Previews Albion Online preview

Albion Online preview

Saturday, 22 Apr 2017  | in Previews | Γράφτηκε από τον Αλέξανδρος Ζεκάκης   | (2 σχόλια)
https://gameworld.gr/media/reviews/photos/original/3b/51/14/albion-online-main-36-1492849928.jpg
 

Albion Online preview

Οι πρώτες εντυπώσεις από την beta του cross-platform MMORPG.

Το Albion Online αποτελεί ένα αρκετά ασυνήθιστο MMORPG, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα έντονα sandbox στοιχεία του και το γεγονός ότι η οικονομία (πράγμα απείρως σημαντικό για τη βιωσιμότητα ενός MMORPG) καθορίζεται εξ ολοκλήρου από τους παίκτες. Παράλληλα με το παραπάνω, το Albion Online δίνει τη δυνατότητα να παίζετε στους ίδιους servers από διάφορα format, καθώς υποστηρίζει πλήρως PC (Windows και Linux), Mac, iOS και Android. Η αλήθεια είναι ότι για όσους βρίσκονται συχνά καθοδόν το στοιχείο και μόνο αυτό αποτελεί αναμφίβολα ένα μεγάλο κίνητρο αγοράς, αλλά φέρνει και αρκετούς περιορισμούς, κυρίως στους τεχνικούς τομείς.

Crafting, classes και ανελέητο farming
Ξεκινώντας με το Albion Online, θα κληθείτε να φτιάξετε ένα χαρακτήρα με ελάχιστες δυνατότητες customization και θα μπείτε απευθείας στον κόσμο του Albion. Το πρώτο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι δε θα επιλέξετε κάποιο class καθώς…δεν υπάρχουν classes, όπως δεν υπάρχουν και επίπεδα ή εμπειρία, όπως μπορεί να έχετε συνηθίσει στα περισσότερα MMORPG. Αντ’ αυτού στο Albion Online η πρόοδος του χαρακτήρα γίνεται μέσω του συστήματος fame (δόξα) και μέσω των βασικών οδηγιών που σας δίνονται για το πως να την αυξήσετε. Συγκεκριμένα, κάθε τι που κάνετε εντός του Albion Online αποφέρει fame για το εκάστοτε skill tree (αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι) και η συλλογή fame μέσω σχετικών ενεργειών θα ξεκλειδώσει νέα skills π.χ. πρέπει να συλλέξετε 1.000 fame σκοτώνοντας εχθρούς με τόξα ή να συλλέξετε 3.000 fame γδέρνοντας ζώα. 

albion online 3

Μιας και αναφερθήκαμε στο γδάρσιμο, στο Albion Online θα κληθείτε να μαζέψετε τους πόρους που χρειάζονται για να φτιάξετε νέα αντικείμενα και τουλάχιστον όσο παίξαμε δε συναντήσαμε κανένα RNG στοιχείο, με το loot table να είναι προκαθορισμένο για κάθε είδους εχθρού που σκοτώνετε ή πόρου που συλλέγετε. Οι πόροι τώρα χωρίζονται σε πέτρες, μέταλλα, ξύλο, δέρματα, τροφή, ίνες και δέρματα και καθένα από αυτά ή συνδυασμός αυτωνών απαιτούνται για συγκεκριμένα crafts και όπως καταλαβαίνετε εδώ κάπου θα πρέπει να αρχίσετε να προχωράτε στοχευμένα, καθώς αλλιώς θα βρεθείτε να ξοδεύετε ατέλειωτες ώρες για να ανεβάσετε όλα τα skills. Πέρα από τους παραπάνω πόρους υπάρχουν χρυσά και ασημένια νομίσματα. Τα ασημένια νομίσματα τα λαμβάνετε σκοτώνοντας εχθρούς ή πουλώντας αντικείμενα που κάνετε craft σε άλλους παίκτες και τα χρυσά αποτελούν την premium εναλλακτική την οποία λαμβάνετε είτε ξοδεύοντας πραγματικά χρήματα είτε με πολύ αργούς ρυθμούς μετατρέποντας ασήμι σε χρυσό. Η αλήθεια είναι ότι θεωρητικά θα μπορούσατε να βασιστείτε πλήρως στο ασήμι και να αγοράζετε τα αντικείμενα από άλλους παίκτες, αλλά δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι είναι βιώσιμο τρόπος για να παίξετε το Albion Online εκτός και αν είστε μέρος ενός guild με κατανεμημένους ρόλους.

Στην πράξη, μέσα από το παραπάνω ιδιαίτερο σύστημα θα κληθείτε εμμέσως να επιλέξετε και class. Τα classes είναι παρόμοια με ότι έχετε δει σε άλλα MMORPG: ranged dps, melee dps, tank, healer, spellcaster κ.ο.κ. Αν για παράδειγμα θέλετε να παίξετε με τόξα, θα χρειαστείτε ξύλο για να φτιάξετε καλύτερα τόξα και δέρματα για light ρουχισμό, ενώ αν θέλετε να παίξετε melee θα χρειαστείτε κυρίως μέταλλα. Αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι τα combat abilities καθορίζονται από τον εξοπλισμό σας και δεν τα επιλέγετε σε κάποιο skill tree, δηλαδή ανάλογα με το τι φοράτε καθορίζονται και τα combat abilities σας – φυσικά όσο καλύτερος ο εξοπλισμός, τόσο καλύτερα και τα abilities. Στην αρχή του Albion Online όλα κυλάνε ομαλά με το farming των πόρων και των εχθρών για ασήμι να είναι σε λογικά επίπεδα και η πρόοδος δίκαια…μέχρι να φτάσετε κάπου στο τρίτο επίπεδο (tier III) των skill trees, όπου πλέον το fame που απαιτείται για να πάτε παρακάτω φαντάζει αστρονομικό. Αυτό ισχύει φυσικά για όσους δεν έχουν πληρώσει κάποια extra λεφτά για premium λογαριασμό και αυτό μας ξίνισε αρκετά, καθώς δεν αποτελεί απλά βοήθημα αλλά είναι απαραίτητο αν δε θέλετε να γεράσετε farmάροντας.

Απλουστευμένο…αλλά παράλληλα περίπλοκο
Το Albion Online παίζεται εξολοκλήρου με το ποντίκι σε υπολογιστή και προφανώς αυτό έγινε ώστε το gameplay να μπορεί να μεταφερθεί και σε κινητά ή tablets. Σε γενικές γραμμές κάνετε κλικ πάνω σε έναν εχθρό, κλικ στο ability που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και κινείστε όσο χρειάζεται για να αποφύγετε AOE επιθέσεις. Αυτό ισχύει τόσο σε PVE όσο και σε PVP δραστηριότητες και δουλεύει καλά, καθώς δε συναντήσαμε ούτε ένα bug μέχρι τώρα. Σαφώς δεν αποτελεί την πιο συναρπαστική υλοποίηση που έχουμε δει, αλλά εικάζουμε ότι θα είναι αρκετά ικανοποιητικό σε ένα tablet.

albion online 2

Τόσο ο χάρτης του Albion Online όσο και ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος, του ήχου και των εχθρώνδιαθέτει τα πολύ βασικά, low poly γραφικά, που χαρακτηρίζουν τις περισσότερες indie προσπάθειες. Το soundtrack κεντρίζει κάπως παραπάνω το ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα όμως, οι ποικίλες δραστηριότητες και το ιδιαίτερο σύστημα προόδου περιπλοκεύουν το gameplay αρκετά. Πέρα από τα στοιχεία που αναφέραμε ήδη σχετικά με το crafting στο Albion Online, θα βρεθείτε να καβαλάτε άλογα και βόδια, να χτίζετε σπίτια ή και ολόκληρες πόλεις που μπορείτε να ελέγχετε με το guild σας και να την επισκέπτονται άλλοι παίκτες με αντίτιμο π.χ. φόρος για τη χρήση του καμινιού για να λιώσουν μέταλλα ή να επιδοθείτε και σε raids ενάντια σε μεγάλα bosses και guild vs guild μάχες με εξίσου μεγάλες ανταμοιβές.

To endgame περιεχόμενο του Albion Online φαίνεται πολύ πλούσιο, αρκεί να τα καταφέρετε μέχρι εκεί και θα πρέπει να σφίξετε τα δόντι σας για να το πετύχετε, καθώς το ατελείωτο farming συνοδεύεται και από πολύ ελλιπή γραφικά στοιχεία. Παρότι το Albion Online αναπτύχθηκε σε Unity engine, σίγουρα δεν αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες της, αλλά αυτό έγινε αναμφίβολα για να μπορεί να τρέχει εξίσου καλά σε μία αράδα από συσκευές.

albion online 4

Μπορεί και να τα καταφέρει
Μετά από αρκετές ώρες με το Albion Online μείναμε με αρκετά ανάμεικτα συναισθήματα. Παρότι μας ικανοποίησε η πληθώρα περιεχομένου του, το φιλικό σύστημα μάχης και το ενδιαφέρον σύστημα προόδου, δεν μπορούμε παρά να αναδείξουμε και τα μη ικανοποιητικά τεχνικά του χαρακτηριστικά και να μας μείνει μία πικρία από το πόσο farming χρειάζεται για να προχωρήσουμε παραπέρα.

Παρότι μας κέρδισε μερικώς, πιστεύουμε ότι μπορείτε να βρείτε αρκετά άλλα MMORPG τα οποία θα είναι πιο ολοκληρωμένα και πιο ευχάριστα στο μάτι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Albion Online δεν είναι ενδιαφέρον. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ίσως το επισκεφτούμε ξανά στο μέλλον, αλλά μάλλον από το iPad και όχι από το PC πλέον όταν αυτό κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 2017.

Συζητήστε τα πάντα σχετικά με το Albion Online σε αυτό το forum topic. Αν σας αρέσουν τα MMORPG τότε διαβάστε παράλληλα και το review του World of Warcraft: Legion

Photos

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 KConstantine (Level 12) 22/04/2017 11:41
Φαίνεται ενδιαφέρον. Διαφορετικό και καινοτόμο. Μένει να δούμε πόση ισορροπία υπάρχει στο grinding για resources, μάχη και υπόλοιπα στοιχεία. Θα το δοκιμάσουμε σίγουρα!
#2 +2 Divine Raiden (Level 26) 22/04/2017 12:26
Θα συμφωνήσω με τον Κωνσταντίνο.Αν βρούνε την χρυσή τομή, πιστέυω θα έχει απήχηση.
Notification