε πάντα απολαμβάναμε τις κέλτικες μελωδίες του τίτλου, ακόμα και κατά την διάρκεια της πλοήγησης μας στο κεντρικό μενού. Όμως με σιγουριά θα λέγαμε πως το Black Flag διαθέτει το καλύτερο soundrack όλων των τίτλων της σειράς. Πέρα από την ποιότητα των επικών κομματιών, περιέχονται και εξαιρετικά πειρατικά τραγούδια τα οποία σιγοτραγούδησα και εκτός του παιχνιδιού. Ο υποδειγματικός τρόπος που συνοδεύει η μουσική τις επικές στιγμές δράσης, σε συνδυασμό με τους ρεαλιστικούς και χαλαρωτικούς ήχους της φύσης θα λέγαμε οτι κάνουν το ακουστικό κομμάτι του τίτλου ακαταμάχητο.

Το Voice Acting κρατάει και αυτό υψηλό δείκτη, παρ' όλο που περιμέναμε μια καλύτερη δουλειά στο lip-sync των χαρακτήρων. Ωστόσο, πέρα από τις κουραστικές φλυαρίες των φρουρών κατά την διάρκεια της προσπάθειας μας να αποσπάσουμε μια συγκεκριμένη πληροφορία, δεν έχουμε άλλο παράπονο. Το casting των voice actors ήταν πολύ εύστοχο, αποδίδοντας ακριβώς την φωνή που θα περιμέναμε από κάθε χαρακτήρα. ​

Όσον αφορά το multiplayer, δεν έχουμε πολλά να πούμε αφού είναι πανομοιότυπο με όσα έχουμε δεί κατά καιρούς στην σειρά, κρατώντας την ίδια λογική συνύπαρξης παικτών και NPCs μέσα σε μία πόλη. Σε γενικές γραμμές δεν θα λέγαμε πως το εν' λόγω mode ήταν ποτέ ένας από τους βασικούς λόγους που κράτησαν το ενδιαφέρον μας για το παιχνίδι και το ίδιο θα πούμε και τώρα. Νέα game modes και maps κάνουν την εμφάνιση τους, ωστόσο το Naval Multiplayer λάμπει δια της απουσίας του σε αυτό τον τίτλο. Η μόνη προσθήκη στο multiplayer mode είναι το Game Lab, μέσα στο οποίο οι παίκτες έχουν την δυνατότητα να τροποποιήσουν τα υπάρχοντα game modes (εκτός του Wolfpack), αφήνοντας την δική τους ιστορία.

Ο εξαιρετικός κόσμος του Assassin's Creed IV: Black Flag υπόσχεται να μας κρατήσει απασχολημένους για πολλές ώρες, περισσότερες από κάθε άλλο προκάτοχο του. Ο Edward κλέβει την παράσταση σε κάθε ευκαιρία, ενώ η πολυποίκιλη δράση και ο τεράστιος ανοικτός κόσμος προκαλούν για ατελείωτες εξερευνήσεις. Καλύψτε λοιπόν το ένα μάτι, βάλτε τον παπαγάλο στον ώμο, ένα ποτήρι ρούμι στο τραπέζι και ετοιμαστείτε να σαλπάρετε στα γάργαρα νερά της Καραϊβικής...


Report this review Comments (0) | Was this review helpful?
Assassin's creed IV:Black Flag
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0
Ενα ακομα assassin's creed.Γνωστα για το ομορφο open-world και το ατελειωτο parkour,τα hidden blades και τις ατελειωτες σφαγες,η ubisoft θελησε να προσθεσει και κατι αλλο.Προσθεσε καραβια,πειρατες,φαλενες,ωκεανους,ναυμαχιες.Ολα αυτα μπορει να ακουγονται τρομερα ,ωστοσο παιζοντας το παιχνιδι καταλαβα οτι με αυτες τις προσθηκες η εμπειρια μου ως ''assassin'',δεν ηταν εμπειρια assassin.

