Γιώργος Τζίτζιφας

Γιώργος Τζίτζιφας (Lithras)
Experience: 7011 (1161 points to next level)

 
600
Γιώργος Αναστασίου and 59 others have joined the group Cyberpunk 2077 3 days ago
Γιώργος Αναστασίου and 59 others have joined the group Cyberpunk 2077 7 days ago
2 weeks ago
Squadron 42 & Star Citizen: Καθυστερήσεις στην ανάπτυξη 2 weeks ago

Ο γολγοθάς της προόδου ενός υπερ-φιλόδοξου project.

Τα Star Citizen και Squadron 42 αποτελούν το φιλόδοξο όραμα του Chris Roberts, δημιουργού των σειρών Wing Commander και Freelancer/Privateer, για το απόλυτο PC Space game το οποίο αναπτύσσει με τις εταιρείες ανάπτυξής του Cloud Imperium Games και Roberts Space Industries.

Ο Roberts παρουσίασε το project του στο Kickstarter το 2012 και έλαβε τεράστια στήριξη από fans των Wing Commander και των Space Sims γενικότερα. Στη συνέχεια, αποκλειστικά μέσω της δικής του πλατφόρμας crowdfunding έχει καταφέρει να φτάσει σήμερα τα σχεδόν 341 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μόνο από το κοινό, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον Roberts επιτρέπει το να γίνει η ανάπτυξη χωρίς βιασύνη, περικοπές ή υποχρεώσεις προς κανέναν publisher.

sc dev 2

Ωστόσο, μερικοί επικριτές εξέφρασαν ανησυχίες για το ότι το project είναι απάτη, ενώ αντίστοιχα οι φανατικοί υποστηρικτές του Star Citizen φιμώνουν κάθε φωνή αμφιβολίας στα social media. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, καθώς αρκετοί επικριτές δεν έχουν επαρκή γνώση του ρυθμού ανάπτυξης ενός πολύπλοκου AAA video game, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να πει κάποιος ότι όλα έχουν πάει “ρολόι”. Μια επιγραμματική επισκόπηση της ανάπτυξης μέχρι σήμερα, βοηθά στην κατανόηση της κατάστασης και των καθυστερήσεων.

Η αρχική ιδέα του 2012 ήταν ένα single-player Space Sim με ένα ζωντανό, sandbox MMO κόσμο στον οποίο οι παίκτες θα μπορούν να πολεμούν πιλοτάροντας ή επανδρώνοντας διαστημόπλοια, να κάνουν εμπόριο, mining ή να ασχοληθούν με την βιομηχανία. Φανταστείτε σαν στο Eve, αλλά με εξομοίωση πτήσης και FPS και όχι ως point & click RPG. Όσοι έκαναν δωρεά στο project έλαβαν πρόσβαση σε όλα τα στάδια ανάπτυξης (pre-alpha, alpha, beta, full release), μαζί με ένα αντίτυπο του Star Citizen και κάποιο διαστημόπλοιο για να έχουν να πετούν. Τα διαστημόπλοια έχουν κόστος από 30 ευρώ και κάποια από αυτά πλησιάζουν και τα 2000, αλλά τα πάντα θα είναι διαθέσιμα να αποκτηθούν και μέσω grinding.

Η αρχική περίοδος κυκλοφορίας ορίστηκε για το 2014, αλλά όσο ανέβαιναν τα έσοδα, συνέχισαν να προστίθενται stretch goals με επιπλέον στοιχεία gameplay και η αναμενόμενη κλίμακα του MMO ξέφυγε κατά πολύ από την αρχική ιδέα, προσθέτοντας στα πλάνα δεκάδες ηλιακά συστήματα, επιπλέον κεφάλαια για το Single-player campaign, διαστημόπλοια, νέα στοιχεία gameplay (όπως μεταξύ άλλων διύλιση καυσίμων, εξερεύνηση, ιατρική περίθαλψη, πείνα/δίψα, racing, επισκευές, FPS, voice acting από κινηματογραφικούς αστέρες κ.α.). Το 2013 οι backers πήραν την πρώτη γεύση του Star Citizen αποκτώντας την δυνατότητα να μπαίνουν σε ένα εικονικό γκαράζ και να δουν τα διαστημόπλοιά τους, ενώ έναν χρόνο αργότερα δόθηκε πρόσβαση στην pre-alpha έκδοση η οποία αποτελούνταν από ένα Free Flight και ένα Dogfighting mode. To 2015 κυκλοφόρησε το Universe mode, το οποίο αποτελείται από ένα sandbox ηλιακό σύστημα στο οποίο προστίθεται κάθε νέο κομμάτι τεχνολογίας ή gameplay για δοκιμή από τους backers, ενώ την ίδια χρονιά ανακοινώθηκε μέσω ενός τρέιλερ η κυκλοφορία του Single-player campaign για το 2016, αποκαλύπτοντας μεγάλα ονόματα του Hollywood που συμμετέχουν σε αυτό, μεταξύ των οποίων οι Gary Oldman, Mark Hammill, Gillian Anderson και Mark Strong, ενώ το 2019 προστέθηκε στο castg και ο Henry Cavill.

http://www.youtube.com/watch?v=VppjX4to9s4

Όμως, το 2016 δεν έμελλε να είναι η χρονιά κυκλοφορίας, καθώς ο Roberts ανακοίνωσε μέσω livestream ότι αν και η βασική τεχνολογία του Star Citizen είναι έτοιμη, χρειαζόταν ακόμα δουλειά στους τομείς των animations, του ΑΙ και του optimization για διαφορετικούς επεξεργαστές. Την ίδια χρονιά αποφασίστηκε και ο διαχωρισμός των Squadron 42 και Star Citizen σε 2 ξεχωριστά games: Το Squadron 42 ως ένα Single-player/Co-op Multiplayer Space Simulator/FPS του οποίο το σενάριο θα ανανεώνεται μέσω νέων κεφαλαίων, και το Star Citizen ως ένα Sandbox MMO Space Simulator/FPS. Παράλληλα έγινε και μεταφορά του engine από Cryengine 3 σε Amazon Lumberyard (κάτι το οποίο ξεκίνησε και μια δικαστική διαμάχη ενάντια στην Crytek).

Το 2017 το Star Citizen βγήκε από το pre-Alpha στάδιο και πέρασε σε Alpha. Προστέθηκαν στο site του παιχνιδιού δύο roadmaps με χρονοδιαγράμματα των επόμενων features που επρόκειτο να προστεθούν στα Squadron 42 και Star Citizen αντίστοιχα, καθώς και ενημέρωση για την πρόοδο του καθενός. Σύμφωνα με εκείνα, το Squadron 42 θα έμπαινε σε beta τέλη του 2020, χωρίς αυτή την φορά να αναφέρεται περίοδος τελικής κυκλοφορίας.

Μέσα στην τριετία έγιναν πολλές προσθήκες όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, ειδικά όσον αφορά την τεχνολογία της επιφάνειας των πλανητών, αναβάθμιση των γραφικών, βελτίωση του optimization και εισαγωγή μερικών ακόμα μηχανισμών gameplay (μαζί με ένα multiplayer FPS mode), πλανητών και διαστημοπλοίων (συμπεριλαμβανομένων Capital ships).

http://www.youtube.com/watch?v=GjvCileoEic

Ωστόσο, τα Χριστούγεννα του 2020 τα roadmaps αντικαταστάθηκαν από νέα, τα οποία δίνουν μια πιο ακριβή εικόνα της δουλειάς των διαφόρων ομάδων ανάπτυξης, αλλά δεν δίνουν συγκεκριμένη περίοδο κυκλοφορίας. Είχε γίνει προφανές στους backers το ότι το Squadron 42 δεν προλάβαινε να μπει σε beta την προβλεπόμενη περίοδο, ωστόσο μια ανάρτηση από τον Roberts το επισημοποίησε, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι δεν θα παρουσιάσει επιπλέον gameplay από αυτό μέχρι να είναι έτοιμο σε ικανοποιητικό για εκείνον επίπεδο. Σε αυτή, αναφέρει:

“…Το Squadron 42 θα κυκλοφορήσει όταν είναι έτοιμο, δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει μόνο και μόνο για να προλάβει μια ημερομηνία, αλλά μόνο αφού τελειοποιηθεί και τρέχει καλά και αφού όλη η τεχνολογία και το περιεχόμενό του είναι έτοιμα… …Μέσα στα τελευταία λίγα χρόνια, είδα ουκ ολίγα πολυαναμενόμενα games τα οποία κυκλοφόρησαν χωρίς να έχουν απαλλαγεί από bugs ή/και να έχουν τελειοποιηθεί και η φετινή χρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση (σ.σ. αναφέρεται στο Cyberpunk 2077). Αυτό αποτελεί υπενθύμιση για το ότι έχω… …ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο χρηματοδοτείται από ανθρώπους οι οποίοι νοιάζονται για το καλύτερο δυνατό παιχνίδι και όχι για να βγάλουν τα νούμερα του τριμήνου ή να προλάβουν την αγοραστική περίοδο των εορτών.

Για τα περισσότερα games, είναι τυπικό το να μην ανακοινωθούν καν μέχρι περίπου έναν χρόνο προτού είναι έτοιμα και ξεκινούν να τραβούν την προσοχή μέσω marketing 6 μήνες πριν την κυκλοφορία. Το να δείξουμε gameplay, περιοχές ή λοιπό περιεχόμενο σε ένα παιχνίδι βασισμένο στο σενάριο από τώρα, παρουσιάζει δύο προβλήματα. Πρώτον, μια καμπάνια marketing δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα και δεύτερον, δεν μπορούμε να δείξουμε πολύ gameplay πριν από την κυκλοφορία, καθώς θέλουμε να ζήσετε μια πολύ ζωντανή ιστορία. Αν δείξουμε τώρα gameplay χωρίς spoilers, αυτό θα είναι υλικό το οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε πλησιάζοντας το τέλος της ανάπτυξης.

…Για αυτό τον λόγο αποφάσισα ότι καλύτερα να μην δείξουμε gameplay του Squadron 42 δημοσίως και να μην συζητήσουμε για ημερομηνία κυκλοφορίας μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο να είμαστε σίγουροι για το πόσος χρόνος απομένει ώστε να ολοκληρωθεί το παιχνίδι με την ποιότητα που θέλουμε…”.

sc dev 1

Πριν γίνει αναφορά στα λεγόμενα του Roberts, πρώτα πρέπει να αναφερθούν τα παραστρατήματα της Cloud Imperium, τα οποία αποτελούν βάσιμη πηγή παραπόνων από backers και συμβάλλουν στην όποια καχυποψία προς το project:

Το πρώτο, είναι οι κατ’ επανάληψη απροειδοποίητες αφαιρέσεις features από τα roadmaps ανά τα χρόνια, χωρίς κάποια εξήγηση και γενικά η επικοινωνιακή αδιαφάνεια στα αιτήματα των backers. Καθώς τα Star Citizen και Squadron 42 αναπτύσσονται σε περιβάλλον open development, η εταιρεία όφειλε να εξηγεί το γιατί μετακινήθηκε ή αναβλήθηκε κάποιο feature, ειδικά όταν αυτό έχει να κάνει με κάποιο πολυαναμενόμενο στοιχείο gameplay (πχ Salvage) ή σκάφος. Μόνο όταν κάποιο site ασκούσε έντονη κριτική ή αν τα παράπονα των backers δεν λύνονταν με μερικά bans από τα forums, έμπαινε εκ των υστέρων στον κόπο κάποιος community manager να δώσει κάποια εξήγηση.

Το δεύτερο, είναι ο ορισμός μη ρεαλιστικών deadlines. Οι προαναφερθείσες αφαιρέσεις features από το roadmap, καθώς και οι αναβολές κυκλοφορίας του Squadron 42 δείχνουν ότι δεν λαμβάνονται υπόψη με την κατάλληλη βαρύτητα οι πιθανοί παράγοντες καθυστερήσεων και τα ενδεχόμενα προβλήματα στην ανάπτυξη, εκθέτοντας την εταιρεία. Σε αυτό παίζει σίγουρα ρόλο και ο αριθμός υποσχέσεων μέσω των stretch goals για τα οποία δεν είχε γίνει σωστή εκτίμηση του απαιτούμενου χρόνου και του βαθμού δυσκολίας της υλοποίησής τους (feature creep).

Το τρίτο είναι θέμα προτεραιοτήτων στην ανάπτυξη. Χρόνος και χρήμα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί για επιπλέον δυναμικό ανάπτυξης των gameplay μηχανισμών, διοχετεύθηκαν στον σχεδιασμό διαστημοπλοίων. Είναι μεν κατανοητό το ότι οι ανταμοιβές δωρεών είναι η κύρια πηγή εσόδων της Cloud Imperium, αλλά δεν έχει νόημα να κυκλοφορούν σκάφη για Salvaging ή εξερεύνηση όταν το αντίστοιχο gameplay loop δεν είναι έτοιμο.

Τέλος, ο Roberts θέλει να εγκρίνει την κάθε λεπτομέρεια προσωπικά. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε τι πρέπει να ανεβοκατεβαίνει από όλη την ιεραρχία της εταιρείας μέχρι να εγκριθεί ή να απορριφθεί, το οποίο προφανώς δεν βοηθά στην ταχύτητα της ανάπτυξης ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος, ειδικά τη στιγμή που ο Roberts είναι αρκετά αυστηρός, σύμφωνα με τα λεγόμενα πρώην εργαζόμενων.

Όμως, παρά τα όποια λάθη, πρέπει να ληφθούν και αντίστοιχα κάποια επιπλέον δεδομένα:

Αναφορικά, η CD Projekt RED έχει πάνω από 1.100 άτομα και το Cyberpunk 2077 χρειάστηκε 9 χρόνια ανάπτυξης. Κυκλοφόρησε γεμάτο bugs, κακό optimization και χωρίς καν Multiplayer mode. Αντίστοιχα, το Red Dead Redemption χρειάστηκε 8 χρόνια ανάπτυξης, συν 6 επιπλέον μήνες για το online mode του με περίπου 2000 άτομα να εργάζονται σε αυτό.

Η Cloud Imperium μόλις το 2020 ξεπέρασε τα 600 άτομα προσωπικό. Το 2016 είχε περίπου 200 εργαζόμενους, οι οποίοι για games τέτοια κλίμακας είναι πραγματικά ελάχιστοι (ξεκίνησε με μερικές δεκάδες). Τα 8 χρόνια development φαίνονται πολλά, αλλά αν αναλογιστεί κανείς τον χρόνο που χρειάστηκαν άλλα AAA games με υπάρχοντα engines, πολλαπλάσιο προσωπικό και πολύ λιγότερα gameplay features, αρχίζει να βγάζει νόημα ο ρυθμός ανάπτυξης του Star Citizen.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σχεδόν όλα τα games αναπτύσσονται πίσω από κλειστές πόρτες και όπως σωστά αναφέρει ο Roberts, το marketing ξεκινά λίγο πριν την κυκλοφορία με μόνο κάποια teasers να διαρρέουν νωρίτερα. Πολλά στοιχεία του περιεχομένου των Squadron 42 και Star Citizen είναι κοινά και όσοι παρακολουθούν την ανάπτυξη ή παίζουν την Alpha, μπορούν να δουν το πως αρκετά κομμάτια του “puzzle” είναι έτοιμα και οι developers δουλεύουν πάνω στους συνδετικούς κρίκους για να “κουμπώσουν”. Ο,τι καθυστέρηση και bug υπάρχει στην Alpha, σε ένα περιβάλλον κλειστής ανάπτυξης δεν θα αναφερόταν καν (οι μεγαλεπήβολες ανακοινώσεις παραμένουν “φάουλ”, όπως προαναφέρθηκε) και η ύπαρξή τους είναι κάτι φυσιολογικό.

Η πίστη των fans πάντως παραμένει αναλλοίωτη, καθώς η χρηματοδότηση από το κοινό το 2020 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο (σχεδόν 79 εκατομμύρια δολάρια) και πράγματι, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια έχει υπάρξει πολύ σημαντική πρόοδος. Σίγουρα δεν πρόκειται να δούμε το Squadron 42 μέσα στο 2021 ή καν το 2022, αλλά δεν τίθεται θέμα μη κυκλοφορίας. Αυτή την περίοδο, η ανάπτυξη είναι επικεντρωμένη στο server meshing, μια τεχνολογία η οποία επιτρέπει την μετάβαση μεταξύ servers χωρίς loading screen με σκοπό το να χωρούν περισσότεροι παίκτες σε ένα game session και να επεκταθεί το map με ένα ακόμα ηλιακό σύστημα, καθώς και με το icache, μια τεχνολογία η οποία θα επιτρέπει στο να παραμένουν αντικείμενα στον κόσμο (όπως πχ διαλυμένα σκάφη, πτώματα κλπ) χωρίς να κάνουν despawn, κάτι το οποίο θα επιτρέψει νέους μηχανισμούς gameplay να εισαχθούν.

http://www.youtube.com/watch?v=2IE5y7cbf2U

 Ήδη στην παρούσα φάση της Alpha μπορείτε να κάνετε αρκετά πράγματα όπως εμπόριο, μεταφορές, mining, μάχες και racing, ενώ αναμένεται ένα 20v20 multiplayer mode στα πρότυπα του Battlefield. Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στην Alpha, πρέπει να φτιάξετε ένα account (το link περιέχει referral code για επιπλέον In-game credits) και να αγοράσετε ένα game package. Στη συνέχεια, μπορείτε να ψάξετε για κάποιο Organization προκειμένου να βρείτε μια οργανωμένη ομάδα να παίζετε παρέα.

