The King of Fighters XIV

Hot
Χριστιάνα Θάνου
REVIEWED ON PS4  

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε και περιμένει τον νικητή.

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε και περιμένει τον νικητή.

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε και περιμένει τον νικητή.

Η σειρά The King of Fighters ανέκαθεν αποτελούσε μία από τις πιο γνωστές και αγαπημένες της δεκαετίας του '90. Οι χαρακτήρες στο roster του KOF ήταν ξεχωριστοί με αποτέλεσμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να αποκτήσουμε τους δικούς μας αγαπημένους. Θυμόμαστε ακόμα τις εποχές που προσπαθούσαμε να γίνουμε εμείς οι πρωταθλητές/βασιλιάδες σε αυτό το τρελό σύμπαν που συμπεριλάμβανε ήρωες από διάφορα άλλα games όπως τα Fatal Fury, Art of Fighting, Ikari Warriors κ.α.

Από το 1994, όταν και κυκλοφόρησε το πρώτο μέλος της πασίγνωστης σειράς King of Fighters, μέχρι και φέτος (2016), έχουν περάσει 22 χρόνια και σε αυτό το διάστημα έχουμε δει 14 κύριους τίτλοι και άλλα τόσα spin-offs. Η SNK προσπάθησε αρκετές φορές να βελτιώσει την Fighting σειρά της, προσθέτοντας 3D models, δοκιμάζοντας νέα πράγματα όπως την αφαίρεση της βασικής ιστορίας κ.α. Παρόλα αυτά, το πιο σημαντικό βήμα της SNK έγινε το 2003, όταν σταμάτησε να κυκλοφορεί νέο τίτλο κάθε χρόνο και αφιέρώθηκε περισσότερο στο development.

Το 2016 είναι κομβικό σημείο για την SNK αφού ο φετινός τίτλος της Ιαπωνικής εταιρείας, King of Fighters XIV, πρέπει να αποτέλεσει ένα διασκεδαστικό fighting game για κονσόλες και όχι για τα arcade της Ιαπωνίας. Επίσης οι χαρακτήρες θα πρέπει να είναι πλέον 3D και το gameplay να περιλαμβάνει τα καλύτερα στοιχεία από όλες τις προηγούμενες εκδόσεις. Για αυτόν τον σκοπό, ο battle designer του Street Fighter IV, Yasuyuki Oda, ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο King of Fighters XIV. Είναι τελικά το αποτέλεσμα αυτό που περιμέναμε από την νέα κυκλοφορία; Αυτό αναλύουμε στο σημερινό review.

Κάψε το σενάριο;
Το Story Mode του KOF 14 θα το χαρακτηρίζαμε απογοητευτικό. Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για το τί συμβαίνει, το background κάποιου χαρακτήρα ή κάτι αντίστοιχο. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως ο Antonov, ένας πλούσιος παλαιστής, είναι ιδιοκτήτης του παγκόσμιου τουρνουά King of Fighters. Διαλέγοντας τρεις μαχητές, καλείστε να παίξετε ενάντια σε άλλες δέκα ομάδες των τριών και να φτάσετε στον τελικό όπου θα αντιμετωπίσετε τον Antonov.

Κατά την διάρκεια των 10 αγώνων, είδαμε τρία cutscenes τα οποία μας έδωσαν να καταλάβουμε πως συμβαίνει κάτι περίεργο στον κόσμο του KOF 14. Δεν υπάρχουν ούτε καν στιγμιότυπα με παίκτες όπως γίνεται στο Street Fighter V. Το μόνο που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως θετικό για τα λίγα cutscenes είναι η ποιότητά τους που θυμίζει CGI ταινίες υψηλού επιπέδου.

Οι απαραίτητες αλλαγές
Το King of Fighters XIV είναι φιλικό σε νέους παίκτες, οι οποίοι δεν έτυχε να μυηθούν σε αυτό το σύμπαν μέχρι στιγμής. Ξεκινώντας, αμέσως πήγαμε στο Training Mode και αξίζει να αναφερθεί πως όλες οι άλλες επιλογές ήταν κλειδωμένες. Αμέσως καταλαβαίνουμε πως πρέπει να υπάρχουν αλλαγές από τον προηγούμενο τίτλο, τις οποίες θα πρέπει να δουν όλοι εφόσον περάσουν από το αναλυτικό training.

Μαχητικές καταστάσεις
Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας στους παλιούς, φανατικούς παίκτες του King of Fighters ότι η σειρά έχει βελτιώσει το μαχητικό στυλ της. Το KOF, έχει δανειστεί τα καλύτερα χαρακτηριστικά από τους προηγούμενους τίτλους. Όταν λέμε “τα καλύτερα”, εννοούμε τα fan favorite προφανώς αφού πέρα από το feedback του κόσμου, δεν υπάρχει κάποια άλλη μεζούρα μέτρησης της επιτυχίας.