Ξεκινωντας απο τα θετικα,οπως σε καθε assassin's creed το parkour ειναι πολυ διασκεδαστικο.Σε ποιο αλλο παιχνιδι μπορεις να ανεβαινεις σε οποιο σπιτι,πυργο,εκκλησια βρεις?Στο black flag ,μπορειτε να σκαρφαλωνετε σε καραβια,να ορματε απο το δικο σας στο ξενο καραβι να ανεβαινετε σε δενδρα και να πηδατε απο το ενα στο αλλο(οπως στο ac3).
Eπιπλεον,μπορειτε να κυνηγατε ζωα(jaguar,ιγκουανες,μαιμουδες,ακομη και φαλενες και καρχαριες).Σκοτωνοντας τα,παιρνεται το δερμα τους,το κρεας τους,τα κοκαλα τους για να φτιαξετε αντικειμενα τα οποια θα σας βοηθησουν στο παιχνιδι και κυριως στη μαχη.
Το stealth ,ειναι σαφεστατα πιο βελτιωμενο απο αυτο των προηγουμενων παιχνιδιων.Ο edward(πρωταγωνιστης του παιχνιδιου),χωνεται απο θαμνο σε θαμνο για να προσεγγισει τους εχθρους του.Μπορειτε μαλιστα αν το να προσεγγισετε τους εχθρους σας,σας ειναι δυσκολο,να βγαλετε το φυσοκαλαμο και να πεταξετε στους εχθρους σας η δηλητηριωδη βελη η υπνωτικα βελη.
Μπορει αυτο το στοιχειο να υπηρχε απο το asassin's creed 3 ,αλλα οι ναυμαχιες στο assassin's creed black flag κορυφωνοται.Μπορειτε να πολεμησετε αλλα πλοια,ακομη κι αν δεν εχετε καποια συγκεκριμενη αποστολη.Ολα τα πλοια περιεχουν συγεκριμενα υλικα τα οποια μπορειτε να χρησιμοποιησετε για να δυναμωσετε το καραβι σας(π.χ να βαλετε πιο δυνατα κανονια,να φτιαξετε καταστρωμα που να αντεχει στις επιθεσεις αλλων καραβιων κλπ).
Αυτο το παιχνιδι εχει πανεμορφο κοσμο.Παντου πρασινο,ομορφα σχεδιασμενα κτηρια και πανω απ'ολα το νερο φαινεται οτι ειναι αληθινο,δινοντας μια πιο ρεαλιστικη οψη στο παιχνιδι.

Τα αρνητικα στοιχεια του παιχνιδιου,δεν ειναι πολλα.Ωστοσο,αυτα τα λιγα αρνητικα,ισως να ειναι αρκετα για να ξενερωσουν καποιον.
Ξεκιναω με το βαρετο περα-δωθε με το πλοιο.Ειχα φτασει σε σημειο να βριζω το καραβι που δεν πηγαινε πιο γρηγορα.Βεβαια υπαρχει και fast travel,το οποιο ομως ξεκλειδωνετε μονο αφου εχετε φτασει στο συγεκριμενο σημειο με το καραβι.
Η ιστορια του παιχνιδιου μου φανηκε αδιαφορη.Ενας πειρατης γινεται assassin και μετα συνεχιζεις την πειρατικη ζωη πολεμωντας τους templars.
Οι ναυμαχιες σε ορισμενα σημεια ειναι πολυ δυσκολες.Σ'αυτο,τις περισσοτερες φορες,δεν φταιει η ελλειψη ικανοτητας του παικτη αλλα αυτη η παλιο μαμαρουγκα το σαπιοκαραβο.Σ'αυτη την περιπτωση παρατας την αποστολη και μαζευεις λευτα για να το αναβαθμισεις.
Το combat system μεχρι ενα σημειο ειναι διασκεδαστικο.Ωστοσο,μπορει κανεις να το βαρεθει ευκολα μιας και δεν εχει αυτο το''WOW'' συσητημα μαχης που εχουν αλλα παιχνιδια(π.χ assassin's creed 2,batman arkham,metal gear rising κλπ)..
Tελος,παρ'οτι ο κοσμος του παιχνιδιου ειναι πανεμορφος,μου δινει την εντυπωση οτι ειναι νεκρος.Δε συναντας τοσους ανθρωπους οσους συναντας στο ac2.Γενικα

Θετικα :
1)Ομορφος κοσμος με ωραια γραφικα
2)Διασκεδαστικο stealth
3)Tρομερο parkour
4)Κυνηγι
5)Η νεα προσθηκη του ''πειρατη'' δινει μια διαφορετικη εμπειρια απ'οτι τα πρηγουμενα παιχνιδια
6)Ωραιο soundtrack


Αρνητικα :
1)Το συστημα μαχης εχει απλοποιηθει αρκετα σε σχεση ε αυτο του ac2 ,κανοντας τη μαχη πανευκολη
2)Το περα-δωθε ψιλοκουραζει(ειδικα στην αρχη που δεν εχεις fast travel)
3)Η ιστορια ειναι λιγο ''ο,τι να'ναι'' σε σχεση με τα προηγουμενα της σειρας
4)Ο κοσμος θα μπορουσε να ειναι πιο ζωντανος.

Γενικη Βαθμολογια : 8,5/10

Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +4 DigiMike (Level 11) 29/10/2013 13:40
Επ, νωρις νωρις το review οπως παντα στο Gameworld.
Ξεκινάω την ανάγνωση. :-)
#2 -7 EzioADF-Priestjohn (Level 10) 29/10/2013 13:52
Καλός ο καινούργιος πρωταγωνιστής αλλά είναι λυπηρό να ξέρεις πως στο τέλος τον σκοτώνουν.(όχι στο παιχνίδι)
#3 +5 Jaded (Level 14) 29/10/2013 13:52
Εγώ μόλις το διάβασα. Φοβερή δουλειά Χριστιάνα και με χαροποιεί να μαθαίνω τέτοια ευχάριστα για την μεγάλη διάρκεια. Θα πέσει πολύ κάψιμο! Αγορά Day One. Δηλαδή σήμερα!
#4 Smosh (Level 11) 29/10/2013 13:59
Λεπτομερές review όπως πάντα Χριστιάνα. Δεν το περίμενα τόσο καλό είχα την εντύπωση ότι θα κούραζε καθε χρονο και θα κατεληγε στο 8. Αλλα τελικα διαψευστηκα κι επειδη γουσταρω πειρατες φουλ λογικα θα το αποκτησω με την πρωτη ευκαιρια!
#5 +2 Akis 7 (Level 20) 29/10/2013 14:21
Παρα πολυ καλο παιχνιδι με ακομα μεγαλυτερο χαρτη σε μια πολυ καλη εποχη.Δεν ξερω βεβαια αν θα ειναι μονοτονο το παιχνιδι(οδηγει ς καραβια,σκοτωνε ις,πας σε συγκεκρμενο σημειο και παλι απο την αρχη)αλλα θα εμπιστευτω Χριστιανα που λεει οτι εχει ενδιαφερουσα ιστορια και πολλα side missions.Παντως ειναι assassin και το assassin δεν ειναι παιχνιδι της σειρας,ειναι παιχνιδαρα με τα ολα του.
#6 -2 giorgosant90 (Level 5) 29/10/2013 14:38
egw pistebo to ac4 to bathomolio me 9,5 einai akribos eidio meto ac3 kai acliberation kai ta grafika tou einai eidia meto ac3
#7 RefleX (Level 10) 29/10/2013 14:41
φοβερό παιχνίδι. ανυπομονώ να έρθει στα PC. πολύ ωραίο το review!
#8 +5 AntonKos (Level 17) 29/10/2013 15:06
Το έτρεξα και το πήρα από την πρώτη στιγμή κι έχω παίξει ήδη τις πρώτες 4 ώρες. Φοβερές οι ναυμαχίες συμφωνώ! Αξίζει τα λεφτά του κι ακόμα δεν έχω δει multiplayer

Quoting EzioADF-Priestjohn:
Καλός ο καινούργιος πρωταγωνιστής αλλά είναι λυπηρό να ξέρεις πως στο τέλος τον σκοτώνουν.(όχι στο παιχνίδι)

Αχεμ, αφού δεν μιλάς για το παιχνίδι σε τι ακριβώς αναφέρεσαι? Στον ηθοποιό? Είμαι ο μόνος που δεν κατάλαβε? Και No spoilers please.

Quoting giorgosant90:
egw pistebo to ac4 to bathomolio me 9,5 einai akribos eidio meto ac3 kai acliberation kai ta grafika tou einai eidia meto ac3

Αμα το ιδιο τοτε ειναι αδιανοητο να του βαζεις 9,5. Σπουδαία λογικη. Note: Γραψε ελληνικουλια γιατι εβγαλα αιμα απο τα ματια.
#9 thovlas (Level 7) 29/10/2013 15:21
Αγαπητή Χριστιάννα, δεν μας είπες με το τι μπορούμε να κάνουμε εκτός του Animus (γιατί και αυτό μέρος του παιχνιδιού είναι)
#10 +1 ventos (Level 7) 29/10/2013 15:58
Ρε θα ξεχασουμε πως ειναι το φως του ηλιου μολις το παρουμε στα χερια μας!!!!
#11 Glamorous (Level 27) 29/10/2013 18:32
Quoting thovlas:
Αγαπητή Χριστιάννα, δεν μας είπες με το τι μπορούμε να κάνουμε εκτός του Animus (γιατί και αυτό μέρος του παιχνιδιού είναι)

Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά εκτός του Animus παρά μόνο λίγο hacking, όπως είπα και στο review, και μερικές βόλτες στο κτήριο της εταιρίας για να δεις τι γίνεται και να μάθεις μερικές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σενάριο.
#12 GamerPs3maniac (Level 16) 29/10/2013 20:44
Μπράβο Χριστιάνα που έβγαλες τόσο γρήγορα το review.
Επίσης πολύ ωραίο review χωρίς spoilers.
Δυστυχώς δε θα ασχοληθώ με το τίτλο (ελπίζω προς το παρών).
#13 cyclopes (Level 15) 29/10/2013 22:49
μπραβο σίγουρη αγορα για το Ps4
#14 +3 rjhe (Level 22) 29/10/2013 23:49
Πειράζει που θέλω να περιμένω για να το παίξω όταν θα μπει ξανά καλοκαιράκι??
#15 +3 tasos_megara (Level 10) 30/10/2013 13:23
Καταρχην ωραιο review!Κατα δευτερον το assassin's creed ειναι απο τις μοναδικες σειρες ισως η μονη που αξιζει να βγαινει καθε χρονο(βεβαια εγω θα προτιμουσα να βγαινει καθε 2 χρονια για να ειναι ακομα καλυτερο το αποτελεσμα) ωστοσο το καθενα παιχνιδι αξιζει απο 8,5 μεχρι 9,5 για μενα με εξαιρετικο gameplay,ηχο,γρ αφικα,σεναρια και αντοχη(και οχι μονο)!Απ οτι φαινεται και το φετινο βαδιζει στα ιδια επιπεδα κυμαινεται και οταν το πιασω στα χερια μου (δειστυχως λογω πανελληνιων και οικονομικων δυνατοτητων πρεπει να κανουμε υπομονη...)εννο ειται οτι θα παρω ακομα ενα πλατινενιο οπως και στα αλλα παιχνιδια της σειρας!!!Αντε και το watch dogs να ειναι παιχνιδαρα.AC series rocks!!!!
#16 SirLvr (Level 27) 30/10/2013 15:01
Και λέγανε πως ο καινούριος τίτλος θα αποτύχει... χαχαχαχαχα Α ρε Ubi το έκανες πάλι το θαύμα σου. Ένας ακόμη ΑΑΑ τίτλος. Πολύ καλό το review Χριστιάνα. Όταν βγει στο PC θα το τιμήσω και με το παραπάνω.
#17 al-del07 (Level 7) 30/10/2013 18:45
Φοβερό παιχνίδι. Ένας μήνας ακόμη υπομονή
#18 Hunts (Level 9) 01/11/2013 20:10
Πολυ καλο Review
#19 +1 fantasyknight (Level 14) 06/11/2013 12:24
Εγω περιμενω HERITAGE COLLECTION. Θα εχει μεσα ολα τα Assassin's εκτος του τελευταιου. Οταν τα λιωσω θα παρω και το Black Flag. Πολυ καλο review :)
#20 hondatypes (Level 5) 08/11/2013 13:58
Απο τα βιντεακια εστω που ειδα φαινεται παρα πολυ ωραιο και αρκετα ενδιαφερον το παιχνιδι και κατι νεο ισως σαν εμπειρια η εξερευνηση και οι κινδυνοι στον βυθο. Θα το δοκιμασω πολυ συντομα και θεωρω πως δεν θα απογοητευτω... Επισης πολυ καλο και λεπτομερες το review! Nice job Χριστιανα!
#21 Antonis-211 (Level 8) 09/11/2013 00:36
Δυο μέρες τώρα έχω στα χέρια μου την έκδοση για το ps3 (με όλα της τα exclusives)
και έχω να δηλώσω πως τα λεφτά του τα αξίζει και με το παραπάνω ( κάτι τέτοια λέω και θα μπάινουν ιδέες στις εταιρίες !!!!
Λοιπόν ,είναι διασκεδαστικό και ψυχαγωγικό ταυτόχρονα.
Οπτικά είναι υπέροχο. Φωτεινό, γεμάτο χρώματα, τα screeshots που βλέπετε στο review είναι
πολύ καλά δείγματα των γραφικών αλλα σε HD tv τα σπάνε !!
Πολύ εντυπωσιακές οι μάχες σώμα με σώμα και ο χειρισμός πολύ βολικός !
Επίσης είναι πολύ μα πολύ εθιστικό το άτιμο, κλείνω 8ωρα και βάλε....