Το σίγουρο είναι ότι το Star Citizen αποτελεί ένα πολύ φιλόδοξο project και χρειάζεται υπομονή και κατανόηση. Η παρακολούθηση της ανάπτυξης τέτοιας κλίμακας games εκ των έσω είναι κάτι αρκετά ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με game development, ενώ οι ανυπόμονοι ή όσοι θέλετε να παίξετε μια πιο ολοκληρωμένη μορφή, μπορείτε απλά να παίξετε κάτι άλλο μέχρι την κυκλοφορία του Squadron 42 ή την beta του Star Citizen (το Elite Dangerous είναι μια καλή εναλλακτική).

1 month ago
Leveling στο World of Warcraft: Shadowlands 1 month ago

Οι αλλαγές στο σύστημα και σύντομος οδηγός.

Το Shadowlands expansion έφερε μαζί του αλλαγές. “To συμμάζεμα” του level cap, μαζί με την νέα περιοχή εκκίνησης και μερικές ακόμα μικροαλλαγές, συνθέτουν μια διαφοροποιημένη εμπειρία leveling και ειδικά όσοι έχετε να παίξετε από προ-Legion εποχές (ή προέρχεστε από private servers παλαιότερων expansions) μπορεί να μπερδευτείτε με το που να πάτε και τι να κάνετε. Παρακάτω θα διαβάσετε έναν σύντομο οδηγό προκειμένου να κατανοήσετε τις αλλαγές που έχει υποστεί το leveling και το τι θα πρέπει να έχετε στο νου σας.

Level squish
Η νέα κλίμακα των levels έχει όριο το 60 και χοντρικά, 1 level στο Shadowlands αντιστοιχεί σε 2-3 παλαιότερα. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν σε κάθε level υπάρχει κάποια ανταμοιβή, ενώ αντίστοιχα έχει ανέβει και η ταχύτητα που ανεβαίνετε. Να υπολογίζετε περίπου 60-70% αυξημένη ταχύτητα μέχρι το level 50.

http://www.youtube.com/watch?v=jSvz47eimqY

Levels 1-10
Αν δεν έχετε ξαναπαίξει World of Warcraft, ξεκινώντας στο Shadowlands με τον πρώτο σας χαρακτήρα θα βρεθείτε στην περιοχή Exile’s Reach, όπου μέχρι το level 10 θα μάθετε τον χειρισμό και τις βασικές ιδιότητες του Class σας. Αν έχετε ήδη χαρακτήρα, αν φτιάξετε νέο θα σας δοθεί επιλογή να ξεκινήσετε είτε στο Exile’s Reach, είτε στο starting zone του Race σας. Αφού ολοκληρώσετε το Exile’s Reach, θα μεταφερθείτε στην πρωτεύουσα του faction σας και θα συνεχίσετε στις level 10-50 περιοχές του Battle for Azeroth. Για πιο γρήγορο leveling απ’ το level 1 μέχρι το 10, καλύτερα να ξεκινήσετε στην αρχική περιοχή της φυλής σας αν έχετε την δυνατότητα αυτή.

Αν έχετε ήδη τουλάχιστον έναν χαρακτήρα στο level 50, μπορείτε να ανεβάσετε τον νέο σας σε κάποιο από τα προηγούμενα expansions (πχ Northrend, Pandaria κλπ). Death Knights και Demon Hunters ξεκινούν στο level 8 σε δικές τους περιοχές, ενώ allied races ξεκινούν στο level 10 και δεν ξεκινούν σε κανένα level 1-10 zone.

Levels 10-50
Όπως προαναφέρθηκε, μπορείτε να ανεβάσετε τον χαρακτήρα σας μέσα από την ιστορία του Battle for Azeroth, ή μέσα από τα campaigns προηγούμενων expansions. Αν βιάζεστε να ανεβείτε, η επιλογή του Warlords of Draenor είναι ο ταχύτερος τρόπος καθώς όλες του οι περιοχές έχουν bonus objectives τα οποία δίνουν πάρα πολλά XP σε σχέση με τον χρόνο που θα ξοδέψετε για να τα ολοκληρώσετε.

Levels 50-60
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα expansions, δεν επιλέγετε την σειρά με την οποία θα επισκεφθείτε τις ζώνες questing του Shadowlands, οπότε η προεπιλεγμένη ακολουθία περιοχών είναι μονόδρομος. Στο νέο expansion, τα κύρια quests έχουν ως σήμανση ένα θαυμαστικό μέσα σε μια ασπίδα, οπότε αν βιάζεστε μπορείτε να αγνοήσετε κάποια side quests. Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι για μαζέψετε αρκετά XP ώστε να φτάσετε στο level 60 θα πρέπει να ολοκληρώσετε το campaign και περίπου τα μισά side quests.

Heirlooms
Τα περισσότερα heirlooms τα οποία έχετε αναβαθμίσει πλήρως, θα σας συντροφεύσουν μέχρι και το level 49. Κάτι το οποίο μπορεί να σας ξενερώσει είναι το ότι πλέον δεν προσφέρουν παραπάνω XP, αλλά επεκτείνουν την διάρκεια του Rested Bonus που παίρνετε αν κάνετε log out σε κάποιο inn, ενώ επιπλέον προσφέρουν set bonuses οπότε παραμένουν χρήσιμα.

 Professions & Gold
Δεν έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με πριν όσον αφορά την βασική λειτουργία των professions και δεν θα δυσκολευτείτε να τα ανεβάσετε. Πλέον μπορείτε ξανά να φτιάξετε βοηθητικά items όπως στο κλασικό WoW (πχ. sharpening stones), ενώ με Tailoring, Leatherworking και Blacksmithing μπορείτε να φτιάξετε τα βασικά αντικείμενα τα οποία μπορείτε αργότερα να αναβαθμίσετε σε Legendary Armor. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε Optional Reagents προκειμένου να ανεβάσετε το item level του εξοπλισμού που φτιάξατε.

