Ο designer του Sonic, Yuji Naka παραδέχτηκε το insider trading

Hot
Ο designer του Sonic, Yuji Naka παραδέχτηκε το insider trading

Ο designer του Sonic, Yuji Naka παραδέχτηκε το insider trading

Φυλάκιση και πρόστιμο! [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 18/11/22 - Συνελήφθη για insider trading λόγω του Dragon Quest] Ο designer του Sonic, Yuji Naka συνελήφθη στην Ιαπωνία καθώς τόσο ο ίδιος, όσο και μερικοί ακόμα άνθρωποι, χρησιμοποιούσαν τις γνώσεις που είχαν για την κυκλοφορία μιας νέας έκδοσης του Dragon Quest για να τις εκμεταλλευτούν στο χρηματιστήριο.

Το εν λόγω σκάνδαλο αφορά την εταιρεία ανάπτυξης Aiming, η οποία από το 2020 ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα νέο Dragon Quest με την ονομασία Tact. Λίγες ημέρες πριν, ο Taiskuke Sazaki, ο οποίος είχε δουλέψει στις σειρές Final Fantasy και Kingdom Hearts, κατηγορείται ότι γνώριζε να την ανακοίνωση πριν επισημοποιηθεί και μαζί με έναν φίλο του αγόρασαν μετοχές της Aiming, πριν ανέβει η αξία τους.

Ο Yuji Naka, ο οποίος θεωρείται από τους βασικούς δημιουργούς του Sonic the Hedgehog και έχει δουλέψει σε πολλές ακόμα κυκλοφορίες, όπως τα NiGHTS Into Dreams και Phantasy Star, συνελήφθη με παρόμοιες κατηγορίες.  Συγκεκριμένα ο Naka γνώριζε για την ανακοίνωση το 2020 και λίγο πριν αγόρασε 10.000 μετοχές της Aiming για 2.800.000 γιεν, δηλαδή 19.500 ευρώ, πριν η εταιρεία αυτή να γίνει γνωστό ότι θα αναπτύξει το νέο Dragon Quest.

Ο Naka είχε δουλέψει τον περισσότερο καιρό της καριέρας του με την Sega, όμως πρόσφατα συνεργάστηκε με την Square Enix για το αποτυχημένο Balan Wonderworld. Το 2021 αποχώρησε από την Ιαπωνική εταιρεία, όμως οι κατηγορίες υπάρχουν από το 2020.

[UPDATE: 7/12/22 - Συνελήφθη ξανά...για το Final Fantasy] Ο Yuji Naka συνελήφθη ξανά για insider trading και αυτή τη φορά οι κατηγορίες αφορούν το Final Fantasy 7: The First Soldier.

Σύμφωνα με την Asahi, ο Naka αγόρασε 144,7 εκατομμύρια γιεν σε μετοχές της εταιρείας ανάπτυξης ATeam (που θα το αναλάμβανε από την Square Enix) οι οποίες αξίζουν με την σημερινή ισοτιμία ένα εκατομμύριο ευρώ! Η αγορά έγινε πριν την επίσημη ανακοίνωση του παιχνιδιού. Εδώ λοιπόν μιλάμε για τεράστιο ποσό και ο Ιάπωνας game designer πιθανόν να έχει σοβαρά μπλεξίματα.

[UPDATE 2: 29/12/22 - Οδηγείται σε δίκη] Μετά την δεύτερη σύλληψη του Yuji Naka, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών. Ο game designer βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση στην Ιαπωνία και αναμένεται να δικαστεί για να οριστεί η τελική ποινή του. Η αξία των μετοχών που πούλησε ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο δολάρια. 

[UPDATE 3: 2/3/23 - Απέκλεψε ένα εκατομμύριο ευρώ] Ο designer του Sonic, Yuji Naka παραδέχτηκε το insider trading και ότι απέσπασε κοντά ένα εκατομμύριο ευρώ. Χαρακτηριστικά είπε: "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γνώριζα τα γεγονότα για το παιχνίδι πριν δημοσιοποιηθεί και αγοράσω την μετοχή".

Ο Naka αντιμετωπίζει επίσης κι άλλη κατηγορία για συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών που σχετίζονται με μετοχές που αγοράστηκαν από την εταιρεία ανάπτυξης Aiming, αν και για ένα μικρότερο ποσό (κοντά 20.000 ευρώ). Τη στιγμή της αγοράς του Naka, ο designer έφτιαχνε ένα παιχνίδι Dragon Quest για κινητά, το οποίο δεν ήταν ακόμη γνωστό στο κοινό.

Άλλοι αντιμετωπίζουν επίσης παρόμοιες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου του επί σειρά ετών developer της Square Enix, Taisuke Sazaki, ο οποίος έχει δουλειές σε πολλά Final Fantasy και Kingdom Hearts projects.

[UPDATE 4: 1/6/23 - Φυλάκιση και πρόστιμο!] Ο Naka καταδικάστηκε ως ένοχος με 1,16 δις ευρώ και 2,5 χρόνια φυλάκιση. Η υπεράσπιση αναφέρει ότι δεν αναζητά ελαφρυντικά με βάση την απόφαση.

[UPDATE 5: 8/7/23 - Ένοχος αλλά ελεύθερος] O Yuji Naka κρίθηκε ένοχος για πρόστιμο 1,2 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, θα μπορέσει να αποφύγει την φυλακή με περιοριστικούς όρους.

Διαβάστε επίσης για το Dragon Quest XII και συζητήστε για αυτό στο σχετικό forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification