Gameworld-logo-1400x425

Το GameWorld διαθέτει έναν τομέα με reviews στον οποίο οι συντάκτες του γράφουν κριτικές και αξιολογούν τα games που έχουν κυκλοφορήσει. Προτού γράψουμε ένα review, η τακτική μας είναι να τερματίζουμε το εκάστοτε παιχνίδι ώστε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή κριτική. Οι βαθμολογίες του GameWorld είναι στην κλίμακα 1-10. Κάθε παιχνίδι έχει τέσσερις κύριους τομείς που βαθμολογούνται (Γραφικά, Ήχο, Gameplay και Αντοχή), κάτι που σας βοηθήσει να κατανοήσετε ακόμη καλύτερα τα περιεχόμενά του. Ο τελικός βαθμός έχει ένα δεκαδικό ψηφίο, ώστε να έχετε όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για το video game που διαβάζετε, ενώ δεν αποτελεί απαραίτητα μέσο όρο των τεσσάρων κατηγοριών που προαναφέραμε.

Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε ακόμη περισσότερο την πολιτική μας, σας παρέχουμε την παρακάτω λίστα αξιολόγησης:
9.5-10 (Άριστο): Παιχνίδι που αγγίζει το τέλειο και θεωρείται πολύ μπροστά για την εποχή του.
9-9.5 (Εξαιρετικό): Σχεδόν άψογο σε όλους τους τομείς, αξίζει την αγορά από τους περισσότερους gamers.
8.5-8.9 (Πολύ καλό): Θα ενθουσιάσει την πλειοψηφία των fans του είδους που αντιπροσωπεύει.
8-8.4 (Καλό): Μία πολύ καλή πρόταση αγοράς που αξίζει τα λεφτά της.
7-7.9 (Αξιόλογο): Ένα ικανοποιητικό video game που διακρίνεται σε ορισμένους τομείς αλλά παρουσιάζει αδυναμίες.
6-6.9 (Με ελάχιστα θετικά): Παιχνίδι πάνω από τον μέσο όρο που δύσκολα θα σας ικανοποιήσει.
5-5.9 (Μέτριο): Ο μέσος όρος στους περισσότερους τομείς του αφήνει μέτριες εντυπώσεις. Ίσως θα πρέπει να το προσπεράσετε.
4-4.9 (Κάτω του μετρίου): Απογοητευτικό στο μεγαλύτερο μέρος του. Δεν προτείνεται για αγορά.
3-3.9 (Κακό): Δεν σας το προτείνουμε γιατί πιθανότατα θα απογοητευτείτε.
1-2.9 (Ακατάλληλο): Μην ασχοληθείτε μαζί του σε καμία περίπτωση!