Το crafting στο level 60 αρχίζει να έχει αυξημένες απαιτήσεις από gold για υλικά, καθώς τα πιο σπάνια από αυτά απαιτούν είτε αρκετό grinding, είτε στρατηγική στο auction house. Ο κυριότερος τρόπος για να μαζέψετε gold είναι μέσω των gathering professions (Herbalism, Mining και Skinning) και πώληση των υλικών, καθώς και την ανταλλαγή σπάνιων mounts και pets. 

http://www.youtube.com/watch?v=Jcx8JUFoF8o

Τα καλύτερα Classes για leveling
Όλα τα Classes είναι άνετα στο leveling, ωστόσο για μερικά από αυτά, η εμπειρία είναι πιο εύκολη και ο κυριότερος παράγοντας επιλογής Class (τουλάχιστον για τον κύριο χαρακτήρα σας) πρέπει να είναι το να το γουστάρετε. Αν σκέφτεστε να ανεβάσετε κάποιον alt, ή αν δυσκολεύεστε να επιλέξετε κύριο χαρακτήρα, οι παρακάτω επιλογές ίσως σας βοηθήσουν να διαλέξετε:

- Demon Hunter: Κορυφαία κινητικότητα, υψηλό AoE damage και επιβιωσιμότητα.
- Druid (ειδικά Balance): Καλό AoE damage, μπορεί να τραβήξει πολλά τέρατα με DoTs, ενώ το flight form του δεν έχει cast time.
- Hunter: Τα pets σας tankάρουν για εσάς, που σημαίνει ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε μεγάλες ομάδες εχθρών, ενώ μπορείτε να πολεμήσετε και elite τέρατα μόνοι σας.
- Mage: Κορυφαίο crowd control και damage.

 

Γενικές συμβουλές
- Να έχετε ανοιχτό το War Mode. Το XP bonus που σας δίνει αντισταθμίζει και με το παραπάνω τον χρόνο που θα χάσετε αν σας σκοτώσουν μέλη του αντίπαλου action.

- Όταν είναι να βγείτε offline για τουλάχιστον μερικές ώρες (πχ για να πάτε για ύπνο), να κάνετε log out μέσα από κάποιο inn (ή οποιοδήποτε σημείο στο οποίο το εικονίδιο του level σας αντικαθίσταται με “zzz”).

- Πάρτε riding skill και mount από το level 10. Η επιπλέον ταχύτητα θα επιταχύνει κατά πολύ την διαδικασία του leveling.

1 month ago
Star Citizen: Referral promo με δώρο hoverbike 1 month ago

Δώρο όχημα αξίας 32 ευρώ με την αγορά game package ως τις 11 Ιανουαρίου.

Η Cloud Imperium Games προσφέρει δωρεάν ένα Drake Dragonfly hoverbike αξίας 32 ευρώ με lifetime insurance (δεν πρόκειται να το χάσετε αν καταστραφεί στην τελική έκδοση, ούτε να πληρώνετε in-game credits για να διατηρήσετε την δυνατότητα αυτή) σε όσους φτιάξουν account στο Star Citizen χρησιμοποιώντας referral code και αγοράσουν ένα game package ως τις 11 Ιανουαρίου.

Με το game package αποκτάτε πρόσβαση στην Alpha έκδοση του παιχνιδιού, στην οποία μπορείτε προς το παρόν να εξερευνήσετε το ηλιακό σύστημα Stanton εξερευνώντας, πολεμώντας, κάνοντας εμπόριο ή εξορύσσοντας μεταλλεύματα από αστεροειδείς.

Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για να λάβετε το Dragonfly είναι το account σας να δημιουργηθεί με την χρήση referral code. Πατώντας εδώ, μπορείτε να φτιάξετε account και το link περιέχει referral code (STAR-GJFN-3VLV). Πέρα από το όχημα, θα λάβετε και την standard ανταμοιβή των 5.000 in-game credits. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε Star Citizen αλλά δεν έχετε άτομα να παίξετε, αναζητήστε συμπαίκτες ή Organization (guild) στο αντίστοιχο forum topic.

To Star Citizen βρίσκεται σε στάδιο Alpha testing σε περιβάλλον open development και θα κυκλοφορήσει για PC.

Διαβάστε περισσότερα για το Star Citizen και συζητήστε για αυτό στο αντίστοιχο forum topic.

 

1 month ago
Elite Dangerous: Odyssey expansion 1 month ago

Η Frontier Developments το παρουσίασε στα The Game Awards 2020.

Η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης Frontier Developments παρουσίασε το Odyssey expansion του Elite Dangerous στα φετινά The Game Awards.

Το εν λόγω expansion θα σας επιτρέψει για πρώτη φορά να αφήσετε το cockpit του διαστημοπλοίου σας και να εξερευνήσετε μακρινούς πλανήτες πεζοί, αναλαμβάνοντας νέες αποστολές και να εμπλακείτε σε FPS μάχες. Επιπλέον, θα μπορείτε να εξατομικεύσετε τον χαρακτήρα σας για επίγειες επιχειρήσεις με στολές, όπλα και εξοπλισμό για διαφορετικές καταστάσεις και θα μπορείτε να συναντηθείτε με άλλους παίκτες σε social hubs που βρίσκονται διάσπαρτα στον γαλαξία και θα αποτελούν ιδανικό μέρος για να σχεδιάσετε την επόμενή σας κίνηση, να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας και να ιδρύσετε συμμαχίες. Δείτε την παρουσίαση στο παρακάτω βίντεο:

http://www.youtube.com/watch?v=3KHR8gWkd7o

Το Odyssey expansion είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία κοστίζει 35 ευρώ και θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2021 για PC, PS4 και Xbox One.

Διαβάστε το review του Elite: Dangerous από τον Γιάννη Μοσχονά και συζητήστε για αυτό στο σχετικό forum topic.

Γιώργος Τζίτζιφας replied to the topic 'World of Warcraft Shadowlands' in the forum. 1 month ago

Το νέο expansion του World of Warcraft χαρακτηρίζεται από “συμμάζεμα” του gameplay και έναν αέρα ανανέωσης, αποτελώντας μια γερή βάση η οποία μπορεί με τα μελλοντικά updates, αν την αξιοποιήσει σωστά η Blizzard, να εξελιχθεί ίσως και στο καλύτερο expansion της δεκαετίας.

Προσωπικά μου έκαναν θετικότατη εντύπωση οι περιοχές που βασίζονται σε κάποια έννοια της μεταθανάτιας ζωής, ενώ η επιστροφή Spells & Abilities σε όλα τα specs κάθε class ήταν μια πολύ ευχάριστη αλλαγή. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στο review μου :

Read More...


Γράψτε παρακάτω το BattleTag σας.

Username | BattleTag
Lithras | Lithras#21313

Read More...

1 month ago
World of Warcraft: Shadowlands 1 month ago

Μια επική περιπέτεια στον κόσμο των νεκρών.

Φέτος, o βασιλιάς των MMORPG κλείνει τα 16 του χρόνια. Το Shadowlands είναι το ένατο κατά σειρά μέρος του World of Warcraft και σύμφωνα με δήλωση της Activision, είναι το ταχύτερο σε πωλήσεις PC game όλων των εποχών. Στην ίδια δήλωση αναφέρεται επίσης ότι από πριν μερικούς από την κυκλοφορία του και μετά, οι ενεργές συνδρομές είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες των τελευταίων 10 ετών (στην κορυφή παραμένει το Wrath of the Lich King). Τεράστιο hype και μεγάλες προσδοκίες λοιπόν, για ένα franchise το οποίο για κάποιους “ζει και βασιλεύει” ενώ για άλλους είναι σαν μια γερασμένη αγελάδα την οποία η Blizzard ακόμα προσπαθεί να αρμέξει. To τι ισχύει τελικά, θα το διαβάσετε παρακάτω.

Πέρα από τον θάνατο
Μετά από τα γεγονότα του Battle for Azeroth όπου η Sylvanas Windrunner εκθρονίζεται από την ηγεσία των Horde, εκείνη επισκέπτεται το Icecrown Citadel, όπου ο Lord Bolvar Fordragon κάθεται στο Frozen Throne ως Lich King. Αφού πολεμήσουν, εκείνη του παίρνει το Helm of Domination (την “κορώνα” του Lich King) και το σπάζει, σκίζοντας το πέπλο που χωρίζει το Azeroth από τα Shadowlands, τον κόσμο των νεκρών. Στη συνέχεια, απαγάγει ηγετικές φιγούρες από Alliance και Horde (Anduin Wrynn, Jaina Proudmoore, Thrall και Baine Bloodhoof), ενώ η Tyrande Whisperwind καταφέρνει να αποφύγει την αρπαγή.

wow shadowlands 1

Ο Bolvar καλεί τους ήρωες του Azeroth στο Icecrown Citadel να ορμήξουν στα Shadowlands και να σώσουν τους απαχθέντες ηγήτορες. Περνώντας στον κόσμο των νεκρών, ο χαρακτήρας σας βρίσκεται στο The Maw, ένα εφιαλτικό μέρος στο οποίο μόνο οι χειρότερες, πιο αλύτρωτες ψυχές φυλακίζονται χωρίς ελπίδα διαφυγής. Αφού καταφέρετε να γλυτώσετε, θα μεταφερθείτε στο Oribos, τον οίκο της κριτή των ψυχών Arbiter και ορμητήριο των ηρώων προς τις υπόλοιπες περιοχές. Όπως θα μάθετε, για κάποιον άγνωστο λόγο η Arbiter έχει πέσει σε λήθαργο και όλες οι ψυχές καταλήγουν στο Maw χωρίς δίκη, κάτι το οποίο και είναι άδικο για εκείνες, αλλά και προκαλεί έλλειψη “anima”, της πηγής ενέργειας του κόσμου των νεκρών.

Στη συνέχεια θα ταξιδέψετε στις 4 διαφορετικές ζώνες των Shadowlands (Bastion, Maldraxxus, Ardenweald και Revendreth), στην οποία κανονικά καταλήγει μια κατηγορία ψυχών μετά τον θάνατο, αλλά τα πρόσφατα γεγονότα έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Κάθε ζώνη έχει και ένα κυρίαρχο Covenant (Kyrian, Necrolords, Night Fae και Venthyr) και αφού περιπλανηθείτε σε όλες τις περιοχές, στο τέλος θα πρέπει να επιλέξετε με ποια θα συμμαχήσετε και να πολεμήσετε στο πλευρό της ενάντια στις δυνάμεις του The Maw. Φυσικά, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ και θα εξελίσσεται μέσω updates και αφήνει την αίσθηση της μη-ολοκλήρωσης αφού φτάσετε στο μέγιστο level, κάτι το οποίο έρχεται κάπως απότομα.

http://www.youtube.com/watch?v=n30HcDzv79Q

Λυτρωτές των ψυχών
Στο Shadowlands, η Blizzard εφαρμόζει την “παλιά” τακτική με την οποία επισκέπτεστε κάθε ζώνη διαδοχικά και δεν επιλέγετε την ζώνη στην οποία που θα κάνετε questing. Αυτή η γραμμικότητα μπορεί να μην αρέσει σε μερικούς, αλλά δίνει μια συνοχή στην εξέλιξη του σεναρίου και δεν φαίνεται σαν να μην έχει καμία σχέση το τι συμβαίνει στο ένα μέρος με το τι συμβαίνει στο άλλο. Σε συνδυασμό με την κινηματογραφική αισθητική των πολλών cutscenes, η πορεία του χαρακτήρα σας είναι περισσότερο η συμμετοχή σε μια περιπέτεια, παρά ατέρμονο grind για να ανέβετε levels (φυσικά πάντα υπάρχει η επιλογή των dungeons/battlegrounds για τους ανυπόμονους).