Το Tutorial μας βοηθάει να μάθουμε τις πιο απλές κινήσεις για αρχή, όπως την σωστή κίνηση στον χώρο, με dash, dodge, jump κτλ. Στην συνέχεια μπαίνουμε στο κλίμα των πιο απλών επιθέσεων, μέχρι να συναντήσουμε τις πιο εκλεπτυσμένες. Για αρχή έχουμε το Max Mode όπου μπορούμε να εκτελέσουμε πιο δυνατές εκδόσεις των επιθέσεών μας και σημαντικά combos προκειμένου να “γυρίσουμε” μία δύσκολη κατάσταση προς όφελός μας. Για να ενεργοποιήσετε το Max Mode, θα πρέπει να είναι γεμάτη και η αντίστοιχη μπάρα φυσικά.

Συνεχίζουμε με τα Super, Advanced, Climax Cancels όπου ακυρώνετε μία κίνηση για να την μετατρέψετε σε κάποιο combo. Μπορεί να ακούγεται ως περίπλοκο στην εκτέλεση αλλά σίγουρα αποτελεί μία βελτίωση από τα Drive Cancels του KOF 13 που απαιτούσαν κάποιο skill για να γίνουν. Τέλος, το αγαπημένο μας ήταν το Rush που αποτελεί την εύκολη λύση σε περίπτωση που θέλετε να “κόψετε” πολλά hit points από τον αντίπαλο και δεν γνωρίζετε τόσο καλά τις επιθέσεις του μαχητή σας.

Πατώντας πολλές φορές συνεχόμενα το τετράγωνο, ο χαρακτήρας σας ξεκινάει αυτή την επίθεση που κρατάει για κάμποσα δευτερόλεπτα. Σίγουρα πρόκειται για mechanic που δε θα αρέσει στους πιο έμπειρους παίκτες καθώς μπορεί να γίνει άνετα λόγος για spam από τους νέους μαχητές. Από την άλλη, το damage που προκαλεί το Rush είναι ελάχιστο σε σύγκριση με τα combos που απαιτούν εξοικείωση, οπότε υπάρχει και μία ισορροπία.

Προκειμένου να κάνετε γρήγορο recover έπειτα από λαβή του αντιπάλου, υπάρχει ειδικό control σας επιτρέπει να σηκωθείτε, λίγο πριν πέσετε.

Θα τσακωθείς με όλο τον κόσμο
Οι αγώνες στο online κομμάτι του King of Fighters XIV, όχι μόνο είναι έντονοι αλλά και προσεγμένοι. Η SNK έχει πάει ένα βήμα παραπέρα σε αυτόν τον τομέα προσθέτωντας αρκετά modes τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Για αρχή έχουμε τα ranked matches όπου με κάθε νίκη σας, ανεβαίνετε κατηγορία. Συνεχίζουμε όμως με το ζουμί της υπόθεσης, το free match mode όπου δημιουργείτε lobbies με 12 άτομα max.

Όταν 12 παίκτες μαζεύονται σε ένα lobby, έχουν πολλές επιλογές. Η μία από αυτές είναι απλώς να κάνουν spectate τους αγώνες των άλλων. Οι άλλες επιλογές σας είναι να πάρετε μέρος στα εξής modes: tourney, elimination και series. Με το πρώτο, ξεκινάει ένα τουρνουά όπου ο χαμένος του κάθε αγώνα αποκλείεται και την θέση του παίρνει ο επόμενος. Το elimination αποκλείει τον νικητή με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να συνεχίζουν τον αγώνα, ενώ το series αποτελούν αμέτρητους αγώνες μεταξύ εσάς και κάποιου άλλου, μέχρι να βαρεθείτε.

Ένα άλλο ενδιαφέρον mode είναι το Party Vs. όπου μια ομάδα από έξι παίκτες, συνεργάζονται online για να παίξουν ο καθένας με τον δικό του χαρακτήρα. Είναι από τις λίγες φορές που μπορούν να μαζευτούν τόσα άτομα και να συνεργαστούν προκειμένου να νικήσουν έναν αγώνα. Ο κάθε παίκτης διαλέγει από έναν μαχητή και περιμένει να έρθει η σειρά του για να πολεμήσει. Αν και σε άλλα modes στο online παρατηρήσαμε lag, το Party Vs. για κάποιον λόγο λειτουργεί άψογα και σε περίπτωση που όντως μαζέψετε ομάδα, θα περάσετε το λιγότερο μία διασκεδαστική ώρα.

Ας παλέψουμε σε 3D
Το King of Fighters XIV είναι πανέμορφο οπτικά και αρκετά ανενωμένο. Οι χαρακτήρες είναι 3D και σχεδιασμένοι εκ νέου, κάτι που όπως καταλαβαίνει κανείς είναι αρκετά μεγάλη διαδικασία αν σκεφτούμε πως το roster των μαχητών φτάνει τους 50. Το Fighting της SNK τρέχει στα 60fps και ανάλυση 1080p με ελάχιστα drops τα οποία θα χαρακτηρίζαμε αμελητέα. Οι παλιοί παίκτες ίσως να δυσαρεστηθούν με την αλλαγή στο ύφος των γραφικών καθώς είχαμε συνηθίσει μια πιο 2D εμπειρία αλλά καλό είναι ένας τίτλος να προχωράει.

Οι πίστες είναι 2D, ωραία σχεδιασμένες και η καθεμιά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα πολλές φορές να αδυνατούμε να διαλέξουμε αγαπημένη. Το ίδιο θα λέγαμε και για τους χαρακτήρες καθως ο καθένας έχει ξεχωριστά στοιχεία, δικό του fighting style και ωραία οπτικά εφέ στις ειδικές κινήσεις και όχι μόνο. Όσο για την μουσική υπόκρουση και το voice acting, θα λέγαμε πως δεν στέκεται τόσο υψηλά όσο ο οπτικός τομέας. Fun fact, σε περίπτωση που θέλετε, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε γυναικείο και αντρικό εκφωνητή. Επίσης, κάθε αγώνας σχεδόν σας δίνει νέα πράγματα να ξεκλειδώσετε όπως tracks, videos κ.α, κάτι που αυξάνει το replayability.

Ο καιρός έφτασε
To King of Fighters XIV αποφάσισε να κάνει το comeback του στο PS4 και μέχρι στιγμής έχει κερδίσει τον σεβασμό τόσο των παλιών, όσο και των νέων fans της σειράς. Με roster μεγαλύτερο από κάθε άλλο fighting game και τόσο δυνατό οπτικό τομέα, σίγουρα το KOF XIV κερδίζει μία θέση ανάμεσα στα αγαπημένα fighting της όγδοης γενιάς κονσολών.

Από την άλλη, η έλλειψη πραγματικού story, είναι μία μάστιγα πλέον η οποία γίνεται ολοένα και πιο έντονη και το νεο KOF δεν αποτελει εξαίρεση. Θα προτιμούσαμε να υπήρχαν περισσότερα από τρία cutscenes και κάτι που να δένει τους χαρακτήρες μεταξύ τους αλλά δεν έχουμε ούτε πληροφορίες για το αν θα προστεθεί κάτι αργότερα όπως γίνεται με το Street Fighter V. Το online κομμάτι αποτελεί διασκεδαστικό mode καθώς όταν μαζεύονται τα κατάλληλα άτομα, μπορούν να παίξουν για πολλή ώρα τουρνουά μεταξύ τους και όταν το lobby γεμίζει με 12 παίκτες, επικρατεί πανικός με την θετική έννοια. Οι βελτιώσεις στο σύστημα μάχης και η ανανέωση των γραφικών, θα λέγαμε πως αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του King of Fighters XIV.

Θετικά:
- Δυνατές μάχες χάρις στις βελτιώσεις των combos
- Ωραία οπτικά εφέ
- Μεγάλο ρόστερ μαχητών

Αρνητικά:
- Έλλειψη σοβαρού story
- Ο οπτικός και ο ηχητικός τομέας θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5 
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.8 

Η επιστροφή της SNK στα Fighting είναι γεγονός.

Χριστιάνα Θάνου

NEWS   VIEW ALL

The King of Fighters XIV

[Αρχική Δημοσίευση: 15/09/15] H SNK Japan ανακοίνωσε την κυκλοφορία του διαδόχου του King of Fighters III. Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο πριν την έναρξη του Tokyo Game Show που λαμβάνει χώρα αυτές τ...
Posted (06 Dec 2016)

The King of Fighters 14 PS4 demo

Από σήμερα όλοι οι κάτοχοι PS4 μπορείτε να κατεβάσετε το The King of Fighters XIV demo μέσω του PSN. Το demo καταλαμβάνει 3G χώρο στο σκληρό σας δίσκο και περιλαμβάνει πρόσβαση στο tutorial mode, το v...
Posted (20 Jul 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 BillyB (Level 12) 08/09/2016 20:03
Αρκετά "γεμάτο" Fighting δείχνει.Ωραίο review.Κρίμα πάντως που είναι PS4 exclusive.
#2 Blood Prince (Level 29) 12/09/2016 11:46
Πολύ ωραίο το review πράγματι.Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα. Θα ήθελα να το δω να κυκλοφορεί και στην έκδοση του PC.Αν και μπορεί να αγοράσω PS4 μελλοντικά. :P
Score 7.8
8.25 User Score
(10 votes )
User Reviews 0
Genre: Fighting
Developer: SNK
Publisher: Deep Silver
Διάθεση:
Players: 1-2
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 26/8/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
5
It Takes Two   (8.3)
6
7
Monster Train   (8.3)
8

Top Reviews (by user score)

1
3
Hades   (8.33)
5
FIFA 21 (PS5)   (8.25)
6
Monster Train   (8.17)
7
Cyberpunk 2077   (8.15)
9
Returnal   (8.07)
10

Latest User Reviews

4.
F1 2020   (7.5)
5.
Cyber Shadow   (8.0)
6.
7.
8.
Cyberpunk 2077   (8.0)
9.
Notification