Οι ναυμαχίες είναι all the money !!!!!!!!
#22 tonyler (Level 23) 14/11/2013 15:33
Και δεν μποροθσα να αποφασισω τι θα παρω τα χριστουγεννα -_-
#23 cosmic7 (Level 12) 14/11/2013 22:40
Εκπληκτικό και πολύ ατμοσφαιρικό!!! !!
#24 PanosRetroshowcase (Level 11) 04/03/2014 15:06
Αν και διαφωνώ με την εποχή στην οποία εκτυλίσσεται η ιστορία του Black Flag (είμαι fan των πιο "medieval" εποχών, αλά Ezio), το παιχνίδι αποτελεί ένα από τα κορυφαία (μαζί με το GTA V) της γενιάς που φεύγει σιγά-σιγά. Πραγματικά τεράστιος ο κόσμος στον οποίο γίνεται η περιήγηση και από τεχνικής άποψης (εκτός από μερικά bugs) διατηρεί τα standards σε υψηλό επίπεδο. Επομένως, για μένα, το Black Flag διαθέτει όλο το πακέτο που μπορεί κάλλιστα να διατηρήσει το ενδιαφέρον οποιουδήποτε gamer, αρκεί να είναι οπαδός της εν λόγω σειράς και γενικά των open world games. Εντυπωσιακό πραγματικά.
#25 Fatos Sulce (Level 5) 26/07/2015 14:54
Το καλυτερο μετα το AC2.
Score 8.7
8.78 User Score
(57 votes )
User Reviews 4.75
Genre: Action-Adventure
Developer: Ubisoft Montreal
Publisher: Ubisoft
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players:
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core2Quad Q8400 @ 2.6 GHz, Κάρτα γραφικών Nvidia Geforce GTX 260, Χώρος στο σκληρό δίσκο 30GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: Κυκλοφορία: PS3, Xbox 360: 29/10/2013, PC, PS4, Xbox One, Wii U: 22/11/2013
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Half-Life: Alyx   (9)
3
Baldur's Gate 3   (9)
4
Jet Set Radio   (8.9)
6
Street Fighter 6   (8.7)
7
Metroid Dread   (8.5)
8
Alan Wake II   (8.5)
9
10

Top Reviews (by user score)

1
Baldur's Gate 3   (8.92)
2
3
Starfield   (8.63)
4
Alan Wake II   (8.6)
5
Diablo IV   (8.42)
7
A Fold Apart   (8.33)
8
FC 24   (8.3)
9
10

Latest User Reviews

1.
Diablo IV   (8.5)
2.
Final Fantasy XVI   (8.5)
5.
6.
Hogwarts Legacy   (0.5)
7.
eFootball 2023   (5.0)
8.
10.
Notification