Μια πολύ σημαντική αλλαγή είναι ο επανυπολογισμός των levels, καθώς πλέον το μέγιστο είναι το 60 (από 120) και αντίστοιχα έχει εφαρμοστεί level scaling σε όλες τις περιοχές. Αν και με αυτό τον τρόπο είναι πολύ πιθανό να παρακαμφθούν πολλές περιοχές από προηγούμενα expansions, σίγουρα βοηθά με το να “στρώσουν” κάποια πράγματα όπως το HP & damage scaling, ενώ παράλληλα επιταχύνεται το leveling και κάθε “ding” προσφέρει και μια νέα ανταμοιβή.

wow shadowlands 5

Επιπλέον, τα Heirloom items δεν προσφέρουν πια Experience bonus, αλλά συνεχίζουν να βελτιώνονται όσο ανεβαίνετε levels, ενώ δίνουν και set bonuses. Τέλος, όσον αφορά το νέο level cap, την πρώτη φορά που θα παίξετε WoW θα ξεκινάτε στο Exile’s Reach, μια περιοχή-tutorial το οποίο θα σας μάθει το πως να παίξετε. Οι βετεράνοι θα μπορείτε να επιλέγετε το αν θα ξεκινάτε τον νέο σας χαρακτήρα εκεί ή στην κανονική του αρχική τοποθεσία, ενώ Death Knights και Demon Hunters ξεκινούν πλέον level 8 στις κανονικές τους περιοχές.

Αφού φτάσετε στο τελικό level, επιλέγετε ένα από τα 4 Covenants και “δένεστε” ψυχικά με κάποια μέλη του, τα οποία σας δανείζουν δυνάμεις τους για να τις χρησιμοποιήσετε ως δικές σας. Το σύστημα αυτό ονομάζεται “Soulbind” και θυμίζει εκείνο των Artifact Weapons του Legion, αλλά δεν καταλαμβάνει equipment slot. Θα πρέπει ωστόσο να έχετε το νου σας ώστε να επιλέξετε κάποιο Covenant του οποίου οι δυνάμεις να συμπληρώνουν καλά εκείνες του Class και του τρόπου παιχνιδιού σας. Επιπλέον, επιστρέφουν και τα Missions, τα οποία λέγονται Covenant Adventures, στα οποία στέλνετε ακολούθους σας σε διάφορες turn-based αποστολές οι οποίες εκτελούνται σε πραγματικό χρόνο παθητικά, ακόμα κι όταν είστε offline.

wow shadowlands 3

Αν και το Shadowlands δεν έχει νέα races ή classes, η Blizzard έχει δώσει επιπλέον έμφαση στο customization, με προσθήκες όπως νέα στιλ και χρώματα μαλλιών, χρώματα δέρματος, κοσμήματα . Η οθόνη δημιουργίας χαρακτήρα έχει νέο interface με πιο λεπτομερή πορτρέτα και μπορείτε να δείτε άμεσα αν το όνομα που θέλετε είναι πιασμένο ή όχι, ενώ το να βλέπετε τις διάφορες επιλογές έχει γίνει ευκολότερο. Μια ακόμα προσθήκη είναι το ότι πλέον μπορείτε να αλλάξετε το φύλο του χαρακτήρα σας στο barber shop, όπως και τις μορφές του Druid σας.

ATAKA

Πολλά Spells & Talents από παλαιότερα expansions είτε επιστρέφουν, είτε γίνονται διαθέσιμα για όλα τα Specializations κάθε δεδομένου Class. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε class αποκτά ξανά πιο ενιαία ταυτότητα, ενώ η έλλειψη (επιτέλους) αφοσίωσης σε ένα αναβαθμίσιμο αντικείμενο (Artifact Weapons, Heart of Azeroth) δίνει περισσότερη βάση στο χτίσιμο του χαρακτήρα, παρά στο farming για το ξεκλείδωμα Abilities. Αυτό επίσης κάνει πιο σημαντικό το loot, καθώς δεν αγνοείτε ένα slot όπως παλαιότερα. Βέβαια, το να έχετε ξίφη φτιαγμένα από κομμάτια του Frostmourne να μαζεύουν σκόνη στο Bank είναι κάπως ξενερωτικό, αλλά κλασικά θα κάνει παρέα στα Warglaives of Azzinoth και το Thunderfury. Ίσως η Blizzard να πρέπει να βρει έναν τρόπο (ίσως με κάποια σειρά από quests στο τελευταίο level) να αναβαθμίζονται legendary items σε νέα expansions ώστε να είναι χρήσιμα.

wow shadowlands 2

Όσον αφορά τα Professions και το Crafting, όπως και με τα Spells, έτσι κι εδώ υπάρχει επιστροφή σχετικών items όπως Armor Kits, Weapon Oils και Sharpening Stones και οι Enchanters μπορούν να φτιάξουν Enchanted υλικά τα οποία χρησιμοποιούν άλλα professions. Πλέον μπορείτε με Tailoring, Leatherworking και Blacksmithing να φτιάξετε βασικά κομμάτια εξοπλισμού που μπορούν να αναβαθμιστούν σε Legendary Armor (τέλος οι προσευχές για να τύχει κάποιο σωστό για εσάς), ενώ μέσω του Inscription μπορείτε να φτιάξετε Stat Missives που επιτρέπουν την διαμόρφωση των δευτερευόντων stats του εξοπλισμού που φτιάχνετε. Μερικά professions μπορούν να φτιάξουν προαιρετικά υλικά τα οποία βελτιώνουν το item level του crafter εξοπλισμού, ενώ το Archaeology δεν έχει ανανεωθεί σε αυτό το Expansion.

