Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Keyword

Loihi: Νευρομορφικό A.I. chip από την Intel

27 Sep 2017 20:03 #206143 by Γιώργος Λόλας
Loihi: Νευρομορφικό A.I. chip από την Intel
Θα μαθαίνει και θα εξελίσσεται μόνο του, μιμούμενο τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η Intel αποκάλυψε το Loihi , ένα νευρομορφικό chip που σύμφωνα με την ίδια, θα φέρει μεγάλες εξελίξεις στο deep learning και την τεχνητή νοημοσύνη.

Πρόκειται για ένα πειραματικό ηλεκτρονικό νευρωνικό κύκλωμα που μιμείται την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Όπως αναφέρει η Intel, το Loihi θα μπορεί να μάθει και να εξελίσσεται μόνο του, δίχως να χρειάζεται εκπαίδευση. Το chip διαθέτει 1024 τεχνητούς νεύρωνες ή 130.000 simulated νεύρωνες με 130 εκατομμύρια πιθανές συνάψεις, οι οποίες αφορούν αντίστοιχο αριθμό από συνδέσεις νευρώνων. Συγκριτικά, ο ανθρώπινος εγκέφαλος ενός ανθρώπου παρουσιάζει περίπου ένα τετράκις εκατομμύριο συνάψεις.

Σημαντικό στοιχείο της ανακοίνωσης του Loihi αποτελεί η κατανάλωσή του, η οποία λέγεται ότι είναι περίπου 1.000 φορές μικρότερη σε σχέση με παρόμοια chips του παρελθόντος. Η χρήση ενός τέτοιου chip μπορεί να κριθεί αναγκαία στο μέλλον, αφού τα A.I. chips μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων στην ιατρική, σε “έξυπνες” πόλεις ή ακόμα και σε... ρομπότ που δεν θα χρειάζονται την ανθρώπινη παρουσία για να εξελίσσονται και να φέρνονυ εις πέρας διεργασίες που δεν έχουν καν μάθει ακόμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα έχουν δείξει πολλές εταιρείες ενδιαφέρον για τα A.I. chips. Μεταξύ αυτών συναντάμε τις IBM, Google, Huawei και Apple. Κάποιες εξ αυτών έχουν ήδη κάνει πρόοδο στην κατασκευή του δικού τους εξελιγμένου νευρωνικού κυκλώματος.

Το πρώτο δοκιμαστικό μοντέλο του Loihi αναμένεται να παρουσιαστεί τον Νοέμβριο, ενώ μέσα στο 2018 θα δοθεί σε πανεπιστήμια και σχετικά ιδρύματα για την περαιτέρω εξέλιξή του. Δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα δούμε... στα ράφια των καταστημάτων.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Notification