Η πολιτική του GameWorld στα reviews του είναι αυστηρή, πάντα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των reviews που κυκλοφορούν από τα υπόλοιπα gamings sites. Στο GameWorld προσπαθούμε να εξετάζουμε κάθε video game με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική ματιά, λαμβάνοντας υπόψη μας τα εξής:
- Gameplay: Το βασικότερο κριτήριο ενός video game που δηλώνει το κατά πόσο είναι εθιστικό. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει τον χειρισμό, την ευκολία εκμάθησης, τον βαθμό εθισμού, το βάθος του, τα απρόβλεπτα γεγονότα (μη γραμμικό σενάριο), την αίσθηση της επιβράβευσης, τις καινοτομίες σε σχέση με άλλα games του είδους, ακόμα και το πόση ελευθερία σας δίνει στις επιμέρους επιλογές του.
- Γραφικά: Η δουλειά που έχει γίνει στον τεχνικό τομέα. Ο βαθμός εδώ εξαρτάται πάντοτε από την ποιότητα των γραφικών, από το πόσο καλά έγινε εκμετάλλευση της μηχανής γραφικών, καθώς επίσης από το είδος του παιχνιδιού, το format στο οποίο έχει αναπτυχθεί κι από τα άλλα games που προϋπάρχουν στο συγκεκριμένο format. Για παράδειγμα, το Infinity Blade στο iOS ήταν για την εποχή του "ταβάνι" στα γραφικά που μπορούσαν να παράγουν μέχρι τότε οι tablet συσκευές της Apple.
- Ήχος: Η μουσική, το πλήθος μουσικών κομματιών ώστε να μην υπάρχουν επαναλήψεις και φυσικά η ύπαρξη voice acting, αν και εφόσον συνηθίζεται στο συγκεκριμένο είδος παιχνιδιού.
- Αντοχή: Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αντοχή. Πρωτίστως έχουμε να κάνουμε με την διάρκεια όλων των modes κάθε video game (single-player campaign μαζί με τις προαιρετικές αποστολές, replayability, καθώς και multiplayer modes). 
Φυσικά η αντοχή επηρεάζεται σημαντικά από το είδος του παιχνιδιού (σ.σ. γίνεται σύγκριση με τα άλλα games που έχουν κυκλοφορήσει σε αυτό) και από το format στο οποίο κυκλοφορεί. Για παράδειγμα, τα games σε φορητές κονσόλες που είναι πιο δύσκολα στην ανάπτυξη και οι developers καλούνται να χωρέσουν τα δεδομένα τους σε μία κάρτα περιορισμένης χωρητικότητας, έχουν συνήθως μικρότερη διάρκεια. Τέλος, σημαντικός παράγοντας αντοχής είναι και το κατά πόσο μπορεί ένα παιχνίδι να μας κρατήσει να ασχοληθούμε μαζί του.
- Multiplayer: Ένας παράγοντας που επηρεάζει σε ορισμένες περιπτώσεις την αντοχή. Εδώ εξετάζουμε το αν ένα παιχνίδι υποστηρίζει τόσο offline όσο και online multiplayer modes, πόσα modes έχει, αν υπάρχει lag στους servers και γενικά αν η online εμπειρία μπορεί να σας κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Σενάριο: Όσα games έχουν δημιουργηθεί με σύγχρονα πρότυπα και περιγράφουν μια ιστορία θα πρέπει αντίστοιχα να έχουν ένα σεναριακό υπόβαθρο. Το κατάλληλο σενάριο είναι αυτό που έχει ενδιαφέρον, συνοχή, καλή παρουσίαση και φυσικά τα κατάλληλα πρόσωπα για να μπορέσει να σας βυθίσει στον κόσμο του, τόσο ώστε να...ξεχάσετε ότι παίζετε ένα παιχνίδι!
- Κόστος: Εδώ ισχύει το ρητό "value for money". Το κόστος αγοράς επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό ένα review, δεν παύει όμως να αποτελεί παράγοντα που θα αλλάξει έστω και κατά 0.2-0.4 μια τελική βαθμολογία. Τα free-to-play games που προσφέρουν όσα και τα pay-to-play κερδίζουν πόντους και εκτίμηση, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Επίλογος
Στόχος του GameWorld είναι να προσπαθήσει να σας ενημερώσει όσο το δυνατόν πιο σφαιρικά για ένα παιχνίδι πριν προχωρήσετε στην αγορά του. Τα reviews του site χαρακτηρίζονται από την αυστηρότητα και την εκτενή ανάλυση. Αν ένα παιχνίδι πιστεύουμε ότι αξίζει να γραφτεί review τότε θα γραφτεί και θα λάβει την βαθμολογία που του αξίζει. Οι συντάκτες του GameWorld προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί στην κριτική τους, αντιπροσωπεύοντας τον μέσο χρήστη που θα δοκίμαζε ένα video game -εφόσον τον ενδιέφερε το συγκεκριμένο είδος- και όχι έναν σκληροπυρηνικό fan. Το GameWorld.gr δεν πραγματοποιεί σε καμία περίπτωση reviews επί πληρωμή. 

Το μοτίβο βαθμολόγησης με το ένα δεκαδικό ψηφίο στη συνολική βαθμολογία χρησιμοποιείται σήμερα από τα περισσότερα μεγάλα sites στον κόσμο, γιατί παρέχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στην τελική αξιολόγηση. Για παράδειγμα, ένα παιχνίδι του 8.3 είναι σαφώς υποδεέστερο από ένα αντίστοιχο του 8.7 και μια πιθανή βαθμολογία "στρογγυλοποιημένη" στο 8.5 θα έδινε την ψευδή αίσθηση ότι τα δύο games είναι ισάξια. Όσον αφορά στις επιμέρους βαθμολογίες τις οποίες και έχουν καταργήσει ορισμένα μεγάλα sites του εξωτερικού, άποψή μας είναι ότι αποτελούν ένα εφαλτήριο για να μπορέσει ένας συντάκτης να αιτιολογήσει την τελική βαθμολογία που έβαλε. Το φαινόμενο των χορηγούμενων reviews και των υψηλών βαθμολογιών είναι συχνό τα τελευταία χρόνια και η μέθοδος αυτή διασφαλίζει ακόμη καλύτερα την όσο πιο δυνατόν αντικειμενική κριτική.

Πάνω απ' όλα όμως μην ξεχνάτε ότι κάθε review που διαβάζετε είναι υποκειμενικό και αντιπροσωπεύει την προσωπική άποψη του συντάκτη. Αν για παράδειγμα το έγραφε άλλος συντάκτης, θα είχε άλλες προτιμήσεις, συνεπώς θα του έδινε διαφορετική βαθμολογία. Γι' αυτό θα σας παρακαλούσαμε να δείξετε την ανάλογη κατανόηση στα σχόλιά σας. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε τα σχόλιά σας στα reviews του GameWorld, τόσο για τις κριτικές των συντακτών, όσο και για την άποψή σας για τα games που βλέπετε, ενώ για οποιεσδήποτε παρατηρήσεις μπορείτε πάντοτε να στέλνετε τα emails σας στο info@gameworld.gr

Notification