Στην κυκλοφορία του, το Shadowlands έχει 8 Dungeons τα οποία παρουσιάζουν ποικιλία, αισθητική και ενδιαφέρον και σίγουρα αποτελούν ένα από τα καλύτερα αρχικά σετ από Dungeons για την εκκίνηση ενός expansion. Τα Mythic+ και το πρώτο Raid άνοιξαν μόλις χθες, ενώ σημαντική προσθήκη αποτελεί το Torghast, ένα Dungeon το οποίο αλλάζει κάθε φορά που μπαίνετε, με διαφορετικά modifiers και buffs και καθώς κατακτάτε ορόφους του, εκείνοι δυσκολεύουν όλο και περισσότερο. Το καλό είναι ότι δεν έχει χρονομέτρηση, οπότε έχετε άπλετο χρόνο για να μελετήσετε την στρατηγική σας και να εξερευνήσετε.

http://www.youtube.com/watch?v=sr-3hpOGSPI

Αντίστοιχα, το ranked PvP ανοίγει επίσης σήμερα. Επιτέλους, το Honor/Conquest επιστρέφει και δεν χρειάζεται να κάνετε raiding για να πάρετε το καλύτερο PvP Gear, καθώς επιστρέφουν και οι PvP Vendors. Το Ranked PvP ξεκλείδωσε χθες με την Season 1, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο νέο Battleground ακόμα από την Blizzard. Οι εβδομαδιαίες ανταμοιβές από Mythic Dungeons, Raids και PvP πλέον περιλαμβάνονται στο Great Vault, το αντίστοιχο του Weekly Chest των προηγούμενων expansions. Το War mode παραμένει ως χαρακτηριστικό και παραμένει εκνευριστικό το ότι πρέπει να τρέχετε μέχρι την πρωτεύουσά σας για να το ενεργοποιήσετε.

Σταθερή απόδοση σε όλα τα PC
Στον οπτικό τομέα έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις. Ειδικά στον τομέα του optimization έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, καθώς οι απαιτήσεις είναι αρκετά χαμηλές ώστε να τρέχει σε παλιά συστήματα, αλλά παράλληλα εκμεταλλεύεται και τεχνολογίες όπως Ray Tracing και υποστήριξη για Ultrawide αναλύσεις, ενώ επίσης προστέθηκαν νέες επιλογές για επιθυμητό framerate και την πυκνότητα των εφέ των Spells. Οι περιοχές παραμένουν θεματικές και όμορφες, όπως σε κάθε expansion άλλωστε. Τα μοντέλα είναι αρκετά λεπτομερή σε σχέση με τα παλαιότερα μέρη, αλλά όχι αρκετά για να “βαρύνουν” τον φόρτο του PC σας. Τα animations είναι ομαλότατα και τα framerates είναι σταθερότατα (σε 3440x1440 Ultra με 5600 XT σε i9 10900K ήταν σταθερά στα 140fps, ενώ στο Oribos κάπου στα 100).

wow shadowlands 4

Χορωδίες Αγγέλων και ψίθυροι φαντασμάτων
Tα soundtracks όλων των expansions World of Warcraft είναι σταθερά κορυφαίας ποιότητας και το Shadowlands δεν αποτελεί εξαίρεση. Η μουσική υπόκρουση αποτελείται από αιθέρια κομμάτια που θυμίζουν “παράδεισο”, άλλα έχουν βικτωριανές επιρροές και “στοιχειωμένη” αισθητική, ενώ φυσικά δεν λείπουν και τα πομπώδη πολεμικά θέματα, όλα άρτια εκτελεσμένα. Σίγουρα η ατμόσφαιρα παραπέμπει επιτυχώς στις διάφορες πτυχές της μεταθανάτιας ζωής. Από τα ηχητικά εφέ και το voice acting δεν μπορεί να περιμένει κανείς κάτι λιγότερο από ποιότητα αντίστοιχα κορυφαία της μουσικής, καθώς οι παλαιότεροι ήχοι παντρεύονται αρμονικότατα με τους νέους.

Ελπιδοφόρες εξελίξεις για το μέλλον της σειράς
Η Blizzard συνεχίζει να “κουρδίζει” τις λεπτομέρειες και από την περίοδο ύφεσης του Warlords of Draenor η διαφορά είναι πλέον τεράστια. Είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί ένα MMORPG ενδιαφέρον για 16 ολόκληρα χρόνια και αν και οι ενεργές συνδρομές είναι αρκετά χαμηλότερες από εκείνες του Wrath of the Lich King (περίπου οι μισές), παραμένουν πολλαπλάσιες των ανταγωνιστών του. Κάνοντας ευκολότερη την είσοδο νέων παικτών, συμμαζεύοντας το leveling και βελτιώνοντας τον τεχνικό τομέα, μπορεί να πει κανείς ότι έχουν τεθεί πολύ στιβαρές βάσεις πάνω στις οποίες μπορεί να στηθεί το καλύτερο expansion των τελευταίων 10 χρόνων, αν η Blizzard δεν κάνει κάποια τραγικά λανθασμένη κίνηση στα επόμενα updates.

Θετικά:
- Επιπλέον επιλογές customization των χαρακτήρων
- Επιστροφή Spells & Abilities σε όλα τα specs κάθε Class
- Χαμηλές απαιτήσεις
- Σταθερό framerate
- Ατμοσφαιρικό soundtrack
- Επαναφορά Honor-Conquest στο PvP
- Καλοσχεδιασμένα dungeons
- Γενικές μικροβελτιώσεις σε professions και leveling

Αρνητικά:
- Η κόντρα Alliance-Horde έχει παραμεριστεί ξανά σεναριακά
- Η γραμμική εξέλιξη του σεναρίου ίσως δεν αρέσει σε όλους
- Για να ενεργοποιήσετε το War Mode θα πρέπει να τρέχετε μέχρι την πρωτεύουσα

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 7.5 
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Μια καλή εξέλιξη για το πιο δημοφιλές MMO, με σημαντικές βελτιώσεις.

Γιώργος Τζίτζιφας

Notification