• Ειδήσεις
  • Hardware & Gear
  • Μία Κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν θα "πάγωνε" την παγκόσμια παραγωγή τσιπ γιατί "Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την TSMC με την βία"

Μία Κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν θα "πάγωνε" την παγκόσμια παραγωγή τσιπ γιατί "Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την TSMC με την βία"

Μία Κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν θα "πάγωνε" την παγκόσμια παραγωγή τσιπ γιατί "Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την TSMC με την βία"

Μία Κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν θα "πάγωνε" την παγκόσμια παραγωγή τσιπ γιατί "Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την TSMC με την βία"

Απειλή για την παγκόσμια οικονομία το κλείσιμο της TSMC.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Nancy Pelosi, επισκέφτηκε την Ταϊβάν την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη επίσημη επίσκεψη των ΗΠΑ στην χώρα τα τελευταία 25 χρόνια.

Η επερχόμενη αντίδραση από την Κίνα, που περιλαμβάνει πολεμικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, απειλεί να ρίξει λάδι στην φωτιά σε αυτή την ήδη τεταμένη γεωπολιτική κρίση. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) είναι η πολυτιμότερη επιχείρηση της Ασίας. Παράγει τσιπ που βρίσκονται σε ηλεκτρικές συσκευές, από υπολογιστές μέχρι τηλέφωνα. Η ένταση που επικρατεί ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν τις τελευταίες ημέρες είναι αξιοσημείωτη λόγω της τεράστιας σημασίας της TSMC, όχι μόνο στον χώρο της τεχνολογίας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας γενικότερα.

Ο πρόεδρος της TSMC, Mark Liu, παραχώρησε συνέντευξη στον Fareed Zakaria για λογαριασμό του CNN, όπου ερωτήθηκε για τον ρόλο της TSMC σε έναν πιθανό πόλεμο, λέγοντας: “Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει TSMC με την βία. Αν εισβάλεις με την βία καθιστάς την εταιρεία εκτός λειτουργίας, ακριβώς επειδή είναι τόσο εκλεπτυσμένη βιομηχανία, βασίζεται σε σχέσεις με χώρες του εξωτερικού, με την Ευρώπη, με την Ιαπωνία, με τις ΗΠΑ, για την προμήθεια των υλικών, των ορυκτών και των εξαρτημάτων μέχρι και software”.

Εταιρείες κολοσσοί όπως η Apple, η AMD, η Nvidia, η Qualcomm και η Intel βασίζονται στην TSMC για την παραγωγή τσιπ. Σε περίπτωση διακοπής της παραγωγής πολλές από τις παραπάνω εταιρείες θα αντιμετώπιζαν ελαχιστοποίηση της δικής τους παραγωγής. Από μόνο του αυτό δεν θα ήταν καταστροφικό, μα οι επιπτώσεις στις μετοχές τους θα ήταν δραματικές και η κατάσταση θα κλιμακωνόταν από εκεί. Κατάρρευση του χρηματιστηρίου, παγκόσμια οικονομική κρίση, ανεργία.

Η TSMC παρέχει τσιπ και σε κινεζικές εταιρείες κάτι που σημαίνει πως και η Κίνα θα αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα. Η κρίση αυτή, υπογραμμίζει το πόσο βασίζεται η παγκόσμια αγορά στην TSMC. Οι ΗΠΑ πέρασαν το Τσιπ and Science act, με το οποίο θα επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για να δώσουν κίνητρα σε παραγωγούς τσιπ να χτίσουν τις εγκαταστάσεις τους στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Biden αναμενόταν να υπογράψει το Τσιπ and Science act στις 9 Αυγούστου, κάτι όμως που θα καθυστερήσει καθώς πάσχει από Covid.

Σε μία ακόμα προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, η MediaTek ο μεγαλύτερος προμηθευτής τσιπ για smartphones, υπέγραψε συμφωνία με την Intel για την παραγωγή προϊόντων εκτός της Ασίας. Η MediaTek είναι Ταϊβανέζικη εταιρεία και μεγάλος πελάτης της TSMC. Ένας τόσο μεγάλος πελάτης της TSMC στηρίζει την προσπάθεια της Intel να επενδύσει στην παραγωγή τσιπ στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπως την επένδυση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δύο εγκαταστάσεις στο Οχάιο.

Αν η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν δεν αποκλιμακωθεί είναι θέμα χρόνου προτού κι άλλες εταιρείες ζητήσουν εναλλακτικές για την παραγωγή τσιπ. Η πανδημία αλλά και ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχουν ήδη προκαλέσει πολλά προβλήματα στην βιομηχανική παραγωγή. Όπως δήλωσε συνοπτικά ο πρόεδρος της TSMC, Mark Liu :”Ένας πόλεμος δεν έχει ποτέ νικητές, όλοι χάνουν”.

Διαβάστε περισσότερα για την TSMC και την Intel και συζητήστε για τα τσιπ της Intel στο σχετικό forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification